Εσύ θα ψήφιζες την Αταλάντα ως πρωταθλήτρια Ιταλίας;

Δεν πρόκειται να συμβεί, αλλά σε ειδική πλατφόρμα συγκεντρώνονται ήδη υπογραφές προκειμένου ν' απονεμηθεί στην Αταλάντα η εφετινή κούπα της Serie A. Ο λόγος είναι διπλός.

Οι ποδοσφαιριστές της Αταλάντα πανηγυρίζουν το 7-2 στην έδρα της Λέτσε
Οι ποδοσφαιριστές της Αταλάντα πανηγυρίζουν το 7-2 στην έδρα της Λέτσε PHOTO DONATO FASANO/LAPRESSE

Το Μπέργκαμο είναι η πόλη της Λομβαρδίας που συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη στην Ιταλία έχει πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό. Με πληθυσμό στις 122.000 τα επίσημα στοιχεία βεβαιώνουν 2.245 θανάτους από τη νόσο (που αυξάνονται καθημερινά), τη στιγμή που τοπικά μέσα παρουσιάζουν 4.500 καταγεγραμμένους νεκρούς μόνο για το διάστημα 1-31 Μαρτίου!

Όποια από τις δύο πλευρές κι αν διαλέξει ο παρατηρητής, ο απολογισμός παραμένει αντίστοιχα τραγικός και η θλίψη για την απώλεια τόσων πολλών ψυχών δεν μετριάζεται.

Εικάζεται ως πολύ πιθανό πια πως το Μπέργκαμο 'σκοτώθηκε' από τον θρίαμβο της Αταλάντα επί της Βαλένθια στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για τη φάση των 16 του Champions League. Τότε που τα 2/5 των κατοίκων και οπαδών των 'ορομπίτσι' έκαναν το ταξίδι των 45 χιλιομέτρων για το Μιλάνο, αφού εξ αρχής το 'Ατλέτι Ατζούρι ντ' Ιτάλια' δεν κάλυπτε τις προδιαγραφές για τέτοιου είδους αγώνες. Ουδείς γνώριζε, ούτε καν προέβλεπε, τον κίνδυνο που ελλόχευε όταν έμπαινε στο 'Σαν Σίρο', πόσο μάλλον όταν πανηγύριζε με τον διπλανό του το μεγάλο αποτέλεσμα (4-1), το οποίο συνδυαστικά με το 4-3 στο κεκλεισμένων των θυρών 'Μεστάγια' χάρισε την πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Έκτοτε κάμποσοι ήταν φορείς του ιού και ερήμην τους, όταν επέστρεψαν, 'μόλυναν' ολόκληρη την πόλη καταλήγοντας να θεωρούνται ως μία από τις βασικές αιτίες των όσων ακολούθησαν ως σήμερα.

Η Αταλάντα στο ενδιάμεσο των δύο ευρωπαϊκών αναμετρήσεων έπαιξε με τη Λέτσε για την 25η αγωνιστική της Serie A. Ισοπέδωσε την αντίπαλό της στο 'Βία ντελ Μάρε' με 7-2 και εδραιώθηκε στην τέταρτη θέση της κατάταξης, μπροστά από τη Ρόμα, τη Νάπολι και τη Μίλαν (που έχανε έξτρα έδαφος), και πλησιάζοντας την τρίτη Ίντερ στους 6 βαθμούς.

Μια πορεία καθόλου τυχαία, καθώς η απόδοση της ομάδας του Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι δεν είχε διάρκεια μιας φωτοβολίδας. Στα 4 χρόνια του Τορινέζου προπονητή στα ηνία, η 'Ντέα' τερμάτισε 4η, 7η και 3η αντίστοιχα, συμμετέχοντας παράλληλα σ' έναν χαμένο τελικό κυπέλλου και τρεις διαδοχικές χρονιές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κυρίως δε ήταν το επαναστικό ποδόσφαιρο, ένα οργανωμένο χάος, το στοιχείο που την έκανε εκτός από συμπαθή και πλήρως ανταγωνιστική απέναντι στους 'ισχυρούς' της χώρας. Κι ας απείχε 15 βαθμούς από την πρωτοπόρο Γιουβέντους και 14 από τη Λάτσιο.

Πάνω στις δύο αυτές αντικρουόμενες συνθήκες, την εξωαγωνιστικά ματωμένη και την αγωνιστικά λαμπερή, βασίζεται η όλη προσπάθεια ενός άγνωστου χρήστη του change.org, ο οποίος επιδιώκει να στεφθεί η Αταλάντα πρωταθλήτρια Ιταλίας, δίχως να υπολογίζεται η βαθμολογική συγκομιδή. Αυθαίρετα, τιμητικά. Ο φέρων το όνομα Φράνκο Κάστσιο άνοιξε στην ειδική πλατφόρμα μια ξεχωριστή διαδικασία έτσι ώστε να μαζευτούν υπογραφές που θα στηρίξουν το αίτημά του και αναζητά υποστηρικτές.

Εσύ θα ψήφιζες την Αταλάντα ως πρωταθλήτρια Ιταλίας;

Ανεξαρτήτως του αριθμού των υπογραφών που θα μαζέψει, η επιθυμία του δεν θα ικανοποιηθεί φυσικά, αφού το πρωτάθλημα πρόκειται να τελειώσει, όταν οριστεί η επανεκκίνησή του, εντός των γραμμών. Θα έχει να λέει παρόλα αυτά ότι άρχισε μια καμπάνια στη μνήμη όσων χάθηκαν και προς τιμήν αυτών που έχουν καταφέρει εκείνοι που φορούν τη φανέλα της Αταλάντα.


News 24/7

24MEDIA NETWORK