Δεν πρόλαβε να αθωωθεί η Σίτι και ξεχύθηκε σε shopping spree

Σε διάστημα μικρότερο του 24ωρου, η Μάντσεστερ Σίτι ανακοίνωσε τρεις παίκτες. Για τους δύο έδωσε 68.000.000 ευρώ σε buy out -και πολλά εκατομμύρια ακόμα σε μισθούς. Δεν έχει τελειώσει. Χρειάζεται και άλλους παίκτες. Μαζί και τα σωστά μαθηματικά του Financial Fair Play. 'Η μήπως όχι;

Όσο ο Πεπ Γκουαρδιόλα εργάζεται στη Μάντσεστερ Σίτι μπορεί να νιώθει ασφαλής, γιατί οι δαπανηρές μεταγραφές δεν θα του λείψουν
Όσο ο Πεπ Γκουαρδιόλα εργάζεται στη Μάντσεστερ Σίτι μπορεί να νιώθει ασφαλής, γιατί οι δαπανηρές μεταγραφές δεν θα του λείψουν PETER POWELLL/POOL VIA AP

Η αθώωση της Μάντσεστερ Σίτι από το CAS έχει περάσει στην ιστορία ως 'το τέλειο σκάνδαλο', με τα πρακτικά ζητήματα να αφορούν την ανακοίνωση δυο παικτών, λίγα εικοσιτετράωρα μετά το τέλος της Premier League. Προφανώς και οι καθ' ύλην αρμόδιοι δεν είχαν κάνει παύση εργασιών, για τους μήνες που διήρκεσε το διετές ban του οργανισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Και κάπως έτσι ο Ισά Καμπορέ έγινε η πρώτη μεταγραφή των 'πολιτών' για αυτό το καλοκαίρι. Ποιος είναι; "Το κόσμημα της Μπουρκίνα Φάσο", όπου σε 272.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα ζουν 21.510.181 άνθρωποι. Στην πόλη όπου γεννήθηκε ο 19χρονος (Μπόμπο Ντιουλάσο), ο πληθυσμός φτάνει τους 538.000 νοματαίους. Σημείωσε πως είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας -μετά την πρωτεύουσα Ουαγκαντούγκου.

Ο Καμπορέ δεν έφυγε απευθείας από τη Δυτική Αφρική για το Μάντσεστερ. Η Μέχελεν ήταν αυτή που τον είχε εντοπίσει (στην Ράχιμο -ομάδα της πόλης του) και του έδωσε την πρώτη ευκαιρία, τον Αύγουστο του 2019. Στο Βέλγιο έπαιξε σε πέντε ματς και σε αυτά τον είδαν οι άνθρωποι της Σίτι. Είναι δεξί μπακ και υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο, με τη συμφωνία να αφορά την παραμονή του στη Μέχελεν για τη σεζόν 2020-21. Η ανακοίνωση έγινε στις 29/7, με τη Μέχελεν να αναφέρει πως 'η συμφωνία ήταν win win για όλους μας'.

Πριν προλάβουν να πουν οι φαν της ομάδας 'ποιος είναι ο Καμπορέ' ή 'τι είναι αυτά;', ο οργανισμός δημοσίευσε άλλη μια ανακοίνωση: ήταν της απόκτησης του Φεράν Τόρες. Η Σίτι έδωσε στη Βαλένθια 25.000.000 ευρώ για να πάρει αυτόν που θα δώσει σπίθα στην επίθεση -και πολλά ακόμα ως μισθό της πενταετούς συνεργασίας τους, με την AS να εκτιμά πως το σύνολο μπορεί να φτάσει στα 37 εκατομμύρια ευρώ. Η αρχική τιμή ήταν στα 100.000.000 ευρώ.

Πώς έκανε το deal της χρονιάς η Σίτι

Εκ των καλύτερων prospects της Ισπανίας, ο Τόρες είναι 'προϊόν' της ακαδημίας της Βαλένθια, με την οποία έκανε και την πρώτη εμφάνιση στη LaLiga, σε ηλικία 17 χρόνων. Στις 16/12 του 2017, εναντίον της Εϊμπάρ έγινε ο πρώτος παίκτης που πάτησε το πόδι του σε αγώνα της LaLiga και είχε γεννηθεί το 2000. Όταν 'παραβίασε' την εστία της Θέλτα, έγινε ο δεύτερος γεννημένος το 2000 που σκόραρε -είχε προηγηθεί ο Βινίσιους.

Τη σεζόν 2018-19 κινήθηκε ταπεινά και φέτος έγινε το 'ξεπέταγμα', για το οποίο χρωστάει ένα πολύ καλό δώρο στον Γκονσάλο Γκουέντες. Αν δεν ήταν εκτός για μήνες ο Πορτογάλος (λόγω αστραγάλου δεν αγωνίστηκε από τις 15/10 έως τις 3/2), το πιθανότερο είναι πως δεν θα έβρισκε το χρόνο ή τη θέση που απήλαυσε ο νεαρός. Και μάλλον δεν θα είχε 'κεντράρει' σε αυτόν ο Πεπ Γκουαρδιόλα, όπως έψαχνε κάποιον να καλύψει την 'τρύπα' που άφησε ο Λιρόι Σανέ -πηγαίνοντας στη Μπάγερν. Προφανώς και ο κόουτς της Σίτι δεν 'έπαιζε' μόνος του. Εννοώ πολλοί άλλοι ήθελαν τον Τόρες. Για παράδειγμα, η Μπαρτσελόνα, η Γιουβέντους και η Λίβερπουλ. Ο πρώτος παίκτης ισπανικής ομάδας, ο οποίος γεννήθηκε το 2000 (έχει γενέθλια στις 29/2 -όποτε ο πλανήτης έχει 29/2) και σκόραρε στο UEFA Champions League, ενημέρωσε πως θέλει να πάει στη Σίτι και κάπου εκεί τελείωσαν όλα.

Πώς όμως, 'έπεσε' η τιμή: η Βαλένθια είχε βάλει ως buy out στο συμβόλαιο του το ποσό των 100.000.000 ευρώ. Μια σεζόν πριν ολοκληρωθεί, ξεκάθαρα ήταν διατεθειμένη να δεχθεί λιγότερα. Όταν έχασε το τελευταίο χαρτί που 'χε για τις διαπραγματεύσεις (την πρόκριση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της νέας σεζόν), έγινε ακόμα πιο συζητήσιμη. Δεν θα ήθελα να προσπεράσεις το γεγονός ότι ο διεθνής, Τόρες φεύγει για πρώτη φορά -στη ζωή του- από τη Βαλένθια, όπου γεννήθηκε και όπου ζούσε και δούλευε έως τώρα. Αν έχεις διάθεση, κράτα πως άρχισε να ασχολείται με το οργανωμένο ποδόσφαιρο στα 6 (στο σύλλογο που λέγεται Βαλένθια), γιατί οι γονείς του είχαν βαρεθεί να μετρούν ζημιές στο σπίτι, από το πόσο λάθος σούταρε την μπάλα.

Ανακεφαλαιώνουμε: στις 30/7 η Μάντσεστερ Σίτι ανακοίνωσε τον 19χρονο Καμπορέ και τον 20χρονο Τόρες. Kαι μάλλον είναι περιττό να μιλήσουμε για την ικανότητα που 'χει ο Γκουαρδιόλα, στο να εξελίσσει παίκτες. Ας μείνουμε λοιπόν, στο θέμα μας. Δηλαδή, τις μεταγραφές. Στις 31/7 το γραφείο Τύπου είχε νέα δουλειά να κάνει: να ανακοινώσει την απόκτηση του Νέιθαν Ακέ.

Η Μπόρνμουθ μόλις είχε υποβιβαστεί όταν ζήτησε η Σίτι να τελειώσει η δουλειά -και κατέθεσε 43.000.000 ευρώ ως buy out. O γεννημένος στη Χάγη (στις 18/2 του 1995) αμυντικός, γιος πρόσφυγα από το Πράσινο Ακρωτήρι -ο πατήρ Μουάζ έχει δεσμευθεί αιώνια αποχή από το αλκοόλ- και της Ολλανδής, Ινέκε μεγάλωσε με το ποδόσφαιρο -καθώς σε αυτό το πεδίο εργάζονταν οι γονείς του, ο Μουάζ ως προπονητής στις ακαδημίες της Wilhelmus, όπου φροντίζει για το φαγητό η Ινέκε. Πού να πήγαιναν τα παιδιά (ο Νέιθαν έχει έναν μεγαλύτερο αδελφό), για να μην είναι μόνα; Για ποδόσφαιρο. Ο νέος παίκτης της Σίτι έπαιζε από την αρχή με παιδιά που ήταν τουλάχιστον ένα χρόνο μεγαλύτερα του. Ήταν πάντα μεταξύ των πιο κοντών. Σήμερα είναι 1.80. Και δεν νιώθει.

Στο μεσοδιάστημα από την ομάδα της περιοχής του πήγε στις ακαδημίες της ADO Den Haag όταν ήταν 6 (είναι 'εχθρός' των ακαδημιών του Άγιαξ). Στα 12 παρακάλεσε τους γονείς του να πάει στη Φέγιενορντ και στα 15 (2010), ως ηγέτης της ομάδας που είχε κατακτήσει το εφηβικό πρωτάθλημα έφυγε για την Τσέλσι. Σημείωσε πως η Φέγιενορντ του 'χε έτοιμο συμβόλαιο -και θέση- στην πρώτη ομάδα. Δεν τον ένοιαζε. Ήθελε να δοκιμαστεί στην Αγγλία. Χρυσό τον έκαναν να μείνει, αλλά δεν άκουγε κουβέντα. Αργότερα είπε πως "ήμουν νέος, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις για ό,τι μας αφορά. Γινόμαστε πιο δυνατοί. Ωριμάζουμε πιο γρήγορα".

Στο Λονδίνο πήγε μόνος. Δεν φάνηκε να 'χει κάποιο θέμα, δεδομένου ότι στις 26/12 του 2012, σε ηλικία 17 χρόνων έκανε την πρώτη εμφάνιση στην Premier League, εναντίον της Νόργουϊτς -ως αλλαγή του Μάτα, στις καθυστερήσεις. Από εκεί το συνέχισε με εμπειρίες από κύπελλο, Europa League, Champions League και επιπλέον συγκινήσεις στην εγχώρια λίγκα.

Για το καλό του -και επειδή δεν υπήρχε χώρος- το Μάρτιο του 2015 οι 'μπλε' τον δάνεισαν στη Ρίντινγκ, για ένα μήνα. Τον Αύγουστο τον δάνεισαν για μια σεζόν στην Γουότφορντ. Είχε μόλις υπογράψει νέο πενταετές συμβόλαιο με την Τσέλσι. Ο Κίκε Φλόρες τον έκανε αριστερό μπακ, με τον Ακέ να μην αγχώνεται -εξ ου και ο τίτλος του 'καλύτερου νέου παίκτη της ομάδας' για τη σεζόν. Ο επόμενος δανεισμός αφορούσε την Μπόρνμουθ. Έγινε τον Ιούνιο του 2016. Ήταν για μια σεζόν. Το Γενάρη του 2017 η Τσέλσι τον ζήτησε πίσω και τον έβαλε δίπλα στον Νταβίντ Λουίζ και Σεζάρ Αθπιλικουέτα, στο κέντρο της άμυνας.

Όταν έθεσε η Μπόρνμουθ θέμα αγοράς, οι 'μπλε' δεν το 'απέκρουσαν' και ο παίκτης άλλαξε club το καλοκαίρι του 2017 -με την Τσέλσι να παίρνει 26 εκατομμύρια ευρώ. Κυκλοφόρησε εντόνως, πως η Τσέλσι είχε προσθέσει όρο επαναγοράς στο συμβόλαιο. Όντως υπήρχε, όπως αποδείχθηκε φέτος, κατά τη μετακίνηση του στη Σίτι. Ο Φρανκ Λάμπαρντ έκρινε πως δεν θα αναβάθμιζε τα σέντερ μπακ της ομάδας και αποφάσισε να μην κάνει χρήση της option. Ο Ακέ θα συνεργαστεί άμεσα με τον Εμερίκ Λαπόρτ, που είναι αριστεροπόδαρος και αυτό είναι πρόβλημα κατά τον Τζέιμι Κάραγκερ.

Προφανώς και δεν μπορούμε να συμφωνούμε όλοι με όλα. Ή να αρέσουν σε όλους μας τα ίδια πράγματα. Επίσης βέβαιο είναι πως για όλες τις κινήσεις θα κριθεί ο Γκουαρδιόλα -και το αν θα αποθεωθεί ή όχι θα κριθεί από την επιστροφή στην κορυφή της Premier League. Επόμενος 'σταθμός' του κόουτς είναι ο Καλιντού Κουλιμπαλί (η Νάπολι έχει ζητήσει 100.000.000 ευρώ για να τον δώσει οπουδήποτε -με το πραγματικό ποσό να είναι το μισό τώρα που δεν 'βγήκε' η ομάδα στην Ευρώπη). Και για να μην αρχίσεις τα 'πού βρήκε πάλι, τόσα λεφτά η Σίτι;', η Manchester Evening News θύμισε πως η Μπάγερν έδωσε λεφτά στην ομάδα, για τον Σανέ (όσα έδωσαν οι 'Πολίτες' για τον Ακέ), ενώ θα πάρουν λεφτά και από τη μετακίνηση του Τζέιντον Σάντσο στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την Ντόρτμουντ (το 15%, για την ακρίβεια). Επιπροσθέτως, έχει βγάλει στην αγορά -προς πώληση- άλλους πέντε παίκτες. Και στην τελικά, υγεία να υπάρχει και όλα γίνονται. Ακόμα και νέες νίκες υποθέσεων στο CAS.

News 24/7

24MEDIA NETWORK