Μήπως είναι ο Λάμπαρντ ο καλύτερος προπονητής της φετινής Premier League;

Το Σάββατο 1/8 θα γίνει απονομή FA Cup. Το διεκδικούν δυο ρούκι προπονητές. Ο Μικέλ Αρτέτα και ο Φρανκ Λάμπαρντ. Η Άρσεναλ προέρχεται από το θαύμα επί της Μάντσεστερ Σίτι. Η Τσέλσι γενικά, έζησε φέτος ένα θαύμα, αν σκεφτείς πώς ξεκίνησε η σεζόν και πώς τελείωσε.

O Φρανκ Λάμπαρντ πέτυχε με την Τσέλσι, κάτι που στην αρχή της σεζόν φαινόταν ακατόρθωτο. Και για αυτό είναι στη λίστα των καλύτερων προπονητής της φετινής Premier League.
O Φρανκ Λάμπαρντ πέτυχε με την Τσέλσι, κάτι που στην αρχή της σεζόν φαινόταν ακατόρθωτο. Και για αυτό είναι στη λίστα των καλύτερων προπονητής της φετινής Premier League. TIM KEETON/POOL VIA AP

H Άρσεναλ με την Τσέλσι έχουν τα δικά τους, όπως θα τα 'χες κι εσύ αν ζούσες παρέα με κάποιον, επί 113 χρόνια -αν υποθέσουμε πως θα μπορούσε να γίνει αυτό. Οι γείτονες στη βορειοδυτική πλευρά του Λονδίνου συναντήθηκαν για πρώτη φορά εντός των τεσσάρων γραμμών στις 9/11 του 1907. Παρεμπιπτόντως, είχε νικήσει η Τσέλσι 2-1. Από τότε μέχρι σήμερα βρέθηκαν στο ίδιο γήπεδο άλλες 199 φορές. Θα τις κάνουν 201 το Σάββατο 1/8, στον τελικό του FA Cup. Που από μόνο του είναι ένα θέμα -με τα SOS να αφορούν τη 'γέννηση' κόντρας από τη δεκαετία του 2000, οπότε οι 'μπλε' μπήκαν στην ελίτ της Premier League -όπου ήταν ήδη οι άλλοι.

Σε έρευνα που 'χε γίνει το 2009, από τη Football Fans Census, οι φαν της Άρσεναλ είχαν προτιμήσει την Τσέλσι ως το σύλλογο που αντιπαθούν περισσότερο. Αυτοί της Τσέλσι είχαν προτιμήσει τη Λίβερπουλ και έδωσαν στην Άρσεναλ το Νο2 στη dislike list.

Τον αιώνα που διανύουμε, έχουν βρεθεί δυο φορές στο βράδυ που ανάδειξη κυπελλούχου. Η μια ήταν 4/5 του 2002, στο Millennium Stadium, του Κάρντιφ. Νίκησαν οι Gunners 2-0, οι οποίοι έκαναν και το νταμπλ. Η δεύτερη ήταν στις 27/5 του 2017, στο Wembley. Πάλι οι Gunners νίκησαν (2-1). Σημειωτέον, πρωταθλητές Αγγλίας είχαν αναδειχθεί οι 'Μπλε'.

To καλό ή κακό (εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς) θα τριτώσει στο Wembley. Αν δεις την Άρσεναλ να σηκώνει το τρόπαιο, να ξέρεις πως θα 'χει πάρει και ως δώρο μια θέση στα προκριματικά του UEFA Europa League. Αν κάνει την άρση η Τσέλσι (που έχει προκριθεί ήδη στους ομίλους του UEFA Champions League), θα στείλει την -έβδομη της Premier League- Γουλβς στη διαδικασία πρόκρισης για τους ομίλους της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης.

Δυο rookies, δυο διαφορετικοί τύποι

Μέσα σε όλες τις σημειώσεις των ιδιαιτεροτήτων αυτού του ματς, ανήκει και αυτή για τους προπονητές, καθώς και ο Φρανκ Λάμπαρντ και ο Μικέλ Αρτέτα είναι rookies προπονητές στην Premier League. Στις δυο φορές που συναντήθηκαν, για τη λίγκα, ο Λάμπαρντ νίκησε στο πρώτο εντός έδρας ματς του Αρτέτα, ως κόουτς της Άρσεναλ (2-1). Στο Stamford Bridge, οι Gunners έπαιζαν με 10 παίκτες και παρ' όλα αυτά έκαναν το comeback για το τελικό 2-2.

Ως προς το πώς δουλεύει ο καθένας στα ματς, ο Αρτέτα φωνάζει διαρκώς στους παίκτες του οδηγίες (στα αγγλικά, τα ισπανικά και τα γαλλικά). Ο Λάμπαρντ 'θυμίζει stalker, όπως κάθεται στη γραμμή. Δεν μιλάει. Περισσότερο ζει τη στιγμή, όπως θα έπρεπε να το κάνει ο παίκτης', όπως έγραψε το Express And Star. Προφανώς και κάθε κανόνας έχει την εξαίρεση του. Η δική του ήταν ο Γιούργκεν Κλοπ.

Τσακώθηκαν στις 24 Ιουλίου, με τον Γερμανό να λέει 'ο Φρανκ πρέπει να μάθει πως όλα τελειώνουν στο σφύριγμα της λήξης. Έχει το χρόνο. Είναι νέος προπονητής. Αλλά πρέπει να μάθει. Κατά τη διάρκεια του ματς όλοι λένε διάφορα. Αυτό είναι κάτι που καταλαβαίνω. Συνέχισε όμως, να λέει πολλά και μετά το τέλος του ματς”. Ο κόουτς των 'μπλε' το έληξε, λέγοντας 'μετανιώνω για τα λόγια μου, γιατί έχω και δυο μικρές κόρες. Δεν είχα πρόβλημα με τον Κλοπ, αλλά με συνεργάτες του. Θα έπινα μπύρα με τον Κλοπ. Και δεν θα σταματήσω να υπερασπίζομαι την ομάδα μου”.

Tι θα γίνει το Σάββατο

O Ίαν Νταρκ εργάζεται ως sportscaster από το 1982, σε μέσα όπως τα BBC, Sky Sports, ESPN, BT Sport. Μάλλον κάτι κάνει πολύ καλά και για αυτό θα εμπιστευτούμε όσα είπε στην τελευταία εκπομπή του ESPN, για το ποδόσφαιρο. “Η ηρωική εμφάνιση της Άρσεναλ, με τη νίκη επί της Μάντσεστερ Σίτι στα ημιτελικά, είχε τεράστια αμυντική απόδοση. Η ομάδα έδειξε σθένος που δεν ξέραμε πως έχει. Θα πρέπει ωστόσο, να την επαναλάβει, γιατί η Τσέλσι σκοράρει πολύ και συνήθως προηγείται”.

“Πιστεύω ότι θα δούμε πολλά γκολ. Ίσως το παιχνίδι να θυμίσει αγώνα μπάσκετ. Προβλέπω μεγάλο σκορ και δη για τελικό κυπέλλου. Θα σοκαριστώ αν μπούμε στα τελευταία λεπτά και δεν έχει μπει γκολ”.

Aπό πού τεκμαίρεται όμως, αυτό. Στη φετινή Premier League, η Τσέλσι δέχθηκε 54 γκολ. Ήταν τα περισσότερα εξ όσων ομάδων θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στην Ευρώπη τη νέα σεζόν (στο Νο2 της λίστας είναι η Τότεναμ με 47). Είναι και έξι περισσότερα από αυτά που δέχθηκε η Άρσεναλ. Να δούμε λίγο και τις επιθέσεις; Οι 'μπλε' σκόραραν 69 γκολ (τρίτη καλύτερη επίδοση των 'Ευρωπαίων', μετά τα 102 της Σίτι και τα 85 της Λίβερπουλ) και οι Gunners 56. Ο ειδικός στάθηκε στο τι έγινε τις τελευταίες εβδομάδες της αγγλικής λίγκας.

“Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για την 'αδύναμη' άμυνα της Τσέλσι, χωρίς να μιλήσουμε και για την 'αδύναμη' άμυνα της Άρσεναλ. Οι προπονητές των ομάδων άλλαξαν διάφορα (σχήματα και παίκτες) τις τελευταίες αγωνιστικές. Πόνεσε το μυαλό τους στο να αναζητούν λύσεις. Αυτό κάνει δύσκολο να πούμε από τώρα ποιοι παίκτες θα επιλεγούν για τις ενδεκάδες”. Στα 'στάνταρ' του Αρτέτα ανήκουν οι Πέπε, Λακαζέτ και Ομπαμεγιάνγκ που έκαναν κουμάντο στο ματς με τη Σίτι. Αλλά ας θυμηθούμε τι έγινε σε αυτό.

Θα πάω με την έκπληξη και θα πω ότι μπορεί να νικήσει η Άρσεναλ” είπε ο βετεράνος δημοσιογράφος, προσθέτοντας πως “η Τσέλσι θα μπει στο γήπεδο με ένα ελαφρύ προβάδισμα, καθώς τερμάτισε πιο ψηλά από τους αντιπάλους της στην Premier League, τη στιγμή που το κυρίαρχο ερώτημα που αφορά την Άρσεναλ είναι αν μπορεί να επαναλάβει ό,τι έκανε με τη Μάντσεστερ Σίτι. Πιστεύω πως μπορεί να παρουσιαστεί και πάλι, τακτικά καλή και πειθαρχημένη, ώστε να πάρει το αποτέλεσμα που χρειάζεται. Ο Αρτέτα έχει κάτι. Θα χρειαστεί χρόνος, χρήμα και 'ανοικοδόμηση', αλλά επί των ημερών του η ομάδα έχει διαφορετική νοοτροπία. Γεγονός που αποδεικνύεται από αυτό που έκαναν με τη Σίτι. Κάτι που δεν θα γινόταν ποτέ, τις τελευταίες σεζόν. Μη ξεχνάτε εν τω μεταξύ, πως αυτός είναι ο μόνος δρόμος που 'χει η Άρσεναλ για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις”.

Για τον Λάμπαρντ είπε πως “σίγουρα θα είναι το κερασάκι στην τούρτα μιας εξαιρετικής σεζόν, η κατάκτηση του Κυπέλλου. Στην αρχή της σεζόν πολλοί επέκριναν την επιλογή του, το γεγονός ότι ένας ρούκι κόουτς θα αναλάμβανε νέους παίκτες στην Premier League -δεδομένης της απαγόρευσης μεταγραφών, αλλά και της μετακόμισης του Αζάρ στη Ρεάλ. Ουκ ολίγοι έλεγαν πως θα ήταν θαύμα αν τερματίσουν οι 'μπλε' στην πρώτη τετράδα. Το θαύμα πραγματοποιήθηκε, γιατί ο Λάμπαρντ πήρε γενναίες αποφάσεις. Όπως το να αφήσει εκτός ματς την πρώτη επιλογή που 'χε για το τέρμα. Έχει καταφέρει να κάνει εντύπωση. Αν πάρει η ομάδα του το τρόπαιο θα είναι το επιστέγασμα”.

Eίναι ο Λάμπαρντ ο καλύτερος προπονητής της χρονιάς, στην Αγγλία;

Από την άλλη, υπάρχει και ο τίτλος του καλύτερου προπονητή της σεζόν, που κάποιοι θεωρούν πως είναι δικός του. Ο βασικός λόγος είναι πως κέρδισε τους Γκουαρδιόλα, Κλοπ, Αντσελότι, Ρόντζερς, Σόλσκιερ, Μουρίνιο και Αρτέτα, όπως 'έβγαζε' την ομάδα του στο UEFA Champions League, βασιζόμενος κυρίως στους παίκτες της ακαδημίας της Τσέλσι. Και όλα αυτά, στην πρώτη του σεζόν στην Premier League.

Σε σχετικό poll που έκανε το BBC Sport (για το πού θα πάει το βραβείο του καλύτερου προπονητή) το 49% των προτιμήσεων έλαβε ο Γιούργκεν Κλοπ -για τον προφανή λόγο-, το 32% ο Κρις Ουάιλντερ της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ -που 'χει το μικρότερο μπάτζετ όλων, με χαρακτηριστικό ότι ο μέσος μισός παικτών της Σίτι είναι δέκα φορές μεγαλύτερος από αυτόν της Σέφιλντ που έχασε την τελευταία στιγμή την 'έξοδο' στην Ευρώπη- και το 8% πήγε στον Λάμπαρντ, με τον Νούνο Εσπιρίτο Σάντο (Γουλβς) να λαμβάνει 6%, τον Σον Ντάιτς (Μπέρνλι) 3% και τον Μπρένταν Ρότζερς (Λέστερ) 2%.

News 24/7

24MEDIA NETWORK