ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ενδεχόμενο αποκλεισμού της Ισπανίας από το Euro 2008

Πιθανό είναι το ενδεχόμενο η εθνική ποδοσφαίρου της Ισπανίας να μείνει εκτός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος...

Ενδεχόμενο αποκλεισμού της Ισπανίας από το Euro 2008
Πιθανό είναι το ενδεχόμενο η εθνική ποδοσφαίρου της Ισπανίας να μείνει εκτός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Αυστρίας και Ελβετίας, παρά το ότι έχει εξασφαλίσει την πρόκριση και μάλιστα βρίσκεται στον ίδιο όμιλο με την εθνική Ελλάδος.

Αιτία, είναι η εμπλοκή της ισπανικής κυβέρνησης στα αθλητικά δρώμενα της χώρας. Και εξηγούμαστε: Η κυβέρνηση της χώρας ζήτησε από όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες οι οποίες δεν θα έχουν εκπροσώπηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου να διενεργήσουν εκλογές μέχρι τον Αύγουστο. Η ισπανική ΠΟ όμως έχει προγραμματίσει εκλογές για τον ερχόμενο Νοέμβριο, καθώς τότε εξαντλείται η τετραετία του νυν Διοικητικού Σώματος.

Ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Γουίλιαμ Γκαγιάρντ, δήλωσε: ” Δεν είναι μία απειλή χωρίς νόημα. Κάθε άλλο. Αν η Ισπανία δεν συμπλεύσει με τους Νόμους της ΦΙΦΑ, θα υπάρξει τιμωρία. Μία κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει λόγο για το πότε θα γίνουν εκλογές σε μία αθλητική ομοσπονδία. Η ΦΙΦΑ σέβεται απεριόριστα το Σύνταγμα κάθε κράτους αλλά όταν κάποιος είναι μέλος σε έναν οργανισμό, οφείλει να ακολουθεί τους κανόνες“.

Να σημειωθεί ότι η ΦΙΦΑ, κατά τον Φεβρουάριο, έχει προειδοποιήσει την αλβανική ομοσπονδία, ανάγκασε διαρθρωτικές αλλαγές στην τουρκική, ενώ εποπτεύει τις εκλογές σε Ιράν, Παρθένους Νήσους, Αμερικανική Σαμόα και Μπουρκίνα Φάσο. Περιπτώσεις ανάμιξης της κυβέρνησης εξετάζονται στο Περού, ενώ οδηγίες έχουν δοθεί σε Κύπρο, Δομίνικο και Τόγκο.

Πολλοί έσπευσαν να τονίσουν πως η δυναμική των “Φούριας Ρόχας” καθιστά απίθανο το ενδεχόμενο τιμωρίας. Ο Γκαγιάρντ όμως άλλα είχε να πει: ” Δεν μας απασχολεί το που βρίσκεται στην κατάταξη μία χώρα. Το 2006, η Ελλάδα είχε τιμωρηθεί παρά το ότι ανακηρυχθεί πριν από δύο χρόνια Πρωταθλήτρια Ευρώπης“.

Γκαγκάτσης – Ορφανός σημειώσατε 1

Σε παρόμοια κατάσταση με τους Ισπανούς είχε βρεθεί η Ελλάδα το 2006. Ο τότε Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, είχε σκοπό με νέα νομοθετική πρόταση να αλλάξει το καταστατικό της ΕΠΟ αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών. Ο τότε και νυν πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βασίλης Γκαγκάτσης, κατέφυγε άμεσα στη ΦΙΦΑ και εκείνη πήρε το μέρος του δευτέρου.

Μάλιστα, απείλησε πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρούσε στις αλλαγές τις οποίες προτίθετο να υλοποιήσει, ο αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από το διεθνές προσκήνιο θα ήταν σίγουρος.

Ο κ. Ορφανός ανασυντάχθηκε και εν τέλει οι αλλαγές δεν προχώρησαν. Ως εκ τούτου, η ΕΠΟ διεξάγει τις εκλογές της με το πρωτόκολλο που ισχύει για όλα τα μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK