Είναι ο Χάρι Μαγκουάιρ παίκτης των 100 εκατομμυρίων;

Πιο κοστοβόρα μεταγραφή Άγγλου ποδοσφαιριστή όπως αυτή τη Χάρι Μαγκουάιρ δεν έχει υπάρξει στην ιστορία. Πόσο μάλλον αμυντικού ανά τον κόσμο.

Ο Χάρι Μαγκουάιρ είναι ο πρώτος αμυντικός του οποίου η μεταγραφή αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ
Ο Χάρι Μαγκουάιρ είναι ο πρώτος αμυντικός του οποίου η μεταγραφή αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ AP PHOTO/JON SUPER

Η Λέστερ βρήκε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε μεγάλη ανάγκη (για στόπερ) και την 'ξεζούμισε'. Μέχρι το μεδούλι. Αν συνυπολογιστούν τα μπόνους, σε περίπτωση επίτευξης των στόχων που συνόδευσαν τη 'γιγαντιαία' συμφωνία, η δαπάνη για την απόκτηση του Χάρι Μαγκουάιρ θ' αγγίξει, στο σύνολό της, τα 100 εκατομμύρια ευρώ (90 εκατομμύρια λίρες). Ξέχωρα από τα χρήματα που θα λάβει μέσα από το συμβόλαιό του ο ποδοσφαιριστής.

Αυτομάτως ο 26χρονος κεντρικός αμυντικός από το Σέφιλντ έγινε εν μία νυκτί ο Άγγλος ποδοσφαιριστής που κόστισε περισσότερο από κάθε άλλoν σε οποιαδήποτε ομάδα της Premier League ή μη. Τα πρωτεία ανήκαν ως σήμερα στον Ραχίμ Στέρλινγκ, για τον οποίο η Μάντσεστερ Σίτι είχε ξοδέψει 63.70 εκατομμύρια αγοράζοντάς τον από τη Λίβερπουλ. Χαώδης η απόσταση μεταξύ... συρμού και αποβάθρας.

Αν πάμε παραπίσω, τα ποσά κατεβαίνουν πολύ και η διαφορά από τον Μαγκουάιρ αυξάνεται σε τέτοιο βαθμό που προκαλεί ιλίγγους.

Ποδοσφαιριστής Από Σε Κόστος (ευρώ)
Χάρι Μαγκουάιρ Λέστερ Μαν.Γιουνάιτεντ 92.90 εκατ.
Ραχίμ Στέρλινγκ Λίβερπουλ Μάντσεστερ Σίτι 63.70 εκατ.
Τζον Στόουνς Έβερτον Μάντσεστερ Σίτι 55.60 εκατ.
Άαρον Γουάν-Μπισάκα Κρίσταλ Πάλας Μαν.Γιουνάιτεντ 55.00 εκατ.
Κάιλ Γουόκερ Τότεναμ Μάντσεστερ Σίτι 52.70 εκατ.
Ρίο Φέρντιναντ Λιντς Μαν.Γιουνάιτεντ 46.00 εκατ.
Άντι Κάρολ Νιούκαστλ Λίβερπουλ 41.00 εκατ.
Άλεξ Οξλέιντ-Τσαμπερλέιν Άρσεναλ Λίβερπουλ 38.00 εκατ.
Ντάνι Ντρινκγουότερ Λέστερ Τσέλσι 37.90 εκατ.
Λουκ Σο Σαουθάμπτον Μαν.Γιουνάιτεντ 37.50 εκατ.

Οι 'κόκκινοι διάβολοι' ήταν τόσο απελπισμένοι ύστερα από την αρχική απώλεια του Ματάις ντε Λιχτ (που προτίμησε τη Γιουβέντους) και κατόπιν τις διαδοχικές αρνήσεις των 'αλεπούδων' που έφτασαν το ποσό της προσφοράς σε... θιβετιανά ύψη. Αυτά που ανέβηκε η πρώτη Ελληνίδα, εκεί που ξεμένεις από οξυγόνο και σου κόβεται η ανάσα - στην κυριολεξία. Πώς ν' απορρίψουν τέτοια πρόταση για έναν στόπερ μόλις 20 συμμετοχών με τα 'τρία λιοντάρια' που πριν από μια 5ετία αγωνιζόταν στη League One (με τη Γιουνάιτεντ της γενέτειράς του) και πριν από 2 χρόνια, όταν άφηνε τη Χαλ για τη Λέστερ, κόστιζε βαριά-βαριά 15 εκατομμύρια; Σε 24 μήνες δηλαδή οι πρωταθλητές του 2016 αποκόμισαν κέρδος που ξεπερνούσε τα 75 εκατομμύρια ευρώ!

Τέτοιο ποσό δεν έχει δοθεί ποτέ για αμυντικό, ανεξαρτήτως θέσης, στόπερ ή πλάγιο. Τη διαμόρφωση της πρώτης 15άδας, σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία από το transfermarkt θα τη δεις ευθύς αμέσως.

