Ελεύθερη κι ωραία

Mε νέο στυλ στις φανέλες αλλά και στον τρόπο παιχνιδιού η Εθνική ομάδα απελευθερωμένη από το άγχος της βαθμοθηρίας, παίζοντας κατά διαστήματα ωραίο ποδόσφαιρο, επικράτησε τηςΒουλγαρίας με2-0.Πτώση6 θέσεων στην κατάταξη της FIFA.Kαλή εμφάνιση και νίκη με3-1για τις Ελπίδες στο αντίστοιχο ματς.Τελευταία προθεσμία μέχρι τις 25 του μηνός για όσους φιλάθλους θέλουν να προμηθευτούν εισιτήρια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Φιλικά προετοιμασίας σε όλο τον πλανήτη

Ελεύθερη κι ωραία
Ουσιαστική και προπάντων σοβαρή υπήρξε η Εθνική μας ομάδα, που στο πρώτο φιλικό παιχνίδι της πρoετοιμασίας της για την τελική φάση του EURO 2004 κατάφερε να κερδίσει με 2-0 την Βουλγαρία χάρη σε τέρματα των Παπαδόπουλου και Βρύζα και να μοιράσει υποσχέσεις για τη συνέχεια.

Ο Οτο Ρεχάγκελ, για πρώτη φορά μετά από το παιχνίδι που είχε ανοίξει την αυλαία των προκριματικής φάσης του EURO 2004 κόντρα στην Ισπανία, παρέταξε την Εθνική μας με δυο κεντρικούς αμυντικούς, σε ένα σύστημα που όταν αμυνόμασταν ήταν περισσότερο ένα 4-5-1, που στην επίθεση άλλαζε σε 4-3-3, με τους Λάκη και Παπαδόπουλο να βγαίνουν από τα πλάγια την ίδια ώρα που ο Αγγελος Χαριστέας ήταν στην κορυφή της επίθεσης.

Σε γενικές γραμμές οι διεθνείς μας τα πήγαν αρκετά καλά, δεδομένου του ότι αντιμετώπιζαν μια ομάδα πολύ καλή, που θα βρεθεί επίσης στην Πορτογαλία το ερχόμενο καλοκαίρι. Στο πρώτο μέρος βέβαια είχαμε μερικά αμυντικά κενά, με την δυνατότερη γραμμή μας να είναι η επίθεση, ενώ η εικόνα του αγώνα άλλαξε άρδην στην επανάληψη, όταν και η Εθνική μας αγωνίστηκε κυρίως με αντεπιθέσεις, δείχνοντας πολύ καλή αμυντική λειτουργία.



Η Εθνική μας μπήκε πιο δυνατά στον αγωνιστικό χώρο του "Απόστολος Νικολαϊδης" ψάχνοντας από την αρχή ένα γρήγορο τέρμα. Μόλις στο 2' και μετά από κόρνερ του Βασίλη Τσιάρτα ο Δ. Παπαδόπουλος βρέθηκε στο δεύτερο δοκάρι και έπιασε την κεφαλιά χωρίς όμως να καταφέρει να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Ζντράκοφ.

Αν και στα πρώτα λεπτά του αγώνα δεν υπήρχαν οι πολλές μεγάλες φάσεις το παιχνίδι ήταν αρκετά ωραίο, γρήγορο, με πάθος και ρυθμό. Στο 11' ένα σουτ του Μποριμίροφ μέσα από την περιοχή έφυγε άουτ. Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Αγγελος Χαριστέας, μετά από σέντρα του Λάκη, με κεφαλιά έστειλε επίσης την μπάλα άουτ.

Η επόμενη καλή φάση ήταν για τους Βούλγαρους, που μετά από κακή απομάκρυνση του Τραϊανού Δέλλα, με τον Ι. Πετκόφ απείλησαν τον Νικοπολίδη όμως το σουτ του Βούλγαρου ποδοσφαιριστή πέρασε δίπλα από δεξί δοκάρι του Ελληνα τερματοφύλακα. Στο 20΄ η Εθνική μας έχασε μια ακόμα καλή ευκαιρία, όταν ο Βασίλης Λάκης που βρέθηκε σε ιδιαίτερα ευνοϊκή θέση μέσα στην περιοχή των αντιπάλων μας σούταρε απελπιστικά ψηλά άουτ.

Στο 23' ο Αγγελος Χαριστέας μετά από πολύ ωραία ατομική ενέργεια επιχείρησε ένα ωραίο και τεχνικό σουτ αναγκάζοντας τον Ζντράβκοφ να αποκρούσει με υπερένταση. Το παιχνίδι ήταν εξαιρετικό, ταχύτατο και ανοικτό, με την Εθνική μας ομάδα να στέκεται πάρα πολύ καλά στον αγωνιστικό χώρο της Λεωφόρου και τους Δημήτρη Παπαδόπουλο και Αγγελο Χαριστέα να είναι σε μεγάλα κέφια.

Ωστόσο με την δύναμη και το πάθος που έδειχνε η ομάδα μας το τέρμα έδειχνε απλά να είναι θέμα χρόνου και τελικά δεν άργησε να έρθει. Στο 27' οι διεθνείς μας "έκρυψαν" την μπάλα, όταν ο Βασίλης Τσιάρτας με εξαιρετική μπαλιά τρύπα βρήκε στην πλάτη της άμυνας των Βούλγαρων τον Λάκη που έβγαλε την σέντρα στο δεύτερο δοκάρι, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος κοντρόλαρε την μπάλα με το στήθος και σούταρε με το δεξί πόδι στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα του Ζντράβκοφ.

Προς στιγμή επικράτησε ένα μπέρδεμα, μιας και ο Παγίν που βρέθηκε στην πορεία της μπάλας απομάκρυνε, αφού όμως ή μπάλα είχε περάσει καθαρά την γραμμή με συνέπεια τελικά να κατοχυρωθεί κανονικά το γκολ. Ούτως ή άλλως στη συνέχεια της φάσης ο Χαριστέας είχε... ξανασκοράρει παίρνοντας το ριμπάουντ.

Στη συνέχεια οι Βούλγαροι ανέβασαν ρυθμό και βγήκαν στην επίθεση. Στο 30' ο Αντώνης Νικοπολίδης απομάκρυνε με υπερένταση μια κεφαλιά αλλά και ένα σουτ του Μπερμπάτοφ με τη βοήθεια και του δοκαριού. Στην παραπάνω φάση η μπάλα πήρε μερικά περίεργα φάλτσα και έδειξε να περνάει την γραμμή της εστίας του τερματοφύλακα της Εθνικής μας. Στο 33' ένα φιλόδοξο σουτ του Πέεφ πέρασε άουτ.

Η Εθνική μας απάντησε στις ευκαιρίες των Βούλγαρων με ένα σουτ του Βασίλη Τσιάρτα στο 36' που όμως δεν βρήκε στόχο. Ο ρυθμός του αγώνα όσο περνούσε η ώρα άρχισε να πέφτει, απόλυτα λογικά μιας και οι δυο ομάδες ήταν αδύνατο να συνεχίσουν στο ίδιο τέμπο για ολόκληρο το παιχνίδι. Τίποτα συναρπαστικό στη συνέχεια και η Εθνική μας πήγε προηγούμενη στα αποδυτήρια με σκορ 1-0.



Ενα πάρα πολύ καλό παιχνίδι, με πολλές φάσεις και ωραίες εναλλαγές της μπάλας και από τις δυο ομάδες. Η Εθνική μας σε αυτό το σημείο του αγώνα διατηρεί το αήττητο της για 14ο σερί παιχνίδι, συνδυάζοντας το με μια εντυπωσιακή εμφάνιση ειδικά στον επιθετικό τομέα. Αμυντικά μερικά κενά ήταν ορατά. Ο Παπαδόπουλος πέτυχε το πρώτο του γκολ με την ομάδα των ανδρών και με την εμφάνισή του απέδειξε ότι δίκαια κερδίζει μία θέση στην αποστολή για την Πορτογαλία, ενώ ο Χαριστέας δεν έδειξε ιδιαίτερα επηρεασμένος από τον τραυματισμό και την αγωνιστική απραξία του.



Ο κ. Ρεχάγκελ ξεκίνησε με τέσσερις αλλαγές στην επανάληψη. Στις θέσεις των Καψή, Λάκη, Παπαδόπουλου και Χαριστέα πέρασαν οι Νταμπίζας, Γεωργιάδης, Αμανατίδης και Βρύζας αντίστοιχα. Καμία διαφοροποίηση στο σύστημα. Χωρίς αλλαγές συνέχισαν τον αγώνα οι Βούλγαροι.

Τα πρώτα λεπτά του δευτέρου μέρους κυλούσαν αρκετά ήρεμα. Η Εθνική μας προσπαθούσε να βρει ξανά το ρυθμό της μετά τις αλλαγές. Την ίδια στιγμή που η Βουλγαρία χωρίς να έχει την διάθεση που είχε στο πρώτο μέρος είχε καταφέρει να έχει έναν άνευ ουσίας έλεγχο της μεσαίας γραμμής, μιας και αδυνατούσε να "πατήσει" την περιοχή μας. Πάντως ήταν οι Βούλγαροι ήταν περισσότερο κινητικοί από τους διεθνείς μας. Στο 54' πέρασε ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο ο Μίλεν Πετκόφ της ΑΕΚ.

Ωστόσο στο 61' και παρά το ότι ο αγώνας δεν προμήνυε κάποια επικίνδυνη φάση η ομάδα μας κατάφερε να χτυπήσει για δεύτερη φορά. Ο Γεωργιάδης έδωσε με ωραίο τρόπο στον Τσιάρτα ο οποίος με την σειρά του τροφοδότησε με σέντρα τον Ζήση Βρύζα που με προβολή "έγραψε" το 2-0 για την Εθνική μας. Πάντως ο Ελληνας επιθετικός έδειξε να ξεκινάει την προσπάθεια του από θέση οφσάιτ.

Η ομάδα του Οτο Ρεχάγκελ στη συνέχεια κατέβασε ταχύτητα, αρχίζοντας να αγωνίζεται περισσότερο έξυπνα και έχοντας περισσότερο αμυντικούς προσανατολισμούς. Παράλληλα όμως παρέμενε επικίνδυνη μιας και έδειχνε ικανή να κάνει και πάλι τη ζημιά στην Βουλγαρία από κάποια αντεπίθεση.

Στο 73' ένα σουτ του Πετρόφ πέρασε άουτ, ενώ δυο λεπτά αργότερα, στο 75', μια κεφαλιά του Γιάνκοβιτς δεν ανησύχησε τον Αντώνη Νικοπολίδη που μπλόκαρε σταθερά. Οι πολλές αλλαγές είχαν ρίξει σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο του θεάματος που προσέφεραν οι δυο ομάδες.

Πάντως η Εθνική μας έπαιρνε αυτό που ήθελε, μια νίκη απέναντι σε μια ομάδα που το προσεχές καλοκαίρι θα δώσει επίσης το παρών στα γήπεδα της Πορτογαλίας και την τελική φάση του EURO 2004. Να πούμε σε αυτό το σημείο πως οι αντίπαλοι μας δεν είναι καμία τυχαία ομάδα, μιας και ποδοσφαιριστές όπως οι Στιλιάν Πετρόφ, ο Μπερμπάτοφ αλλά και αρκετοί ακόμα αγωνίζονται σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Κορυφαίος των Βούλγαρων στο συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν ο αριστερός μεσοεπιθετικός Μάρτιν Πετρόφ, που κατάφερε να δυσκολέψει αφάνταστα με την ταχύτητά του τον Γιούρκα Σεϊταρίδη.

Ενα σουτ του Παντελή Καφέ στο 85' πέρασε άουτ, ενώ στο 89' ο Αντώνης Νικοπολίδης έδειξε τα εξαιρετικά του αντανακλαστικά. Τίποτα δεν άλλαξε στη συνέχεια και η Εθνική μας πήρε μια πολύ σημαντική, για τον ψυχολογικό τομέα, νίκη.



*** Περίπου 3.000 άνθρωποι έδωσαν το παρών στην Λεωφόρο. Μικρός σχετικά αριθμός όμως φυσιολογικόςμιάς και η ώρα διεξαγωγής του φιλικού σε συνδυασμό με το κρύο που επικρατούσε δεν ήταν ακριβώς αυτό που θα λέγαμε ιδανικές συνθήκες για γήπεδο.

*** Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η ανταλλαγή καπνογόνων μεταξύ των Ελλήνων και των Βούλγαρων φιλάθλων μετά το πρώτο τέρμα της Εθνικής μας ομάδας.

*** Στο γήπεδο έκαναν την εμφάνιση τους και πανό ακροδεξιών οργανώσεων, που δεν λένε να κατανοήσουν πως ο αθλητισμός και πολύ περισσότερο η Εθνική μας ομάδα δεν είναι χώροςπολιτικών αντιπαραθέσεων και μηνυμάτων.

***





Η Εθνική μας ομάδα σήμερα εγκαινίασε τις καινούργιες τις εμφανίσεις αλλά και τις μπάλες που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του EURO 2004.



Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών:


Οτο Ρεχάγκελ: "Τον Δημήτρη Παπαδόπουλο τον είχα δει στο παιχνίδιμε την Στουτγκάρδη και μου άρεσε πολύ. Είναι πολύ καλός παίκτης, γρήγορος και ευέλικτος. Μοιάζει με τον Ντέμη. Είμαι ικανοποιημένος. Σε αυτά τα παιχνίδια είναι δύσκολο να κρατήσεις το κίνητρο στους πάικτες που έχουνκαταφέρει να πάρουν την πρόκριση και παίζουν ένα φιλικό παιχνίδι. Είμαι ικανοποιημένος από τους παίκτεςμου, που έπαιξαν καλά και νίκησαν. Στο πρώτο ημίχρονο ήμασταν πολύ καλοί, μετά το 2-0 κάναμε λάθη σε ατομικό επίπεδο. Περιμένω να επιστρέψουν οι τραυματίες για να είμαστε πιο ευέλικτοι και να έχουμε περισσότερες λύσεις. Κάθε παιχνίδι είναι ξεχωριστό. Ελπίζω μόνο να είναι καλά οι παίκτες μου. Στο παιχνίδι της πρεμιέρας με την Πορτογαλία θα έχουμε ένα επιπλέον κίνητρο. Δεν είμαι μάντης για να ξέρω τι θα κάνουμε στην Πορτογαλία. Εγώ θέλω να λειτουργεί καλά η ομάδα και ελπίζω να καταφέρουμε κάτι".


Πλάμεν Μαρκόφ: "Ηταν ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι και για τις δυο ομάδες και πολύ ενδιαφέρον. Δεν κάναμε λάθος όταν συμφωνήσαμε για αυτό το φιλικό. Αντιμετωπίσαμε μια πολύ δυνατή ομάδα.Η Ελλάδα άξιζε τη νίκη. Το πρώτο μέρος ήταν μοιρασμένο και είχαμε ευκαιρίες για να ισοφαρίσουμε. Στο δεύτερο η Ελλάδα ήταν πολύ καλύτερη, ιδίως μετά το 2-0. Δεν θέλω να κάνω προβλέψεις για το που μπορεί να φτάσει η Ελλάδα, θέλω μόνο να ευχηθώ καλή τύχη. Οσο για εμάς ακόμα έχουμε καιρό μέχρι τα τελικά".




Ελλάδα - Βουλγαρία 2-0

(27' Παπαδόπουλος, 61' Βρύζας)

Οι συνθέσεις:

Ελλάδα: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Καψής(46' Νταμπίζας), Μπασινάς(81' Κατσουράνης), Δέλλας, Ζαγοράκης, Φύσσας(75' Γκούμας), Τσιάρτας(65' Καφές), Λάκης(46' Γεωργιάδης), Παπαδόπουλος(46' Ι. Αμανατίδης), Χαριστέας(46' Βρύζας)

Βουλγαρία: Ζντράκοφ(54' Ιβάνκοφ), Κιρίλοφ(76' Καμπούροφ), Ι. Πετκόφ, Μποριμίροφ, Μπερμπάτοφ(54' Μ. Πετκόφ), Λαζάροφ(54' Ταπουζάκοφ), Πέεφ(68' Δημητρόφ), Χριστόφ(68' Γιάνκοβιτς), Μ. Πετρόφ, Σ. Πετρόφ(76' Κράστεφ), Πάγιν

Διαιτητής: Γκρέιαμ Πολ
Κάρτες:-


























































News 24/7

24MEDIA NETWORK