Επιστρέφει μεν, η Bundesliga, αλλά σε τι επιστρέφει;

Όσα ισχύουν πριν την επανεκκίνηση της πρώτης ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής λίγκας, μετά την παύση εξαιτίας του κορονοϊού και πού βρίσκονται τα υπόλοιπα πρωταθλήματα που θέλουν να ολοκληρώσουν την αγωνιστική περίοδο 2019-20.

To restart της Bundesliga, που έχει 'ανοιχτά' όλα τα μέτωπα, περιλαμβάνει το Revierderby.
To restart της Bundesliga, που έχει 'ανοιχτά' όλα τα μέτωπα, περιλαμβάνει το Revierderby. AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Η Βundesliga και η 2. Βundesliga είναι -και επισήμως από το απόγευμα της Πέμπτης 7/5-, οι πρώτες ευρωπαϊκές λίγκες ποδοσφαίρου, των οποίων οι παίκτες θα ξαναπατήσουν το πόδι τους σε αγωνιστικό χώρο μετά την πανδημία. Η Bundesliga και η 2. Bundesliga θα λανσάρουν και τα νέα ήδη κι έθιμα, το πώς θα παίζεται δηλαδή, στο εξής το παιχνίδι, ώστε να συνεχίσει να τιμάται το social distancing και άρα να μείνει υπό έλεγχο ο κορονοϊός. Μεταξύ των όσων θα δούμε για πρώτη φορά, από τις 16 του μήνα, είναι η δυνατότητα που θα 'χουν πια οι φίλαθλοι θα μπορούν να ενημερώνουν για τα αισθήματα που τους προκαλεί κάθε φάση μέσω app.

Η Γερμανία έχει 169.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 7.392 (μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 8/5). Μόνο την Πέμπτη 7/5 υπέκυψαν στον Covid-19 άλλοι 147 ασθενείς, με τις απώλειες να παρουσιάζουν αύξηση τα τελευταία 24ωρα -όπως και ο αριθμός των κρουσμάτων. Το Robert Koch Institute, ομοσπονδιακό κυβερνητικό πρακτορείο και ινστιτούτο υπεύθυνο για την έρευνα και την αντιμετώπιση ασθενειών, ενημέρωσε δια του δικού της Σωτήρη Τσιόδρα ότι “η προσέγγιση προς τον κορονοϊό αφορά το πώς θα μάθουμε να ζούμε μαζί του, ώστε να τον ελέγξουμε”.

Κατόπιν αυτών, ας δούμε την κατάταξη της λίγκας που 'χει 'ανοιχτά' όλα τα μέτωπα (από το ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα έως το ποιος θα 'πέσει'). Στις θέσεις που οδηγούν στο UEFA Europa League βρίσκονται οι Μπάγερν (55 πόντοι), Ντόρτμουντ (51), Λειψία (50) και Γκλάντμπαχ (49). Σε αυτές για το UEFA Europa League είναι οι Λεβερκούζεν (47) και Σάλκε (37), η οποία καταδιώκεται από τους Βόλφσμπουργκ, Φράιμπουγκ (36) και Χόφενχαϊμ (35). Στη ζώνη υποβιβασμού έχουν μείνει η Βέρντερ (18) και η Πάντερμπορν (16). Η Φορτούντα Ντίσελντορφ είναι προς το παρόν, ασφαλής με 22 πόντους.

Στην 26η αγωνιστική που θα διεξαχθεί το τριήμερο 16 με 18/5 (η COSMOTE TV επιστρέφει στις live μεταδόσεις) ανήκει το Revierderby. Η συνάντηση της Ντόρτμουντ με της Σάλκε θα γίνει το Σάββατο 16/5, στις 16.30. Επειδή δεν οφείλουμε να τα ξέρουμε όλα, το ματς έχει δικό του όνομα, γιατί οι ομάδες έχουν έδρα στην ίδια περιφέρεια (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία -βλέπε το μεγαλύτερο ομόσπονδο κρατίδιο της χώρας, σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό) και άρα τα meetings τους ανταποκρίνονται στο 100% στην έννοια του όρου 'ντέρμπι'. Ενδιαφέρον έχει -ως προς τις θέσεις για την Ευρώπη- και το Λειψία-Φράιμπουργκ (Σάββατο 16/5, 16.30), αλλά και το Ουνιόν Βερολίνου-Μπάγερν Μονάχου της Κυριακής 17/5 (19.00).

Σημείωσε πως ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Σέντερ δήλωσε πως 'ένα σαββατοκύριακο με Bundesliga αντέχεται περισσότερο από ένα σαββατοκύριακο χωρίς. Το ποδόσφαιρο έχει μια μεγάλη σημασία για την κοινωνία. Τα σαββατοκύριακα θα είναι πια, πιο εύκολα για όλους'. Κάτι που υποστηρίζουν και οι της Premier League, που ακόμα δεν έχουν λάβει το ΟΚ του restart από την κυβέρνηση.

Από την προσεχή Δευτέρα 11/5 οι ομάδες θα μπουν σε καραντίνα, σε ξενοδοχεία των πόλεων στις οποίες εδρεύουν. Από εκείνη την ημέρα δεν θα 'χουν επαφές με τον έξω κόσμο. Θα αφήνουν το ξενοδοχείο μόνο για τις προπονήσεις. Μετά, θα ακολουθήσουν το πρωτόκολλο που ενέκρινε το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εργασίας και το Robert Koch Institute, με τις θερμομετρήσεις, τις απολυμάνσεις, την αποφυγή πολλών επαφών κλπ.

Tι γίνεται όμως, στις άλλες λίγκες

Premier League: οι ομάδες προσανατολίζονται στο να αρχίσουν προπονήσεις, με μικρά γκρουπ παικτών, στις 18/5 -με τους γιατρούς να 'χουν δώσει 100 σημεία ανησυχίας. Τη Δευτέρα 11/5 θα γίνει νέα τηλεδιάσκεψη με τους μετόχους της λίγκας. Την Κυριακή 10/5 η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει αν θα υπάρξουν αλλαγές στα μέτρα του lockdown.

Serie A: Η ιταλική κυβέρνηση έδωσε το ΟΚ για να αρχίσουν ατομικές προπονήσεις οι παίκτες της λίγκας, στα γήπεδα των ομάδων τους. Στις 18/5 θα μπουν στη διαδικασία προπονήσεων μικρών γκρουπ. Οι 20 ομάδες συμφώνησαν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τη σεζόν. Η τελική απόφαση ανήκει στον Υπουργό των Σπορ, που τσακώνεται με τον Πρωθυπουργό για το τι πρέπει να γίνει -ο Υπουργός είναι υπέρ των τίτλων τέλους και ο Πρωθυπουργός θέλει να ολοκληρωθεί η αγωνιστική περίοδος.

La Liga: Οι επαγγελματίες αθλητές της Ισπανίας έχουν αρχίσει ατομικές προπονήσεις, στις εγκαταστάσεις των οργανισμών τους, από τις 4/5. Από τις 11/5 θα αρχίσουν τις προπονήσεις μικρών γκρουπ. Οι άρχοντες της λίγκας έχουν επιβεβαιώσει πως η επιστροφή έχει προσδιοριστεί για τις αρχές του Ιουνίου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK