Δέκα απίστευτες ιστορίες του ποδοσφαίρου που είναι αληθινές

Στην ιστορία του ποδοσφαίρου έχουν συμβεί μια σειρά από ασυνήθιστα γεγονότα. Ιστορίες που μοιάζουν βγαλμένες από υπερανεπτυγμένη φαντασία. Το Contra.gr παρουσιάζει 10 από αυτές. Και είναι αληθινές.

Ο Γκάμπορ Κίραλι στην διάρκεια της αναμέτρησης Χέρτα - Μπαρτσελόνα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου  για το Champions League, στις 23 Νοεμβρίου 1999. Η ομίχλη ήταν τόσο πυκνή που η ορατότητα των παικτών περιοριζόταν στα 2 μέτρα. (AP Photo/Roberto Pfeil)
Ο Γκάμπορ Κίραλι στην διάρκεια της αναμέτρησης Χέρτα - Μπαρτσελόνα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου για το Champions League, στις 23 Νοεμβρίου 1999. Η ομίχλη ήταν τόσο πυκνή που η ορατότητα των παικτών περιοριζόταν στα 2 μέτρα. AP PHOTO/ROBERTO PFEIL

Η ιστορία του δημοφιλέστερου σπορ στον κόσμο είναι απίθανη. Έχει περάσει περισσότερος από ένας αιώνας από τη στιγμή που το ποδόσφαιρο μπήκε στη ζωή του πλανήτη και σε αυτό το διάστημα έχουν γραφτεί απίθανες ιστορίες. Αυτές που αφορούν στιγμές - ορόσημα, είναι γνωστές. Για καλό ή για κακό. Ωστόσο υπάρχουν και ιστορίες παράξενες, ασυνήθιστες, πολλές από τις οποίες δεν είναι ευρέως διαδεδομένες. Το Contra.gr παρουσιάζει 10 από αυτές. Και είναι όλες αληθινές.

Φιλικό - παρωδία στην ομίχλη

Άρσεναλ και Ντινάμο Μόσχας έπαιξαν ένα φιλικό κάτω από πυκνή ομίχλη στο White Hart Lane το 1945. Παρά την επιθυμία των παικτών να αναβληθεί εξαιτίας των συνθηκών, ο ρέφερι της αναμέτρησης επέμενε πως το φιλικό μπορούσε να διεξαχθεί. Η ομίχλη ήταν τόσο πυκνή, που το ματς εξελίχθηκε σε... κωμωδία. Η Ντινάμο Μόσχας έκανε αλλαγές αλλά χωρίς να αντικαθιστά παίκτες, με μαρτυρίες οπαδών που παρακολουθούσαν το παιχνίδι να κάνουν λόγο για την παρουσία... 15 ποδοσφαιριστών της ρωσικής ομάδας στον αγωνιστικό χώρο! Παίκτης της Άρσεναλ που αποβλήθηκε, λίγα λεπτά αργότερα κατάφερε να ξανατρυπώσει στον αγωνιστικό χώρο και να παίξει στο υπόλοιπο της αναμέτρησης. Ο γκολκίπερ των Λονδρέζων αδυνατώντας να δει στο μισό μέτρο τράκαρε με το δοκάρι και βγήκε νοκ-άουτ, με έναν θεατή να παίρνει την θέση του για να συνεχιστεί το φιλικό.

Η Έβερτον είχε έδρα το Anfield πριν από τη Λίβερπουλ

Το ντέρμπι του Merseyside αποτελεί ένα από τα highlights της Premier League εδώ και πολλά χρόνια. Πριν ωστόσο αναπτυχθεί αυτή η έχθρα ανάμεσα στις δύο ομάδες, η έδρα της Έβερτον ήταν το... Anfield! Το σημερινό σπίτι της Λίβερπουλ και μια από τις πιο σκληρές έδρες στον κόσμο. Η γη όπου βρίσκεται το Anfield είχε παραχωρηθεί με μίσθωση στην Έβερτον στα τέλη του 1800, από τα αδέρφια Orrel, που ήταν ιδιοκτήτες στις τοπικές μπυραρίες. Τα 'ζαχαρωτά' αγωνίστηκαν για πρώτη φορά στο Anfield στις 27 Σεπτεμβρίου του 1884, όταν υποδέχθηκαν την Έρλστοουν. Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1888 η Έβερτον έδωσε στο ίδιο γήπεδο το πρώτο παιχνίδι της ως επαγγελματική ομάδα, συμμετέχοντας στην -τότε- Football League. Η Λίβερπουλ ιδρύθηκε 4 χρόνια μετά. Η Έβερτον αποχώρησε από το Anfield στις 25 Ιανουαρίου του 1892, επιλέγοντας να μετακινηθεί στην βόρεια πλευρά του Stanley Park, στο γήπεδο και την περιοχή όπου σήμερα είναι γνωστή ως Goodison Park. Η Λίβερπουλ (που αρχικά ήθελε να ονομαστεί Έβερτον Αθλέτικ) τότε διεκδίκησε και πήρε το Anfield ως δική της έδρα.

Το ματς που αναβλήθηκε... 15 φορές

Η αναβολή αγώνων ελέω καιρού στην Αγγλία δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Ωστόσο αυτό που συνέβη τον χειμώνα της σεζόν 1962-63, μάλλον δεν έχει προηγούμενο. Το ματς της Λίνκολν με την Κόβεντρι ήταν προγραμματισμένο για τις 5 Ιανουαρίου 1963, ωστόσο αναβλήθηκε εξαιτίας των πολύ κακών καιρικών συνθηκών και ορίστηκε για λίγες μέρες αργότερα. Αναβλήθηκε ξανά. Και ξανά. Και ξανά. Το παιχνίδι αναβλήθηκε συνολικά 15 (!) φορές πριν τελικά πραγματοποιηθεί στις 6 Μαρτίου εκείνου του έτους, 66 μέρες μετά την αρχική ημερομηνία διεξαγωγής του. Για την ιστορία, η Κόβεντρι επικράτησε με σκορ 5-1.

40 συνεχόμενα εύστοχα πέναλτι

Σίγουρα η 4η κατηγορία της Αργεντινής είναι μια άγνωστη λίγκα στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό. Κρύβει όμως μια ασυνήθιστη ιστορία. Την σεζόν 2009-10, Γιουβεντούτ Αλιάνσα και Παζ Τζούνιορς έπαιζαν στον προκριματικό γύρο του Απερτούρα με φόντο τον τελικό στο τέλος της σεζόν. Μετά και τα δύο παιχνίδια, το σκορ ήταν στο 3-3 και οι ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι για να κριθεί το εισιτήριο του επόμενου γύρου. Μέχρι εδώ τίποτα περίεργο. Αυτό που ακολούθησε, ήταν. Οι Παζ Τζούνιορς επικράτησε στην διαδικασία με... 21-20. Το εκπληκτικό είναι πως χάθηκε μόλις 1 πέναλτι! Οι πρώτες 40 προσπάθειες ήτασν όλες εύστοχες. Ο Ρουίς αστόχησε για την Αλιάνσα και ακολούθησε το νικητήριο λάκτισμα για την Τζούνιορς. Όπως γίνεται αντιληπτό, ο γκολκίπερ Γκονσάλες των ηττημένων δεν κατάφερε να πιάσει ούτε ένα από τα 21 πέναλτι που εκτέλεσαν οι αντίπαλοι του...

Με 5-1 πίσω στο σκορ και παίκτη λιγότερο, 27' πριν από το τέλος. Γυρνάει;

Τον Δεκέμβριο του 1957, η Τσάρλτον υποδέχθηκε την Χάντερσφιλντ σε αναμέτρηση της Second Division της αγγλικής Football League. Πριν συμπληρωθεί μισή ώρα αγώνα, ο αρχηγός της Τσάρλτον, Ντέρεκ Άλτον, διεκομίσθη στο νοσοκομείο με εξάρθρωση ωμοπλάτης. Οι αλλαγές δεν επιτρέπονταν ακόμη, έτσι οι γηπεδούχοι έμειναν με 10 παίκτες. Η Χάντερσφιλντ εκμεταλλεύτηκε άμεσα το αριθμητικό πλεονέκτημα και προηγήθηκε με τον Λε Μασί. Και συνέχισε να διευρύνει το προβάδισμα της. Με δύο γκολ του Άλεξ Μπέιν, ένα του Μπιλ ΜακΓκάρι και ένα του Μπομπ Λέτζερ προηγήθηκε με 5-1, 27 λεπτά πριν την ολοκλήρωση της αναμέτρησης. Γυρνάει; Τζόνι Σάμερς και Τζόνι Ράιαν σκόραραν σε διάστημα 2 λεπτών, μειώνοντας σε 3-5. Ο Σάμερς σκόραρε ξανά στο 73' και το 78', για το 5-5! Τρία λεπτά αργότερα πέτυχε το 5ο προσωπικό του τέρμα για το 6-5 της Τσάρλτον... Οι οπαδοί των γηπεδούχων είχαν αποχωρήσει σχεδόν όλοι από τις κερκίδες, αφού κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί μια τέτοια εξέλιξη. Στο 85' η Χάντερσφιλντ ισοφάρισε σε 6-6 και ο Ράιαν με το δεύτερο δικό του γκολ σκόραρε το τελικό 7-6 για την Τσάρλτον! Στην μεγαλύτερη ίσως ανατροπή όλων των εποχών.

Παρών στην ενός λεπτού σιγή για τον... θάνατο του

Μια τρομερά αμήχανη στιγμή συνέβη το 1993 σε αναμέτρηση της Κόνγκλτον, όταν λίγο πριν κρατηθεί ενός λεπτού σιγή για τον θάνατο του μεγαλύτερου σε ηλικία οπαδού της, εκείνος εμφανίστηκε στο γήπεδο. Προφανώς κάτι δεν πήγε καλά.

Το 2-2 που είχε έναν σκόρερ

Στις 20 Μαρτίου του 1976 ο αμυντικός της Άστον Βίλα Κρις Νίκολ σκόραρε 4 τέρματα. Το πρόβλημα ήταν πως δύο από αυτά τα γκολ ήταν στο τέρμα της ομάδας του και υπέρ της Λέστερ, στο τελικό 2-2. Ο Νίκολ δύο φορές έδωσε το προβάδισμα στις 'αλεπούδες' και ισάριθμες πήρε ρεβάνς από τον εαυτό του. Ο ίδιος θυμάται γελώντας το σκηνικό. Το παράπονο του είναι πως δεν μπόρεσε να πάρει την μπάλα του αγώνα. "Το τρίτο γκολ, δεύτερο για τη Λέστερ, ήταν εκπληκτικό. Το καλύτερο τέρμα που έχω πετύχει. Με κεφαλιά - ψαράκι. Κανείς γκολκίπερ στον κόσμο δεν θα το έσωζε. Ευτυχώς με το τέταρτο γκολ που πέτυχα, ισοφαρίσαμε. Ήταν ανακούφιση. Αφού λοιπόν είχα πετύχει όλα τα τέρματα σε μια ισοπαλία 2-2, ζήτησα από τον διαιτητή την μπάλα του αγώνα. Μου είπε 'όχι. Αυτό είναι το τελευταίο μου παιχνίδι και θα την κρατήσω'. Ατύχησα. Η πρώτη φορά που πέτυχα 4 τέρματα με την φανέλα της Βίλα και δεν πήρα καν την μπάλα".

Η μασέλα του διαιτητή ακύρωσε γκολ ισοφάρισης στις καθυστερήσεις

Αναμέτρηση τοπικού πρωταθλήματος ανάμεσα σε Νοράγκερ και Έμπελτοφτ στη Δανία. Η πρώτη προηγούνταν με 4-3, δευτερόλεπτα πριν την λήξη. Με την Έμπελτοφτ να πραγματοποιεί την τελευταία επίθεση της αναμέτρησης. Πριν αυτή εκδηλωθεί, ο Χένινγκ Έρικστραπ, ρέφερι της αναμέτρησης, σφύριξε τη λήξη. Μάλλον για την ακρίβεια, προσπάθησε. Το πρόβλημα ήταν πως την στιγμή που έβαλε την σφυρίχτρα στο στόμα του για να δώσει το τέλος, του έφυγε η μασέλα και ο ήχος της σφυρίχτρας δεν ακούστηκε ποτέ... Η Έμπελτοφτ πρόλαβε να ολοκληρώσει την επίθεση της σκοράροντας για το 4-4, την ώρα που ο ρέφερι έβαζε ξανά τη μασέλα του. Ισοπαλία λοιπόν. Ή μήπως όχι; Ο Έρικστραπ ακύρωσε το γκολ, θεωρώντας πως το ματς είχε λήξει τη στιγμή που προσπάθησε να σφυρίξει και του έφυγαν τα δόντια. Η Νοράγκερ πήρε τη νίκη με 4-3, η Έμπελτοφτ διαμαρτυρήθηκε και έφτασε μέχρι την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας, αλλά χωρίς να δικαιωθεί.

Χατ-τρικ απέναντι σε 3 διαφορετικούς γκολκίπερ

Προφανώς και η επιτυχία ενός χατ-τρικ δεν είναι ένα ασυνήθιστο γεγονός. Εκτός κι αν κάποιος το καταφέρει όπως ο Άγγλος διεθνής αμυντικός της Γουέστ Χαμ, Άλβιν Μάρτιν. Τον Απρίλιο του 1986, τα 'σφυριά' επικράτησαν με σκορ 8-1 της Νιούκαστλ, με τον Μάρτιν να σκοράρει τρία από αυτά τα γκολ απέναντι σε τρεις διαφορετικούς γκολκίπερ! Το πρώτο κόντρα στον Μάρτιν Τόμας, που τραυματίστηκε και άφησε την θέση του στον αναπληρωματικό τερματοφύλακα, Κρις Χέντγουορθ. Ο Μάρτιν νίκησε και αυτόν, που εν συνεχεία επίσης τραυματίστηκε και την θέση του πήρε ο... Πίτερ Μπίρτσλι. Ο αμυντικός της Βίλα κατάφερε να σκοράρει μια ακόμη φορά και να περάσει στην ιστορία. Σύμφωνα με το BBC, κανείς άλλος παίκτης δεν έχει καταφέρει ποτέ κάτι ανάλογο.

Ο ορισμός της μεταγραφής - κρέας

Στην ιστορία πέρασε η μεταγραφή του Ιον Ράντου τον Ιανουάριο του 1998. Ο Ρουμάνος χαφ αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία με την φανέλα της Πετροσάνι, όταν παραχωρήθηκε στην Βαλτσέα στην διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. Το αντίτιμο δεν ήταν χρήματα. Αλλά 500 κιλά χοιρινό κρέας! Ο πρόεδρος της Πετροσάνι είχε εξηγήσει ότι το κρέας θα πωληθεί για να πληρωθούν οι μισθοί των παικτών.

News 24/7

24MEDIA NETWORK