Δολοφονία Φλόιντ: Η φωτογραφία από το Άνφιλντ που θέλει ν' αλλάξει τον κόσμο

29 ποδοσφαιριστές της Λίβερπουλ γονάτισαν στο κέντρο του Άνφιλντ και συνέθεσαν ένα τεράστιο κύκλο, διότι 'unity is strength'.

Οι ποδοσφαιριστές της Λίβερπουλ έχουν γονατίσει στο κέντρο του Άνφιλντ
Οι ποδοσφαιριστές της Λίβερπουλ έχουν γονατίσει στο κέντρο του Άνφιλντ TWITTER.COM/LFC

Ένας πλανήτης σε αναταραχή. Μια χώρα που εκρήγνυται σαν ηφαίστειο που ζούσε σε αδράνεια. Πολίτες σε αγανάκτηση. Οι αντιδράσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, στις 25/5, από την αστυνομική ασυδοσία 'τρέφουν' από μέρα σε μέρα μια ασυγκράτητη λάβα ζωντανού μάγματος που 'θεριεύει' και από τη μια παρασέρνει ολωσδιόλου παγιωμένες, στερεοτυπικές αντιλήψεις του παρελθόντος που επιβίωσαν μέχρι σήμερα και από την άλλη ενώνει τις πανανθρώπινες αξίες για ισότητα, δικαιοσύνη και αξιοκρατία, ξυπνώντας -υπνωτισμένες- συνειδήσεις. Οι πόλεις φλέγονται.

Ο ρατσισμός, λανθάνων ή φανερός, δεν αφορά μονάχα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι -όντως- ο πυρήνας του. Ένα αισχρό 'κληροδότημα' από γενιά σε γενιά. Παραδοσιακά και ανίκητα. Με τόκο. Ωστόσο οι διακρίσεις, οποιασδήποτε μορφής, εξακολουθούν να λειτουργούν σ' ένα παγκόσμια φάσμα ως μια αόρατη δύναμη μισαλλοδοξίας και μόνιμης επιβολής του -υποτιθέμενα- ισχυρού. Ένα γόνατο στο κεφάλι του ανυπεράσπιστου θύματος που εκλιπαρεί για μιαν ανάσα λίγων δευτερολέπτων. Μάταια, χωρίς ανταπόκριση.

Οι αθλητές δεν ζουν σε γυάλα που τους αποκόπτει από την κοινωνία. Αναπνέουν τον ίδιο (μολυσμένο) αέρα. Αντιλαμβάνονται τη μεγάλη κρισιμότητα των στιγμών, ασπάζονται την τεράστια ανάγκη για την ανατροπή του status quo μιας κοινωνίας που δεν αντέχει άλλο και πάμπολοι στέκονται απέναντι στην αδικία που πνίγει. Μέχρι θανάτου.

Οι ποδοσφαιριστές της Λίβερπουλ μεταξύ αυτών. Των πολλών που παίρνουν θέση. Όπως μεμονωμένα έπραξαν ο Μάρκους Τιράμ και ο Τζέιντον Σάντσο στους αγώνες της Bundesliga.

Λευκοί και μαύροι. Ευρωπαίοι, Λατίνοι, Αφρικανοί και Ασιάτες. Από τον αρχισκόρερ Μο Σαλάχ ως τον τρίτο τερματοφύλακα (Άντι Λόνεργκαν). Καμιά εξαίρεση από το σύνολο, ο καθένας μόνος και όλοι μαζί. Ο ένας δίπλα στον άλλον. Μια ανθρώπινη αλυσίδα που ο ένας κρίκος κρατά τον επόμενο και χαλυβδώνει το σύνολο. 29 στο σύνολο οι παίκτες των 'κόκκινων' που στάθηκαν στη σέντρα του Άνφιλντ. Γονάτισαν όχι για να δηλώσουν υποταγή στον εχθρό της εποχής. Γονάτισαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Γονάτισαν για να πάρουν την απαιτούμενη ώθηση προτού σηκωθούν ξανά. Ομαδικά.

Η στιγμή αποτυπώθηκε στον φωτογραφικό φακό με τη λεζάντα 'unity is strength'. Η ενότητα είναι δύναμη. Ανυπέρβλητη δύναμη. Μαζί και το hashtag #blacklivesmatter. Η ζωή των μαύρων μετράει. Η ζωή του καθενός μετράει. Ισάξια. Ισοδύναμα. Ισότιμα.


News 24/7

24MEDIA NETWORK