Tα 5 limit up και τα 5 limit down των προκριματικών του Euro

Η Ελλάδα έχασε το στοίχημα του Euro 2020 και το Contra.gr αξιολογεί δύο πεντάδες παικτών, εκείνων που βγήκαν ενισχυμένοι ή ζημιωμένοι από την διαδικασία της προκριματικής φάσης, διαμορφώνοντας ανάλογα τις πιθανότητες τους να βρίσκονται στις μελλοντικές κλήσεις του Φαν'τ Σιπ ή τον ρόλο τους στα πλάνα του Ολλανδού τεχνικού.

Ο Δημήτρης Γιαννούλης με τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος
Ο Δημήτρης Γιαννούλης με τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος EUROKINISSI

Το στοίχημα της εθνικής ομάδας στα προκριματικά του Euro 2020 χάθηκε από νωρίς και όταν έφτασε η ώρα της βελτίωσης υπό τις οδηγίες του Γιον Φαν'τ Σιπ, το πλοίο είχε σαλπάρει. Στόχος πλέον είναι η καλύτερη δυνατή προετοιμασία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, που θα διεξαχθεί στα γήπεδα του Κατάρ. Τι ακριβώς επιφυλάσσει αυτή η διαδικασία για την Ελλάδα, είναι κάτι που θα αποκαλυφθεί στην πορεία. Αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε τώρα είναι δύο διαφορετικές πεντάδες που πρωταγωνίστησαν για τους σωστούς ή τους λάθος λόγους στην προκριματική φάση του Euro 2020. Αυτοί που βγήκαν ενισχυμένοι ή ζημιωμένοι από την συγκεκριμένη διαδικασία, διαμορφώνοντας ανάλογα τις πιθανότητες τους να βρίσκονται στις μελλοντικές κλήσεις του Φαν'τ Σιπ ή τον ρόλο που μπορεί να έχουν στα πλάνα του Ολλανδού τεχνικού.

Η 5άδα του limit up

Μιχάλης Μπακάκης

Για σχεδόν μια 15ετία, οι Σεϊταρίδης - Τοροσίδης αποτέλεσαν μαζί ή διαδοχικά το σημείο αναφοράς της εθνικής ομάδας στην θέση του δεξιού μπακ. Με τον πολύπειρο αμυντικό του Ολυμπιακού να φτάνει πλέον στο τέλος της ποδοσφαιρικής του διαδρομής, η επόμενη μέρα για την Ελλάδα έχει πολύ από Μιχάλη Μπακάκη. Ένα αμυντικό πολυεργαλείο, που μπορεί να υστερεί σε ταλέντο των προκατόχων του, αλλά αποδεικνύεται πολύτιμος. Παθιασμένος, συνεπής, ακούραστος, ταχύτατος, δυνατός, έτοιμος να δώσει το 100% σε κάθε παιχνίδι, με ικανότητα να ανταποκρίνεται σε οποιονδήποτε ρόλο του ανατεθεί ανασταλτικά. Εσχάτως, o διεθνής αμυντικός της ΑΕΚ εμφανίζεται βελτιωμένος και στο δεύτερο μισό του γηπέδου προς την επίθεση, προσπαθώντας να δίνει στηρίγματα στον εξτρέμ της πλευράς του. Σπάνια θα κάνει κάτι εξεζητημένο, ωστόσο η αφοσίωση του στο χορτάρι τον καθιστά πολύτιμη μονάδα στις τάξεις της εθνικής ομάδας.

Παντελής Χατζηδιάκος

Ο 22χρονος στόπερ με τις 81 συμμετοχές στην πρώτη ομάδα της Άλκμααρ και διεθνής με τις 'μικρές' εθνικές της Ολλανδίας, αποτέλεσε μια από τις καινοτομίες του Γιον Φαν'τ Σιπ στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και αποδείχθηκε μια ευχάριστη και καλοδεχούμενη έκπληξη. Εξελίσσοντας το ταλέντο του μέσω της ολλανδικής σχολής ποδοσφαίρου ο Χατζηδιάκος αποτελεί έναν μοντέρνο στόπερ, που διαβάζει σωστά το παιχνίδι, πιέζει καλά στη μπάλα και με ικανότητα στην πάσα αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για το χτίσιμο των επιθέσεων από χαμηλά μέτρα. Η απόδοση του στα 360 λεπτά που αγωνίστηκε στην προκριματική φάση ήταν καθ'όλα ικανοποιητική και του εξασφάλισε μια θέση στις μελλοντικές κλήσεις του ομοσπονδιακού μας τεχνικού.

Κώστας Φορτούνης

Στην διαδικασία της προκριματικής φάσης πρόλαβε να δώσει το παρών μόλις σε 4 παιχνίδια, καθώς ο σοβαρός τραυματισμός του το καλοκαίρι στην προετοιμασία του Ολυμπιακού τον έθεσε νοκ άουτ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, ήταν ο πρώτος σκόρερ της Ελλάδας με τρία τέρματα και πρώτος στις ασίστ με δύο, σε 353 λεπτά συμμετοχής. Το γκολ που πέτυχε κόντρα στην Αρμενία ήταν ενδεχομένως το καλύτερο της εθνικής στην σύγχρονη ιστορία της. Ως ο μακράν κορυφαίος μεσοεπιθετικός της γενιάς του, ο Φορτούνης αποτελεί κεφάλαιο για την Ελλάδα και σημείο αναφοράς στο δημιουργικό/εκτελεστικό της παιχνίδι. Η ανάγκη για έναν παίκτη με τις δικές του ικανότητες έγινε ξεκάθαρη όσο εκείνος απουσίαζε από τα παιχνίδια της ομάδας. Η επιστροφή του αναμένεται να λύσει σε σημαντικό βαθμό τα χέρια του Φαν'τ Σιπ αναφορικά με το επιθετικό πλάνο της εθνικής.

Δημήτρης Λημνιός

Λίγοι γνωρίζουν πως διαθέτει και βραζιλιάνικη υπηκοότητα. Σιγά σιγά το αποκαλύπτει και αυτό μέσα από το παιχνίδι του. Έχει... ξεμαλλιάσει την ευκαιρία που του έδωσε αρχικά ο Αμπέλ Φερέιρα στον ΠΑΟΚ, παραμερίζοντας για χάρη του τον 'πολύ' Λεό Ζαμπά, ενώ το ίδιο κάνει και με αυτή που του παρέχει ο προπονητής του στην Ελλάδα. Το ταλέντο του Λημνιού ήταν ξεκάθαρα ορατό από την παρουσία του στον Ατρόμητο. Αυτό που χρειαζόταν για να ανέβει level ήταν να το μεταφράσει σε κάτι χειροπιαστό. Πλέον πατάει πολύ περισσότερο στην περιοχή, απειλεί ευθέως και δημιουργεί, ενώ τακτικά η βελτίωση του είναι σημαντική. Αποκτά αυτοπεποίθηση και μοιάζει με έναν ακραίο κυνηγό που μπορεί να αποδειχθεί κομβικός για την εθνική ομάδα τα επόμενα χρόνια.

Δημήτρης Γιαννούλης

Ανάλογη με το Λημνιού είναι και η περίπτωση του Γιαννούλη. Ο Αμπέλ Φερέιρα τον εμπιστεύεται απόλυτα και μάλιστα με την επιστροφή του Βιεϊρίνια δεν έχει κανένα σκοπό να 'πειράξει' τον Έλληνα διεθνή μπακ, που έχει καταφέρει να καθιερωθεί στο αριστερό άκρο της άμυνας του ΠΑΟΚ και αυτό επιχειρεί να κάνει και στην εθνική. Ταχύτατος, θρασύς και με ικανότητα να δίνει πλάτος στην επίθεση, είναι ένας μοντέρνος πλάγιος με μεγάλη προοπτική. Το γεγονός πως θα έχει και μεγάλο ανταγωνισμό (Τσιμίκας, Λυκογιάννης, Κούτρης, Κυριακόπουλος είναι παιδιά που μπορούν ανά πάσα στιγμή να πάρουν την ευκαιρία) για την θέση του στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, τον βοηθά ώστε πάντα να διατηρεί το κίνητρο της βελτίωσης.

Η 5άδα του limit down

Αλέξανδρος Πασχαλάκης

Βρέθηκε στις κλήσεις και στα 10 παιχνίδια της προκριματικής φάσης, αγωνίστηκε σε δύο 90λεπτα αλλά δεν μπόρεσε να πείσει με την αγωνιστική του παρουσία. Η σεζόν δεν έχει ξεκινήσει καλά για τον Πασχαλάκη, που μεταξύ άλλων έχασε και την θέση του βασικού τερματοφύλακα στον ΠΑΟΚ από τον Ζβίκοβιτς. Για να βρει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εθνική ομάδα, θα πρέπει πρώτα να πείσει τον Αμπελ Φερέιρα να τον επαναφέρει στην ενδεκάδα του συλλόγου. Και απ' ότι φαίνεται θα χρειαστεί να προσπαθήσει πολύ. Στο άμεσο μέλλον πολύ δύσκολα θα βρει τρόπο να ξαναπάρει φανέλα βασικού στην εθνική ομάδα.

Σωκράτης Παπασταθόπουλος

Μετά από εκείνο το ματς με την Αρμενία στο ΟΑΚΑ, ο αρχηγός της εθνικής είχε τοποθετηθεί δημόσια με σκληρή γλώσσα, προκαλώντας αντιδράσεις. Θετικές και αρνητικές. Ξέχωρα από το δίκαιο ή το άδικο των λόγων, η δική του παρουσία στο χορτάρι δεν ήταν ανάλογη της αξίας του. Η σεζόν του έχει σκαμπανεβάσματα και στην Άρσεναλ. Μετά και το 1-1 κόντρα στο Λίχτενσταϊν, έμεινε εκτός κλήσεων του Φαν'τ Σιπ, δίχως αυτό να σημαίνει απαραίτητα κάτι για το μέλλον. Ο Παπασταθόπουλος ούτως ή άλλως είχε προαναγγείλλει πως δεν έχει ακόμη πολύ χρόνο στην εθνική ομάδα και από την διαδικασία της προκριματικής φάσης γνώρισε φθορά. Θα έχει ενδιαφέρον ο τρόπος που θα χειριστεί ο Φαν'τ Σιπ την περίπτωση του.

Ανδρέας Σάμαρης

Κλήθηκε σε 6 ματς της προκριματικής φάσης, έπαιξε στα 5 και στα 422 αγωνιστικά λεπτά που έμεινε στο χορτάρι δεν μπόρεσε να προσφέρει ουσιαστικές λύσεις στην δημιουργία ή την ανασταλτική λειτουργία. Σίγουρα και η δική του απόδοση επηρεάστηκε από την κάκιστη συνολικά εικόνα της ομάδας στα πρώτα 7 παιχνίδια του ομίλου, ωστόσο και ο ίδιος ατομικά έμεινε σε χαμηλές πτήσεις. Η σεζόν για τον Σάμαρη δεν κυλάει ομαλά, αφού στο ξεκίνημα της έχει μόλις 6 συμμετοχές με την Μπενφίκα. Είναι χαφ που διαθέτει ποιότητα και στην... κανονική του έκδοση μπορεί να προσφέρει λύσεις. Ωστόσο από την διαδικασία της προκριματικής φάσης βγήκε ζημιωμένος.

Δημήτρης Πέλκας

Ο 26χρονος μεσοεπιθετικός βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της καριέρας του στα 26 του χρόνια. Ξεκίνησε την σεζόν βασικός στα πλάνα του Αμπέλ Φερέιρα στον ΠΑΟΚ, σταδιακά έχασε τον χρόνο συμμετοχής του και κινδυνεύει να αφήσει αναξιοποίητο πολύ από το ταλέντο που διαθέτει. Την ίδια στιγμή δεν μπόρεσε να πείσει για την χρησιμότητα του στην εθνική ομάδα στην διάρκεια της προκριματικής φάσης του Euro 2020. Κλήθηκε 4 φορές, αγωνίστηκε σε 2 παιχνίδια και έμεινε στα ρηχά. Με τον ανταγωνισμό να αυξάνεται για τα καλά τόσο στον σύλλογο του, όσο και σε επίπεδο εθνικής ομάδας, ο Πέλκας θα πρέπει να βρει τρόπο να σπριντάρει για να μην μείνει πίσω στις εξελίξεις.

Δημήτρης Κολοβός

Την στιγμή που ισοφάριζε σε 2-2 στην αναμέτρηση της Ζένιτσα, αποκάλυπτε ένα μέρος της αξίας ενός παίκτη που έδειχνε μεγάλη προοπτική προ 5ετίας αλλά δίχως την ανάλογη συνέχεια. Το καλοκαίρι μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό με την προσμονή να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενδεκάδα των 'πρασίνων', κάτι που δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα. Στην διάρκεια της προκριματικής φάσης αγωνίστηκε συνολικά για 169 λεπτά, όμως δεν κατάφερε τίποτε παραπάνω από εκείνο το τέρμα κόντρα στη Βοσνία, χάνοντας έδαφος στα μελλοντικά πλάνα του Φαν'τ Σιπ.

Να επιστρέψουν οι 'κομμένοι' στην Εθνική Ελλάδας; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

News 24/7

24MEDIA NETWORK