Διαμαντάκος, ο punk φορ στην υπηρεσία της Ζανκτ Πάουλι

Στο 'Millerntor-Stadion' της Ζανκτ Πάουλι ανεμίζει σημαία skull and bones, από ένα κοινό συνδεδεμένο με τον ακτιβισμό και την αντί-ναζιστική του δράση. Ένας Έλληνας με punk κούρεμα, που σκοράρει ακατάπαυστα και χαρίζει νίκες απέναντι στο 'αριστοκρατικό' Αμβούργο, μοιραία θα γινόταν ένας από εκείνους.

ΦΙΛΙΚΟ / ΕΛΛΑΔΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ / FRIENDLY / GREECE - BELARUS
Ο Δημήτρης Διαμαντάκος με τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας, σε φιλική αναμέτρηση κόντρα στη Λευκορωσία (09/11/2016) ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Δημήτρης Διαμαντάκος είναι το πρόσωπο των ημερών στην Γερμανία, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την δράση στην Bundesliga 2. Ο 26χρονος στράικερ οδήγησε την Ζανκτ Πάουλι στην πρώτη της εντός έδρας νίκη επί του Αμβούργου μετά από... 59 χρόνια (η αλήθεια είναι πως οι δύο ομάδες δεν συναντιόνταν τόσο συχνά), σκοράροντας το πέμπτο του τέρμα στη σεζόν σε επτά παιχνίδια. Τα τέσσερα από αυτά είναι σε έξι αναμετρήσεις πρωταθλήματος και το άλλο σε παιχνίδι για το γερμανικό Κύπελλο.

Λίγες μέρες πριν το ματς με το Αμβούργο, ο Διαμαντάκος είχε εμφανιστεί... προφητικός στις δηλώσεις του. "Νιώθω σε φόρμα και σταθερός. Πιστεύω πως είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου στην Ζανκτ Πάουλι μέχρι σήμερα". Την περσινή σεζόν ταλαιπωρήθηκε από μυϊκούς τραυματισμούς και σε συνεννόηση με τον προπονητή του αποφάσισαν να ακολουθήσει ένα ειδικό πρόγραμμα τεσσάρων εβδομάδων με τον φυσιοθεραπευτή που εμπιστεύεται στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν ευεργετικό, όπως δείχνουν οι επιδόσεις του 26χρονου φορ στο χορτάρι.

Αφήνοντας πίσω του τα προβλήματα τραυματισμού, ο στράικερ της Ζανκτ Πάουλι επικαλέστηκε την εμπειρία του από τα ελληνικά ντέρμπι. "Με τον Ολυμπιακό αγωνίστηκα κόντρα σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό. Ντέρμπι που ξεκινούν μια βδομάδα πριν και ολοκληρώνονται μια βδομάδα μετά...". Στο 18' του μεγάλου ντέρμπι με το Αμβούργο, ο Διαμαντάκος έστειλε στα κάγκελα το φανατικό κοινό της Ζανκτ Πάουλι, ανοίγοντας το σκορ. Με αυτογκόλ του αρχηγού των φιλοξενούμενων, Φαν Ντρόγκελεν, στο 63' γράφτηκε ο επίλογος της αναμέτρησης. Το τελικό 2-0 έστειλε την Ζανκτ Πάουλι στην 10η θέση του βαθμολογικού πίνακα και σήμανε την πρώτη ήττα του Αμβούργου στην Bundesliga 2.

Νωρίτερα στη σεζόν, ο Διαμαντάκος είχε σκοράρει απέναντι στην Γκρόιτερ Φιρτ και την Ντίναμο Δρέσδης (2), έτσι φτάνοντας τα τέσσερα τέρματα συνολικά στο πρωτάθλημα μοιράζεται την θέση του πρώτου σκόρερ με τους Φαμπιάν Κλος, Σόνι Κίτελ, Φίλιπ Χόφμαν και Μάρκος Άλβαρες. Μοιραία ο διεθνής στράικερ αποτελεί ένα από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας στο 'Millerntor-Stadion'.

Ένα κοινό πολύ ιδιαίτερο, συνδεδεμένο με την punk μουσική, τον ακτιβισμό και την αντί-ναζιστική του δράση. Με σημαία skull and bones (σχέδιο που υιοθέτησαν τα punk συγκροτήματα), ανοίγοντας την αγκαλιά του σε κάθε τι διαφορετικό, από όπου κι αν προέρχεται. Ένας Έλληνας με punk κούρεμα, που σκοράρει ακατάπαυστα και χαρίζει νίκες απέναντι στο 'αριστοκρατικό' Αμβούργο, μοιραία θα γινόταν ένας από εκείνους...

Από τα τοπικά του Πειραιά, 'δήμιος' της Μίλαν

Ο Δημήτρης Διαμαντάκος είναι γέννημα - θρέμμα Πειραιώτης και αναδείχθηκε στον Ατρόμητο Πειραιά. Σε ηλικία 15 ετών πρωταγωνιστούσε στα γήπεδα του τοπικού πρωταθλήματος και η εντυπωσιακή παρουσία του 'φώναζε' για τον τρόπο που θα εξελιχθεί η ιστορία. Ο Ολυμπιακός δεν άργησε να εντοπίσει το ταλέντο του και τον ενέταξε στα τμήματα υποδομής του το καλοκαίρι του 2009. Ο παίκτης υπέγραψε τριετές επαγγελματικό συμβόλαιο το 2012, σε ηλικία 19 ετών.

Το καλοκαίρι του 2012 προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα των 'ερυθρολεύκων' και η σεζόν που ακολούθησε τον βρήκε δανεικό στον Πανιώνιο για έξι μήνες. Τον Γενάρη του 2013 παραχωρήθηκε με το ίδιο καθεστώς στον Άρη, ωστόσο ο δανεισμός που πραγματικά τον ωφέλησε ήταν αυτός στον Εργοτέλη, με την φανέλα του οποίου σκόραρε 10 γκολ σε 27 εμφανίσεις την σεζόν 2013-2014.

Ο Μίτσελ του εμπιστεύθηκε μια θέση στην αποστολή που ταξίδεψε στις ΗΠΑ το καλοκαίρι του 2014, όπου ο Ολυμπιακός συμμετείχε στο International Champions Cup.

Αντιμετωπίζοντας τις Μίλαν, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι, ο Διαμαντάκος εντυπωσίασε με την παρουσία του σκοράροντας τρία τέρματα σε αυτά τα παιχνίδια. Ένα απέναντι στους 'ροσονέρι' και δύο κόντρα στους 'πολίτες'. Ο 26χρονος σήμερα φορ είχε μάλιστα ανακηρυχθεί ως ο MVP της διοργάνωσης! Το calciomercato τον είχε αποκαλέσει 'δήμιο' της Μίλαν.

"Ένας από τους πολλά υποσχόμενους ποδοσφαιριστές στο πρόσφατο τουρνουά International Champions Cup ήταν ο Δημήτρης Διαμαντάκος. Πρόκειται για τον Έλληνα επιθετικό του Ολυμπιακού και διεθνή με την Εθνική Ελπίδων, ο οποίος την περσινή σεζόν αγωνίστηκε ως δανεικός στον Εργοτέλη και έχει το παρατσούκλι 'Σπαρτιάτης'. Αυτό οφείλεται στη δύναμη και το πάθος που βγάζει στο παιχνίδι του, κάτι που φάνηκε στο πρόσφατο παιχνίδι με τη Μίλαν στην συγκεκριμένη διοργάνωση", ανέφερε μεταξύ άλλων το αφιέρωμα της ιταλικής ιστοσελίδας.

Ο Δημήτρης Διαμαντάκος πραγματοποίησε 17 επίσημες εμφανίσεις την σεζόν 2014-2015 με τη φανέλα του Ολυμπιακού, έχοντας απολογισμό τέσσερα γκολ και δύο ασίστ. Στο ντεμπούτο του στη Super League με αντίπαλο τη Νίκη Βόλου (23/08/2014) σκόραρε ένα από τα τρία τέρματα στη νίκη της ομάδας του με 3-1.

