Ετοιμάζουν βαλίτσες για Γερμανία

Περίπου επτά μήνες πριν από την έναρξη της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας, έξι Εθνικές ερίζουν για τα τρία εισιτήρια που απομένουν στην ευρωπαϊκή ζώνη. Το βράδυ του Σαββάτου, η Ελβετία πήρε σπουδαία νίκη επί της Τουρκίας με 2-0, ενώ η Τσεχία πέρασε από τη Νορβηγία επικρατώντας με 1-0. Στη Γερμανία βρίσκεται ήδη η Ισπανία, 5-1 τη Σλοβακία.

Ετοιμάζουν βαλίτσες για Γερμανία

Περίπου επτά μήνες πριν από την έναρξη της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας, έξι Εθνικές ερίζουν για τα τρία εισιτήρια που απομένουν στην ευρωπαϊκή ζώνη. Το βράδυ του Σαββάτου, η Ελβετία πήρε σπουδαία νίκη επί της Τουρκίας με 2-0, ενώ η Τσεχία πέρασε από τη Νορβηγία επικρατώντας με 1-0. Στη Γερμανία βρίσκεται ήδη η Ισπανία, 5-1 τη Σλοβακία.


Ελβετία – Τουρκία 2-0

(40' Σεντέρος, 86' Μπεχράμι)

Οι Κεντροευρωπαίοι ζουν το δικό τους όνειρο αφού οι ομάδες τους –είτε σε εθνικό είτε σε συλλογικό επίπεδο- συνεχίζουν να κρατάνε ψηλά τη σημαία. Η ομάδα του Κέμπι Κουν πέτυχε αυτό που ήθελε κόντρα στη Τουρκία και μπορεί βάσιμα να πιστεύει σε πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αρκεί βέβαια να δείξει την απαιτούμενη προσοχή στη ρεβάνς της Τουρκίας.

Το πρόγραμμα

Σάββατο (12/11)

Νορβηγία - Τσεχία 0-1

(32' Σμίσερ)

Ελβετία - Τουρκία 2-0
(40' Σεντέρος, 86' Μπεχράμι)

Ισπανία - Σλοβακία 5-1
(10', 18', 74' Γκαρσία, 65'πεν. Τόρες, 79' Μοριέντες - 49' Νέμεθ)

Τετάρτη (16/11)
21:15: Τσεχία - Νορβηγία
21:15: Σλοβακία - Ισπανία
21:15: Τουρκία - Ελβετία


Η Ελβετία επικράτησε με 2-0 των Τούρκων και την Τετάρτη θέλει να «σφραγίσει» το εισιτήριο για την τελική φάση της διοργάνωσης. Από την άλλη πλευρά, η ομάδα του Φατίχ Τερίμ παρουσίασε το στοιχείο εκείνο που την χαρακτήρισε σε όλη την προκριματική φάση: Αστάθεια.

Οι φιλοξενούμενοι δεν μπήκαν ποτέ στο κλίμα του αγώνα, δεν απείλησαν τους Ελβετούς –εκτός από ένα δοκάρι του Σουκούρ λίγο πριν το τέλος- και τώρα καλούνται να πετύχουν τρία γκολ στην έδρα τους και να πάρουν αυτοί την πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ, της διοργάνωσης εκείνης που πριν από τρία χρόνια είχαν ανέβει στην τρίτη θέση.

Οι γηπεδούχοι έφτασαν στη σπουδαία νίκη με ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο. Ο Σεντέρος στο 40ο λεπτό έδωσε το έναυσμα για τη νίκη, η οποία πιστοποιήθηκε τέσσερα λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης με γκολ του Μπεχράμι κι ενώ είχαν προηγηθεί σημαντικές ευκαιρίες για τους Ελβετούς να «καθαρίσουν» το ματς.

Οι συνθέσεις:

Ελβετία: Ζουμπερμπούχλερ, Μάνιν, Βόγκελ, Καμπάνας, Φρέϊ, Στρέλερ (77' Φονλάντεν), Μπαρνέτα (83' Μπεχραμί), Μέλερ, Σιγκάξ, Σεντέρος, Ντέγκεν.

Τουρκία: Βολκάν, Αλπάϊ, Ουμίτ Οζάτ (77' Άλτιντοπ), Νιχάτ (46' Οκάν), Σερκάν, Χουσεΐν, Σελτσούκ, Τουμέρ, Τοραμάν, Σουκούρ, Τουντσάϊ (83' Εργκούν).

Διαιτητής: Μίτσελ Λούμπος (Σλοβακία)


Νορβηγία – Τσεχία 0-1

(32' Σμίσερ)

Προβάδισμα για την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 απέκτησε η Τσεχία με την εκτός έδρας νίκη της επί της Νορβηγίας με 1-0. Οι παίκτες του Κάρελ Μπρούκνερ υπερκέρασαν το εμπόδιο του κάκιστου αγωνιστικού χώρου και με άμυνα που «έσπαγε κόκαλα» αλλά και αντεπιθέσεις φωτιά έφτασαν στη νίκη που τους φέρνει πιο κοντά στην συμμετοχή τους στο επερχόμενο Μουντιάλ.

Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και αναζήτησαν το γρήγορο γκολ, ωστόσο, το άθλιο τερέν δεν επέτρεψε να παιχθεί καλό ποδόσφαιρο. Στο 32’ οι φιλοξενούμενοι με μια ιδανική αντεπίθεση έφτασαν στο γκολ, παγώνοντας το «Ούλεβαλ» του Όσλο. Ο Νέντβεντ πήρε την μπάλα στο κέντρο, βρήκε με μια ωραία πάσα τον Πομπόρσκι στα δεξιά, εκείνος με μια σέντρα-διαβήτη βρήκε τον Σμίσερ, ο οποίος με δυνατή κεφαλιά έστειλε την μπάλα να…αναπαυθεί στην εστία του Μίρε.

Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε. Η Νορβηγία παρέμεινε φλύαρη στην υπεροχή της ενώ από την άλλη μεριά η Τσεχία έφτασε 2 φορές κοντά στο γκολ, μια με σουτ του Νέντβεντ που εξουδετέρωσε ο πορτιέρο των γηπεδούχων και μια όταν από κόρνερ του άσου της Γιουβέντους, η μπάλα βρήκε στα πόδια του Χάγκελαντ και ο Πέντερσεν επάνω στη γραμμή «γλίτωσε» την ομάδα του από τα χειρότερα.

Οι συνθέσεις:

Νορβηγία: Μίρε, Μπέργκντολμο, Χάγκεν, Χάγκελαντ, Ρίισε, Σόλι (46’ Μπράτεν), Χέσταντ, Γκριντχέιμ (86’ Στρομσταντ), Πέντερσεν, Κάριου, Ίβερσεν (78’ Αρστ)

Τσεχία: Τσεχ, Γκριγκέρα, Γκάλασεκ, Γιανκουλόφσκι, Σμίτσερ (78’ Χάιντζ), Πομπόρσκι, Ροζίτσκι (88' Γιάροσικ), Νέντβεντ, Μπάρος (60’ Πόλακ), Ουϊφιαλούσι, Ρόζεναλ

Διαιτητής: Μάσιμο Μπουσάκα (Ελβετία)


Ισπανία – Σλοβακία 5-1

(10', 18', 74' Γκαρσία, 65'πεν. Τόρες, 79' Μοριέντες - 49' Νέμεθ)


Η Ισπανία ήταν εξ αρχής το φαβορί για την πρόκριση και το απέδειξε. Επικράτησε της Σλοβακίας στο -γούρικο γι' αυτήν- "Βιθέντε Καλντερόν" με 5-1και εξασφάλισε (στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει απρόοπτο) την παρουσία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Δύσκολα θα υπάρξει κανείς που θα φέρει αντίρρηση για το αν οι Ίβηρες έχουν ήδη τσεκάρει εισιτήρια για Γερμανία, αφού όσο και να θέλουν οι Ανατολικοευρωπαίοι το συγκεκριμένο σκορ δεν γίνεται να ανατραπεί.

Φάνηκε άλλωστε ξεκάθαρα η διαφορά ποιότητας των δυο ομάδων. Πριν καν συμπληρωθούν τα πρώτα είκοσι λεπτά του αγώνα, οι "φούριας ρόχας" προηγούνταν με 2-0. Δράστης και των δυο τερμάτων, στο 10' και 18', ο Λουίς Γκαρσία της Λίβερπουλ σκοράροντας για πρώτη φορά με το εθνόσημο στο στήθος. Τί και αν οι φιλοξενούμενοι μείωσαν σε 2-1 στις αρχές της επανάληψης (49') με τον Νέμεθ; Η Ισπανία είχε καταιγιστικό ρυθμό κλείνοντας την αντίπαλο της στο μισό του γηπέδου.

Στο 65' μάλιστα βγήκε διπλά κερδισμένη, αφού εκτός του εύστοχου πέναλτι του Τόρες, οι Σλοβάκοι έμειναν με δέκα παίκτες λόγω αποβολή τους Χαντ (δεύτερη κίτρινη). Οι παίκτες του Γκάλις παρέδωσαν το πνεύμα χωρίς όμως οι αντίστοιχοι του Αραγονιές να τους λυπηθούν. Δύο ακόμη γκολ από τους Λουίς Γκαρσία (χατ τρικ- 74') και Μοριέντες (79') διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα και μετέτρεψαν τη ρεβάνς της Μπρατισλάβας σε ταξίδι αναψυχής.

Οι συνθέσεις:

Ισπανία: Κασίγιας, Σαλγκάδο, Ιμπάνιεθ, Πουγιόλ, Ντελ Όρνο, Λουίς Γκαρσία (76' Μοριέντες), Τσάβι, Αλμπέλδα (66' Τσάμπι Αλόνσο), Ρέγες (55' Βιθέντε), Τόρες, Ραούλ

Σλοβακία: Τσοντοφάλσκι, Ζάμπαβνικ, Σκρτελ, Κράτοσβιλ, Χλίνκα, Πέτρας, Βίτεκ, Χαντ, Κάρχαν (73' Γιανότσκο), Χοντούρ (66' Γκρέτσκο), Χολόσκο (46' Νέμεθ)

Διαιτητής
: Μάσιμο Ντε Σάντις (Ιταλία)








News 24/7

24MEDIA NETWORK