Euro 2012: Η ώρα της κρίσης

Η μεγάλη στιγμή για την ελληνική υποψηφιότητα ανάληψης του Euro 2012 έφτασε. Η συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA που άρχισε τη Δευτέρα στη Βαλέτα της Μάλτας και ολοκληρώνεται την Τρίτη, πρόκειται να εκλέξει τις τρεις υποψηφιότητες που θα κονταροχτυπηθούν τον Δεκέμβριο του 2006 για τη διοργάνωση του μεθεπόμενου Πανευρωπαϊκού.

Euro 2012: Η ώρα της κρίσης
Η μεγάλη στιγμή για την ελληνική υποψηφιότητα ανάληψης του Euro 2012 έφτασε. Η συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA που άρχισε τη Δευτέρα στη Βαλέτα της Μάλτας και ολοκληρώνεται την Τρίτη, πρόκειται να εκλέξει τις τρεις υποψηφιότητες που θα "κονταροχτυπηθούν" τον Δεκέμβριο του 2006 για τη διοργάνωση του μεθεπόμενου Πανευρωπαϊκού.

Οι υποψηφιότητες είναι πέντε (Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία, Κροατία-Ουγγαρία -συνυποψηφιότητα- και Ουκρανία-Πολωνία -συνυποψηφιότητα-) και η τεχνική επιτροπή της UEFA, έχοντας εξετάσει τα δεδομένα των πέντε, θα καταθέσει την εισήγησή της κατά τη συνεδρίαση. Εκεί, αναμένεται να γίνει η πρόκριση των τριών, με τα σενάρια περί φαβορί και αουτσάιντερ να είναι πολλά.

Η συζήτηση για την ανάληψη της διοργάνωσης έχει χριστεί ως κορυφαία εκ των θεμάτων της ατζέντας (στην οποία ανήκουν ακόμα το Μεσογειακό Κύπελλο του 2007, το νέο Ιντερτότο και οι επιρροές στις προκρίσεις του κυπέλλου UEFA και οι αλλαγές στις βαθμολογίες του πρωταθλήματος των Ελπίδων). Αυτό σημαίνει ότι θα είναιτο τελευταίο θέμα που θα εξεταστεί, δηλαδή η συζήτηση θα γίνει την Τρίτη..

Αναφορικά με τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει, το ένα εξ αυτών θέλει την εισήγηση της τεχνικής επιτροπής να δίνει δύο υποψηφιότητες σε μεγάλη απόσταση από τις υπόλοιπες, κάτι που ίσως ανατρέψει τα δεδομένα, με την πρόκριση δύο αντί τριών, όπως είχε εξαγγελθεί εξ αρχής. Προς το παρόν, οι φήμες αναφέρουν ότι Τουρκία και Ιταλία έχουν καταθέσει τους καλύτερους φακέλους.

Επιπλέον, η εναντίωση στην εισήγηση της τεχνικής επιτροπής από τα μέλη της UEFA μοιάζει δύσκολη. Αν και δεν είναι δεσμευτική η άποψη της πρώτης, δεν θεωρείται… σοφό να υπάρξει κάποια μαζική αντίθετη γνώμη και πιθανώς η ουδετερότητα να κυριαρχήσει κατά τη συνεδρίαση.

Στα θετικά της Ελλάδας συγκαταλέγεται η… καταγωγή ορισμένων μελών της Αρχής. Για την Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει θετικά ο Κύπριος Μάριος Λευκαρίτης, ενώο πρώτος αντιπρόεδρος της UEFA, ο Τούρκος Σενές Ερζίκ, ο Ιταλός Φράνκο Καράρο και ο Ουκρανός Γκριγκόρι Σουρκίς, δεν έχουν δικαίωμα ψήφου λογω… εντοπιότητας. Ωστόσο, σε μία πιθανή εισήγηση που αφορά τις τρεις μεσογειακές υποψηφιότητες, είναι πιθανό ο ισχυρός άνδρας της Ντιναμό Κιέβου και της ουκρανικής ομοσπονδίας Σουρκίς, να αναφερθεί σε γεωγραφικό περιορισμό, για τον αποκλεισμό της ανατολικών συνυποψηφιοτήτων.

Όπως και να έχει, οι κινήσεις των ελληνικών αρμοδίων, παρασκηνιακές και μη, καθυστέρησαν αρκετά, λόγω της γνωστής κόντρας της ΕΠΟ με την Πολιτεία, η οποία έφερε τον φάκελο της πρωταθλήτριας Ευρώπης του 2004 στα χέρια της UEFA μόλις τρεις μέρες πριν την πολύμηνη διορία.

News 24/7

24MEDIA NETWORK