El clasico… brazileiro

El clasico… brazileiro
Αρωμα… καφέ θα έχει το μεγάλο ντέρμπι της Ισπανίας ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μπαρτσελόνα. Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά έντεκα Βραζιλιάνοι θα έχουν αμεσότατη σχέση με το μεγάλο "el clasico" επιβεβαιώνοντας με τον πλέον κατατοπιστικό τρόπο ότι η χώρα της σάμπα έχει διεισδύσει για τα καλά στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό τοπίο.

Βρίσκονται παντού

Η Λατινική Αμερική ανέκαθεν ήταν τροφοδότης της "γηραιάς Ηπείρου", ωστόσο κάθε χρονιά που περνάει καταρρίπτεται το ρεκόρ εισροής Βραζιλιάνων στην Ευρώπη. Αυτό το ντέρμπι είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης και όπως επισημαίνει ένας από τους γνωστότερους εκπροσώπους της βραζιλιάνικης σχολής, ο Ροναλντίνιο, "σχεδόν σε κάθε χώρα, οι ομάδες αποκτούν Βραζιλιάνους και δεν νομίζω ότι αυτό είναι μία απλή μόδα".

Πλην του καλύτερου ποδοσφαιριστή του 2004 σύμφωνα με τη FIFA, στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου" για τη 12η αγωνιστικής της Primera Divisionθα βρεθούν και οι Ρονάλντο, Ρομπέρτο Κάρλος, Ζούλιο Μπαπτίστα, Ρομπίνιο και Βαντερλέι Λουξεμπούργκο από πλευράς Ρεάλ και Ντέκο (γεννημένος στη Βραζιλία, πολιτογραφημένος Πορτογάλος), Εντμίλσον, Μπελέτι, Σιλβίνιο, Μότα για τους "μπλαουγκράνα".

Όπως γίνεται κατανοητό, σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές βρίσκονται στην "πρώτη γραμμή" των συλλόγων τους, αποτελούν βαρόμετρα στις κρίσιμες στιγμές και προσφέρουν θέαμα στον κόσμο που παρακολουθεί αγώνες των δύο "αιωνίων". "Νομίζω ότι οι Βραζιλιάνοι κάνουν πολύ καλή δουλειά και φέρνουν θετικά αποτελέσματα, κατά συνέπεια γίνονται αρκετά ελκυστικοί για ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης", συνεχίζει ο Ροναλντίνιο.

Ανασταλτικοί παράγοντες

Βέβαια, η σκέψη απόκτησης Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών περνάει από το "μικροσκόπιο", μέχρι να υλοποιηθεί. Οι βασικοί λόγοι είναι τρεις και αφορούν τόσο την ιδιοσυγκρασία του παίκτη, όσο και τη νομοθεσία που διέπει το ποδόσφαιρο.

Αρκετές είναι οι περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που έχουν πραγματοποιήσει το υπερατλαντικό ταξίδι, ωστόσο η νοσταλγία τους για την πατρίδα παρουσιάζεται πιο δυνατή. Η πολυπόθητη προσαρμογή δεν γίνεται ποτέ και εξελίσσονται σε ξένο σώμα στην ομάδα. Ο χαρακτήρας των παικτών από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής είναι εύθραυστος και πολλές φορές αποτρέπει μία μεγάλη καριέρα, χαραμίζοντας έτσι το ταλέντο τους στα εγχώρια -και μειωμένης αίγλης- πρωταθλήματα.

Βέβαια, ακόμα και αν ο Βραζιλιάνος ενταχθεί σε μία ομάδα της Ευρώπης, δεν είναι απαραίτητο ότι θα "πιάσει", όσον καιρό και να καθίσει. Η τεχνική τους κατάρτιση μεγάλη, η "συνομιλία" με τη μπάλα πανεύκολη, αλλά η αφομοίωση των συστημάτων είναι τόσο υπαρκτή, όσο και η κρατική μέριμνα στη Νέα Ορλεάνη. Οι εκπρόσωποι της σάμπα είναι αδάμαστοι ποδοσφαιρικά, είτε αυτό αφορά τους αντίπαλους αμυντικούς, είτε τους… προπονητές τους, οι οποίοι δεν δίνουν εύκολα το «πράσινο φως» για τέτοιες μεταγραφές, εάν δεν γνωρίζουν την αξία και τη διάθεση του παίκτη.