Ποδοσφαιριστής Από Σε Κόστος (ευρώ)
Χάρι Μαγκουάιρ Λέστερ Μαν.Γιουνάιτεντ 92.90 εκατ.
Ματάις Ντε Λιχτ Άγιαξ Γιουβέντους 85.50 εκατ.
Βίρχιλ Φαν Ντάικ Σαουθάμπτον Λίβερπουλ 84.65 εκατ.
Λούκας Ερνάντες Ατλέτικο Μαδρίτης Μπάγερν 80.00 εκατ.
Εϊμερίκ Λαπόρτ Αθλέτικ Μπιλμπάο Μάντσεστερ Σίτι 65.00 εκατ.
Μπενζαμέν Μεντί Μονακό Μάντσεστερ Σίτι 57.50 εκατ.
Τζον Στόουνς Έβερτον Μάντσεστερ Σίτι 55.60 εκατ.
Άαρον Γουάν-Μπισάκα Κρίσταλ Πάλας Μαν.Γιουνάιτεντ 55.00 εκατ.
Κάιλ Γουόκερ Τότεναμ Μάντσεστερ Σίτι 52.70 εκατ.
Έντερ Μιλιτάο Πόρτο Ρεάλ Μαδρίτης 50.00 εκατ.
Νταβίντ Λουίζ Τσέλσι Παρί Σεν Ζερμέν 49.50 εκατ.
Φερλάν Μεντί Λιόν Ρεάλ Μαδρίτης 48.00 εκατ.
Ρίο Φέρντιναντ Λιντς Μαν.Γιουνάιτεντ 46.00 εκατ.
Ελιακίμ Μανγκαλά Πόρτο Μάντσεστερ Σίτι 45.00 εκατ.
Νικολάς Οταμέντι Βαλένθια Μάντσεστερ Σίτι 44.60 εκατ.

Η απώλεια του Μαγκουάιρ για μια ομάδα μεσαίας βαθμίδας όπως η Λέστερ είναι αναμφίβολα τεράστια. Το οικονομικό όφελος όμως πολύ ισχυρότερο στην παρούσα συγκυρία και ικανό να καλύψει, ενδεχομένως, εις διπλούν την τρύπα.

Τι ισχύει όμως για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Διότι ναι μεν προσέθεσε στο ρόστερ έναν διεθνή κεντρικό αμυντικό που ξεχωρίζει για τον τρόπο παιχνιδιού του. Ταυτόχρονα όμως είναι σχεδόν βέβαιο πως άλλη ομάδα δεν επρόκειτο να μπει στη διαδικασία να προσφέρει τόσα πολλά χρήματα για έναν ποδοσφαιριστή που δεν έχει βρεθεί ακόμη στο level του Φαν Ντάικ, του Ντε Λιχτ ή ακόμα-ακόμα του Τιάγκο Σίλβα και των Μπονούτσι-Κιελίνι. Και είναι αμφίβολο αν θα πατήσει ποτέ στο ίδιο βάθρο, παρά το γεγονός ότι δουλεύει πολύ, όπως λένε όσο τον γνωρίζουν από μικρό παιδί, τότε που δεν άφηνε προπόνηση για προπόνηση.

Είναι σύγχρονος στόπερ ομολογουμένως, γιατί διαβάζει τις φάσεις και προβλέπει τουν κίνδυνους, ενώ ταυτόχρονα έχει την ευχέρεια να προωθεί το παιχνίδι από πίσω με σωστές, μακρινές κυρίως, μεταβιβάσεις που προσφέρουν επικίνδυνες αντεπιθέσεις. Δεν είναι επιρρεπής στο λάθος και διαχειρίζεται ολόσωστα την μπάλα κάθε φορά που αυτή βρίσκεται στα πόδια του.

Όταν οφείλει ν' αμυνθεί όμως υστερεί. Σκληράδα διαθέτει, από αποτελεσματικότητα πάσχει. Κάποτε η Χάντερσφιλντ απέρριψε το ενδεχόμενο να τον υπογράψει για 1 εκατομμύριο επειδή ήταν αργός στις αντιδράσεις του. M' ένα πετυχημένο τάκλιν ανά ματς στο περυσινό πρωτάθλημα θα τον βρεις πολύ πίσω στην κατάταξη των αμυντικών και μόνο όταν η μπάλα σηκώνεται από το έδαφος αντιδρά αποτελεσματικά, όντας 22ος στις απομακρύνσεις. Στη συνολική, δε, αξιολόγηση των ποδοσφαιριστών από την πλατφόρμα 'whoscored' είναι στην 60η θέση, κυνηγώντας τους Φαν Ντάικ, Λαπόρτ, Μουστάφι, Νταβίντ Λουίζ, Μάτιπ, ακόμη και τους Σαρ, Μπολί ή Βέστεργκαρντ. Μπροστά πάντως από τους αμυντικούς που είχε πέρυσι η Γιουνάιτεντ (Λίντελοφ, Σμόλινγκ, Τζόουνς, Μπεγί)!

Η σύγκριση του Χάρι Μαγκουάιρ με τους αμυντικούς της Γιουνάιτεντ
Η σύγκριση του Χάρι Μαγκουάιρ με τους αμυντικούς της Γιουνάιτεντ

Ο Φρανκ Λεμπέφ, μιλώντας στο ESPN, έθεσε τα πράγματα σε μια ρεαλιστική βάση λέγοντας πως ο Μαγκουάιρ "αυτή τη στιγμή δεν είναι ο καλύτερος αμυντικός του κόσμου" για να κοστίζει τόσα πολλά χρήματα σε μια ομάδα, αποδεχόμενος ταυτόχρονα πως τα δεδομένα της αγορά είναι πλέον τέτοια που οφείλουμε να συμβιβαζόμαστε με τις οικονομικές υπερβολές και με περιπτώσεις ποδοσφαιριστών για τους οποίους πληρώνεται μια άλφα υπεραξία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK