EPIC FAILS: Οι γκάφες στα "αιώνια" ντέρμπι

Το Contra.gr θυμάται ντέρμπι που έμειναν στην ιστορία από γκέλες ποδοσφαιριστών.

EPIC FAILS: Οι γκάφες στα "αιώνια" ντέρμπι

Είναι τόσες πολλές οι ιστορίες που μπορείς να βγάλεις από τα ντέρμπι "αιωνίων", είναι τόσα πολλά τα "κεφάλαια" που έχουν γραφτεί από τις "μάχες" Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, που "Η Τόλμη και Γοητεία" μπροστά τους μοιάζει με... μίνι σειρά (ω, ναι, στις ΗΠΑ παίζεται ακόμα!).

Τα ντέρμπι μπορούν να κρίνουν πολλοί παράγοντες. Ποδοσφαιρικοί, ατομικοί, διαιτητικοί. Και το λάθος παράγοντας είναι και μάλιστα σημαντικός. Πόσο μάλλον αν αυτό προέλθει από ποδοσφαιριστή. Στα ντέρμπι "αιωνίων" έχουν δει ουκ ολίγα τέτοια. Γκάφες, αυτογκόλ, epic fails, όπως τα χαρακτήρισε ο αρχισυντάκτης του Contra.gr, Νίκος Γιαννόπουλος, όταν συζητούσαμε το θέμα. Ναι, epic fails. Το ότι χρησιμοποίησε αυτή τη φράση θα μπορούσε να γίνει ένα ξεχωριστό θέμα, αλλά, τέλος πάντων, αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.

Με αφορμή, λοιπόν, την κυριακάτικη αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό στο "Απόστολος Νικολαϊδης", βάλαμε κάτω και θυμηθήκαμε κάποιες γκάφες που έμελλε να γράψουν την ιστορία κάποιων ντέρμπι. Κάποιες εξ αυτών είναι χαρακτηριστικές και μνημονεύονται ακόμα και σήμερα. Κάποιες άλλες όχι, αλλά δεν παύει να έπαιξαν σημαντικό ρόλο.
Ας τις θυμηθούμε λοιπόν, μία προς μία και αν ξεχάσαμε κάποια, εδώ είμαστε να διαβάσουμε τις δικές σας περιπτώσεις που βγάλατε από το μπαούλο των αναμνήσεων.

ΤΟ ΑΥΤΟΓΚΟΛ ΤΟΥ ΜΠΑΝΙΩΤΗ

Όταν ένα ντέρμπι κρίνεται από ατομική προσπάθεια πάντα μένει έντονα στις μνήμες. Πόσο μάλλον αν πρόκειται... για αυτογκόλ. Στη λίστα με τους παίκτες που έχουν βρεθεί σε αυτή τη δυσάρεστη θέση είναι και ο Χάρης Μπανιώτης, ο οποίος σκόραρε, άθελά του, στην εστία του Ολυμπιακού στην αναμέτρηση της 6ης Νοεμβρίου 1988. Ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού δίνει το προβάδισμα στο τριφύλλι, ο Αλεξίου ισοφαρίζει, αλλά ο Σαραβάκος έγραψε το τελικό 2-1. Είναι η σεζόν που η ΑΕΚ επέστρεψε στην κορυφή του πρωταθλήματος με το περίφημο γκολ του Καραγκιοζόπουλου και ο Παναθηναϊκός κατακτά το Κύπελλο κόντρα στον Πανιώνιο.

ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΟΥΛΑ

Ακόμα και σήμερα, σχεδόν 30 χρόνια μετά από εκείνο το "ντέρμπι του αιώνα", όπως χαρακτηρίστηκε, ουδείς έχει καταλάβει τι ακριβώς έκανε ο Νίκος Βαμβακούλας. Για να τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, αναφερόμαστε στον τελικό κυπέλλου του 1988. Βαρδινογιάννης εναντίον Κοσκωτά, σε μία σεζόν που η τρομερή Λάρισα κατακτά το πρωτάθλημα και οι "αιώνιοι" παίζουν στον τελικό την ευρωπαϊκή τους παρουσία την επόμενη χρονιά. Η ιστορία γνωστή: Το 90λεπτο λήγει στο 1-1, η παράταση στο 2-2 (με το περίφημο γκολ του Δημόπουλου και τη χειρονομία που έκανε) και στα πέναλτι ο Παναθηναϊκός, ή, για να το θέσουμε καλύτερα, ο Σαργκάνης, κρίνει τον τελικό (4-3). Ο Βαμβακούλας, λοιπόν, έδωσε την ευκαιρία στον Φούνες να σκοράρει από την άσπρη βούλα (το ένα από τα δύο πέναλτι που ευστόχησε και τρία συνολικά) κάνοντας χέρι. Σε μία φάση που δεν πιεζόταν και δεν "μύριζε" κίνδυνο για την άμυνα του Παναθηναϊκού. Τον τύφλωσαν τα φώτα; Άκουσε σφύριγμα και έπιασε τη μπάλα; Ακόμα και ο ίδιος δεν ξέρει τι ακριβώς έκανε, όπως θα δείτε και στο χαρακτηριστικό video.

ΤΟ ΑΥΤΟΓΚΟΛ ΤΟΥ ΚΩΣΤΟΥΛΑ

Εκτός του Μπανιώτη ακόμη ένας παίκτης του Ολυμπιακού έμελλε να γράψει τον τελικό νικητή με αυτογκόλ. Ο λόγος για τον Θανάση Κωστούλα, ο οποίος στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ τη σεζόν 2006-07 ήταν αυτός που σκόραρε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης. Μόνο που αυτό μπήκε σε λάθος εστία. Όπως εξομολογήθηκε, αρκετά χρόνια αργότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Contra.gr και τον Σταύρο Γεωργακόπουλο, εκείνο το αυτογκόλ ήταν η αρχή... του κακού: " Το αυτογκόλ με τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ κι αυτή ήταν μία από τις φάσεις που στιγμάτισε την καριέρα μου. Αυτό το γεγονός έπαιξε το ρόλο του, αλλά ο πιο σημαντικός ήταν ότι χάνοντας χρονιά στην Ευρώπη εκτός έδρας, έπρεπε να πληρώσουν κάποιοι το μάρμαρο. Έφυγα εγώ πρώτος και μετά ο Καψής. Ήταν μια περίοδος που ο κόσμος αποδοκίμαζε ακόμη και τη διοίκηση. Πήγα στην Ξάνθη Γενάρη μήνα και κατέβηκαν ο Τοροσίδης, ο Λεμονής, ενώ το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς επέστρεψε ο Άντζας".

ΟΛΙΒΑΡΕΣ ΟΠΩΣ... ΒΑΜΒΑΚΟΥΛΑΣ

Κάτι σε Βαμβακούλα θύμισε και ο Πέρσι Ολιβάρες. Ο Περουβιανός μπακ του Παναθηναϊκού (ο οποίος προ ημερών παραχώρησε χορταστικά και άκρως ατακαδόρικη συνέντευξη στο Contra.gr και τον Γιάννη Μπαϊρακτάρη) είχε υποπέσει σε πέναλτι με χέρι στο ντέρμπι κυπέλλου της περιόδου 2000-01. Ναι, το γνωστό, που στη ρεβάνς ο Ολυμπιακός θριάμβευσε με 4-1 στη Λεωφόρο. Ο Ολιβάρες, λοιπόν, ύψωσε το χέρι του σε σέντρα από τα αριστερά και έδωσε την ευκαιρία στον Τζόρτζεβιτς να ανοίξει το σκορ από την άσπρη βούλα (για να ισοφαρίσει στη συνέχεια με εκπληκτικό τρόπο ο Νίκος Λυμπερόπουλος). Οπως θα πει αργότερα ο Πέρσι, τον τύφλωσαν οι προβολείς του Ολυμπιακού Σταδίου και δεν πρόσεξε την τροχιά της μπάλας.

ΣΚΟΡΑΡΑΝ ΠΕΝΤΕ ΦΟΡΕΣ, ΚΕΡΔΙΣΑΝ... 3-2

Το ντέρμπι της σεζόν 2002-03 στο γήπεδο της Λεωφόρο είναι από τα αξιομνημόνευτα γιατί ο Παναθηναϊκός σκόραρε πέντε φορές επί του Ολυμπιακού, αλλά κέρδισε... μόνο 3-2. Πιο συγκεκριμένα, οι "ερυθρόλευκοι" του Κάτανετς (δεν είχε πει ακόμη την ατάκα περί ψύχωσης) προηγήθηκαν δύο φορές στο σκορ μετά από αυτογκόλ των Ρενέ Χένρικσεν και Σωτήρη Κυργιάκου. Ο Παναθηναϊκός, όμως, βρήκε το σθένος και απάντησε, σκοράροντας αυτή τη φορά... στο σωστό τέρμα. Ολισαντέμπε, Μπασινάς και Κόλκα ήταν οι παίκτες που πέτυχαν τη μεγάλη ανατροπή και χάρισαν στους "πράσινους" την τελική επικράτηση με 3-2.

Η ΓΚΕΛΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΑΚΗ

Βρισκόμαστε στη σεζόν 2006-07, τη χρονιά δηλαδή που στο ντέρμπι του πρώτου γύρου ο Παναθηναϊκός κέρδισε με το αυτογκόλ του Κωστούλα. Ο Ολυμπιακός έχει πάρει μεγάλη διαφορά από τους διώκτες του, είναι αγκαλιά με την κατάκτηση ακόμη ενός πρωταθλήματος και ετοιμάζεται να υποδεχθεί στο Φάληρο τον Παναθηναϊκό για μία... μίνι φιέστα. Οι "πράσινοι" του Μουνιόθ, όμως, αντέχουν στην πίεση και καταφέρνουν στο τέλος να φύγουν με το μεγάλο διπλό με γκολ του Δημήτρη Παπαδόπουλου. Η όλη φάση, όμως, ξεκίνησε από το λάθος του Γιώργου Ανατολάκη, ο οποίος πήγε με χαλαρότητα σε μία διεκδικήσιμη μπαλιά, με αποτέλεσμα ο Σαλπιγγίδης που δεν παράτησε τη φάση, να του κλέψει τη μπάλα και να τη στρώσει στον επερχόμενο συμπαίκτη του.

ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΟΥ... ΚΑΖΙΜΙΕΡΣΚΙ

Επειδή είναι της... μόδας να κράζουμε τους τερματοφύλακες (ελέω Λεάλι), ένα ντέρμπι που κρίθηκε από λάθη του γκολκίπερ ήταν αυτό του 1987. Ο,τι πήγαινε προς την εστία του περίφημου Καζιμιέρσκι έγραφε και ο Παναθηναϊκός θριάμβευσε στο ΟΑΚΑ επί του, τυπικά γηπεδούχου, Ολυμπιακού με 4-1. Είναι η χρονιά που η Λάρισα κατέκτησε το πρωτάθλημα και οι "αιώνιοι" συναντήθηκαν στον τελικό του Κυπέλλου με την γκέλα του Βαμβακούλα (αυτό που διαβάσατε πιο πάνω). Μετά τη βαριά ήττα του Ολυμπιακού ο Αλκέτας Παναγούλιας παραιτήθηκε από την τεχνική ηγεσία και ανέλαβε ο Παύλος Γρηγοριάδης, ο οποίος έκατασε μέχρι το τέλος της χρονιάς. Για την ιστορία, τα γκολ του "πράσινου" θριάμβου πέτυχαν οι Μίχος (αυτογκόλ), Βλάχος (2) και Σαραβάκος, ενώ για τον Ολυμπιακό είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Ζελιλίδης.

ΠΗΓΑΝ ΓΙΑ ΜΑΛΛΙ...

Για το τέλος αφήσαμε ένα ντέρμπι που η γκέλα των ηττημένων δεν ήταν εντός αγωνιστικού χώρου, αλλά περισσότερο εκτός. Μιλάμε για τον τελικό του κυπέλλου τη σεζόν 1992-93 όπου οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού αποφάσισαν από κοινού να κουρευτούν ως όρκος πίστης -ή κάτι τέτοιο, τέλος πάντων- ενόψει της μεγάλης μάχης με τον Παναθηναϊκό. Τσιαντάκης, Μπατίστα κι άλλοι πολλοί έχασαν την πλούσια χαίτη τους χωρίς αντίκρισμα, αφού ο Παναθηναϊκός του Οσιμ επικράτησε, με το γκολ του Βαζέχα, 1-0 και κατέκτησε το τρόπαιο. Η απόφαση των "ερυθρόλευκων" να κουρευτούν πριν το ματς αποτελεί ακόμα και σήμερα σημείο αναφοράς και... πικαρίσματος.

BONUS: ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Και για να ευθυμήσουμε και λίγο, ενόψει ντέρμπι μην αγχώνεστε. Υπάρχει και το "Χρυσό Ντέρμπι"...

News 24/7

24MEDIA NETWORK