Ελλάδα-Φινλανδία: Ο Γαλανόπουλος είχε γερό στομάχι

Το γκολ του Πούκι στο 27' 'απείλησε' την καλή εσχάτως εικόνα της Ελλάδας, που όμως είχε τις απαντήσεις στο δεύτερο ημίχρονο. Πρώτο με το τέρμα του Μάνταλου στο 47' και εν συνεχεία με αυτό του Γαλανόπουλου στο 70', φτάνοντας στην ανατροπή για το τελικό υπέρ της 2-1 στο ΟΑΚΑ.

Ο Γαλανόπουλος σκοράρει το πρώτο του τέρμα με το εθνόσημο, οδηγώντας την Ελλάδα σε νίκη με σκορ 2-1 επί της Φινλανδίας στο ΟΑΚΑ, για την 10η αγ. του Group J της προκριματικής φάσης του Euro 2020 (18/11/2019) - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI
Ο Γαλανόπουλος σκοράρει το πρώτο του τέρμα με το εθνόσημο, οδηγώντας την Ελλάδα σε νίκη με σκορ 2-1 επί της Φινλανδίας στο ΟΑΚΑ, για την 10η αγ. του Group J της προκριματικής φάσης του Euro 2020 (18/11/2019) ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Η Εθνική Ελλάδας ολοκλήρωσε με νίκη τις υποχρεώσεις της στο Group J της προκριματικής φάσης του Euro 2020, επικρατώντας με σκορ 2-1 της Φινλανδίας στο ΟΑΚΑ. Η εθνική μας ομάδα δεν κατάφερε μέσα από αυτή τη διαδικασία να κερδίσει την πρόκριση της στα τελικά της διοργάνωσης, ωστόσο είναι μάλλον παρήγορο το γεγονός πως πραγματοποίησε ένα καλό φίνις με τρεις σερί επιτυχίες, καθώς είχαν προηγηθεί αυτές απέναντι σε Βοσνία και Αρμενία. Στο τελευταίο παιχνίδι του ομίλου, το σύνολο του Φαν'τ Σιπ βρέθηκε πίσω στο σκορ μετά το τέρμα του Πούκι στο 27' όμως έφτασε στην ολική ανατροπή του σκορ χάρη σε γκολ των Μάνταλου στο 47' και Γαλανόπουλου στο 70'.

Είχε την κατοχή, όχι και την δημιουργία

Το αγωνιστικό πλάνο του Φαν'τ Σιπ δεν είχε διαφοροποιήσεις σε σχέση με το εκτός έδρας νικηφόρο ματς με την Αρμενία που προηγήθηκε. Η ανάπτυξη γινόταν κυρίως από την αριστερή πτέρυγα, με τα overlap του Γιαννούλη να δίνουν πλάτος στην επίθεση, τον Μάνταλο να συγκλινεί λειτουργώντας ως σκαλοπάτι, τον Μπακασέτα να παίρνει μέτρα κοντά στον Παυλίδη και τον Λημνιό να πατάει περιοχή από δεξιά, παίζοντας περισσότερο χωρίς τη μπάλα και λιγότερο με αυτήν. Γαλανόπουλος και Κουρμπέλης είχαν καθαρό ρόλο 'holding' μέσων, με τον Σταφυλίδη να ανεβαίνει μέτρα από τον άξονα και από στόπερ να μετατρέπεται σε play maker κινούμενος σε χώρο/ρόλο κεντρικού χαφ. Ο Μπακάκης έδινε στήριγμα από δεξιά στον Λημνιό.

Η Ελλάδα μπορεί να είχε τη μπάλα και να έφτανε σχετικά εύκολα στα πέριξ της περιοχής των Φινλανδών, ωστόσο προϋποθέσεις για γκολ μέσα στο 'κουτί' δεν δημιουργούσε με συνέπεια. Ο Γιόρονεν ήταν σε εγρήγορση αλλά δίχως να έχει και πολλή δουλειά, με τους φιλοξενούμενους να περιμένουν μια ευκαιρία να χτυπήσουν σε ανοιχτό γήπεδο ή μέσα από ένα λάθος των αντιπάλων τους.

Το ένστικτο οδήγησε σε... g/g

Έτσι και έγινε, καθώς η επιλογή του Σταφυλίδη στο 27' αποδείχθηκε εξαιρετικά επιπόλαιη και έβαλε σε μπελάδες τους συμπαίκτες του. Ο Φαν'τ Σιπ επιχειρεί να τον καθιερώσει ως στόπερ, ωστόσο δεν είναι εύκολο να 'ξεφορτωθεί' το ένστικτο του ακραίου -επιθετικού- μπακ που διαθέτει, έτσι αντί να επιλέξει μια σίγουρη λύση στην πίεση του Πούκι, ο Σταφυλίδης επιχείρησε να 'τσιμπήσει' τη μπάλα πάνω από τον αρχισκόρερ των Φινλανδών, που έκλεψε και στο τετ-α-τετ με τον Βλαχοδήμο εκτέλεσε ψύχραιμα χαμηλά στην δεξιά γωνία για το 0-1 στο ΟΑΚΑ. Γκολ Νο10 σε ισάριθμα ματς της προκριματικής φάσης για τον φορ της Νόριτς.

Η αλλαγή στο σκορ δεν έφερε αλλαγή και στην εικόνα της αναμέτρησης. Η Ελλάδα εξακολουθούσε να κυκλοφορεί ικανοποιητικά τη μπάλα αλλά δίχως να έχει ιδέες που θα προβληματίσουν τους Φινλανδούς, που επέμεναν να έχουν ως βασική τους προτεραιότητα την σωστή ανασταλτική λειτουργία, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που είχαν και ένα προβάδισμα πλέον να υπερασπιστούν.

Ό,τι δεν κατάφερε η Ελλάδα στο πρώτο μέρος, το πέτυχε στην πρώτη φάση του δεύτερου ημιχρόνου. Η ισοφάριση ήρθε μετά τον συνδυασμό... ενστίκτου των Μπακασέτα - Μάνταλου. Δημιουργικό του πρώτου, χώρου του δεύτερου. Ο Μπακασέτας δεν άφησε την μπάλα να βγει κόρνερ, την πρόλαβε και γύρισε στη μικρή περιοχή στον Μάνταλο, που είχε αφήσει το πλάι του γηπέδου και κινούμενος καθαρά στον άξονα χρειάστηκε μια απλή επαφή με τη μπάλα σκοράροντας για το 1-1.

Η νίκη ήρθε με πόνο

Ούτε αυτή η εξέλιξη άλλαξε κάτι στην προσέγγιση της αναμέτρησης από τις δύο ομάδες. Η Ελλάδα συνέχισε με φιλοσοφία παιχνιδιού πρωτοβουλίας, η Φινλανδία επέμεινε να παίζει πίσω από τη μπάλα. Μετά από μια ώρα αγώνα η κατοχή ήταν 63% - 37%. Πρώτα ο Λημνιός σε δύο περιπτώσεις και μια ο Πούκι, σπατάλησαν καλές ευκαιρίες να σκοράρουν το τρίτο τέρμα της αναμέτρησης μέχρι το 70ο λεπτό. Ακριβώς σε εκείνο το χρονικό σημείο, ήρθε η ολική ανατροπή στο ΟΑΚΑ.

Γύρισμα του Γιαννούλη από αριστερά, ο Λημνιός στο δεύτερο δοκάρι έσπασε με τη μια στον Κουλούρη, που είδε τον Γιόρονεν να κάνει μεγάλη επέμβαση στην εξ επαφής προβολή που επιχείρησε. Ήταν όμως ο Γαλανόπουλος, την πρώτη φορά που 'βυθίστηκε' τόσο βαθιά στην περιοχή, που ήρθε τρέιλερ και σκόραρε για το 2-1! Πρώτο του γκολ, στην 4η εμφάνιση του με το εθνόσημο.

Ο 21χρονος χαφ της ΑΕΚ απέδειξε πως διαθέτει γερό στομάχι, καθώς λίγα λεπτά πριν είχε χρειαστεί ένα χάπι για να καταπολεμήσει τις διαταραχές που αντιμετώπιζε, οι οποίες όμως δεν στάθηκαν ικανές να τον θέσουν εκτός μάχης. Έμεινε στο ματς και έβαλε μπροστά στο σκορ την Ελλάδα, έστω και με πόνο. Αμέσως μετά, ο Φαν'τ Σιπ τράβηξε εκτός αγωνιστικού χώρου τον Γαλανόπουλο και τοποθέτησε τον Μπουχαλάκη δίπλα στον Κουρμπέλη.

Η Ελλάδα σπατάλησε ευκαιρίες για ένα τρίτο γκολ, όμως το σημαντικότερο ήταν πως κράτησε το προβάδισμα της μέχρι το τέλος, σημειώνοντας έτσι την τρίτη σερί νίκη στον όμιλο. Έστω κι αν αυτή δεν σημαίνει πολλά επί του παρόντος αλλά μπορεί να σημάνει πολλά για τη νέα προσπάθεια που γίνεται στο αντιπροσωπευτικό ματς συγκρότημα υπό τις οδηγίες του Γιον Φαν'τ Σιπ.

Να επιστρέψουν οι 'κομμένοι' στην Εθνική Ελλάδας; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK