Επίθεση Μπλάτερ κατά του καπιταλισμού

Χειμμαρώδης και αποφασισμένος να λάβει δραστικά μέτρα εμφανίστηκε ο Σεπ Μπλάτερ στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Financial Times". Στο άρθρο με τίτλο "Το Φαρ Ουέστ του καπιταλισμού", ο πρόεδρος της FIFA κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για καταστροφή του ποδοσφαίρου εξαιτίας των υπέρογκων ποσών που δαπανούν πρόεδροι "τύπου Αμπράμοβιτς" και προανήγγειλε τη λήψη μέτρων έτσι ώστε το άθλημα να προστατεύσει τις ρίζες του και να μην διαβρωθεί.

Επίθεση Μπλάτερ κατά του καπιταλισμού

Χειμμαρώδης και αποφασισμένος να λάβει δραστικά μέτρα εμφανίστηκε ο Σεπ Μπλάτερ στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα " Financial Times". Στο άρθρο με τίτλο "Το Φαρ Ουέστ του καπιταλισμού", ο πρόεδρος της FIFA κρούει τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για καταστροφή του ποδοσφαίρου εξαιτίας των υπέρογκων ποσών που δαπανούν πρόεδροι "τύπου Αμπράμοβιτς" και προανήγγειλε τη λήψη μέτρων έτσι ώστε το άθλημα να προστατεύσει τις ρίζες του και να μην διαβρωθεί.

"Περισσότερο από κάθε άλλη φορά παρατηρείται το φαινόμενο η πλειοψηφία των συλλόγων να μάχεται με δόρυα την ίδια ώρα όπου η μειοψηφία των άπληστων οικονομικά συλλόγων, έχουν στα χέρια τους πυρηνικές κεφαλές".

Με αυτόν τον παραλληλισμό ο Μπλάτερ θέλησε να δείξει τις τεράστιες διαφορές που παρατηρούνται στα οικονομικά μεγέθη μεταξύ των συλλόγων και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις υπέρογκες απολαβές ορισμένων παικτών, στην αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, το ρόλο των ατζέντηδων στις μεταγραφές και τον κορεσμό που προκαλείται από την ασταμάτητη τηλεοπτική μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων:

"Ηρθε η ώρα να αναλάβουμε δράση να χαλιναγωγήσουμε τις υπερβολές και να διασφαλίσουμε την προστασία των ριζών του ποδοσφαίρου. Αν δεν γίνει κάτι, τότε η νέα οικονομική τάξη πραγμάτων θα επικρατήσει σε ένα άθλημα όπου έχει περισσότερους από 1,3 δισεκατομμύρια ενεργούς θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο" .

Ο Μπλάτερ μπορεί να μην ονομάτισε συλλόγους και προέδρους αλλά αυτό το άρθρο έχει ως αποδέκτες προέδρους "τύπου Αμπράμοβιτς", ο οποίος τα τρία τελευταία χρόνια έχει δαπανήσει το ποσό των 330 εκατομμυρίων λιρών για να ενισχύσει το έμψυχο δυναμικό της Τσέλσι. Τα βέλη του προέδρου της Παγκόσμιας ομοσπονδίας στράφηκαν κι εναντίον των παικτών, οι οποίοι, χωρίς να έχουν κάποιο ιδιαίτερο επίπεδο μόρφωσης, έχουν απαιτήσεις που ξεπερνούν τα όρια της λογικής:

"Είναι τελείως παράλογο για κάποιον παίκτη να κερδίζει 6-8 εκατομμύρια λίρες ετησίως. Με ποια λογική, ηθική ή οικονομική, ένας άνθρωπος περίπου 25 ετών έχει την απαίτηση να κερδίζει μέσα σε έναν μήνα τα χρήματα που βγάζουν συνολικά, ο πατέρας του και η πλειοψηφία των φιλάθλων μέσα σε διάστημα τουλάχιστον δέκα χρόνων;"

Οσον αφορά το ρόλο των μάνατζερ, ειδικά στις περιπτώσεις νεαρών παικτών, χαρακτήρισε το φαινόμενο ως μία "νέα μορφή υποδούλωσης", η οποία πρέπει να εξαλειφθεί. Ο Μπλάτερ προέβλεψε ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το αποτέλεσμα κάθε ποδοσφαιρικού αγώνα θα γίνεται όλο και πιο προβλέψιμο.

"Αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον καιρό στο ποδόσφαιρο είναι μία κοινωνία εχόντων και μη εχόντων. Αυτό δεν μπορεί να είναι το μέλλον του αθλήματος. Η FIFA δεν μπορεί να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια και να επιτρέψει τους κανόνες της απληστίας να κυβερνούν το ποδόσφαιρο".

News 24/7

24MEDIA NETWORK