Το νταμπλ της Ρεάλ Σοθιεδάδ στο βασκικό ντέρμπι σημαίνει πολλά

Τελευταία φορά που τερματοφύλακας της Ρεάλ Σοθιεδάδ απέκρουσε πέναλτι σε ντέρμπι με Αθλέτικ ήταν 1989. Τελευταία φορά που έκανε νταμπλ νικών ήταν 2013. Φέτος το ντέρμπι των Βάσκων είχε σημαδιακό νικητή.

Το νταμπλ της Ρεάλ Σοθιεδάδ στο βασκικό ντέρμπι σημαίνει πολλά
AP PHOTO/PAUL WHITE

Τελευταία φορά που ένας τερματοφύλακας της Ρεάλ Σοθιεδάδ έπιανε πέναλτι σε ντέρμπι κόντρα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο το ημερολόγιο έγραφε 1989. Ήταν η δεκαετία στην οποία οι δύο 'γίγαντες' της Βασκονίας, χωρίς να έχουν υπογράψει ακόμα ξένους παίκτες (η Ρεάλ το έκανε εκείνο το καλοκαίρι με τον Τζον Όλντριτζ), είχαν πανηγυρίσει από δύο πρωταθλήματα.

Τότε ήταν ο κορυφαίος Ισπανός τερματοφύλακας της εποχής, Λουίς Αρκονάδα, ο οποίος στην τελευταία σεζόν του στο ποδόσφαιρο σταματούσε τον Τσίρι. Τώρα ήταν ο Χερόνιμο Ρούλι, ένας Αργεντινός που προοριζόταν για μεγάλα πράγματα αλλά δεν βελτίωσε ποτέ τις αδυναμίες του και συχνά κάνει μεγάλα λάθη και απέναντί του ο Ραούλ Γκαρθία, ο οποίος μπορεί να μην κατάφερε να σκοράρει από τα 11 μέτρα, το έκανε στη συνέχεια, όμως.

Οι διαφορές του τότε με το τώρα δεν σταματούν εκεί. Πριν από 3 δεκαετίες αυτές οι ομάδες μπορούσαν οποιαδήποτε σεζόν να κάνουν πρωταθλητισμό. Φέτος, αμφότερες ξεκίνησαν πολύ άσχημα, άλλαξαν προπονητές και άρχισαν να συνέρχονται μόλις τις τελευταίες εβδομάδες, με συνέπεια να επανέλθουν στη μάχη της Ευρώπης.

Πριν από το euskal derbia, τις δύο ομάδες χώριζε μόλις ένας βαθμός και αμφότερες βρίσκονταν σε περίεργη κατάσταση. Οι γηπεδούχοι είχαν ένα σερί 6 αγώνων δίχως ήττα μέσα στο 2019 που άρχισε με τη νίκη μέσα στη Μαδρίτη επί της Ρεάλ, ωστόσο αποκλείστηκαν στο κύπελλο με δύο ισοπαλίες κόντρα στην Μπέτις και προέρχονταν από εντός έδρας 0-0 κόντρα στην ουραγό Ουέσκα.

Οι φιλοξενούμενοι αποκλείστηκαν κι αυτοί στο κύπελλο παρότι νίκησαν στη Σεβίλλη, ενώ στο πρωτάθλημα είχαν 3 παιχνίδια δίχως νίκη. Συν αυτώ, στα ημιτελικά του κυπέλλου γυναικών που διεξήχθη στο 'Σαν Μαμές', η ομάδα της Αθλέτικ είχε την υποστήριξη 48.121 θεατών κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης, αριθμός ρεκόρ για τα ισπανικά δεδομένα.

Το ντέρμπι άρχισε δίχως φαβορί και αουτσάιντερ, με τις δύο ομάδες πάνω κάτω στην ίδια αγωνιστική και ψυχολογική κατάσταση. Όσο κυλούσε ο χρόνος, όμως, οι παίκτες του Ιμανόλ Αλγκουαθίλ έδειχναν να στέκονται καλύτερα στα πόδια τους και μόλις στο 16ο λεπτό ο Μικέλ Οϊαρθάμπαλ άνοιξε το σκορ.

Οι παίκτες του Γκαΐθκα Γκαριτάνο απέτυχαν να εφαρμόσουν τις εντολές του προπονητή τους, που το παιχνίδι του χαρακτηρίζεται από έντονη πίεση. Η Αθλέτικ ήταν υποτονική, δεν δημιούργησε ρήγματα με τον Ινιάκι Γουίλιαμς και οι απουσίες του Αρίτς Αντούριθ (τραυματίας) και του Όσκαρ ντε Μάρκος (τιμωρημένος) ήταν εμφανείς.

Η Ρεάλ ήταν καλύτερη στο 1ο ημίχρονο και στο 45ο λεπτό βρήκε δεύτερο γκολ με καταπληκτικό φαλτσαριστό πλασέ του Γουίλιαν Ζοζέ με το δεξί, έξω από τη μεγάλη περιοχή του Ιάγο Ερερίν.

Όταν ο Γκαριτάνο έριξε στη μάχη τους Μπενιάτ και Γκαρθία, η εικόνα βελτιώθηκε. Οι φιλοξενούμενοι έπιασαν ορισμένα καλά σουτ, οι γηπεδούχοι άρχισαν να παίζουν με τον χρόνο.

Στο 82ο λεπτό, σε μία φάση που συμβαίνει συνεχώς όταν υπάρχει ψηλή μπαλιά σε μεγάλη περιοχή, ο Αντόνιο Ματέου Λαόθ καταλόγισε πέναλτι. Ο Ρούλι νίκησε τον Γκαρθία στην πρώτη ενέργεια, όμως στη συνέχεια ο επιθετικός της Αθλέτικ σκόραρε με τάκλιν.

Το σκορ ήταν όπως το είχε προβλέψει ο νέος πρόεδρος της Αθλέτικ και διάσημος σεφ Αϊτόρ Ελιθέγκι και μάλιστα με την ίδια διακύμανση. Ο νικητής, όμως, δεν ήταν η ομάδα του, αλλά η Ρεάλ Σοθιεδάδ, που έκανε το... νταμπλ στη σεζόν για πρώτη φορά από το 2012-2013. Ήταν η χρονιά που η Ρεάλ είχε τερματίσει στην 4η θέση της βαθμολογίας, αφήνοντας την Αθλέτικ του Μαρσέλο Μπιέλσα στη 12η.

Ποτέ δεν κατάφερε να βρεθεί ξανά τόσο μακριά από τη μεγάλη αντίπαλό της και ακόμα κι αν δεν το καταφέρει ούτε φέτος, θα έχει να πορεύεται με το παρελθόν της και αυτές τις δύο νίκες που τη φέρνουν πιο κοντά στην Ευρώπη απ' ό,τι την Αθλέτικ.

Photo credits: AP Photo/Paul White

News 24/7

24MEDIA NETWORK