Τέλος, η πλέον πρακτική τροχοπέδη είναι το πλαίσιο των κανονισμών διεξαγωγής των πρωταθλημάτων, που δεν επιτρέπουν σε μία ομάδα να χρησιμοποιήσει στον αγωνιστικό χώρο περισσότερους από τρεις ποδοσφαιριστές εκτός ευρωπαϊκής ζώνης. Αν και η εύκολη διέξοδος για τον Βραζιλιάνο υπάρχει και είναι η… μαμά Πορτογαλία, η διαδικασία συχνά είναι χρονοβόρα και οι απόπειρες χορήγησης πλαστών διαβατηρίων κρίνονται επικίνδυνες.

Βραζιλιάνικη πλειοψηφία

Η 12η Νοεμβρίου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από τους φίλους της Ρεάλ Μαδρίτης, όσο και από εκείνους της Μπαρτσελόνα. Αμφότερες οι παρατάξεις έχουν εναποθέσει το μεγαλύτερο μέρος των ελπίδων τους στους Βραζιλιάνους "αστέρες" τους. Από τη Ρεάλ, Ρονάλντο και Ρομπίνιο θα βρεθούν μπροστά, ο Μπαπτίστα και Ρομπέρτο Κάρλος θα επελαύνουν από τα αριστερά. Στη Μπαρτσελόνα, ο Ροναλντίνιο θα "χορεύει" στο κέντρο, ο Ντέκο θα τον πλαισιώνει, ο Εντμίλσον θα φυλάει τα μετόπισθεν, ενώ ο Μπελέτι και ο Σιλβίνιο θα ξεκινάνε κούρσες από τις δύο πτέρυγες με προορισμό την αντίπαλη εστία.

Η αριθμητική υπεροχή των Βραζιλιάνων έναντι των άλλων… φυλών σε ένα ισπανικό παιχνίδι καταδεικνύει τις συνέπειες των Ρομάριο, Ρονάλντο και Ριβάλντο, των ποδοσφαιριστών που πέρασαν από το "Καμπ Νου" των "μπλαουγκράνα" τη δεκαετία του '90και άνοιξαν διάπλατα τις θύρες των δύο μεγαλυτέρων γηπέδων της χώρας, αφού στη "δράση" των Καταλανών, υπήρξε η μεταγενέστερη "αντίδραση" των Καστιγιάνων.

Οι επενδύσεις και των δύο στους εκπροσώπους της χώρας των 187 εκατομμυρίων κατοίκωνείναι αποτέλεσμα της σωστής επεξεργασία των δεδομένων. Η Βραζιλία παρούσα στους τελικούς των τριών τελευταίων Παγκοσμίων Κυπέλλων (με δύο κατακτήσεις), Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές κάτοχοι διεθνών διακρίσεων, κυριαρχία στις διοργανώσεις νεαρών ηλικιών και μέγιστος ανταγωνισμός σε διασυλλογικές διοργανώσεις της Λατινικής Αμερικής με τρανό παράδειγμα τον φετινό τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες ανάμεσα στην Σάο Πάουλο και την Ατλέτικο Παραναένσε.

"Νομίζω ότι οι Βραζιλιάνοι έχουν ένα διαφορετικό στυλ που προσελκούν τους ποδοσφαιρόφιλους και το κοινό γενικότερα. Επιπλέον, θεωρώ ότι οι ομάδες θέλουν Βραζιλιάνους στο δυναμικό τους επειδή αυτοί μπορούν να φέρουν τίτλους. Οι Βραζιλιάνοι έχουν γευτεί την επιτυχία και γι’ αυτό οι πόρτες της Ευρώπης είναι ανοικτές σε αυτούς", υπογραμμίζει ο Ροναλντίνιο.

Ποδοσφαιριστές όπως οι Ζιοβάνι, Ρότσεμπακ, Ζεοβάνι, Μότα και Ρομπίνιο άφησαν τις ομάδες τους στη πατρίδα για να βουτήξουν κατευθείαν στα "βαθιά" της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης. Αλλοι τα κατάφεραν, άλλοι όχι, ωστόσο τα τμήματα παρακολούθησης των δύο "κολοσσών" δεν αφήνουν ανεκμετάλλευτο τον πλούτο της Βραζιλίας. Εξάλλου είναι γνωστό ότι εκτός από τον καφέ και τη σάμπα, το επόμενο εθνικό προϊόν της χώρας είναι οι ποδοσφαιριστές.

Οι πρωταγωνιστές του… εμφυλίου

ΟιΒραζιλιάνοι της Ρεάλ Μαδρίτης Οι Βραζιλιάνοι της Μπαρτσελόνα

Ρονάλντο

Ημερομηνία γέννησης: 22/09/76
Τόπος: Ρίο ντε Τζανέιρο
Βάρος: 82 κιλά
Υψος: 1.83μ.
Ηρθε στην Ευρώπη: 93-94 (Κρουζέιρο-Αϊντχόφεν)
Στη Ρεάλ: 02-03 (Ιντερ)




Ροναλντίνιο

Ημερομηνία γέννησης: 21/03/80
Τόπος: Πόρτο Αλέγκρε
Βάρος: 80 κιλά
Υψος: 1.81μ.
Ηρθε στην Ευρώπη: 01-02 (Γκρέμιο-Παρί Σεν Ζερμέν)
Στη Μπαρτσελόνα: 03-04 (Παρί)




Ζούλιο Μπαπτίστα

Ημερομηνία γέννησης: 01/10/81
Τόπος: Σάο Πάουλο
Βάρος: 83 κιλά
Υψος: 1.82μ.
Ηρθε στην Ευρώπη: 03-04 (Σάο Πάουλο-Σεβίλλη)
Στη Ρεάλ: 05-06 (Σεβίλλη)




Ντέκο

Ημερομηνία γέννησης: 27/08/77
Τόπος: Σάο Μπερνάρντο ντο Κάμπο
Βάρος: 73 κιλά
Υψος: 1.77μ.
Ηρθε στην Ευρώπη: 97-98 (Κορίνθιανς-Μπενφίκα)
Στη Μπαρτσελόνα: 04-05 (Πόρτο)




Ρομπίνιο

Ημερομηνία γέννησης: 25/01/84
Τόπος: Σάο Βισέντε
Βάρος: 62 κιλά
Υψος: 1.72μ.
Ηρθε στην Ευρώπη: 05-06 (Σάντος-Ρεάλ)
Στη Ρεάλ: 05-06 (Σάντος)




Ζουλιάνο Μπελέτι

Ημερομηνία γέννησης: 20/06/76
Τόπος: Κασκαβέλ
Βάρος: 74 κιλά
Υψος: 1.79μ.
Ηρθε στην Ευρώπη: 02-03 (Σάο Πάουλο-Βιγιαρεάλ)
Στη Μπαρτσελόνα: 04-05 (Βιγιαρεάλ)




Ρομπέρτο Κάρλος

Ημερομηνία γέννησης: 10/04/73
Τόπος: Γκαρσία
Βάρος: 70 κιλά
Υψος: 1.68μ.
Ηρθε στην Ευρώπη: 95-96 (Παλμέιρας-Ιντερ)
Στη Ρεάλ: 96-97 (Ιντερ)




Εντμιλσον

Ημερομηνία γέννησης: 10/07/76
Τόπος: Ταγκουαριτίνγκα
Βάρος: 75 κιλά
Υψος: 1.86μ.
Ηρθε στην Ευρώπη: 00-01 (Σάο Πάουλο-Λιόν)
Στη Μπαρτσελόνα: 04-05 (Λιόν)




Βαντερλέι Λουξεμπούργκο

(προπονητής)

Ημερομηνία γέννησης: 10/05/52
Τόπος: Ρίο ντε Τζανέιρο
Ηρθε στην Ευρώπη: 04-05 (Σάντος-Ρεάλ)
Στη Ρεάλ: 04(από Δεκέμβριο)-05 (Σάντος)


Σιλβίνιο

Ημερομηνία γέννησης: 12/04/74
Τόπος: Σάο Πάουλο
Βάρος: 66 κιλά
Υψος: 1.73μ.
Ηρθε στην Ευρώπη: 99-00 (Κορίνθιανς-Αρσεναλ)
Στη Μπαρτσελόνα: 04-05 (Θέλτα)




Σισίνιο

Σε αυτήν την ενότητα θα ανήκει στον επαναληπτικό του "Καμπ Νου" και ο νεαρός άσος της Σάο Πάουλο,ο οποίος έχει υπογράψει προσύμφωνο με την Ρεάλ Μαδρίτης και θα ενταχθεί στο δυναμικό της τον Ιανουάριο, όταν δηλαδήθα τελειώσει η τρέχουσα σεζόν στη Βραζιλία.

Μότα

Ημερομηνία γέννησης: 20/08/82
Τόπος: Σαν Μπερνάρντο
Βάρος: 83 κιλά
Υψος: 1.87μ.
Ηρθε στην Ευρώπη: 98-99 (Ζουβεντούδε-Μπαρτσελόνα)
Στη Μπαρτσελόνα: 98-99 (Ζουβεντούδε)




News 24/7

24MEDIA NETWORK