Δέλλας εφ'όλης της ύλης

Ο «Κολοσσός» της Εθνικής ομάδας, Τραϊανός Δέλλας ανοίγει την καρδιά του στην «Sportime» και μιλά για την Εθνική ομάδα,τον Ρεχάγκελ, την ΑΕΚ, το Ευρωπαϊκό και άλλα πολλά…

Δέλλας εφ'όλης της ύλης

Ο «Κολοσσός» της Εθνικής ομάδας, Τραϊανός Δέλλας ανοίγει την καρδιά του στην «Sportime» και μιλά για την Εθνική ομάδα,τον Ρεχάγκελ, την ΑΕΚ, το Ευρωπαϊκό και άλλα πολλά… Μετά την κατάκτηση του Euro πολλοί μίλησαν για μαγικά ραβδιά, ενώ άλλοι ισχυρίζονταν πως στην Πορτογαλία κοιμήθηκε ο Θεός… «Όλοι είχαμε την φιλοδοξία να κάνουμε κάτι μεγάλο. Αυτό μας κράτησε και μας οδήγησε στην κορυφή».


Φάκελος Μουντιάλ

Να υποθέσουμε πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη στην φάση των προκριματικών για το Μουντιάλ της Γερμανίας;

«Ίσως ήταν και αυτό που μας στέρησε την πρόκριση στην προκριματική φάση. Δηλαδή ότι δεν είχαμε τόσο μεγάλη φιλοδοξία στα προκριματικά του Μουντιάλ. Ο πρωταθλητής Ευρώπης είναι Έλληνας και ο Έλληνας είναι λίγο περίεργος, επομένως….Νομίζω πάντως ότι και αυτό ήταν ένα μάθημα».

Άρα αυτός είναι και ο λόγος που δεν έγινε η ανανέωση με την κλήση νέων παικτών από την αρχή της προκριματικής φάσης;

«Ανανέωση έχει γίνει. Είδαμε κόντρα στην Γεωργία ότι έπαιξαν και δυο καινούργιοι παίκτες. Τα πρόσωπα δεν παίζουν τόσο μεγάλο ρόλο. Πιο σημαντική είναι η φιλοδοξία που έχει ένας ποδοσφαιριστής να επιτύχει πράγματα. Αν δεν έχει φιλοδοξία και ο καλύτερος παίκτης να είναι δεν θα πάει ψηλά».

Γιατί ασκήθηκε έντονη κριτική στον Ρεχάγκελ; Κατά πόσον μπορούν να αγωνίζονται συνέχεια τα ίδια άτομα και γιατί δεν αποφασίζει να επιλέξει και άλλους παίκτες;

«Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει και τίποτα με τη ανανέωση των προσώπων. Η Εθνική ομάδα δεν είναι εύκολη υπόθεση Να μπορείς να μπεις και να παίξεις κατευθείαν καλά. Έχει άγχος, ζόρι, δε είναι κάτι απλό. Εμείς γνωρίζαμε ο ένας τον τρόπο παιχνιδιού του άλλου. Ποιο είναι το αδύνατο σημείο του καθενός».

Η πρόκριση γιατί δεν ήρθε;

«Οι λόγοι είναι πολλοί. Το κακό ξεκίνημα, τα πολλά προβλήματα τραυματισμών και παικτών που δεν είχαν ομάδα- συμπεριλαμβανομένου και εμού μέχρι πριν από λίγο καιρό. Κάπου επαναπαυτήκαμε και εμείς. Είπαμε ,εντάξει τώρα γίναμε, τώρα φτάσαμε. Όλοι μας. Βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Όλα αυτά μας επηρέασαν».


Φάκελος Ρεχάγκελ

Πιστεύεις ότι ο Ρεχάγκελ πρέπει να παραμείνει στο τιμόνι της Εθνικής;

Ναι. Είτε με αυτούς τους παίκτες, είτε με κάποιους άλλους που θα επιλέξει, πιστεύω ότι αυτή την στιγμή είναι ο ιδανικός και αυτό διότι ξέρει την ελληνική νοοτροπία και το ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού βρίσκεται τόσα χρόνια στην Ελλάδα».

Πάντως, αν ο Γερμανός αποφασίσει να αποχωρήσει, ποια νομίζει πως είναι τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο διάδοχός του;

"Δεν παίζει ρόλο το όνομα του προπονητή. Για μένα θα πρέπει να αναζητήσουμε τον άνθρωπο που θα μπορεί να βγάλει από τους ποδοσφαιριστές το 100% των δυνατοτήτων τους. Ο Ρεχάγκελ το κατάφερε αυτό. Είναι πολύ δύσκολο να πείσει ένας προπονητής με τις πράξεις του και όχι με τα λόγια τους παίκτες να παίζουν και για αυτόν. Υπήρχαν παιχνίδια που παίξαμε για τον Ρεχάγκελ. Δεν είναι δική μου δουλειά να σκεφτώ ποιος θα είναι ο διάδοχός του. Εγώ θα προσπαθήσω, εάν κληθώ, να συνεργαστώ μαζί του, όσο καλύτερα γίνεται. Στο ποδόσφαιρο είμαστε όλοι συνεργάτες. Όσο καλύτερα συνεργαζόμαστε, τόσο καλύτερα πάει η ομάδα».

Θέλω να μου χαρακτηρίσεις με λίγα λόγια τον Ότο Ρεχάγκελ

«Είναι ο άνθρωπος που με καθιέρωσε στην Εθνική και ο προπονητής που εμφύσησε πολλά καλά στοιχεία στην ομάδα».


Φάκελος EURO

Τι δήλωσε για...

Τον Κώστα Κατσουράνη
«Πέρα από φίλος μου, νομίζω ότι είναι ίσως ένας από τους καλύτερους Ελληνες ποδοσφαιριστές αυτή την εποχή».

Τον Ντέμη Νικολαίδη
«Τον θεωρώ φίλο μου, αλλά είναι και πρόεδρος μου ταυτόχρονα. Νομίζω ότι πάντα ήταν πολύ καλός συνεργάτης ως ποδοσφαιριστής και θέλω να πιστεύω ότι θα είναι και ως πρόεδρος. Δεν είναι εύκολο, ούτε για μένα, ούτε για τον ίδιο, αφού παλαιότερα ήμασταν συμπαίκτες. Ο καθένας από εμάς πρέπει να κάνει καλά την δουλειά του.Εγώ αυτό προσπαθώ. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο».

Τον Θοδωρή Ζαγοράκη

«Η ψυχή της ομάδας. Ο αρχηγός που έχει δώσει πάρα πολλά στην Εθνική».

Πριν το Euro η Εθνική βρισκόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Τι έκανε ο Ρεχάγκελ και βρήκε το κουμπί σας;

«Ο Ρεχάγκελ προσπάθησε να βρει άτομα που συνεργάζονται μεταξύ τους πολύ καλά. Δεν είναι αναγκαίο να παίρνει τους καλύτερους. Αυτό το είχε επισημάνει ο Νίκος Νίοπλας, ότι σε αυτή την Εθνική μπορεί να μην παίζουν οι καλύτεροι. Απλώς παίζουν αυτοί που συνεργάζονται καλύτερα και θεωρώ ότι αυτό είναι το ζητούμενο».

Κάποιοι λένε ότι η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού ήταν απλώς ένα πυροτέχνημα…

«Όποιος μιλάει για πυροτέχνημα, το λέει από κακία. Έχει αλλάξει η νοοτροπία. Είναι γεγονός. Δεν μπορεί να είναι πυροτέχνημα η κατάκτηση ενός τόσο σημαντικού τίτλου. Πυροτέχνημα θα μπορούσε να θεωρηθεί από την άποψη ότι δεν είχε συνέχεια και δεν συνδυάστηκε με την πρόκριση στο Μουντιάλ. Από αυτή την σκοπιά, ναι. Όμως αυτό δεν ακυρώνει την τεράστια επιτυχία. Ότι καταφέραμε έγινε με τεράστια δουλειά και την θέληση που είχαμε».

Η Εθνική έγινε η επίσημη αγαπημένη κατά την διάρκεια του Euro. Ο κόσμος επέστρεψε στο γήπεδο. Πιστεύεις ότι μπορεί να διατηρηθεί αυτό το κλίμα;

«Πρέπει να διατηρηθεί, είτε η ομάδα πηγαίνει καλά, είτε όχι. Η Εθνική ομάδα δεν είναι υπόθεση ποδοσφαιριστών ή προπονητή, είναι και των φιλάθλων και των παραγόντων, όλων μας. Είναι η Ελλάδα».

Πως κρίνεις την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Υπάρχει σεβασμός στον ποδοσφαιριστή από όλες τις απόψεις;

«Δύσκολη ερώτηση. Αν πάρεις την πρό-Euro εποχή, δεν υπήρχε κανένας σεβασμός. Κάποια πράγματα αρχίζουν και αλλάζουν. Νομίζω ότι αυτό το κλίμα και αυτή η διάθεση να αφήσουμε τον ποδοσφαιριστή πιο πίσω και να προβάλλονται άλλοι, όπως διαιτητές και παράγοντες, είναι λάθος. Για μένα πρωταγωνιστές είναι αποκλειστικά οι ποδοσφαιριστές και κανείς άλλος. Ο ποδοσφαιριστής ματώνει, ιδρώνει, χτυπιέται, άρα δεν μπορεί να κεντρίζει το ενδιαφέρον ο παράγοντας ή ο διαιτητής για κανένα λόγο».


Φάκελος προσωπική καριέρα

Για πόσο καιρό θεωρείς ότι θα είσαι ακόμη ενεργός και θα παίζεις ποδόσφαιρο;

«Όσο θα έχω φιλοδοξίες και όρεξη να κάνω πράγματα θα συνεχίζω να παίζω. Αν κάποια στιγμή δω ότι δεν μπορώ, θα έχω τελειώσει και ποδοσφαιρικά. Το θέμα δεν είναι απλώς να παίζεις ποδόσφαιρο απλώς για να παίζεις, αλλά να παίζεις αξιοπρεπώς. Επειδή μια ζωή θεωρώ ότι ήμουν αξιοπρεπής, θέλω να τελειώσω και την ποδοσφαιρική μου καριέρα».

News 24/7

24MEDIA NETWORK