Ελλάδα-Μολδαβία: Η απελευθέρωση του Τάσου Μπακασέτα

Του Τάσου Μπακασέτα του έλειπε το γκολ με την Εθνική. Το βρήκε και μαζί με τον ίδιο ένιωσε ανακούφιση όλο το 'γαλανόλευκο' σύνολο απέναντι σε μια Μολδαβία που είχε ταμπουρωθεί στα μετόπισθεν.

Οι Τάσος Μπακασέτας και Πέτρος Μάνταλος ήταν οι δύο σκόρερ της Εθνικής στη νίκη επί της Μολδαβίας
Οι Τάσος Μπακασέτας και Πέτρος Μάνταλος ήταν οι δύο σκόρερ της Εθνικής στη νίκη επί της Μολδαβίας EUROKINISSI SPORTS

Η Εθνική δεν είχε βρεθεί αντιμέτωπη της Μολδαβίας για περισσότερα από 10 χρόνια. Επισήμως ή σε φιλικό. Την τελευταία φορά, στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Νότιας Αφρικής (9/9/2009) είχε επιτρέψει το 1-1 στο 90' επαναπαυμένη στο 0-1 του Γκέκα. Τις προηγούμενες τέσσερις είχε επιβληθεί. Εύκολα (3-0), λιγότερο εύκολα (1-0, 2-0) ή δύσκολα (2-1 με γκολ στο 90'). Το βράδυ της Κυριακής οι νίκες της έγιναν πέντε χάρη στο 2-0 του ΟΑΚΑ. Αλλά και δύο στον όμιλο του Nations League, μην αφήνοντας τη Σλοβενία (που κατέκτησε το διπλό από Κόσοβο με το 1-0 του Βούτσκιτς) ν' αποκτήσει βαθμολογικό αβαντάζ στη μάχη της πρωτιάς.

Εφόσον, πράγμα ποδοσφαιρικά φυσιολογικό, οι δυο τους προχωρήσουν χωρίς απρόσμενες απώλειες στις μία από τις επόμενες δυο αποστολές τους, θα παίξουν 'τελικό' σε 35 μερόνυχτα. Στην Αθήνα βέβαια, παράγων -πολύ πιθανόν- ρυθμιστικός για την έκβαση της τελικής μάχης. Σε μια τέτοια περίπτωση το ζητούμενο θα 'ναι να μην κυνηγά επιτακτικά τη νίκη η Εθνική. Να μην υπολείπεται των Σλοβένων που θα παίξουν ούτως ή άλλως πίσω από την μπάλα.

Γιατί τότε θα κοπιάσει πολύ να την βρει και να την αρπάξει. Θα 'ναι βολικό να της αρκεί η ισοπαλία. Τουλάχιστον με τα τωρινά αγωνιστικά δεδομένα. Την παρούσα κατάσταση των ποδοσφαιριστών. Τις επιλογές του ομοσπονδιακού προπονητή σε πρόσωπα και τακτική. Την ισχύουσα δυναμική του 'γαλανόλευκου' συνόλου που απέναντι σε υποδεέστερους αντιπάλους, ομάδες που μοιάζουν βγαλμένες από μια άλλη ποδοσφαιρική εποχή και... ξύπνησαν από έναν χρόνιο λήθαργο πέφτοντας ξαφνικά σε μια άγνωστη γι' αυτούς πραγματικότητα, χρειάζεται ένα πέναλτι στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου και το αριθμητικό πλεονέκτημα που προέκυψε για να απεγκλωβιστεί από τη στενωπό, της οποίας οι διαστάσεις μίκραιναν λεπτό με λεπτό.

Η αδυναμία δημιουργίας από τα άκρα (αφού ο στόπερ Χατζηδιάκος έμενε πίσω ως δεξιός μπακ και δεν στήριζε τον Λημνιό ενώ ο Γιαννούλης δεν είχε σωστές επιλογές) έφερε συνωστισμό στον άξονα και μόνο ο Παυλίδης με τη διαρκή κίνηση πάλευε να εκμεταλλευτεί (χαμένο τετ α τετ στο 35') τις κάθετες απόπειρες των δημιουργών (Μπακασέτα-Μάνταλου) από τις κοντινές συνεργασίες. Από τη στιγμή βέβαια που κέρδισε το πέναλτι-αποβολή του Ποσμάκ και ο Μπακασέτας ευστόχησε για το παρθενικό του γκολ με τα εθνικά χρώματα, σε 29 συμμετοχές πλέον, δεν τέθηκε ζήτημα αμφισβήτησης για την έκβαση που θα 'χει ο αγώνα. Δεν είναι ψέμα ότι ο επιθετικός της Αλάνιασπορ αναζητούσε καιρό μια τέτοια στιγμή απελευθέρωσης. Την οποία του προσφέρει η θέση πίσω από τον φορ, αλλά στα προηγούμενα 1.761 λεπτά με τα εθνικά χρώματα δεν είχε εκμεταλλευτεί.

Μαζί απελευθερώθηκε όλο το υπόλοιπο σύνολο. Με παίκτη περισσότερο απέναντι σε μια εύθραυστη, χαμηλού επιπέδου, ομάδα, το διαθέσιμο πεδίο δράσης μεγάλωσε, οι χώροι άνοιξαν και το 2-0 του Μάνταλου (το τέταρτο δικό του σε 31 ματς) από την υπέροχη ασίστ του Μπακασέτα 'κλείδωσε' από το 50' ένα παιχνίδι που μόνο οι επιπόλαιες ενέργειες των διεθνών, σε απλοϊκές φάσεις, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο.

Ο ορεξάτος Φορτούνης (έχοντας μπει στο 70') δεν είχε καλό σημάδι στα τελειώματά του και ο πρωτοεμφανιζόμενος Λάζαρος Ρότα υπέπεσε σε πέναλτι που δεν είχε λόγο να ρισκάρει. Το ότι η εκτέλεση αποκρούστηκε χαμηλά από τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο (την επιλογή του Φαν'τ Σιπ στο μόνιμο ροτέισον των τερματοφυλάκων) δεν αφαιρεί από την απερισκεψία του τραβήγματος εντός περιοχής που σε άλλη συνθήκη θα κόστιζε ένα γκολ που ουδείς γνωρίζει τι ρόλο μπορεί να παίξει στο φινάλε της τρέχουσας δοκιμασίας.

Στο τέλος της οποίας θα κριθεί αν ή όχι έχει πετύχει το πείραμα του Τζον Φαν'τ Σιπ, καθώς με τέτοιο μοιάζει η μόνιμη εναλλαγή προσώπων, διότι όπως εξήγησε ο Τάσος Μπακασέτας "αυτός που αποφασίζει για όλους μας είναι ο προπονητής και το έχουμε αποδεχθεί". Ο ίδιος ο Έλληνας φορ απολαμβάνει πάντως το γεγονός πως "τώρα που παίζω στην κανονική θέση μου, μπορώ να δείξω τα δυνατά στοιχεία μου". Ούτως ή άλλως "δεν είμαι παίκτης γραμμής, δεν έχω την ταχύτητα, ούτε ντριμπλάρω όλη την ώρα. Ο προπονητής μ' έχει απελευθερώσει, μου έχει δώσει εντολές κι αν τις εκτελώ κατά γράμμα φαίνομαι περισσότερο".

News 24/7

24MEDIA NETWORK