Η Ντινάμο Κιέβου έφτιαξε την άμυνά της όταν έδωσε Χατσερίντι, Σαμπράνο

Η Ντινάμο Κιέβου αποτελεί μία ομάδα που στηρίζεται κυρίως στην άμυνα που βελτιώθηκε μετά από την απομάκρυνση Χατσερίντι - Σαμπράνο, και στην επίθεση που γέμισε νεαρούς ταλαντούχους παίκτες.

Η Ντινάμο Κιέβου έφτιαξε την άμυνά της όταν έδωσε Χατσερίντι, Σαμπράνο
AP PHOTO/EFREM LUKATSKY

Ο μεγαλύτερος σύλλογος του σοβιετικού ποδοσφαίρου τίθεται αντιμέτωπος για 4η φορά με ελληνική ομάδα, τη μοναδική από το Big-4 που δεν είχε αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής. Η κλήρωση του Ολυμπιακού με την Ντινάμο Κιέβου για τη φάση των 32 του Europa League φέρνει αντιμέτωπες τις δύο κραταιές ομάδες των χωρών τους, έστω κι αν τα τελευταία χρόνια ο ανταγωνισμός έχει κοστίσει σε τίτλους και αίγλη.

Για την Ντινάμο η πτώση άρχισε νωρίτερα, την προηγούμενη δεκαετία με την άνοδο της Σαχτάρ Ντόνετσκ, η οποία μέχρι και σήμερα αποτελεί τον βασικό αντίπαλο σε κάθε εγχώρια διοργάνωση. Οι δύο σύλλογοι έχουν κατακτήσει όλα τα πρωταθλήματα της ανεξάρτητης Ουκρανίας πλην του πρώτου, το 1992, ενώ έχουν χάσει μόλις 4 κύπελλα στο ίδιο χρονικό πλαίσιο.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Ντινάμο αποτελεί τη 2η δύναμη της χώρας, πίσω από τη Σαχτάρ η οποία αντέχει παρά τη μετακόμισή της στο Χάρκοβο. Παρ' όλα αυτά, αποτελεί ένα σπουδαίο μέγεθος το οποίο καλείται να ξεπεράσει η ελληνική ομάδα για να φτάσει ακόμα πιο ψηλά στη διοργάνωση.

Δεν πήρε, αλλά έδιωξε

Αν και η ομάδα έμενε για δεύτερη σερί χρονιά δίχως πρωτάθλημα, δεν έκανε τη διαφορά στο μεταγραφικό παζάρι του φετινού καλοκαιριού. Το μεγαλύτερο όνομα ήταν ο τερματοφύλακας Ντενίς Μπόικο, ο οποίος ήταν δανεικός στο 2ο μισό της σεζόν 2017-2018 και αποκτήθηκε ως ελεύθερος, επιστρέφοντας στην ομάδα από την οποία αναδείχθηκε στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας.

Ο Βραζιλιάνος μέσος Τσε Τσε δεν έκανε την καριέρα που πολλοί περίμεναν, καθυστερώντας τη μετακίνησή του στην Ευρώπη. Όταν τελικά το έκανε, η Παλμέιρας 'καρπώθηκε' 4.800.000 ευρώ για τον 26χρονο ποδοσφαιριστή. Ο συμπατριώτης του και κατά έναν χρόνο νεότερος Σιντκλέι κόστισε πάνω κάτω τα ίδια χρήματα για να κάνει το ίδιο ταξίδι, ενώ η πιο ακριβή μεταγραφή ήταν ο ταλαντούχος 18χρονος επιθετικός Βλάντισλαβ Σουπριάγκα, ο οποίος αποκτήθηκε για 6.500.000 ευρώ από την Ντνίπρο. Σε αυτά τα χρήματα προστίθενται και τα 4.000.000 ευρώ που δόθηκαν στη Μίντιλαντ για τον 21χρονο Δανό αριστερό εξτρέμ Μίκελ Ντούελουντ, ωστόσο κανένα από αυτά τα ονόματα δεν έδειχναν ικανά να φέρουν τα πάνω κάτω.

Η Ντινάμο Κιέβου έφτιαξε την άμυνά της όταν έδωσε Χατσερίντι, Σαμπράνο
AP PHOTO/EFREM LUKATSKY

Από εκεί και πέρα, το καλοκαίρι προσφέρθηκε για ένα καλό ξεσκαρτάρισμα έμψυχου δυναμικού. Οι Όλεγκ Γκούσεβ και Ρουσλάν Ροτάν, δύο παίκτες που είχαν προλάβει ως συμπαίκτη ή αντίπαλο τον προπονητή τους στις αρχές του 2000, κρέμασαν τα 'παπούτσια' τους. Ο αριστερός μπακ Βιτορίνο Αντούνες δεν έπιασε ποτέ στην ουκρανική πρωτεύουσα και πωλήθηκε στη Χετάφε, ενώ ο επιθετικός Ζούνιορ Μοράες αποχώρησε ως ελεύθερος και βρήκε στέγη στην αντίπαλο της Ντινάμο, τη Σαχτάρ. Μετά από 12 γκολ και 2 ασίστ σε 31 αγώνες, ο Ντιομερσί Μποκανί, μεταγραφικός στόχος του Ολυμπιακού το περασμένο καλοκαίρι, έφυγε ως ελεύθερος για την Άντβερπ, ενώ με τον ίδιο τρόπο αποχώρησε για την 'νεοφώτιστη' Ντέσνα ακόμα ένας φορ, ο Ουκρανός Ντμίτρο Χλιόμπας.

Από το ρόστερ έφυγαν και δύο κεντρικοί αμυντικοί, αμφότεροι με σχέση με τον ΠΑΟΚ. Ο Γεβγέν Χατσερίντι αποχώρησε μετά από 11 χρόνια στον σύλλογο για να ενταχθεί στον 'δικέφαλο του βορρά' με τα γνωστά, άσχημα αποτελέσματα, ενώ ένας άλλος στόπερ με αποτυχημένη θητεία στην ελληνική ομάδα, ο Κάρλος Σαμπράνο, παραχωρήθηκε δανεικός στη Βασιλεία. Με δανεισμό αποχώρησε ακόμα ένας παίκτης που δεν έπιασε στον κρύο βορρά, ο Ντερλίς Γκονσάλες, όπως και ο Λευκορώσος αμυντικός μέσος Νικίτα Κορζούν και ο τερματοφύλακας Μακσίμ Κοβάλ.

Καρπάτι Λβιβ - Ντινάμο Κιέβου 0-4

Οι παίκτες που ξεχωρίζουν

Ο Μπόικο όχι μόνο επέστρεψε στα παλιά λημέρια, αλλά έχει καταφέρει κι έχει ξεχωρίσει με την απόδοσή του και δη στα παιχνίδια πρωταθλήματος. Συνολικά έχει κρατήσει το μηδέν σε 16 από τους 28 αγώνες που έχει συμμετάσχει σε όλες τις διοργανώσεις, εκ των οποίων οι 12 στο πρωτάθλημα.

Ο αριστερός μπακ Γιόσιπ Πίβαριτς, μετά από την πορεία μέχρι στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 με την Κροατία ως αναπληρωματικός, αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για οποιονδήποτε αντίπαλο με τις σέντρες του, αν και ένα πρόβλημα τραυματισμού τον άφησε εκτός για μεγάλο διάστημα.

Η Ντινάμο Κιέβου έφτιαξε την άμυνά της όταν έδωσε Χατσερίντι, Σαμπράνο
AP PHOTO/EFREM LUKATSKY

Ο Σεργκέι Σιντόρτσουκ, ο Βιτάλι Μπουγιάλσκι και ο Μίκολα Μορόζιουκ δεν βγαίνουν από την ενδεκάδα και τη μεσαία γραμμή στο 4-2-3-1 της Ντινάμο, ωστόσο τη διαφορά την κάνει ένας άλλος μέσος. Ο 20χρονος Μίκολα Σαπαρένκο μετράει ήδη 6 γκολ και 2 ασίστ σε 17 αγώνες και μόλις 987 λεπτά συμμετοχής σε όλες τις διοργανώσεις.

Ο πιο επικίνδυνος παίκτης της ομάδας βρίσκεται στα δεξιά και είναι ο 21χρονος εξτρέμ Βίκτορ Τσιγκάνκοβ, ο οποίος σε 28 αγώνες μετράει 11 γκολ και 8 ασίστ και αποτελεί το next big thing του ουκρανικού ποδοσφαίρου. Ο Μπέντζαμιν Βέρμπιτς, είτε ως 'φουνταριστός' είτε παίζοντας από την άλλη πλευρά, συνεπικουρεί με 9 γκολ (3 ασίστ).

Δεν δέχεται γκολ με τίποτα εντός συνόρων

Αυτό που έχει κατορθώσει η ουκρανική ομάδα είναι ανεπανάληπτο. Στις 18 πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος μέχρι τη χειμερινή διακοπή της 8ης Δεκεμβρίου έχει δεχθεί γκολ σε μόλις 6 αγώνες. Δεν κατάφερε να νικήσει σε κανέναν από αυτούς τους αγώνες. Αντιθέτως, σε όλους τους υπόλοιπους αγώνες, 12 τον αριθμό, έχει κρατήσει απαραβίαστη την εστία της και τους κέρδισε όλους!

Διαθέτει την καλύτερη αμυντική επίδοση μαζί με τη Σαχτάρ με 9 γκολ, μετρώντας μία νίκη εντός (1-0) και μία ήττα εκτός (1-2) απέναντι στη μεγάλη αντίπαλό της για τον τίτλο, που βρίσκεται 7 βαθμούς πιο ψηλά.

Η Ντινάμο Κιέβου έφτιαξε την άμυνά της όταν έδωσε Χατσερίντι, Σαμπράνο
AP PHOTO/EFREM LUKATSKY

Από τις 12 νίκες στο πρωτάθλημα οι 7 είναι με σκορ 1-0 (4 εξ αυτών στις πρώτες 4 αγωνιστικές), κάτι που δείχνει τους προσανατολισμούς της ομάδας όταν βρει το πρώτο γκολ στον αγώνα. Παρ' όλα αυτά, έχει και 3 νίκες με σκορ 4-0, όπως στην τελευταία αγωνιστική πριν από τη σχεδόν 3μηνη διακοπή με αντίπαλο την Καρπάτι στο Λβιβ.

Στο κύπελλο έχει μόνο έναν αγώνα, την εκτός έδρας νίκη με 3-1 επί της Μινάι και θα αγωνιστεί στα προημιτελικά με αντίπαλο τη Σαχτάρ τον Απρίλιο εκτός έδρας. Η πρώτη φετινή νοκ άουτ μονομαχία των δύο ομάδων, πάντως, έληξε υπέρ της Ντινάμο, η οποία νίκησε με 1-0 τον Ιούλιο στην Οδησσό για το Super Cup.

Μικτή πορεία στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Άρχισε την... περιπέτειά της στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League, όπου απέσπασε 1-1 στην Πράγα κόντρα στη Σλάβια και νίκησε με 2-0 στη ρεβάνς. Στον επόμενο γύρο, όμως, τέθηκε αντιμέτωπη με τον Άγιαξ, ο οποίος φέτος έχει δείξει τη δυναμική του. Στο Άμστερνταμ ηττήθηκε με 1-3 και το 0-0 στο Κίεβο δεν ήταν αρκετό.

Η κληρωτίδα των ομίλων του Europa League την έφερε σε έναν εύκολο όμιλο, με αντιπάλους Ρεν, Αστανά και Γιάμπλονετς. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει εντός συνόρων, κατόρθωσε να κρατήσει ανέπαφη την εστία της μόλις σε ένα παιχνίδι.

Παρ' όλα αυτά, αποδείχθηκε... πολύ σκληρή για να πεθάνει, αφού η μοναδική ήττα της ήρθε την τελευταία αγωνιστική από την ουραγό Γιάμπλονετς εντός έδρας, σε αδιάφορο παιχνίδι. Είχαν προηγηθεί δύο 2-2 κόντρα σε Αστανά και Γιάμπλονετς και 3 σερί νίκες κόντρα σε Ρεν (2 φορές) και Αστανά, που την έφεραν επικεφαλής του 11ου ομίλου. Η Ντινάμο τερμάτισε πρώτη με 11 βαθμούς, δύο παραπάνω από τη Ρεν, έχοντας την καλύτερη επίθεση με 10 γκολ αλλά και κακή αμυντική επίδοση με 7 γκολ.

Πώς παίζει η Ντινάμο

Ο Αλεκσάντρ Χάτσκεβιτς, μέλος της σπουδαίας ομάδας στα τέλη του '90 και στις αρχές του '00, συμπαίκτης των Αντρέι Σεβτσένκο και Σεργκέι Ρεμπρόβ, βρίσκεται (μόνιμα) στο 'τιμόνι' από το καλοκαίρι του 2017, έχοντας προηγουμένως θητεύσει ως υπηρεσιακός και στη δεύτερη ομάδα. Σε αυτό το διάστημα που βρίσκεται στον πάγκο της ομάδας επιμένει σε μία συγκεκριμένη διάταξη, το 4-2-3-1, την οποία δεν μεταβάλλει ακόμα κι αν υπάρχουν δύσκολα παιχνίδια στον ορίζοντα.

Η Ντινάμο Κιέβου έφτιαξε την άμυνά της όταν έδωσε Χατσερίντι, Σαμπράνο
AP PHOTO/EFREM LUKATSKY

Πρόκειται για μία ομάδα που παίζει γρήγορο ποδόσφαιρο και κυρίως από τα άκρα, αφού εκεί βρίσκεται η δημιουργική και εκτελεστική δύναμή της. Ο Τσιγκάνκοφ και ο Σιντκλέι λειτουργούν κυρίως ως οργανωτές, με τον Βέρμπιτς, έναν αεικίνητο επιθετικό, να έχει τον ρόλο του εκτελεστή.

