Ελλάδα-Ισπανία: το 1-1 που άνοιξε τον δρόμο για τα νοκ άουτ

Το Contra.gr θυμάται το πολύτιμο 1-1 της Ελλάδας με την Ισπανία στον όμιλο του EURO 2004, ένα αποτέλεσμα που άνοιξε τον δρόμο για την πρόκριση στην επόμενη φάση, μαζί με τις δυο ελληνο-ισπανικές αναμετρήσεις στην προκριματική φάση της ίδιας διοργάνωσης (την ήττα στη "Λεωφόρο" και τη μεγάλη νίκη στη "Ρομαρέδα").

Το γκολ του Χαριστέα επί της Ισπανίας στο EURO του 2004.
Το γκολ του Χαριστέα επί της Ισπανίας στο EURO του 2004. ACTION IMAGES

Συμπληρώνονται σήμερα δεκαπέντε χρόνια από το "έπος" της Πορτογαλίας, από την ημέρα του μεγάλου τελικού (4/7/2004), εκεί όπου η Ελλάδα νίκησε για δεύτερη φορά στο τουρνουά τη διοργανώτρια ομάδα και ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης, ολοκληρώνοντας μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του παγκόσμιου αθλητισμού. Στο σημερινό κείμενο, θα σταθούμε στο δεύτερο ματς της Εθνικής μας στο EURO του 2004, εκείνο με την Ισπανία, που έληξε 1-1 και άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για τη φάση των νοκ-άουτ. Η "furia roja" δε βρέθηκε απέναντί μας μόνο στην τελική φάση εκείνης της διοργάνωσης, αλλά και στα προκριματικά, με τα δυο παιχνίδια του 2002 στη "Λεωφόρο" και του 2003 στη "Ρομαρέδα". Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο, πριν περάσουμε στο ματς της 16ης Ιουνίου του 2004 στο "Estádio do Bessa" στο Πόρτο, να θυμηθούμε πρώτα τί είχε γίνει σε εκείνες τις δυο αναμετρήσεις, αφού και αυτές είχαν άμεση σχέση με τον τελικό θρίαμβο του "Ντα Λουζ".

Πηγαίνουμε αρκετά πίσω, στον Αύγουστο του 2001, όταν ο Ότο Ρεχάγκελ διαδέχτηκε στον πάγκο της Εθνικής τον Βασίλη Δανιήλ. Η Ελλάδα συμμετείχε εκείνο τον καιρό στην προκριματική φάση για το Μουντιάλ του 2002 και είχε ήδη μείνει εκτός πρόκρισης, ενώ απέμεναν ακόμα δυο παιχνίδια για να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στον όμιλο (μαζί με Αγγλία, Γερμανία, Φινλανδία και Αλβανία). Στον πρώτο επίσημο αγώνα του Ρεχάγκελ, η Εθνική γνώρισε τη συντριβή από τη Φινλανδία στο Ελσίνκι με 5-1, όμως στο επόμενο - και τελευταίο - ματς με τους Άγγλους στο "Ολντ Τράφορντ", εμφανίστηκε μεταμορφωμένη, προηγήθηκε δυο φορές με τα τέρματα του Χαριστέα και του Ντέμη και τελικά ισοφαρίστηκε με εκείνο το απίθανο φάουλ του Μπέκαμ στις καθυστερήσεις, γκολ που έδωσε στη "Γηραιά Αλβιώνα" την απευθείας πρόκριση στα τελικά της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Ελλάδα - Ισπανία 0-2 (7/9/2002)

Η ενδεκάδα της Ελλάδας στο ματς με την Ισπανία στη "Λεωφόρο" για τα προκριματικά του EURO 2004.
Η ενδεκάδα της Ελλάδας στο ματς με την Ισπανία στη "Λεωφόρο" για τα προκριματικά του EURO 2004. ACTION IMAGES

 - Γήπεδο: "Απόστολος Νικολαΐδης", Αθήνα (17.000 θεατές)

- Σκόρερ: Ραούλ 8', Βαλερόν 77'

Ο Ρεχάγκελ, στους έντεκα μήνες που μεσολάβησαν από το παιχνίδι με την Αγγλία, μέχρι το ξεκίνημα της προκριματικής φάσης για το EURO του 2004, έκανε πολλές αλλαγές στην ομάδα, φτιάχνοντας έναν "πυρήνα" παικτών, με τους οποίους είχε αποφασίσει να προχωρήσει. Η Ελλάδα είχε κληρωθεί σε έναν δύσκολο όμιλο, μαζί με τις Ισπανία, Ουκρανία, Αρμενία και Βόρεια Ιρλανδία. Οι υποχρεώσεις της ξεκινούσαν στις 7 Σεπτεμβρίου του 2002, εντός έδρας με το μεγάλο φαβορί για την πρώτη θέση, Ισπανία. Εδώ να πούμε ότι από κάθε έναν από τους δέκα ομίλους, οι πρώτες ομάδες θα έπαιρναν απευθείας το εισιτήριο για την τελική φάση, ενώ οι δεύτερες θα το διεκδικούσαν μέσα από αγώνες μπαράζ. Όπως ήταν φυσικό, η Ισπανία και η Ουκρανία έδειχναν ότι θα καταλάμβαναν τις δυο πρώτες προνομιούχες θέσεις, ενώ η Ελλάδα είχε να "δει" συμμετοχή σε EURO από το μακρινό 1980 και συνολικά σε μεγάλη διοργάνωση από το Μουντιάλ του 1994.

Ο Ραούλ σκοράρει εναντίον της Ελλάδας (7/9/2002)
Ο Ραούλ σκοράρει εναντίον της Ελλάδας (7/9/2002) ACTION IMAGES

Οι διεθνείς μας παρατάχθηκαν στη σέντρα του κατάμεστου "Απόστολος Νικολαΐδης", όμως η ανωτερότητα των Ισπανών φάνηκε από τη σέντρα. Οι Ίβηρες προηγήθηκαν μόλις στο 7' της συνάντησης, μετά από ασυνεννοησία της ελληνικής άμυνας. Ο Βαλερόν εκμεταλλεύτηκε το λάθος, έκλεψε τη μπάλα και την έστρωσε στον Ραούλ, ο οποίος με άψογο πλασέ την έστειλε στην αριστερή γωνία της εστίας του Νικοπολίδη. Το παιχνίδι κύλησε με τους Ισπανούς να κυριαρχούν στο γήπεδο και να "κλειδώνουν" τη νίκη στο 77', όταν ο Βιθέντε έκανε μπάσιμο από αριστερά, έβγαλε τη σέντρα, ο Ραούλ δεν μπόρεσε να πλασάρει, αλλά ο Βαλερόν ήταν εκείνος που με ευθύβολο σουτ έγραψε το τελικό 0-2. Με αυτή την ήττα ξεκίνησε η Εθνική, η οποία διπλασίασε τα αρνητικά αποτελέσματα έναν μήνα αργότερα, με το 2-0 από την Ουκρανία στο Κίεβο. Ιδού και οι συνθέσεις στο ματς της "Λεωφόρου".

- Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Πατσατζόγλου, Φύσσας (72' Βρύζας), Νταμπίζας, Δέλλας, Κ. Κωνσταντινίδης (41' Καραγκούνης), Ζαγοράκης (46' Μπασινάς), Γιαννακόπουλος, Χαριστέας, Τσιάρτας, Νικολαΐδης.

- Ισπανία (Ινιάκι Σάεθ): Κασίγιας, Σαλγάδο, Μαρτσένα, Ραούλ Μπράβο, Γκαρθία Κάλβο, Ελγκέρα, Χοακίν (61' Μεντιέτα), Βαλερόν (87' Θέσαρ), Τσάβι (61' Μπαράχα), Βιθέντε, Ραούλ.

Ισπανία - Ελλάδα 0-1 (7/6/2003)

Η ενδεκάδα της Ελλάδας στο ματς με την Ισπανία στη Σαραγόσα για τα προκριματικά του EURO 2004.
Η ενδεκάδα της Ελλάδας στο ματς με την Ισπανία στη Σαραγόσα για τα προκριματικά του EURO 2004. ACTION IMAGES

 - Γήπεδο: "La Romareda", Σαραγόσα (32.000 θεατές)

- Σκόρερ: Γιαννακόπουλος 42'

Μετά τις δυο ήττες στο ξεκίνημα της προκριματικής φάσης, η Εθνική άλλαξε πρόσωπο και πέτυχε δυο συνεχόμενες νίκες (2-0 την Αρμενία & 0-2 τη Βόρεια Ιρλανδία), μπαίνοντας ξανά στο παιχνίδι της πρόκρισης. Το πέμπτο ματς ήταν η δεύτερη αναμέτρηση με την Ισπανία, αυτή τη φορά στη Σαραγόσα. Στις 7 Ιουνίου του 2003, οι δυο ομάδες παρατάχθηκαν στη "Ρομαρέδα" και ο αγώνας ξεκίνησε με μια εντυπωσιακή επέμβαση του Νικοπολίδη σε σουτ του Ετσεμπερία. Ο Βρύζας έχασε μια καλή ευκαιρία στη συνέχεια, όμως ο Πουγιόλ πρόλαβε να διώξει το σουτ σε κόρνερ. Οι Ισπανοί είχαν την πρωτοβουλία, όμως λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, οι Έλληνες παίκτες άλλαξαν με επιτυχία τη μπάλα έξω από την περιοχή του Κασίγιας και ο Γιαννακόπουλος έπιασε ένα φοβερό δεξί ανοίγοντας το σκορ!

Γιαννακόπουλος και Ζαγοράκης πανηγυρίζουν το γκολ του πρώτου, ενώ ο Βιθέντε παρακολουθεί. Ισπανία - Ελλάδα 0-1 (7/6/2003)
Γιαννακόπουλος και Ζαγοράκης πανηγυρίζουν το γκολ του πρώτου, ενώ ο Βιθέντε παρακολουθεί. Ισπανία - Ελλάδα 0-1 (7/6/2003) ACTION IMAGES

"Δεν το πιστεύουν ούτε οι Έλληνες", ήταν το σχόλιο του Μίτσελ για την ισπανική τηλεόραση! Οι Ισπανοί πίεσαν στην επανάληψη, έχασαν ευκαιρίες με τον Μοριέντες και τον Ραούλ, όμως το 0-1 δεν άλλαξε και η Εθνική μας πήρε μια τεράστια νίκη, η οποία την έφερε ακόμα πιο κοντά στην τελική φάση της Πορτογαλίας. Στα τρία εναπομείναντα παιχνίδια, η Ελλάδα πέτυχε ισάριθμες νίκες με το ίδιο σκορ: 1-0 την Ουκρανία, 0-1 την Αρμενία και 1-0 τη Βόρεια Ιρλανδία με το πέναλτι του Βασίλη Τσιάρτα, που έδωσε στην Εθνική μας την πρώτη θέση στον όμιλο και το απευθείας εισιτήριο για το EURO του 2004, στην πρώτη ελληνική συμμετοχή μετά από 24 ολόκληρα χρόνια! Ιδού και οι συνθέσεις στο ματς της "Ρομαρέδα".

- Ισπανία (Ινιάκι Σάεθ): Κασίγιας, Σαλγάδο, Πουγιόλ, Ελγκέρα, Ραούλ Μπράβο, Μαρτσένα (77' Σέρχιο), Βαλερόν, Ετσεμπερία (60' Χοακίν), Ραούλ, Βιθέντε (60' Ντε Πέδρο), Μοριέντες.

- Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Νταμπίζας, Βενετίδης, Καψής, Ζαγοράκης, Χαριστέας (35' Λάκης), Τσιάρτας (37' Καραγκούνης), Γιαννακόπουλος, Βρύζας.

Ελλάδα - Ισπανία 1-1 (16/6/2004)

Η ενδεκάδα της Ελλάδας στο ματς με την Ισπανία στο EURO του 2004.
Η ενδεκάδα της Ελλάδας στο ματς με την Ισπανία στο EURO του 2004. ACTION IMAGES

- Γήπεδο: "Estádio do Bessa", Πόρτο (25.444 θεατές)

- Σκόρερ: Χαριστέας 66' / Μοριέντες 28'

Και φτάνουμε στο EURO της Πορτογαλίας και τη δεύτερη αγωνιστική των ομίλων. Η Ελλάδα είχε κληρωθεί σε ένα από τα πιο δύσκολα γκρουπ της διοργάνωσης, με την "οικοδέσποινα" Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Ρωσία. Στα εναρκτήρια παιχνίδια, η Εθνική μας είχε κάνει την μεγάλη έκπληξη με το 2-1 επί των Πορτογάλων, ενώ η Ισπανία είχε νικήσει 1-0 τη Ρωσία με το γκολ του Βαλερόν, χωρίς όμως να εντυπωσιάσει. Έτσι λοιπόν, οι δυο αντίπαλοι βρίσκονταν στην κορυφή του ομίλου με τρεις βαθμούς και ετοιμάζονταν να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο Πόρτο. Οι διεθνείς μας είχαν πετύχει τον πρώτο τους στόχο, που ήταν να πετύχουν μια νίκη στη διοργάνωση και είχαν απελευθερωθεί ψυχολογικά.

Καψής και Ραούλ στο 1-1 της Ελλάδας με την Ισπανία (16/6/2004)
Καψής και Ραούλ στο 1-1 της Ελλάδας με την Ισπανία (16/6/2004) AP

Οι δυο ομάδες παρατάχθηκαν στις 16 Ιουνίου στο "Estádio do Bessa", μπροστά σε 25.000 θεατές και στον διαιτητή της συνάντησης, Λούμπος Μίχελ. Ο Σάεθ κατέβασε ακριβώς την ίδια ενδεκάδα που είχε παίξει και με τους Ρώσους, κάτι για το οποίο του ασκήθηκε έντονη κριτική από τον ισπανικό Τύπο την επόμενη του παιχνιδιού. Το πρώτο ημίχρονο κύλησε με την Ισπανία να κυριαρχεί στον αγωνιστικό χώρο και να δημιουργεί ευκαιρίες. Οι Χοακίν και Βιθέντε "όργωναν" από τα άκρα, ο Καραγκούνης δέχτηκε κίτρινη κάρτα, κάτι που σήμαινε ότι θα έχανε το ματς με τη Ρωσία και κάπως έτσι φτάσαμε στο 28'. Ο Καψής έκανε λάθος μέσα στην περιοχή, ο Ραούλ πάσαρε αριστοτεχνικά με τακουνάκι στον Μοριέντες, εκείνος απέφυγε με υπέροχη προσποίηση τον Κατσουράνη και πλάσαρε στην εστία του Νικοπολίδη ανοίγοντας το σκορ.

Ο Άγγελος Χαριστέας ισοφαρίζει το ματς με την Ισπανία (16/6/2004)
Ο Άγγελος Χαριστέας ισοφαρίζει το ματς με την Ισπανία (16/6/2004) ACTION IMAGES

Με το 1-0 οι δυο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια και το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με ένα καλό σουτ του Ζαγοράκη που έφυγε λίγο άουτ. Στο 53' έγινε αλλαγή ο Καραγκούνης και στη θέση του πέρασε ο Τσιάρτας. Οι Ισπανοί συνέχισαν να πιέζουν και να δημιουργούν επικίνδυνες καταστάσεις, όμως πότε η αστοχία τους στην τελική προσπάθεια και πότε ο πολύ καλός Νικοπολίδης, δεν άφησαν το σκορ να αλλάξει. Έτσι φτάσαμε στο 66' του παιχνιδιού. Ο Τσιάρτας βρέθηκε μόνος και αμαρκάριστος λίγο μετά το κέντρο, είδε τον Χαριστέα να κάνει κίνηση για να μπει στην περιοχή έχοντας αφήσει πίσω του τον Ιβάν Ελγκέρα και με το μαγικό αριστερό του πόδι, του έστειλε συστημένη τη μπάλα από τριάντα μέτρα. Ο Άγγελος την σταμάτησε υποδειγματικά και αμέσως σούταρε, παραβιάζοντας την εστία του Κασίγιας για να γράψει το 1-1 και να προκαλέσει ντελίριο στην ελληνική κερκίδα!

Ο Χαριστέας πανηγυρίζει το 1-1 επί της Ισπανίας, ενώ τρέχουν να τον συγχαρούν οι Καψής, Φύσσας, Δέλλας και Κατσουράνης (16/6/2004)
Ο Χαριστέας πανηγυρίζει το 1-1 επί της Ισπανίας, ενώ τρέχουν να τον συγχαρούν οι Καψής, Φύσσας, Δέλλας και Κατσουράνης (16/6/2004) ACTION IMAGES

Η "furia roja" συνήλθε γρήγορα από την ψυχρολουσία και σφυροκόπησε την ελληνική άμυνα, χάνοντας διαδοχικές ευκαιρίες με τους Ραούλ, Χοακίν, Βιθέντε και Πουγιόλ, όμως το σκορ παρέμεινε αμετάβλητο μέχρι το τέλος και οι διεθνείς μας πανηγύρισαν τον υπερπολύτιμο βαθμό, που τους διατηρούσε στην κορυφή του ομίλου και παράλληλα διατηρούσε ακέραιες και τις ελπίδες για πρόκριση στα νοκ άουτ, κάτι που συνέβη παρά την ήττα με 2-1 από τη Ρωσία στο τρίτο ματς του ομίλου. Αντίθετα, οι Ισπανοί που έχασαν 1-0 από τους Πορτογάλους αποκλείστηκαν και έφυγαν πρόωρα από τη διοργάνωση. Ο Λουίς Αραγονές διαδέχθηκε τον Ινιάκι Σάεθ και αμέσως ξεκίνησε την αναμόρφωση της Εθνικής. Η Ισπανία μπορεί να αποκλείστηκε στο Μουντιάλ του 2006 στο πρώτο νοκ-άουτ από τους "παππούδες" της Γαλλίας, όμως εκείνος ο αποκλεισμός μετατράπηκε σε ένα τεράστιο μάθημα για τους Ίβηρες, που από εκεί και μετά κυριάρχησαν για μια πενταετία στο παγκόσμιο ποδοσφαρικό στερέωμα, κατακτώντας δυο EURO και ένα Μουντιάλ. Ακολουθούν οι συνθέσεις στο ματς του "Estádio do Bessa".

- Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (49' Νικολαΐδης), Χαριστέας, Φύσσας (86' Βενετίδης), Βρύζας, Καψής, Καραγκούνης (53' Τσιάρτας), Κατσουράνης.

- Ισπανία (Ινιάκι Σάεθ): Κασίγιας, Μαρτσένα, Αλμπέλδα, Πουγιόλ, Ελγκέρα, Ραούλ (80' Τόρες), Μπαράχα, Μοριέντες (65' Βαλερόν), Βιθέντε, Ραούλ Μπράβο, Ετσεμπερία (46' Χοακίν).

* Ακολουθούν τα βίντεο με τα highlights από τα τρία παιχνίδια της Εθνικής Ελλάδας με την Εθνική Ισπανίας ( τα δυο της προκριματικής φάσης και εκείνο στον όμιλο του EURO).

Βίντεο: Ελλάδα - Ισπανία 1-1, highlights (16/6/2004)

Βίντεο: Ισπανία - Ελλάδα 0-1, highlights (7/6/2003)

Βίντεο: Ελλάδα - Ισπανία 0-2, highlights (7/9/2002)

 

News 24/7

24MEDIA NETWORK