Επίθεση Ανδριανόπουλου σε Σαββίδη: "Ρατσιστικό το Ρωσοπόντιος;"

Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος ρίχνει "λάδι στη φωτιά" που άναψε αποκαλώντας ξανά Ρωσοπόντιο τον Ιβάν Σαββίδη.

Επίθεση Ανδριανόπουλου σε Σαββίδη: "Ρατσιστικό το Ρωσοπόντιος;"
Ανδριανόπουλος ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Νέο επεισόδιο στο σίριαλ του ζητήματος της καταγωγής του Ιβάν Σαββίδη που έχει φέρει στα "μαχαίρια" ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό έδωσε ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο οποίος και είχε "πυροδοτήσει" την κόντρα με άρθρο του που τιτλοφορείται "ο Ρωσοπόντιος εξολοθρευτής".

"Μεταξύ άλλων έχουμε όμως τώρα ανακαλύψει και τον 'ρατσισμό', που χαρακτηρίζει ό,τι δεν μας αρέσει ή μας κάνει να αισθανόμαστε σχετικά άβολα", αρχίζει στο νέο άρθρο του στην εφημερίδα " Φως των Σπορ" ο πρώην βουλευτής, ο οποίος συνεχίζει: "Όπως το Ρωσοπόντιος, στο οποίο αδυνατώ να καταλάβω πού βρίσκεται η προσβολή ή ο σχετικός ρατσισμός. Ο εν λόγω στον οποίο αναφέρθηκα, ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ δηλαδή, είναι γεννημένος στη Γεωργία και πολιτογραφημένος πολίτης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όπου και έχει εκλεγεί μάλιστα και στο εθνικό εκεί κοινοβούλιο (Δούμα). Έχει καταγωγή από τον Πόντο και είναι ελληνικής εθνικής ρίζας".

"Ουδείς αμφισβήτησε τη δηλωμένη ελληνικότητα και το σχετικό του φρόνημα. Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί, κατόπιν των παραπάνω, το Ρωσοπόντιος είναι ενοχλητικό; Μήπως λόγω ελληνικού επωνύμου; Να θυμίσω πως στη Ρωσία υπάρχουν προβεβλημένες προσωπικότητες με επώνυμα ξένα, που ουδέποτε αναφέρονται με εθνικότητα πλην της ρωσικής. Όπως λόγου χάρη ο επικεφαλής της Γκάζπρομ, Αλεξέι Μίλερ, ο γενικός διευθυντής της κρατικής ναυτιλιακής εταιρείας Σοβκομφλότ, Σεργκέι Φρανκ, ή ο Μιχαΐλ Φρίντμαν του γιγαντιαίου ενεργειακού Ομίλου Άλφα, που ουδέποτε αναφέρονται σαν 'Γερμανοί'. Κάποιοι ίσως σαν Ρωσοεβραίοι".

Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος συνεχίζει για τη δήλωση Σαββίδη "ονειρεύομαι να διαλυθεί το αθηναϊκό ποδόσφαιρο": "Και σε καμία περίπτωση βέβαια οι ποντιακής καταγωγής συμπολίτες μας δεν αποτελούν αποκλειστικό περιουσιακό στοιχείο της Βόρειας Ελλάδας. Παντού υπάρχουν Πόντιοι. Όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη. Ποιος έδωσε εξάλλου το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να χωρίζει -με αφορμή το ποδόσφαιρο- τους Έλληνες σε Βόρειους και Νότιους, απειλώντας να καταστρέψει το 'ποδόσφαιρο των Αθηνών';"

Έτσι "πυροδοτήθηκε" η συζήτηση για την καταγωγή Σαββίδη

Το ζήτημα της καταγωγής του Ιβάν Σαββίδη άρχισε την επομένη του επεισοδιακού ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό. Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, γιος του Γιάννη Ανδριανόπουλου, της οικογένειας που ίδρυσε τους "ερυθρολεύκους" και αγωνίστηκε στα πρώτα χρόνια ζωής της, σε άρθρο του στο News274 σχολίασε δηκτικά τα επεισόδια της Τούμπας τιτλοφορώντας το κείμενό του " Ο Ρωσοπόντιος εξολοθρευτής".

Στον επιλόγο της γνώμης του, ο κ. Ανδριανόπουλος σημείωνε: "Ας κινηθεί λοιπόν ο Ρωσοπόντιος πολέμαρχος της Θεσσαλονίκης να τον πείσει να αναλάβει ευρύτερες αρμοδιότητες κι εξουσίες. Ισως τότε ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού να τον διευκολύνει να υλοποιήσει κάποιους, για την ώρα άπιαστους, ποδοσφαιρικούς στόχους…"

Την επόμενη μέρα, ο Ολυμπιακός μέσω θέσης γνωστοποίησε ότι δεν θα ασχοληθεί με τις δηλώσεις Σαββίδη μετά από τον αγώνα, καταλήγοντας ότι θα περίμενε "μία έκφραση συγγνώμης προς το ελληνικό φίλαθλο κοινό και την κοινή γνώμη της χώρας που τον φιλοξενεί".

"Ό,τι ζητήσει ο Σαββίδης θα γίνω χαλί να με πατήσει..."

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, απάντησε στο Ανδρέα Ανδριανόπουλο μέσω του FM100.

"Η έκφραση σηκώνει και αγωγή από τον Σαββίδη. Τι θα πει Ρωσοπόντιος; Είναι ρατσιστικό, δεν είναι Έλληνες οι Ρωσοπόντιοι; Είναι ελληνικής καταγωγής και μάλιστα από τις πιο δοκιμασμένες φυλές της Ελλάδας, ένας πολιτικός όπως ο Ανδριανόπουλος που έχει διατελέσει σε υψηλά πόστα, καλλιεργεί ένα μίσος μεταξύ των οπαδώνν, ρίχνει λάδι στην φωτιά"ανέφερε αρχικά για την τοποθέτηση του Ανδριανόπουλου και πρόσθεσε:

"Είναι απαράδεκτο. Δηλώνει μια συμπεριφορά πολιτικών που δεν έχουν εικόνα της βόρειας Ελλάδας, μιλούν του στυλ αυτοί είναι Βούλγαροι. Έχω φάει ξύλο γι' αυτό στα γήπεδα όταν το άκουγα.

Ο Σαββίδης είναι έντιμος πολύ. Όταν ήρθε, είπε στο κράτος ότι τα χρέη μου είναι αυτά, μου αφαιρείτε τα πρόστιμα και σας δίνω το κεφάλαιο. Το κράτος έχει χαρίσει στις ομάδες του κέντρου σε ΑΕΚ, Ολυμπιακό με νομοθετικές πράξεις χρέη και έρχεται αυτός ο άνθρωπος που είναι Έλληνας και το εννοώ, να σου κάνει μια τέτοια έντιμη πρόταση και δεν την δέχεσαι, δεν ξέρω πως να το περιγράψω..."

Τέλος, έπλεξε το εγκώμιο του Ιβάν Σαββίδη, δηλώνοντας πως: "Είναι κεφάλαιο για την Θεσσαλονίκη, άσχετα από τις ομάδες, πήρε με ιδιαίτερα υψηλό τίμημα το Μακεδονία Παλλάς, το λειτουργεί σωστά και έχω εικόνα τι έχει στο νου του, ξέρω τι θέλει να κάνει. Ό,τι ζητήσει ο Σαββίδης θα γίνω χαλί να με πατήσει...".

Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος απάντησε στον Γιάννη Μπουτάρη με νέο άρθρο στο News247, στο οποίο καταφέρεται εναντίον του Σαββίδη, χωρίς να χρησιμοποιεί στοιχεία καταγωγής πλέον.

Το θέμα μέχρι τη σύσκεψη ιδιοκτητών

Το ζήτημα μεταφέρθηκε μέχρι στην αίθουσα διεξαγωγής της σύσκεψης ιδιοκτητών συλλόγων της Super League, από τον ίδιο τον Ιβάν Σαββίδη.

"Όσο για αυτά που έμαθα ότι είπατε για μένα, θα δηλώνω Ρώσος, αφού δεν με θέλετε. Κάποιοι είχαν το θράσος να μου πουν ότι είμαι ξένος", δήλωσε ενώπιον των εκπροσώπων των συλλόγων, με τον α' αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σάββα Θεοδωρίδη, να απαντάει: "Σε ποιον απευθύνεσαι; Ποιοι σε λένε ξένο;"

Ο Ιβάν Σαββίδης συνέχισε λέγοντας "εμείς θα τα πούμε στα δικαστήρια" και τότε ο δ' αντιπρόεδρος των Πειραιωτών, Θεόδωρος Γιαννίκος, του είπε: "Γιατί είσαι Έλληνας;". "Σήκω φύγε από εδώ. Δεν είσαι ιδιοκτήτης. Σήκω φύγε από μπροστά μου", ήταν η αντίδραση Σαββίδη.

Το ξέσπασμα Σαββίδη

Κατά την αποχώρησή του από τη σύσκεψη, ο Ιβάν Σαββίδης ξέσπασε για το θέμα αυτό.

"Είμαι προσβεβλημένος! Δυστυχώς με χαρακτήρισαν φιλοξενούμενο που τον φροντίζουν! Αυτό με οδηγεί να σκεφτώ ξανά κάποια πράγματα. Ποια θα είναι η απόφαση που θα καταλήξω, δεν ξέρω. Στα τέσσερα χρόνια στον ΠΑΟΚ έχω κάνει πολλά περισσότερα από άλλους, σε όλη τους τη ζωή. Έχω δώσει στα ταμεία του κράτους 308.000.000 ευρώ και απαιτώ σεβασμό. Δεν μπορεί κάποιος να αφαιρεί τα χρήματά μου! Είμαι έτοιμος για όλα! Δεν αλλάζω τη θέση μου! Ακόμα κι αν η Τούμπα κλείσει τις πόρτες σε μένα, εγώ θα επιμείνω στη θέση μου. Δεν έχω κάνει κάτι για το οποίο θα μπορούσα να ντρέπομαι. Το κράτος έχει έναν απόλυτα σωστό επενδυτή, αλλά φαίνεται πως πρέπει να το σκεφτώ ξανά", δήλωσε αρχικά και συνέχισε:

"Είμαι Πόντιος, είμαι υπερήφανος Πόντιος. Από σήμερα θα λέω με υπερηφάνεια πως είμαι Ρωσοπόντιος. Ουδείς έχει το δικαίωμα να χαρακτηρίζει τον άλλον. Θα πάμε στα δικαστήρια. Θα προστατεύσω την τιμή και την αξιοπρέπειά μου. Δίνω αξία στο διαβατήριο που είναι στην τσέπη μου. Να, δείτε το! Αν το κράτος μου το έδωσε ως φιλοξενούμενος, ας το πάρει πίσω! Μου κήρυξαν πόλεμο μέσα και θα μπω σε αυτόν τον πόλεμο. Ο ΠΑΟΚ θα βγει νικητής".

"Κλόουν και φιλοξενούμενος"

Η αντίδραση του Ολυμπιακού ήταν άμεση, αφού μέσω θέσης τους οι "ερυθρόλευκοι" αναφέρθηκαν στην καταγωγή του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Ο Ολυμπιακός έκανε λόγο "για γραφικότητες ενός κλόουν που είναι φιλοξενούμενος στη χώρα μας", γράφοντας ακόμα ένα επεισόδιο στο σίριαλ της καταγωγής του Ιβάν Σαββίδη.

Εξώδικο στον Ολυμπιακό

Λίγες ημέρες αργότερα, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ απέστειλε εξώδικο κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός εξαιτίας των χαρακτηρισμών των οποίων απηύθυναν οι "ερυθρόλευκοι" μέσω δημοσιευμένων θέσεων εναντίον του.

"Αναφορικώς με τον πρώτο χαρακτηρισμό περί κλόουν, απαξιώ ακόμη και να τον σχολιάσω και σας τον επιστρέφω αυτούσιο και απαράλλακτο. Ως προς τα όσα αισχρά αναφέρετε περί "φιλοξενίας" μου στην Ελλάδα, μόνο γέλιο και θυμηδία προκαλούν. Εύχομαι, μόνον, να μην αντικατοπτρίζουν ενδόμυχες εθνικιστικές σκέψεις των εμπνευστών των τοποθετήσεων", αναφέρει μεταξύ άλλων στο κείμενο του εξωδίκου, με το οποίο καλεί τους ανθρώπους των "ερυθρολεύκων" να ανακαλέσουν δημοσίως ειδάλλως θα κινηθεί νομικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

"Κλόουν και φιλοξενούμενος ο Σαββίδης"

Μπουτάρης: "Είμαι Ολυμπιακός, αλλά ντρέπομαι για τους ιθύνοντες της ομάδας"

Εξώδικο Σαββίδη στην ΠΑΕ Ολυμπιακός για τους χαρακτηρισμούς

Photo Credits: Actionimages.gr

News 24/7

24MEDIA NETWORK