Euro '96, ημέρα 10: Μια εκδίκηση που ήρθε με αγάπη

Η Γαλλία είχε την ευκαιρία να εκδικηθεί τη Βουλγαρία για το Παγκόσμιο Κύπελλο 1994, όμως θα χρειαζόταν και λίγη... αγάπη από την Ιβηρική χερσόνησο. Η ιστορία του Group B στο rewatch του Euro 1996 από το Contra.gr.

Ο Λοράν Μπλαν της Γαλλίας πανηγυρίζει με τον Κριστόφ Ντουγκαρί γκολ που σημείωσε κόντρα στη Βουλγαρία για τη φάση των ομίλων του Euro 1996 στο 'Σεντ Τζέιμς Παρκ', Νιούκαστλ, Τρίτη 18 Ιουνίου 1996
Ο Λοράν Μπλαν της Γαλλίας πανηγυρίζει με τον Κριστόφ Ντουγκαρί γκολ που σημείωσε κόντρα στη Βουλγαρία για τη φάση των ομίλων του Euro 1996 στο 'Σεντ Τζέιμς Παρκ', Νιούκαστλ, Τρίτη 18 Ιουνίου 1996 AP PHOTO/LUCA BRUNO

Το Contra.gr ξαναβλέπει το Euro 1996, όταν το 'ποδόσφαιρο επέστρεψε σπίτι'. Μέρα παρά μέρα, ένα κείμενο θα θυμίζει τι συνέβη σε μία από τις πιο αγαπημένες διοργανώσεις της δεκαετίας του '90. Πρωταγωνιστές, ιστορικά γκολ, μεγάλες ανατροπές και πολλά... πέναλτι θα κατακλύσουν τις οθόνες σας σε ένα μαγικό ταξίδι στο παρελθόν. Σήμερα, το 10ο κείμενο με τους αγώνες της 18ης Ιουνίου.

Φτάνοντας στην 3η και τελευταία αγωνιστική του Group B, Γαλλία και Βουλγαρία ισοβαθμούσαν στους 4 πόντους, κλείνοντας τις υποχρεώσεις στον όμιλο με τη μεταξύ τους αναμέτρηση. Η Ισπανία ακολουθούσε με 2 βαθμούς στην 3η θέση, αντιμετωπίζοντας την ουραγό του ομίλου, Ρουμανία. Ήταν η μέρα που οι αλλαγές έκριναν τα εισιτήρια της πρόκρισης. Ειδικά αυτή του Γκιγέρμο Αμόρ, που σκόραρε λίγο πριν από το φινάλε και διαμόρφωσε την τύχη όχι μόνο της Ισπανίας αλλά και αυτήν της Βουλγαρίας, τη στιγμή που η Γαλλία δεν φάνηκε διατεθειμένη να μπει σε... σενάρια ισοβαθμίας.

Γαλλία (Εμέ Ζακέ): Λαμά, Τιράμ, Ντεσαϊγί, Μπλαν, Λιζαραζού, Ντεσάμπ, Γκερέν, Καρεμπέ, Ζιντάν (62' Πεντρός), Τζορκαέφ, Ντουγκαρί (70' Λοκό). Βουλγαρία (Ντίμιταρ Πένεφ): Μιχαήλοφ, Χούμπτσεφ, Κρεμενλίεφ, Ιβανόφ, Τσβετάνοφ, Γιάνκοφ (79' Μποριμίροφ), Γιορντάνοφ, Λέτσκοφ, Μπαλάκοφ (82' Ντόνκοφ), Στόιτσκοφ, Πένεφ. Ημερομηνία: Τρίτη 18 Ιουνίου. Όμιλος: Β. Γήπεδο: Σεντ Τζέιμς Παρκ, Νιούκαστλ. Θεατές: 26,976. Διαιτητής: Ντέρμοτ Γκάλαχερ (Αγγλία). Σκόρερ: 21' Μπλαν, 63' αυτ. Πένεφ, 90' Λοκό - 69' Στόιτσκοφ

Γαλλία-Βουλγαρία 3-1: Η ώρα της εκδίκησης

Η Γαλλία απέτυχε να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1994. Αποτέλεσμα των δύο ηττών που γνώρισε στα προκριματικά από τη Βουλγαρία, που με τη νίκη στο 'Παρκ ντε Πρενς' το 1993, τσέκαρε το εισιτήριο της για τα γήπεδα της Αμερικής. Δύο χρόνια αργότερα, αυτήν τη φορά στα γήπεδα της Αγγλίας, οι 'τρικολόρ' είχαν την ευκαιρία να σερβίρουν το ίδιο δηλητήριο στους αντιπάλους τους. Από μια νίκη και μια ισοπαλία μετρούσαν Γαλλία και Βουλγαρία πριν από τη μεταξύ τους αναμέτρηση στο Group B. Κόντρα σε Ρουμανία και Ισπανία, με τα ίδια σκορ (1-0, 1-1).

Ο Εμέ Ζακέ είχε επιλέξει την διάταξη 'Christmas tree', με 3 κεντρικούς μέσους πίσω από τους Γιούρι Τζορκαέφ-Ζινεντίν Ζιντάν που κινούνταν στην πλάτη του Κριστόφ Ντουγκαρί. Στο μεσοεπιθετικό του δίδυμο σε συνδυασμό με την συνδρομή των full back Λιλιάν Τιράμ-Μπισέντε Λιζαραζού, πόνταρε ο εκλέκτορας της Γαλλίας για το δημιουργικό κομμάτι του παιχνιδιού. Η τριάδα των Κριστιάν Καρεμπέ-Βενσάν Γκερέν-Ντιντιέ Ντεσάμπ, χάριζε στους 'τρικολόρ' ισορροπία, έλεγχο των χώρων και ανάκτηση της μπάλας.

Ο Μαρσέλ Ντεσαγί της Γαλλίας μονομαχεί με τον Λούμποσλαβ Πένεφ της Βουλγαρίας για τη φάση των ομίλων του Euro 1996 στο 'Σεντ Τζέιμς Παρκ', Νιούκαστλ, Τρίτη 18 Ιουνίου 1996
Ο Μαρσέλ Ντεσαγί της Γαλλίας μονομαχεί με τον Λούμποσλαβ Πένεφ της Βουλγαρίας για τη φάση των ομίλων του Euro 1996 στο 'Σεντ Τζέιμς Παρκ', Νιούκαστλ, Τρίτη 18 Ιουνίου 1996 AP PHOTO/MICHAEL PROBST

Ο Ντίμιταρ Πένεφ είχε σχεδιάσει μια απάντηση με 4-4-2 σε ρόμβο. Έτσι θέλησε να απαντήσει στον ενισχυμένο άξονα της Γαλλίας, αφήνοντας και αυτός με έναν παίκτη τις πτέρυγες του. Ο ρόλος του λίμπερο ήταν ακόμη ακμαίος εκείνη την περίοδο και αυτόν ανέλαβε ο Πέταρ Χούμπτσεφ. Με τον Τρίφον Ιβάνοφ στόπερ και τους Εμίλ Κρεμενλίεφ (άλλοτε παίκτη του Ολυμπιακού)-Τσάνκο Τσβετάνοφ δεξιά και αριστερά αντίστοιχα. Ο Ζλάτκο Γιάνκοφ ήταν στη μια κορυφή του ρόμβου και ο μπαλαδόρος Κράσιμιρ Μπαλάκοφ στην άλλη, με τους Ιβάιλο Γιορντάνοφ-Γιόρνταν Λέτσκοφ εσωτερικούς χαφ σε υποστηρικτικό ρόλο. Επιθετικό δίδυμο ο αειθαλής Χρίστο Στόιτσκοφ με τον Λούμποσλαβ Πένεφ.

Έπειτα από 21 λεπτά αγώνα, ο Λοράν Μπλαν έβαλε μπροστά στο σκορ τους Γάλλους. Μετά την εκτέλεση κόρνερ του Τζορκαέφ από δεξιά, ο υψηλόσωμος στόπερ πήδηξε ψηλότερα από όλους και με το κεφάλι σκόραρε για το 1-0. Η Βουλγαρία δεν έβρισκε τρόπο να προβληματίσει τους αντιπάλους της. Ο Στόιτσκοφ ήταν αποκομμένος και οι ατομικές εμπνεύσεις δεν μπορούσαν να νικήσουν όλη την αντίπαλη άμυνα. Ακόμη κι όταν ο Ζιντάν πέρασε εκτός ματς στο 62', η Γαλλία δεν χρειάστηκε παρά ένα λεπτό για να διπλασιάσει το προβάδισμα της. Εκτέλεση φάουλ του Τζορκαέφ από αριστερά, Πένεφ και Μπλαν διεκδίκησαν τη μπάλα στον αέρα και απ' το κεφάλι του πρώτου κατέληξε στα δίχτυα για το 2-0. Ο Στόιτσκοφ βρήκε την ευκαιρία που ήθελε. Τη μπάλα στημένη λίγο έξω από το ημικύκλιο και την αντίπαλη άμυνα ακινητοποιημένη. Η απευθείας εκτέλεση φάουλ του Βούλγαρου σταρ κατέληξε στα δίχτυα, για το 2-1 στο 69'. Αμέσως μετά, ο Ντουγκαρί πέρασε εκτός γηπέδου, με τον Πατρίς Λοκό να τον αντικαθιστά. Ο τελευταίος, ύστερα από υπέροχη κάθετη πάσα του Καρεμπέ (που αγωνίστηκε χρόνια αργότερα στον Ολυμπιακό) σκόραρε για το τελικό 3-1 στο 90'. Η Γαλλία ήταν στην επόμενη φάση.

Ρουμανία (Άνχελ Ιορντανέσκου): Προυνέα, Ποπέσκου, Ντόμπος, Προντάν (86' Λουπέσκου), Πετρέσκου, Σέλιμες, Στίνγκα, Γκάλκα, Χάτζι, Ίλιε (66' Μουντεάνου), Ραντουτσόιου (77' Βλαντόιου). Ισπανία (Χαβιέρ Κλεμέντε): Θουμπιθαρέτα, Λόπεθ, Αλκόρτα, Αμπελάρδο (64' Αμόρ), Σέρζι, Ναδάλ, Ιέρο, Μανχαρίν, Αμαβίσκα (72' Γκερέρο), Κίκο, Πίτσι (57' Αλφόνσο). Ημερομηνία: Τρίτη 18 Ιουνίου . Όμιλος: Β. Γήπεδο: Έλαντ Ρόουντ, Λιντς. Θεατές: 32,719. Διαιτητής: Αχμέτ Τσακάρ (Τουρκία). Σκόρερ: 11 Μανχαρίν, 29' Ραντουτσόιου, 84' Αμόρ

Ρουμανία-Ισπανία 1-2: Από τον Αμόρ με αγάπη

Ταυτόχρονα με την αναμέτρηση στο 'Σεντ Τζέιμς Παρκ', διεξαγόταν και αυτή στο 'Έλαντ Ρόουντ'. Η τύχη της Ισπανίας κρινόταν τόσο από τα δικά της πόδια, όσο και από το αποτέλεσμα του άλλου παιχνιδιού. Για να προκριθούν οι Ίβηρες ήθελαν οπωσδήποτε τη νίκη κόντρα στους Ρουμανούς, που είχαν ηττηθεί στα δύο προηγούμενα ματς από Γαλλία και Βουλγαρία με 0-1.

Ο Χαβιέρ Κλεμέντε λάνσαρε ένα πολύ επιθετικό 4-4-2. Ουσιαστικά ήταν ένα 4-2-4, καθώς οι ακραίοι Χαβιέρ Μανχαρίν-Χοσέ Εμίλιο Αμαβίσκα είχαν την ιδιότητα του winger και όχι του χαφ, με τους Κίκο-Χουάν Αντόνιο Πίτσι δίδυμο στην επίθεση. Οι δύο κεντρικοί μέσοι ήταν κατ' εξοχήν παίκτες με ανασταλτική ικανότητα. Οι Μιγκέλ Άνχελ Ναδάλ και Φερνάντο Ιέρο, με τον πρώτο να έχει το παρατσούκλι 'κτήνος' εξαιτίας των τρομερών φυσικών προσόντων και τον δεύτερο να αποτελεί τον επί σειρά ετών ηγέτη στην καρδιά της άμυνας στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Άνχελ Ιορντανέσκου προτίμησε ένα 5-3-2 για το ματς. Με τον Γκάμπριελ Ποπέσκου σε ρόλο λίμπερο και τους Άντον Ντόμπος-Ντάνιελ Προντάν στόπερ. Ο Νταν Πετρέσκου είχε όλη τη δεξιά πλευρά και ο Τίμπορ Σέλιμες την αριστερή. Οβίντιου Στίνγκα και Κονσταντίν Γκάλκα οι δύο κεντρικοί χαφ, ο σπουδαίος Γκέοργκε Χάτζι επιτελικός, με τους Άντριαν Ίλιε και Φλόριν Ραντουτσόιου στη γραμμή κρούσης.

Ο Φλόριν Ραντουτσόιου της Ρουμανίας σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Ισπανία για τη φάση των ομίλων του Euro 1996 στο 'Έλαντ Ρόουντ', Λιντς, Τρίτη 18 Ιουνίου 1996
Ο Φλόριν Ραντουτσόιου της Ρουμανίας σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με την Ισπανία για τη φάση των ομίλων του Euro 1996 στο 'Έλαντ Ρόουντ', Λιντς, Τρίτη 18 Ιουνίου 1996 AP PHOTO/ DUSAN VRANIC

Μετά από 11 λεπτά αγώνα, ο Μανχαρίν εκμεταλλεύτηκε μια σύγχυση στην αντίπαλη περιοχή, πήγε στον άξονα και με γλυκό αριστερό πλασέ, έστειλε τη μπάλα βασανιστικά στα δίχτυα για το προβάδισμα της Ισπανίας. Το τολμηρό παιχνίδι της ομάδας του Κλεμέντε δεν βοηθούσε στον έλεγχο του ρυθμού, έτσι οι Ρουμάνοι βρήκαν τη στιγμή τους. Στο 29', ο Ραντουτσόιου έφυγε μόνος στην πλάτη της άμυνας και στο τετ-α-τετ πλάσαρε εύστοχα τον Αντόνι Θουμπιθαρέτα για το 1-1. Το σκορ παρέμενε αμετάβλητο μπαίνοντας στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα. Ο Κλεμέντε έριξε σταδιακά στο ματς όλους τους επιθετικούς που είχε στον πάγκο. Και οι 3 αλλαγές έγιναν με παίκτες της μπροστινής γραμμής. Αλφόνσο, Γκιγέρμο Αμόρ και Ζουλέν Γκερέρο, με τον δεύτερο να αντικαθιστά τον Αμπελάρδο. Κίνηση που έφερε αλλαγές στην τακτική, με τον Ιέρο να οπισθοχωρεί σε ρόλο στόπερ.

Την ίδια στιγμή, η Γαλλία νικούσε τη Βουλγαρία, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για τους Ισπανούς. Για να ολοκληρωθεί η εκδίκηση των 'τρικολόρ' και να επιτευχθεί ταυτόχρονα ο αποκλεισμός της Βουλγαρίας κι η πρόκριση της 'φούρια ρόχα', χρειάστηκε... αγάπη. Οι Ίβηρες πίεζαν, ο Σέρζι είχε την έμπνευση να σεντράρει με εξωτερικό φάλτσο και την μπάλα στον αέρα. Στο δεύτερο δοκάρι, ο Αλφόνσο έκανε το γύρισμα και ο Αμόρ από το ύψος της μικρής περιοχής οριζοντιώθηκε για να σκοράρει με κεφαλιά το 2-1 στο 84'! Αυτό το γκολ στάθηκε αρκετό για την πρώτη νίκη της Ισπανίας στο Group B, που ήταν όμως αρκετή για να τη στείλει στην επόμενη φάση του Euro 1996.

Δείτε όλα τα κείμενα του Contra.gr από το rewatch του Euro 1996.

News 24/7

24MEDIA NETWORK