Στην άμυνα, η αποχώρηση του Χατσερίντι άνοιξε τον δρόμο στο δίδυμο του Τάμας Κάνταρ με τον Μικίτα Μπούρντα το οποίο δεν 'σπάει' για καμία διοργάνωση ενώ και δεξιά ο Τόμας Κεντζιόρα έχει κάνει δική του τη θέση. Κανείς τους, όμως, δεν έχει αρκετό ύψος, με συνέπεια τα στημένα απέναντι σε παίκτες όπως ο Παπ Αμπού Σισέ και ο Γιάγκος Βούκοβιτς να μην συνθέτουν το δυνατό σημείο των Ουκρανών.

Πώς θα είναι τη μέρα του αγώνα

Τα τελευταία 8 χρόνια, η Ντινάμο είχε 6 φορές ευρωπαϊκές υποχρεώσεις μετά από τη διακοπή του πρωταθλήματος. Παρά την αδράνεια τόσων μηνών, εμφανιζόταν αντάξια των περιστάσεων και αποκλειόταν (με κάποιες εξαιρέσεις) μόνο όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει έναν πολύ μεγάλο αντίπαλο, όπως πχ. η Βαλένθια το 2013-2014 στο Europa League και η Μάντσεστερ Σίτι το 2015-2016 στο Champions League.

Την περσινή σεζόν αντιμετώπισε την ΑΕΚ στη φάση των 32 και προκρίθηκε με δύο ισοπαλίες, 1-1 στο ΟΑΚΑ και 0-0 στην Ουκρανία, όπου η Ένωση θα μπορούσε να πάρει το 'διπλό' με την ιστορική χαμένη ευκαιρία του Σοτζέι Μασούντ. Στον επόμενο γύρο οι Ουκρανοί αποκλείστηκαν μετά από εντός έδρας ήττα 0-2 από τη Λάτσιο και 2-2 στην Ιταλία.

Η διακοπή 2,5 μηνών δεν δείχνει να επηρεάζει τους Ουκρανούς που στο πρώτο νοκ άουτ στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχουν αποκλείσει (πλην της ΑΕΚ) την Γκινγκάμπ και την Μπεσίκτας.

Το πρωτάθλημα αρχίζει ξανά στις 23 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες μετά από τη ρεβάνς στο 'Ολιμπίνσκι', με συνέπεια όλη η συγκέντρωση και η προετοιμασία μέχρι την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και το πρώτο παιχνίδι της φάσης των 32 να αφορά στον Ολυμπιακό.

Σαχτάρ Ντόνετσκ - Ντινάμο Κιέβου 2-1

Ποιες οι πιθανότητες του Ολυμπιακού

Οι 'ερυθρόλευκοι' τοποθετήθηκαν για τεχνικούς λόγους στο γκρουπ των ανίσχυρων, ωστόσο και στην πράξη αποτελούσαν πιο αδύναμη ομάδα από τις περισσότερες που υπήρχαν στο γκρουπ των ισχυρών.

Η Ντινάμο Κιέβου σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί φόβητρο ή αξεπέραστο εμπόδιο όπως πχ. η Σεβίλλη ή η Νάπολι. Ο Ολυμπιακός επίσης έχει αποδείξει ότι δεν προβληματίζεται από τα ψυχρά κλίματα, έχοντας ικανοποιητικά εκτός έδρας αποτελέσματα κόντρα σε Ντνίπρο, Μέταλιστ και Ρούμπιν τα τελευταία χρόνια.

Παρ' όλα αυτά, η χρονική απόσταση μέχρι τις δύο αναμετρήσεις είναι ικανή να φέρει πολλές αλλαγές δεδομένων, αφού και οι δύο ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν το ρόστερ τους. Ο Ολυμπιακός ψάχνει δύο παίκτες πρώτης γραμμής, η Ντινάμο ψάχνει κι αυτή έναν 'φουνταριστό' και όλα μπορούν να κριθούν από την επίδοσή τους σε αυτόν τον τομέα.

Μέχρι τότε, η Ντινάμο αποτελεί το φαβορί για την πρόκριση, αλλά χωρίς πολλές πιθανότητες παραπάνω από την ελληνική ομάδα, με συνέπεια και η παραμικρή λεπτομέρεια να σταθεί δυνατό να κάνει τη διαφορά στο ζευγάρι.

Photo credits: AP Photo/Efrem Lukatsky

News 24/7

24MEDIA NETWORK