Euro '96 ημέρα 5: Μια αρχέγονα βαλκανική μάχη στο Νιούκαστλ

Το ποδοσφαιρικό συναπάντημα του Χρίστο Στόιτσκοφ και του Γκεόργκε Χάτζι και ο γιος Κρόιφ που ξεπέρασε για και μοναδική φορά τον πατέρα του. Η 5η μέρα από το rewatch του Euro 1996 στο Contra.gr.

Ο Γκεόργκε Χάτζι μονομαχεί στον αέρα με τον Ιβάιλο Γιορντάνοφ και τον Ιορντάν Λέτσκοφ
Ο Γκεόργκε Χάτζι μονομαχεί στον αέρα με τον Ιβάιλο Γιορντάνοφ και τον Ιορντάν Λέτσκοφ AP PHOTO/MAX NASH

Το Contra.gr ξαναβλέπει το Euro 1996, όταν το 'ποδόσφαιρο επέστρεψε σπίτι'. Μέρα παρά μέρα, ένα κείμενο θα θυμίζει τι συνέβη σε μία από τις πιο αγαπημένες διοργανώσεις της δεκαετίας του '90. Πρωταγωνιστές, ιστορικά γκολ, μεγάλες ανατροπές και πολλά... πέναλτι θα κατακλύσουν τις οθόνες σας σε ένα μαγικό ταξίδι στο παρελθόν. Σήμερα, το 5ο κείμενο με τους αγώνες της 13ης Ιουνίου.

Οι Ολλανδοί παίρνουν προβάδισμα πρόκρισης στο 'Βίλα Παρκ' με το 2-0 επί της Ελβετίας για τη 2η αγωνιστική του Α' ομίλου και ουσιαστικά περιμένουν να νικήσει η Αγγλία τη Σκωτία για να πάρουν συντριπτικό προβάδισμα για την είσοδο στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η Βουλγαρία, από τη μεριά της, κάνει σημαντικό βήμα διεκδίκησης με το 1-0 επί της Ρουμανίας και ουσιαστικά περιμένει να στραβοπατήσει η Γαλλία με την Ισπανία, ώστε να μπορεί να παίξει για δύο αποτελέσματα στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής.

Ελβετία (Αρτούρ Ζόρζε): Πασκόλο, Χέντιγκερ, Κεντέν, Χέντσον, Γκράσι, Σφόρτσα, Σαπουιζά, Ζανερέ (69' Κομισέτι), Τουρκγιλμάζ, Βέγκα, Βόγκελ Ολλανδία (Γκους Χίντινκ): Φαν ντερ Σαρ, Ράιζινγκερ, Μπλιντ, Ζέεντορφ (26' Ντε Κοκ), Ρ. Ντε Μπουρ (80' Ντάβιντς), Μπέργκαμπ, Χούκστρα, Βίντερ, Βίτσχε, Μπογκάρντς, Κρόιφ (84' Κλάιφερτ) Ημερομηνία: Πέμπτη 13 Ιουνίου. Όμιλος: Α. Γήπεδο: Βίλα Παρκ, Μπέρμιγχαμ. Θεατές: 36.800 Διαιτητής: Ατάνας Ουζούνοφ (Βουλγαρία). Σκόρερ: 66' Κρόιφ, 79' Μπέργκαμπ

Ελβετία-Ολλανδία 0-1: Επώνυμο βαρύ σαν ιστορία

Σε αυτό το 3-1-3-3 που συνέχισε να παίζει η εθνική Ολλανδίας, δεν είναι γνωστό αν ο Γκούους Χίντινκ είχε σαφή στόχευση δύο ποδοσφαιριστές για εξωαγωνιστικούς λόγους, δηλαδή τον Έντγκαρ Ντάβιντς και τον Γκαστόν Τάουμεντ. Πάντως, είναι μία πιθανότητα να συνεχίζεται η φάμπρικα που άνοιξε ο Φρανκ Ράικααρντ το 1990 και η οποία ολοκληρώθηκε στο νοκ άουτ ματς εκείνου του Παγκόσμιου Κυπέλλου με τους Γερμανούς και την ήττα 1-3. Ο Κλάρενς Ζέεντορφ, ο οποίος έπαιξε πίσω από τους επιθετικούς με τη Σκωτία, τώρα είναι ο μοναχικός αμυντικός χαφ. Προτιμά τον Πέτερ Χούκστρα στη θέση του Τάουμεντ, ενώ ο αρχηγός Ντάνι Μπλιντ επιστρέφει την ενδεκάδα. Από τη μεριά του, ο Αρτούρ Ζόρζε παίζει με τον Στεφάν Σαπουϊζά, πρωταθλητή Γερμανίας με την Ντόρτμουντ και απόντα στο πρώτο ματς, δίπλα στον Κουμπιλάι Τουρκγιλμάζ, και τον Μάρκο Γκράσι σε ένα καθαρό 4-3-3.

Ο Γιόρντι Κρόιφ, γιος του Γιόχαν, στον αγώνα με την Ελβετία
Ο Γιόρντι Κρόιφ, γιος του Γιόχαν, στον αγώνα με την Ελβετία AP PHOTO/MICHAEL PROBST


Οι Ελβετοί, που ευελπιστούν να μη χάσουν για να έχουν τους Σκωτσέζους στις 18 του μήνα με καθαρή στόχευση τη νίκη, αν ήταν με τους Άγγλους τόσο σταθεροί όσο οι τράπεζές τους, απέναντι στην Ολλανδία μοιάζουν πιο συναρπαστικοί από τους πολέμους τους. Έχουν το δικό τους τρόπο παιχνιδιού κι η ανάπτυξη από τον άξονα δημιουργεί προβλήματα. Φταίει και ότι ο Ζέεντορφ δεν μένει πολύ στο ματς. Είτε η κίτρινη στο 14' είναι είτε κάποιο άλλο θεματάκι, αφού μοιάζει να χωλαίνει ελαφρώς (αν θέλεις να το δεις έτσι). Τελικά, δίνει τη θέση του, αλλά όχι το χέρι του, στον Γιόχαν ντε Κοκ στο 26'.

Οι 'οράνιε' αφήνουν άλλο ένα ημίχρονο να περάσει και στο πρώτο δεκάλεπτο του 2ου είναι η χειρότερη ομάδα στο γήπεδο. Αλλά επιβάλλουν το ρυθμό τους. Ο Γιόρντι Κρόιφ, που στο 59' βλέπει την κεφαλιά του να απομακρύνεται στη γραμμή, καταφέρνει στο 66' κάτι που ο πατέρας του, Γιόχαν, δεν έχει κάνει: σκοράρει σε Euro. Μαζεύει την μπάλα έξω από την περιοχή έπειτα από διώξιμο του Μάρκο Πασκόλο σε κόρνερ, τη φέρνει στο δεξί και την στέλνει στα δίχτυα.

Οι Ελβετοί κερδίζουν άφθονα κόρνερ και το... πληρώνουν τη δεύτερη φορά: ο Ντένις Μπέργκαμπ έχει αστοχήσει μία φορά στο 76', όταν ο τερματοφύλακας της Ελβετίας του πιάνει το πλασέ, αλλά 3 λεπτά αργότερα το βολέ του Έντβιν φαν ντερ Σαρ είναι φαινομενικό. Ο Πασκόλο πιάνει την πρώτη προσπάθειά του, αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι για τη δεύτερη. Ο υπέροχος Ολλανδός, που έχει βάλει λιγότερο από ένα μήνα πριν το γκολ που έχει στείλει την Άρσεναλ στο Κύπελλο UEFA, στο ματς με τη Σαουθάμπτον, ανοίγει λογαριασμό στη διοργάνωση.


Βουλγαρία (Ντίμιταρ Πένεφ): Κισίσεφ, Ιβάνοφ, Γιάνκοφ, Κοσταντίνοφ (32' Μποριμίροφ), Στόιτσκοφ, Πένεφ (72' Σιράκοφ), Μπαλάκοφ, Λέτσκοφ (90' Γκέντσεφ), Γιορντάνοφ, Τσβετάνοφ Ρουμανία (Άνχελ Ιορντανέσκου): Στελέα, Προντάν, Μπελοντέντιτσι, Λουπέσκου (46' Γκάλκα), Ποπέσκου (78' Ίλιε), Λάκατους (29' Μολντοβάν), Ραντουτσόιου, Μουντεάνου, Σελίμες Ημερομηνία: Πέμπτη 13 Ιουνίου. Όμιλος: Β Γήπεδο: Σεντ Τζέιμσις Παρκ, Νιουκάστλ. Θεατές: 19.107 Διαιτητής: Πέτερ Μίκελσεν (Δανία) Σκόρερ: 3' Στόιτσκοφ

Βουλγαρία-Ρουμανία 1-0: Για πρόκριση με τους Γάλλους

Ο 2ος όμιλος ξεκαθαρίζει από νωρίς στο Νιούκαστλ, κυρίως για την ομάδα που δεν θα έχει το δικαίωμα να τρέφει ελπίδες πρόκρισης την τελευταία αγωνιστική. Η Βουλγαρία, που έχει πάρει ισοπαλία 1-1 με τους Ισπανούς, θα πρέπει να περιμένει μεθαύριο, Σάββατο, το παιχνίδι της Ισπανίας με τη Γαλλία, για να μάθει αν θα παίξει για δύο αποτελέσματα απέναντι στους 'τρικολόρ' στις 18 Ιουνίου στο ίδιο γήπεδο ή θα της κάνει μόνο η νίκη. Σε περίπτωση που έρθει 1-1 το ματς της Γαλλίας με την Ισπανία, πάντως, θα υπάρξει μπλέξιμο σε ό,τι αφορά την επικείμενη ισοπαλία με το συγκρότημα του Εμέ Ζακέ, διότι κι οι δύο ομάδες έχουν 1-1 με τους Ισπανούς και έχουν νικήσει 1-0 τους Ρουμάνους. Ωστόσο, δεν χρειάζεται βιασύνη. Αυτήν τη στιγμή, η ομάδα του Ντίμιταρ Πένεφ μπορεί να απολαμβάνει ως τις 15 Ιουνίου τη μοναξιά της κορυφής.

Οι Βούλγαροι το κάνουν γρήγορα. Σε μία από τις πρώτες φάσεις, ο Χρίστο Στόιτσκοφ τζαρτζάρεται από τον Νταν Πετρέσκου και πέφτει κάτω, όμως ο Ιταλός Λούκα Παϊρέτο δεν σφυρίζει το φάουλ και το ήδη ιστορικό νούμερο 8 της Βουλγαρίας τα... παίρνει στο κρανίο. Στο 3', ο άτυχος Εμίλ Κοσταντίνοφ, ο οποίος τραυματίζεται σε μία ανύποπτη στιγμή στο 30', ανοίγει ιδανικά το χώρο στον Στόιτσκοφ, ο οποίος παίρνει την μπάλα από τον Κρασιμίρ Μπαλάκοφ, προσπερνά τον Μιόντραγκ Μπελοντέντιτσι και πετυχαίνει το δεύτερο γκολ του στη διοργάνωση και 34ο με τη φανέλα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Η παρέα που συγκλόνισε τον κόσμο το 1994 καλά κρατεί και θα παίξει με τους Γάλλους, οι οποίοι ακόμη πονούν ενθυμούμενοι το γκολ του Κοσταντίνοφ στις καθυστερήσεις στο ματς στο Παρίσι το 1993, που τους άφησε εκτός διοργάνωσης. Ήταν η μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία της εθνικής, πριν από το έπος με τη Γερμανία στον προημιτελικό και τη νίκη επί της Αργεντινής στους ομίλους.

Η Ρουμανία, που έχασε με το ίδιο σκορ από τη Γαλλία στην πρεμιέρα, γίνεται η πρώτη ομάδα που αποκλείεται στη διοργάνωση, κάνοντας ένα αναιμικό ξεκίνημα στα Euro. Θα παίξει αδιάφορη στο πρακτικό κομμάτι απέναντι στην Ισπανία, στο 'Έλαντ Ρόουντ', στις 18 του μήνα. Το οριζόντιο δοκάρι στο 31' του Ντορινέλ Μουντεάνου και το σουτ στις καθυστερήσεις του Ντανιέλ Προντάν που 'ξύρισε' το δοκάρι του Ράντοστιν Κισίσεφ δεν αλλάζει την πεποίθηση ότι η Βουλγαρία ήταν η καλύτερη ομάδα στον αγωνιστικό χώρο.