Ρίζωσε στη Γερμανία

Στις 6 Αυγούστου του 2015, η Καρλσρούη ανακοίνωσε την απόκτηση του επιθετικού των 'ερυθρολεύκων' με τη μορφή δανεισμού για μια σεζόν. "Εδώ και αρκετό διάστημα μας απασχολούσε ο Δημήτρης. Στα μάτια μας είναι ένας πολύ ενδιαφέρον επιθετικός. Είναι νέος σε ηλικία αλλά έχει μεγάλη εμπειρία από την Ελλάδα και δύο συμμετοχές σε επίπεδο Champions League. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που τον έχουμε εδώ μαζί μας", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Γιανς Τοντ, αθλητικός διευθυντής της γερμανικής ομάδας.

Οκτώ γκολ και τρεις ασίστ σε 24 ματς ήταν αρκετά για να πείσουν την Καρλσρούη να ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς του Δημήτρη Διαμαντάκου και να αποκτήσει το 100% των δικαιωμάτων του από τον Ολυμπιακό, αντί 1 εκατ. ευρώ. Μετά από συνολικά 51 εμφανίσεις και 14 γκολ, ο Έλληνας φορ αποφάσισε να αλλάξει στρατόπεδο αλλά όχι και πρωτάθλημα το καλoκαίρι του 2017, όταν και υπέγραψε στην Μπόχουμ. Η θητεία του εκεί ήταν εξάμηνη (10 συμ., 2 γκολ, 1 ασίστ), καθώς τον Γενάρη του 2018 η Ζανκτ Πάουλι τον αγόρασε καταβάλλοντας 300.000 ευρώ στην Μπόχουμ κατόπιν επιθυμίας του τότε τεχνικού της, Μάρκους Καουτζίνσκι, που είχε μαζί του τον Διαμαντάκο στην Καρλσρούη.

Ο 49χρονος Γερμανός προπονητής αποχώρησε τον Απρίλιο του 2019 (ανέλαβε ο Ζος Λούχουκάι), ωστόσο μοιάζει να δικαιώνεται για τις δηλώσεις που είχε κάνει σχετικά με την απόκτηση του Έλληνα διεθνή φορ. "Είναι γρήγορος και αριστεροπόδαρος, που μας προσφέρει περισσότερες επιλογές με την αθλητικότητα του και τον τρόπο που κινείται στο γήπεδο. Έχει αποδείξει την ποιότητα του τόσο ως σκόρερ, όσο και σαν δημιουργός".

Μέχρι σήμερα ο Διαμαντάκος μετράει 36 συμμετοχές και 13 τέρματα (2 ασίστ) με την φανέλα της Ζανκτ Πάουλι, τη στιγμή που το φετινό του ξεκίνημα είναι το καλύτερο της τετραετούς παρουσίας του στα γήπεδα της Bundesliga 2. Ο διεθνής (5 συμ.) φορ μοιάζει να βρίσκεται στην καλύτερη φάση της καριέρας του και εφόσον συνεχίσει σε αυτό τον ρυθμό στο υπόλοιπο της σεζόν, τότε δεν αποκλείεται το ερχόμενο καλοκαίρι να αναζητήσει το παραπάνω βήμα στην γερμανική του περιπέτεια. Ενδεχομένως να αναγκάσει και τον Γιον Φαν'τ Σιπ να τον βάλει στη λίστα του για τις μελλοντικές κλήσεις στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Στο τελευταίο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο, ο Λευτέρης Ελευθερίου επιστρέφει και αποκαλύπτει τους βαθμούς που θα συγκεντρώσει ο Ολυμπιακός στον όμιλο του Champions League και ο Κώστας Μπράτσος γελάει με την εθνική Αγγλίας στη συζήτηση για τον Χάρι Κέιν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK