Ένα πύρινο λιοντάρι περπάτησε στο γήπεδο της Εστουδιάντες

Τα πιο εντυπωσιακά εγκαίνια γηπέδου είναι γεγονός. Συνέβησαν στη Λα Πλάτα, για λογαριασμό της Εστουδιάντες, με εμπνευστή τον Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν.

Ένα πύρινο λιοντάρι περπάτησε στο γήπεδο της Εστουδιάντες
ESPN

Η Εστουδιάντες, ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς συλλόγους παγκοσμίως, η ομάδα με τα 4 Copa Libertadores και τα 6 πρωταθλήματα Αργεντινής, της οποίας πρόεδρος είναι ο Χουάν Σεμπαστιάν Βερόν και προπονητής ο Γκαμπριέλ Μιλίτο, βιώνει ιστορικές στιγμές το τελευταίο διάστημα. Η εντός έδρας νίκη με 1-0 επί της Ταγέρες στο 'Σιουδάδ ντε λα Πλάτα' την Παρασκευή δεν έπαιξε μεγάλο ρόλο σε αυτό. Το Σάββατο ήταν όλη η ουσία, η 9η Νοεμβρίου ήταν η μέρα που η ομάδα επέστρεφε στην ιστορική έδρα της, το '1 y 57'.

Κατασκευάστηκε στον χώρο ανάμεσα στην 1η Λεωφόρο και τις 55η και 57η οδούς (εξ ου και το όνομα με το οποίο έμεινε γνωστό το γήπεδο) το 1907, δύο χρόνια έπειτα από την ίδρυση του συλλόγου. Σε αυτό το γήπεδο τα 'λιοντάρια' πανηγύρισαν την πρώτη διάκρισή τους, το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα του 1913, σε αυτό και όλες τις επόμενες επιτυχίες τους, μέχρι το 2005. Το 'Εστάδιο Χόρχε Λουίς Χίρστσι', όπως ονομάστηκε επίσημα από το όνομα του προέδρου της ομάδας μεταξύ 1927 και 1932, ήταν το πρώτο γήπεδο που φιλοξένησε νυχτερινούς αγώνες στην Αργεντινή και είχε χωρητικότητα 28.000 όρθιων θεατών ή 22.000 καθήμενων.

Οι χαρακτηριστικές ξύλινες κερκίδες του έδιναν τη νότα της νοσταλγίας, του παραδοσιακού ποδοσφαίρου, των λασπωμένων τάκλιν, όμως το 2005 έπρεπε να περάσει στη νέα εποχή. Οι αρχές έκλεισαν το γήπεδο για λόγους ασφαλείας και παρότι υπήρξε δικαστική δικαίωση του συλλόγου, ο δήμος της Λα Πλάτα αρνήθηκε να συνεργαστεί. Το νέο γήπεδο που είχε κατασκευαστεί στην πόλη ένωσε δύο εχθρούς, Εστουδιάντες και Χιμνάσια, που αναγκάστηκαν να το χρησιμοποιήσουν ως έδρα. Ο δήμος έβαζε εμπόδια στην επιστροφή στις παραδοσιακές έδρες τους, ώστε να αξιοποιηθεί το νέο 'στολίδι' της πόλης. Μοναδική διέξοδος, η ανακατασκευή του '1 y 57'.

Τον Αύγουστο του 2006 επήλθε συμφωνία για ανακατασκευή του γηπέδου και χτίσιμο καινούργιου χωρητικότητας 20.000 θεατών. Η περίοδος συνέπεσε με την επιστροφή του Βερόν στον σύλλογο όπου άρχισε την καριέρα του και την αναγέννησή της ομάδας με τον Ντιέγκο Σιμεόνε στο 'τιμόνι'. Η κατεδάφιση του γηπέδου, όμως, καθυστέρησε και πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2007. Παρότι οι αγωνιστικές επιτυχίες συνεχίστηκαν, αφού την κατάκτηση του Apertura 2006 διαδέχθηκε το Copa Libertadores 2009 και το Apertura 2010, οι εργασίες δεν προχωρούσαν. Η έλειψη χρημάτων ήταν αποτρεπτική, η απογοήτευση από την αγωνιστική πτώση επίσης.

Όταν ο Βερόν κρέμασε τα 'παπούτσια' του και ανέλαβε την προεδρία του αγαπημένου συλλόγου του το 2014, μία από τις υποσχέσεις του ήταν να ξαναφέρει την ομάδα στη φυσική έδρα της. Ύστερα από ακόμα μερικά χρόνια διεργασιών και κωλυμάτων, η ιστορική στιγμή έφτασε. Η επιστροφή θα γινόταν τη σεζόν 2019-2020 και η ημερομηνία ήταν η 9η Νοεμβρίου 2019.

Η βραδιά ήταν σχεδιασμένη εδώ και καιρό. Περιελάμβανε δεκάδες χιλιάδες φιλάθλους στις νεότευκτες εξέδρες, έναν ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ βετεράνων παικτών, παικτών των ακαδημιών και παικτριών της γυναικείας ομάδας που έληξε με το χορταστικό 7-7, τιμητικές απονομές στους πρωταθλητές του παρελθόντος και ένα 10λεπτο φαντασμαγορικό σόου με βεγγαλικά, πυροτεχνήματα και φωτορυθμικά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ξεχώρισε το ολόγραμμα ενός λιονταριού από φωτιά, το οποίο περιφρουρούσε το νέο 'κάστρο' της Εστουδιάντες. Το 'Εστάδιο Ούνο', όπως είναι το νέο όνομά του, άνοιξε τις πύλες του και όποιος τολμήσει ας εισέλθει...

Θα αποκλειστεί από τους ομίλους του Champions League η Μπαρτσελόνα; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK