Ο Ντε Χέα... κατέστρεψε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε 13 μέρες

Ο Νταβίδ ντε Χέα αποτελεί τον μοναδικό πυλώνα σταθερότητας για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη μετά Φέργκιουσον εποχή. Μετά από τις τελευταίες 13 μέρες και τις γκάφες του, ακόμα κι αυτός αμφισβητείται.

Ο Ντε Χέα... κατέστρεψε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε 13 μέρες
AP PHOTO/RUI VIEIRA

Στις 15 Απριλίου, μια δήλωση του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ που θα περιελάμβανε τις λέξεις "Πολ Πογκμπά" και "νομίζω ότι θα μείνει του χρόνου" θα γινόταν πρώτο (και μόνο) θέμα στην ειδησεογραφία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Στις 16 Απριλίου ο Νταβίδ ντε Χέα άρχισε τα λάθη. Αυτά σταμάτησαν στις 28 Απριλίου. Με την γκέλα στο 1-1 κόντρα στην Τσέλσι στο 'Όλντ Τράφορντ', οι 'κόκκινοι διάβολοι' μέσα σε 13 ημέρες έχασαν τους δύο βασικούς φετινούς στόχους, μια πολύ καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ και η τετράδα στο πρωτάθλημα.

Οι γκάφες δεν είναι μια άγνωστη πραγματικότητα για τον Ισπανό τερματοφύλακα. Μόνο που ποτέ δεν τον χαρακτήριζαν. Τα αναπόφευκτα σφάλματα συνήθως συνοδεύονταν με αδιανόητες επεμβάσεις. Πολλές φορές ακόμα και στο ίδιο παιχνίδι.

Ο διεθνής άσος δεν επελέγη τυχαία παίκτης της χρονιάς στην ετήσια ψηφοφορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 4 φορές τα τελευταία 5 χρόνια. Ίσως αυτό το νούμερο να τον αδικεί, αφού και τις υπόλοιπες χρονιές υπήρχαν αγώνες όπου έμοιαζε να παίζει μόνος του.

Από το 2011 και τη μεταγραφή του από την Ατλέτικο Μαδρίτης αποτελεί μια σταθερά στην ενδεκάδα της Γιουνάιτεντ, με εξαίρεση την περίοδο... ψησίματος από τον Άλεξ Φέργκιουσον. Στην πορεία κατέκτησε πρωτάθλημα, κύπελλο, λιγκ καπ, Γιουρόπα Λιγκ, εκτόπισε τον Ίκερ Κασίγιας από την εθνική Ισπανίας και εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους -αν όχι τον κορυφαίο- της θέσης του.

Το καλοκαίρι του 2018, στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, έκανε μόνο μία επέμβαση, δείχνοντας ορισμένα ανησυχητικά σημάδια. Όταν επέστρεψε στην ομάδα του, μία ομάδα με προπονητή τον Ζοζέ Μουρίνιο και κατά συνέπεια αμυντικό ποδόσφαιρο, συνέχισε να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οι αμυντικοί που είχε μπροστά του δεν τον βοηθούσαν. Μετά από μία περίοδο με Μουρίνιο και μία περίοδο με Σόλσκιερ, έναν εξίσου αμυντικό προπονητή σύμφωνα με έναν πρώην τεχνικό του Ντε Χέα στη Γιουνάιτεντ, τον Λούις φαν Χάαλ, η ομάδα δέχθηκε 50 γκολ σε 35 αγώνες πρωταθλήματος, κάτι που συνέβη τελευταία φορά το 1914-1915.

Ομάδες όπως η Κρίσταλ Πάλας, η Νιούκαστλ ή η Έβερτον δέχθηκαν λιγότερα τέρματα φέτος από εκείνα που μέτρησε ο Ντε Χέα. Αμφισβήτηση δεν υπήρχε ποτέ, όμως. Μέχρι τις 16 Απριλίου...

Η αποστολή των 'κόκκινων διαβόλων', να ανατρέψουν το εις βάρος τους 0-1 από το 'Ολντ Τράφορντ' κόντρα στην Μπαρτσελόνα του 'σεληνιασμένου' Λιονέλ Μέσι έμοιαζε ήδη βουνό. Όταν ο Αργεντινός έκανε το 1-0 στο 'Καμπ Νόου' με μακρινό σουτ στο οποίο καθυστέρησε να πέσει ο Ντε Χέα, τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα. Λίγα λεπτά μετά, πριν συμπληρωθεί 20λεπτο, η μπάλα του έφυγε μέσα από τα χέρια σε νέο σουτ του Μέσι και το 2-0 έληξε την υπόθεση πρόκριση.

Ο συνάδελφός του της Μπαρτσελόνα, Μαρκ Αντρέ τερ Στέγκεν, αρνήθηκε να πανηγυρίσει το δεύτερο γκολ της ομάδας του. " Ως τερματοφύλακας, δεν μπορώ να το κάνω", δήλωσε μετά από τον αγώνα, στηρίζοντας απόλυτα τον αντίπαλό του.

Πέντε ημέρες αργότερα, η Γιουνάιτεντ δοκιμαζόταν στο Μέρσεϊσαϊντ με αντίπαλο την Έβερτον. Η ομάδα του Μάρκο Σίλβα παρουσιάζει μεγάλη αστάθεια, όμως απέναντι στη Γιουνάιτεντ βρήκε τον καλό εαυτό της. Ο Ντε Χέα, δε, βρήκε την ευκαιρία να δωρίσει ένα εύκολο γκολ στον Γκίλφι Σίγκουρντσον.

Ο Ισπανός τερματοφύλακας μίλησε μετά από το 4-0 στο 'Γκούντισον Παρκ' και απολογήθηκε για την απόδοση. Ο Νεμάνια Μάτιτς από την πλευρά του πήρε εκείνος όλη την ευθύνη, επειδή είχε τη μεγαλύτερη εμπειρία από την ενδεκάδα, όπως ισχυρίστηκε. Το πλήγμα, όμως, ήταν βαρύ, αφού ανακόπηκε η πορεία της Γιουνάιτεντ προς την τετράδα, αν και δεν είχε χαθεί κάτι ακόμη.

Το ντέρμπι του Μάντσεστερ ολοκληρώθηκε με τον τρόπο που περίμεναν οι περισσότεροι, την αναπόφευκτη ήττα της Γιουνάιτεντ. Η Σίτι έβαλε δύο γκολ στον Ντε Χέα, χωρίς ο Ισπανός να έχει πολλά περιθώρια να αποτρέψει αυτήν την εξέλιξη.

Η εξιλέωσή του για τα δύο προηγούμενα παιχνίδια θα μπορούσε να έρθει στο μεγάλο παιχνίδι κόντρα στην Τσέλσι, που εν πολλοίς θα έκρινε αν η Γιουνάιτεντ θα μπορούσε να τρέφει ελπίδες για Τσάμπιονς Λγικ και τη νέα σεζόν. Φευ...

Το παιχνίδι δεν είχε πολλές ευκαιρίες, όμως σε μία εξ αυτών, ο Χουάν Μάτα έδωσε προβάδισμα στους γηπεδούχους. Ήταν η στιγμή να στηριχθούν για ακόμη μία φορά στην άμυνα και στον τερματοφύλακά τους ώστε να κρατήσουν τη νίκη, ακόμα κι αν το γκολ ήρθε πολύ νωρίς, μόλις στο 11'.

Όσο κι αν πίεζε η Τσέλσι, δεν έβρισκε τρόπο να πλησιάσει την εστία του Ντε Χέα. Αποδείχθηκε ότι δεν χρειαζόταν. Στο 43ο λεπτό, ο Αντόνιο Ρίντιγκερ έπιασε ένα σουτ από τα 30 μέτρα. Ο Ντε Χέα είχε τοποθετηθεί σωστά, αλλά όταν τον έφτασε η μπάλα έκανε το λάθος.

Αντί να την μπλοκάρει ή να τη διώξει μακριά, την έστειλε πάνω σε έναν αντίπαλο, τον Μάρκος Αλόνσο, ο οποίος αμαρκάριστος, έστω κι από μεγάλη γωνία, πλάσαρε κι έκανε το 1-1. Το ημερολόγιο έδειχνε 28 Απριλίου και μέσα σε 12 ημέρες ο Ντε Χέα υπέπεσε σε τρίτο μεγάλο σφάλμα που κατέληξε σε γκολ.

Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, η Γιουνάιτεντ αποκλείστηκε από την Ευρώπη και μοιάζει να χάνει την τετράδα του πρωταθλήματος, ούσα 3 βαθμούς πίσω από την 4η Τσέλσι και έναν πίσω από την Άρσεναλ.

Το χειρότερο όλων, όμως, μοιάζει η αμφισβήτηση που δείχνει να δέχεται πια ίσως ο μοναδικός 'πυλώνας' σταθερότητας στην ομάδα κατά τη μετά Φέργκιουσον εποχή.

Τα ρεπορτάζ αμφισβητούν αν ο Σόλσκιερ θα επιλέξει τον Ντε Χέα για το παιχνίδι με την ουραγό Χάντερσφιλντ την επόμενη Κυριακή ή θα προτιμήσει τον Σέρχιο Ρομέρο που προσφάτως συμφώνησε να παραμείνει στην ομάδα ως αναπληρωματικός του Ντε Χέα.

Ίσως τελικά να μην συμβεί αυτό και ο Αργεντινός τερματοφύλακας να έχει άλλον παίκτη μπροστά του στην ιεραρχία τη νέα σεζόν, αν τουλάχιστον έχουν βάση τα δημοσιεύματα σε Ισπανία, Αγγλία και άλλες χώρες.

Σύμφωνα με αυτά, η άρνηση του Ισπανού να ανανεώσει το συμβόλαιό του αν δεν πάρει μία πολύ γενναία αύξηση, σε συνδυασμό με τις τελευταίες γκάφες του, δίνουν πάτημα στη διοίκηση να σκέφτεται εναλλακτικές.

Ήδη οι λίστες τερματοφυλάκων που θα μπορούσαν να τον αντικαταστήσουν δημοσιεύτηκαν σε διάφορα ΜΜΕ. Τα ονόματα του Τιμπό Κουρτουά, του Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα και του Γιαν Όμπλακ ήταν αυτά που έκαναν το μεγαλύτερο γκελ.

Για πρώτη φορά από τη στιγμή που ένα καθυστερημένο φαξ τον κράτησε στην Αγγλία, αποτρέποντας τη μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ντε Χέα γίνεται ξανά πρώτο θέμα στην ομάδα για κάποιον άλλον λόγο πλην των αποκρούσεών του.

Το 'θέμα Ντε Χέα' ξεπέρασε ακόμα και το 'θέμα Πογκμπά. Ο παίκτης που κατέκτησε τον τίτλο του κορυφαίου τερματοφύλακα της Αγγλίας τα προηγούμενα 4 χρόνια πλέον βλέπει την 'πλάτη' του Έντερσον της Μάντσεστερ Σίτι. Τίποτα δεν φαίνεται ίδιο για τον Ντε Χέα, είτε όλα οφείλονται στις τελευταίες 13 εφιαλτικές ημέρες του είτε όχι.4

News 24/7

24MEDIA NETWORK