Χρήστος Κουρφαλίδης, ο 19χρονος που κάλεσε ο Πογέτ στην Εθνική

Από τον Μακεδονικό Λητής στην ομάδα Νέων της Κάλιαρι κι από εκεί στην αγκαλιά του Βάλτερ Ματσάρι. Ο Χρήστος Κουρφαλίδης ήταν η έκπληξη που επεφύλασσε ο Γκουστάβο Πογέτ στο πρώτο προσκλητήριό του για την Εθνική ομάδα.

Χρήστος Κουρφαλίδης, ο 19χρονος που κάλεσε ο Πογέτ στην Εθνική

Χωρίζοντας νοητά την πρώτη αποστολή του Γκουστάβο Πογέτ ως ομοσπονδιακού προπονητή στην Εθνική ομάδα, για τα φιλικά παιχνίδια απέναντι σε Ρουμανία (25/3) και Μαυροβούνιο (28/3), προκύπτουν αυτομάτως δύο ανισομερή σκέλη. Το ένα αποτελείται από την 25άδα που έρχεται από την εποχή του Τζον Φαν Σιπ στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, καθώς σε αυτή τη φάση προτιμήθηκε να μείνουν εκτός οι Μανωλάς, Παπασταθόπουλος και Σιόβας. Το δεύτερο περιλαμβάνει τον Χρήστο Κουρφαλίδη.

Ο Ουρουγουανός έκανε την έκπληξη κι έστειλε πρόσκληση ενσωμάτωσης στον 19χρονο κεντρικό μέσο (1.78), ο οποίος μόλις πριν από τρεις μήνες κατέγραψε την παρθενική συμμετοχή του με την πρώτη ομάδα της Κάλιαρι. Στις 15 Δεκεμβρίου ο νεαρός Θεσσαλονικιός έμεινε στο γήπεδο για σχεδόν μια ώρα στο νικηφόρο ματς (3-1) κυπέλλου απέναντι στην Τσιταντέλα κι έκτοτε ο Βάλτερ Ματσάρι τού έχει δώσει άλλες τρεις συμμετοχές.

Οι δύο εξ αυτών ως αλλαγή στη Serie A, στις αναμετρήσεις με τη Φιορεντίνα (23/1, 1-1) και την Αταλάντα (6/2, 2-1). Μάλιστα απέναντι στους μπεργκαμάνσκι λίγο έλειψε να χριστεί σκόρερ, αν και στο γήπεδο μπήκε λίγο πριν από τη λήξη.

Προηγουμένως ο νεαρός χαφ είχε εντυπωσιάσει τον Ιταλό προπονητή με τις επιδόσεις του στην ομάδα νέων (Primavera) του ιταλικού κλαμπ (2 γκολ και 4 ασίστ σε 41 παιχνίδια), με αποτέλεσμα να τον προωθήσει χωρίς χρονοτριβή στους άνδρες, ενόσω η ομάδα από τη Σαρδηνία πασχίζει να σώσει την κατηγορία.

Κατά τον Ματσάρι, ο Έλληνας είναι ένας μοντέρνος χαφ που συνδυάζει τα αθλητικά προσόντα με την τεχνική κατάρτιση και την ωριμότητα, ενόσω απλώνει στο χορτάρι τα ηγετικά χαρακτηριστικά του χωρίς να διστάζει είτε να πέσει με δύναμη στη μάχη όποτε χρειάζεται είτε να επιτεθεί. Στοιχεία που ώθησαν την Κάλιαρι να προχωρήσει στην πρόωρη ανανέωση του συμβόλαιό του, που έληγε το καλοκαίρι του 2023, ως τον Ιούνιο του 2026.

Γεννημένος στις 11 Νοεμβρίου του 2002, ο Κουρφαλίδης είναι πλέον στον δρόμο για τα 20 του. Στην Κάλιαρι εντάχθηκε τον Οκτώβριο του 2018, όταν ο Μακεδονικός Λητής εξέδωσε την πανηγυρική ανακοίνωση της παραχώρησής του. Είχε ήδη κληθεί στην εθνική Ελλάδας Κ17 και ήταν πρωταθλητής με τη μεικτή νέων της ΕΠΣ Μακεδονίας. Ακολούθως έπαιξε δανεικός στη Φότζια (24 συμμετοχές).

Ο (με ελληνικές ρίζες) Ρικάρντο Γκουφάντι, μέλος του τμήματος σκάουτινγκ της Κάλιαρι, είχε μιλήσει για τότε που σ' ένα ταξίδι του στην Ελλάδα ανακάλυψε τον Κουρφαλίδη. "Φτάσαμε στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης. Το γήπεδο ήταν γυμνό, περισσότερο καφέ παρά πράσινο. Στο γήπεδο υπήρχαν παιδιά από διάφορα ερασιτεχνικά σωματεία της περιοχής. Ένα από αυτά που φάνηκε να έχει διαφορετικό πνεύμα. Δυναμικό, καλά προσόντα και μεγάλη επιθυμία να ξεχωρίσει.

Πήρα πληροφορίες κι έμαθα ότι για να δώσει το παρών έφτασε στο καμπ με λεωφορείο, έχοντας δανειστεί τα λεφτά για το εισιτήριο από έναν φίλο του. Είναι πεινασμένος, αποφασισμένος και του αξίζει μια ευκαιρία. Τον πήρα μαζί μου στην Ιταλία και τον πρότεινα σε κάποιες ομάδες, αλλά καμία δεν πήρε το ρίσκο. Τον Ιούνιο με προσέλαβε η Κάλιαρι και για πρώτη προσθήκη στην ομάδα της νεολαίας επέλεξα αυτόν τον νεαρό Έλληνα".

Αυτός ο νεαρός Έλληνας περνά την πόρτα της Εθνικής. Ο Γκουστάβο Πογέτ έμαθε για τον μικρό και πήρε την απόφαση να τον εντάξει μεμιάς στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK