Δέλλας: "Ο Μελισσανίδης με... ψάρωσε"

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας, ο προπονητής της ΑΕΚ, Τραϊανός Δέλλας έκανε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Τι είπε για τον Δημήτρη Μελισσανίδη.

Δέλλας: "Ο Μελισσανίδης με... ψάρωσε"
INTIME SPORTS

Στην αρχική του τοποθέτηση, τόνισε: "Κάνοντας έναν απολογισμό και ξεκινώντας από την αρχή, ξεκινήσαμε σαν οργανισμός ΑΕΚ την αυτοκάθαρση της ομάδος, επιλέγοντας τον δύσκολο δρόμο για να αγωνιστεί η ομάδα στη μικρότερη κατηγορία, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μία ομάδα για να ανέβουμε την κατηγορία. Ο προγραμματισμός είχε και τις ελλείψεις του, αλλά ο στόχος επετεύχθη. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάναμε κάτι μεγάλο. Στόχος της νέα σεζόν είναι να κάνουμε το επόμενο βήμα και να φέρουμε την ομάδα ξανά στη Super League.

Ήταν μία περίεργη χρονιά. Με σκαμπανεβάσματα. Δικαιολογίες δεν θα ψάξω ποτέ, γιατί οι δικαιολογίες είναι άλλοθι αποτυχημένων ανθρώπων. Μέσα από τη δουλειά μπορούμε να διορθώσουμε τα πάντα. Μέσα από τη δουλειά μπορούμε να κερδίσουμε τα πάντα. Σε αυτό στοχεύω και την επόμενη χρονιά. Μέσα από τη δουλειά, μέσα απ' όσα μάθαμε στην κατηγορία, να ελαττώσουμε τα λάθη μας, ώστε να καταφέρουμε και την επόμενη χρονιά".

Στη συνέχεια ο Δέλλας απάντησε σε ερωτήσεις δημοισιογράφων και αναφέρθηκε και στους άλλους στόχους που είχε η ΑΕΚ στη σεζον: "Ο στόχος ήταν να ανέβουμε. Σίγουρα ο αγώνας του Κυπέλλου ήταν κάτι που μας πλήγωσε. Δεν τα κατάφεραμε. Θέλαμε να δώσουμε ευκαιρίες σε αρκετά παιδιά. Οι ευκαιρίες όμως που μπορούσα να δώσω ήταν λίγες. Και μέσα από αυτές τις λίγες ευκαιρίες θα έπρεπε να δείξουν τα παιδιά ότι μπορούσαν. Πλέον Ο στόχος παραμένει η άνοδος, αλλά να κάνουμε και το επόμενο βήμα. Στον προγραμματισμό που κάναμε το καλοκαίρι, είχαμε 10 παίκτες από την ακαδημία μας και ψάχναμε παίκτες να στελεχώσουμε την ομάδα. Θέλαμε να δώσουμε ευκαιρίες στα νέα παιδιά. Δεν έγινε όμως αυτό. Και λόγω ότι οι απαιτήσεις ήταν μεγάλες και γιατί κάποια παιδιά δεν άντεξαν τη βαριά φανέλα της ΑΕΚ. Θα επικεντρωθούμε στα καλά της χρονιάς και θα προσπαθήσουμε να εμπλουτίσουμε την ομάδα με ακόμα καλύτερα".

Για τα δικά του λάθη τόνισε: "Όποιος δουλεύει κάνει λάθη. Και εγώ δεν έχω κάνει κάποια σωστά πράγματα - για να αποβάλλουμε τη λέξη «λάθος». Αυτά τα λάθη πρέπει να αναγνωρίζουμε, να τα καταλαβαίνουμε. Είναι κάτι που αφορά εμένα. Κι εγώ εμπειρίες παίρνω. Ήταν η πρώτη μου χρονιά, ως προπονητής. Πρέπει κι εγώ να κρατήσω τα σωστά, να τα εμπλουτίσω και να βελτιώσω τα όποια λάθη έχουν γίνει, είτε από τη δική μου «απειρία» στο χώρο είτε από το όλο κλίμα που επικρατούσε στην ομάδα, υπό την έννοια θα πρέπει να παρουσιαζόμαστε συνέχεια καλύτεροι και καλύτεροι. Θα δουλέψω και με την ομάδα και με τον εαυτό μου ώστε να δείξουμε καλύτερη παρουσία στο γήπεδο του χρόνου".

Για το αν έχει αποφασίσει ποιοι θα φύγουν και τις μεταγραφές τόνισε: "Σίγουρα τα παιδιά που ήρθαν στην ομάδα, μπορούν να κάνουν ένα βήμα μέσα στην ομάδα. Τα περισσότερα παιδιά, αγωνίζονταν σε ομάδες της Σούπερ Λίγκα. Θα πρέπει να έχουν κατά νου πως το να αγωνίζεσαι στην ΑΕΚ, σε όποια κατηγορία κι αν είναι, δεν είναι εύκολο. Θα πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια. Θα πρέπει να δουλέψουν πολύ, ώστε να καθιερωθούν. Άποψή μου είναι ότι κανένα όνομα από μόνο του δεν μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο".

Σε ερώτηση για τον αν υπάρχει θέμα Κατσουράνη ο Τραϊανός Δέλλας δεν θέλησε να μιλήσει συγκεκριμένα: "Δεν θέλω να μιλήσω για στόχους και ονόματα. Θα μιλήσουμε τις επόμενες ημέρες. Ας μην μπούμε σε μία διαδικασία ονομάτων και θέσεων. Έχουμε κάποιες αδυναμίες σε κάποιες θέσεις και πάνω σε αυτές θα επιλεχθούν παίκτες".

Αν πανικοβλήθηκε καθόλου μέσα στη σεζόν: "Όχι. Αν και ως παίκτης κι ως προπονητής τώρα έχω ζήσει αρκετά. Δεν πανικοβλήθηκα. Ότι γινόταν ήθελα να το αφήνω στην άκρη. Όσον αφορά την εμπιστοσύνη, το μεγαλύτερο κέρδος είναι αυτό... Οι κ.κ. Μελισσανίδης, Μπάγεβιτς μου έδωσαν, όπως και το καλοκαίρι το περασμένο, το «χρίσμα» να καθίσω στον πάγκο της ομάδας. Αυτό για μένα είναι μία επιβράβευση. Από εκεί και πέρα ένας προπονητής δεν πρέπει να μένει εκεί. Πάντα με ενδιέφερε να επιμορφώνομαι και να μαθαίνω νέα πράγματα. Θα προσπαθώ να βοηθάω την ομάδα, όσο διάστημα βρίσκομαι εδώ. Το επιστέγασμα της εμπιστοσύνης που μου έδωσε ο κ. Μελισσανίδης, πέρα από μεγάλη ικανοποίηση μου δίνει και τεράστια ευθύνη, γιατί το επόμενο βήμα, που έχουμε να κάνουμε σαν ομάδα είναι και το πιο καθοριστικό".

Για το πώς ένιωσε μέσα στη σεζόν όταν άκουγε πως υπήρχαν συζητήσεις με άλλους τεχνικούς: "Πάντα θα ψάχνεται η ΑΕΚ για το καλύτερο. Για παίκτες, ακόμα και για προπονητή ίσως... Αν όλο αυτό σου τραβήξει την προσοχή θα χάσεις την ουσία. Και ουσία είναι το ποδόσφαιρο. Όλοι κρινόμαστε, από το αποτέλεσμα. Αλλά δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα. Παίζουν κι άλλα πράγματα. Αυτά νομίζω ότι εκτίμησαν και οι δύο και είμαι εδώ αυτή τη στιγμή".

Για τους αγωνιστικούς στόχους: "Από τη στιγμή που θα συμμετέχουμε και στο Κύπελλο. Είναι προφανές ότι θα διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε και σε αυτό το θεσμό. Δεν θα πρέπει να ξεφύγουμε όμως από το πρωτάθλημα. Αυτός είναι ο στόχος. Εκεί θα επικεντρωθούμε στο πρωτάθλημα. Και κατά πόσο θα μπορέσουμε μέσα στο γήπεδο να φύγουμε και από αυτή την κατηγορία. Και πέρυσι σας έλεγα από την πρώτη μέρα ότι πρέπει να φύγουμε γρήγορα. Παίζοντας σε αυτές τις κατηγορίες μόνο να χάσεις έχεις. Όχι να κερδίσεις".

Για το ταμείο της σεζόν: "Η δική μου φιλοσοφία σαν προπονητής μου αρέσει η ομάδα μου να έχει τη μπάλα, η ομάδα μου να έχει την κατοχή. Και όταν λέμε κατοχή εννοούμε στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου. Θα δώσω ξανά και του χρόνου, όπως και φέτος, μεγάλο βάρος εκεί. Σε όλα τα παιχνίδια φέτος είχαμε 70% κατοχή μπάλας. Αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις επιθέσεις περισσότερες, άρα περισσότερες ευκαιρίες για γκολ. Στη Β' Εθνική δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα, αλλά οι παίκτες που ήρθαν και αυτοί που θα έρθουν θα δουλέψουμε μαζί τους για να έχουμε και φέτος την κατοχή. Θα δουλέψουμε και στην αμυντική λειτουργία της ομάδας, γιατί είχαμε προβλήματα. Ειδικά όταν χάναμε τη μπάλα στην επίθεση. Ένα άλλο στοιχείο που θα βελτιώσουμε είναι τα στημένα μας. Πάλι, στατιστικά μιλώντας, πήραμε λίγα γκολ από τα στημένα που είχαμε. Είχαμε 260 κόρνερ. Και πήραμε λίγα γκολ. Όπως θα πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στο θέμα του γκολ. . Βάλαμε συνολικά 80 γκολ, σε κάθε 6 προσπάθειες είχαμε ένα γκολ, ενώ μια ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό πρέπει να έχει 1 γκολ ανά 3 προσπάθειες. Θα πρέπει να το δουλέψουμε αυτό. Το πλάνο όπως το είχα στο μυαλό μου και βάση της εικόνας των αντιπάλων - που έπαιζαν στην άμυνά τους και οι 11 - ήταν να βγάλουμε τη μπάλα από το πλάι. Είχαμε την κατοχή και να βρούμε λύσεις".

Για το πως θα προσαρμοστεί η ΑΕΚ στη Β' Εθνική: "Το πιο βασικό θα πρέπει η ομάδα να έχει ένα πλάνο. Ο δικός μου στόχος είναι αυτό, η ομάδα να προσπαθεί να βρει τις λύσεις μέσα από τον τρόπο παιχνιδιού που έχουμε θέσει σαν ομάδα. όταν υπάρχει αγωνιστικό πλάνο νομίζω ότι μπορείς να βγεις κερδισμένος. Θα πρέπει γρήγορα η ομάδα να αντιληφθεί τι χρειάζεται στη Β' Εθνική".

Για το αν η ΑΕΚ έβγαλε το πάθος που ήθελε: "Για όλους μας ήταν κάτι πρωτόγνωρο αυτή η κατηγορία. Όπως και για τους παίκτες. Ένα «χρέος» που έχουν τα παιδιά που θα μείνουν, είναι να βάλουν γρήγορα στο κλίμα αυτούς που θα έρθουν. Πέρυσι ξεκινήσαμε από το μηδέν. Φέτος κάπου εκεί είμαστε πάλι, αλλά έχουμε κάποιους «παλιούς». Τόνιζα στους παίκτες πως αν εμείς δεν δείξουμε πάθος θα έχουμε δυσκολίες. Σε κάποια παιχνίδι δεν έγινε και το βρήκαμε μπροστά μας. Θα πρέπει γρήγορα, όλη η ομάδα να αντιληφθεί τι χρειάζεται η επόμενη κατηγορία".

Για τα προβλήματα που υπήρχαν: "Ο ποδοσφαιριστής ξεχνάει πολύ εύκολα. Έλεγα στους παίκτες να μην ξεχνούν πως ο αντίπαλος θα τα δώσει όλα απέναντί μας για να διακριθεί. Κάπου υπήρχε ένας εφησυχασμός, ερχόταν ένα αρνητικό αποτέλεσμα και έπρεπε ξανά να δουλέψουμε σε άλλο επίπεδο για να επανέλθουμε γρήγορα. Αυτός ήταν και ο λόγος που είχαμε σκαμπανεβάσματα. Σας είχα πει για τη συγκέντρωση πως είναι κάποια πράγματα που δεν προπονούνται. Αυτά είτε τα έχεις είτε δεν τα έχεις".

Για το τι οδήγησε στο πρόβλημα συγκέντρωσης και την τακτική: "Στην προπονητική λένε πως αν μιλάς πολύ θα κάνει το... 1 από τα 10. Έχω υπάρξει και από την πλευρά του παίκτη. Η συγκέντρωση είναι στιγμή. Είναι η δουλειά του προπονητή να μιλάει, να εμψυχώνει. Ο προπονητής είναι ένας πομπός. Σημασία έχουν και οι δέκτες... Ένα παράδειγμα από προπονητή μου τον είχα ρωτήσει «γιατί φωνάζεις συνέχεια στις προπονήσεις» και μου είπε «Εσύ το καταλαβαίνεις με την πρώτη, άλλοι με τη 10η. Νομίζω ότι το ότι έχει ο προπονητής στο μυαλό του, ανάλογα επιλεγεί και παίκτες ανα θέση. Οι παίκτες που έχουν αποκτηθεί είναι για πράγματα που έχω στο μυαλό μου. Από εκεί και πέρα αυτό θα φανεί μέσα από τη δουλειά και αν μπορεί να γίνει. Αυτό θα φανεί στην προετοιμασία".

Στη συνέχεια είπε: "Αυτό που μου έχει διδάξει το ποδόσφαιρο είναι ότι σημασία δεν έχει τι έκανες χτες αλλά σήμερα. Σε αυτή την ομάδα κάθε μέρα πρέπει να αποδεικνύεις πράγματα άρα κάθε φορά θα πρέπει να δείχνουν το λόγο που βρίσκονται στην ΑΕΚ".

Αναφορικά με τη φιλοσοφία των μεταγραφών και το αν θα αποκτηθούν κυρίως Έλληνες τόνισε: "Οι περισσότεροι που ήδη έχουμε πάρει είναι Έλληνες, που έχουν παίξει στις ομάδες τους, είναι σε καλή ηλικία για να εξελιχθούν, αλλά όπως σας είπα οι μεταγραφές πρέπει να φανούν μέσα στο γήπεδο. Αυτό που με έχει διδάξει το ποδόσφαιρο είναι πως σημασία δεν έχει τι έκανες χθες, αλλά τι κάνεις σήμερα. Κάθε μέρα πρέπει να αποδεικνύουμε πράγματα. Έτσι και οι παίκτες. Η φιλοσοφία μας είναι να βρούμε παίκτες που θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τους στόχους μας. Αν στην Ελλάδα υπάρχουν τέτοιοι παίκτες θα έρθουν. Αν όχι θα κοιτάξουμε και την ξένη αγορά".

Για το θέαμα που προσέφερε η ομάδα και τις ευκαιρίες στους μικρούς: "Το θέαμα ήταν κάτι που μας προβλημάτισε φέτος. Στο θέμα των μικρών σε ηλικία, νομίζω ότι δώσαμε την ευκαιρία να δείξουν ότι αξίζουν. Πάντα είχα στο μυαλό μου το καλό της ομάδας και δεν κοιτούσα ηλικία. Κάποια παιδιά ξεκίνησαν ελπιδοφόρα, στην πορεία κάπου χάθηκαν. Ένα πράγμα που είπα την πρώτη μέρα στα Σπάτα ήταν «πως είχα ακούσει από προπονητές μου να λένε πως όλοι είμαστε ίδιοι και όλοι θα πάρουν ευκαιρίες. Δεν γίνεται να είναι όλοι ίδιοι. Όλοι όμως είναι ίσοι!». Σε αυτό το κομμάτι προσπάθησα να είμαι όσο πιο δίκαιος μπορούσα. Κάποια παιδιά έδειξαν καλά στοιχεία, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Χρειάζεται δουλειά και προσπάθεια, ώστε όλοι να έχουν ένα σωστό επίπεδο".

Στη συνέχεια ο Τραϊανός Δέλλας πιέστηκε από τους δημοσιογράφους να μιλήσει για το πόσες μεταγραφές θα γίνουν ακόμη, λέγοντας: "Δεν θέλω να μιλήσω ούτε για αριθμούς, ούτε για ονόματα. Αυτή τη στιγμή δεν θέλω να πω κάτι. Μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουμε να πούμε πράγματα για αυτό το θέμα".

Αναφερόμενος στις Ακαδημίες τόνισε: "Η δουλειά που γίνεται χρίζει ιδιαίτερης μνείας. Η επαφή που έχω και με τον Άκη Ζήκο και με τους προπονητές, είναι θετική. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και πιστώνεται στον πρόεδρο ότι αφουγκράστηκε την εισήγηση για το τρίτο γήπεδο στα Σπάτα. Αυτό μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε άμεση επαφή με τη δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες. Του χρόνου νομίζω τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα, με την επιλογή παικτών που γίνεται αυτή την περίοδο. Τα επόμενα 2-3 χρόνια, στόχος μας είναι, να έχουμε παίκτες από τα τμήματα υποδομής στην πρώτη ομάδα. Ο παίκτης από την Κ17-Κ20 επιβάλλεται να ξέρει τι θέλει ο προπονητής της πρώτης ομάδας. Θα τεθεί στην κουβέντα που θα κάνουμε αν κάποια παιδιά από τις Ακαδημίες θα μπορούν να κάνουν προπονήσεις με την πρώτη ομάδα. Θα δούμε ποια παιδιά θα αντέξουν το βάρος και τον όγκο των προπονήσεων. Πέρυσι είχαμε θέμα με αυτό. Έχω στα χέρια μου μια αξιολόγηση από το Ζήκο για το ποια παιδιά βελτιώθηκαν σε συγκεκριμένους τομείς και κάποια έμειναν στάσιμα".

Για την κριτική που δέχθηκε από τον Τύπο μέσα στη σεζόν: "Η δική σας η δουλειά είναι να κρίνετε αυτό που βλέπετε. Δουλειά μου είναι να προσπαθώ να βελτιώνω την ομάδα. Δεν μπορώ να κρίνω αυτούς που με κρίνουν γιατί θα χάσουμε την ουσία. Η ουσία μου είναι η προπονητική. Δεν είναι δουλειά μου οι δημόσιες σχέσεις. Αν εσείς αυτό το κρίνετε θετικά ή αρνητικά δεν μπορώ να επέμβω. Δεν μπαίνω σε τέτοιες διαδικασίες. Ο καθένας έχει μια άποψη εδώ μέσα, αν ασπαστώ τη δική σου, σίγουρα δεν θα είναι του άλλου. Εγώ έχω μια άποψη δική μου που θα την περάσω στην ομάδα. Θα κριθούμε όλοι στο τέλος από το αποτέλεσμα. Ο προπονητής πρέπει να έχει καθαρό μυαλό, να διαχειρίζεσαι 40-50 άτομα, δημοσιογράφους, φιλάθλους, δεν είναι εύκολο. Μια συμβουλή αν μπορώ να δώσω εγώ σε εσάς. Είναι να έχουμε έναν έλεγχο συναισθημάτων σε ότι συμβαίνει".

News 24/7

24MEDIA NETWORK