Ο ήρωας της ημέρας: Χρίστο Στόιτσκοφ-Γκέοργκε Χάτζι

Μπορεί ο Κρόιφ να είχε μοναδική ευκαιρία, με το ωραίο γκολ του, να κερδίσει αυτήν την τιμητική θέση του Contra.gr, αλλά στην πραγματικότητα είναι μία σημαντική στιγμή για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: εκείνη που ο Στόιτσκοφ και ο Γκεόργκε Χάτζι τίθενται αντιμέτωποι σε ένα παιχνίδι.

Δύο χρόνια πριν, είχαν φιλοτεχνήσει δύο καταπληκτικές πορείες, χαρίζοντας στον κόσμο συγκλονιστικές στιγμές στις πορείες των Βουλγαρίας και Ρουμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Είναι νωπός, ακόμα, ο τρόπος που ο Στόιτσκοφ παγίδεψε τους Γερμανούς στον προημιτελικό, πρώτα κερδίζοντας με το στανιό ένα φάουλ και έπειτα εκτελώντας το, για το 1-1, πριν από την κεφαλιά του Γιόρνταν Λέτσκοφ, όπως βέβαια παραμένουν ακέραια στη μνήμη τα θαύματα του Χάτζι: το αριστουργηματικό σουτ με την Κολομβία, στο 'Ρόουζ Μπόουλ' της Πασαντίνα για το 3-1 των Ρουμάνων απέναντι στην ομάδα που είχε βαφτιστεί το φαβορί της διοργάνωσης, όπως βέβαια κι η θεσπέσια ασίστ στον Ιλίε Ντουμιτρέσκου και το πλασέ του στην κόντρα για το 3-2 επί της Αργεντινής στη φάση των 16, που έβαλε την ομάδα του στους '8' και έστησε έναν επίσης αξέχαστο προημιτελικό με τη Σουηδία.

Ο Χρίστο Στόιτσκοφ πλασάρει εύστοχα στα δίχτυα των Ρουμάνων
Ο Χρίστο Στόιτσκοφ πλασάρει εύστοχα στα δίχτυα των Ρουμάνων AP


Οι αρτίστες με τα βαλκανικά ως μυελού οστέων πρόσωπα, μία αλητεία με την οποία θα μπορούσες να συναντήσεις μόνο σε φιλοσόφους του δρόμου με το στιλέτο κρυμμένο στην μπότα κάπου σε αυτήν τη χαοτική άτυπη χερσόνησο, μόλις τη σεζόν 1994-1995 υπήρξαν συμπαίκτες στην Μπαρτσελόνα, αλλά η χρονιά δεν πήγε καλά, αφού οι 'μπλαουγκράνα' τερμάτισαν μόλις 4οι, αν και ο Ρομάριο είχε παραμείνει στην ομάδα, ενώ o Γιόχαν Κρόιφ ήταν ακόμη προπονητής. Έως το καλοκαίρι του 1996, τουλάχιστον, που αποφάσισε να παρατήσει τον πάγκο της Μπάρτσα και να δώσει τον χώρο στο νέο προπονητή, Μπόμπι Ρόμπσον, ο οποίος θα έχει στις υπηρεσίες του τον Στόιτσκοφ και, αν όλα πάνε καλά στις διαπραγματεύσεις, το νεαρό Βραζιλιάνο Ρονάλντο (τον οποίο όμως θέλει περιπαθώς και η Ίντερ) από την Αϊντχόφεν, για αντικαταστάτη του Ρομάριο. Η πλάκα είναι ότι στο πρώτο φιλικό παιχνίδι της σεζόν 1994-1995, ένα απίστευτο 5-5 με τη Χρόνινχεν, ο Χάτζι πέτυχε το πρώτο γκολ του με κεφαλιά από σέντρα του Στόιτσκοφ, μειώνοντας, εκείνη τη στιγμή, σε 1-4!

Στο ματς του 'Σεντ Τζέιμς Παρκ', ο Στόιτσκοφ είναι που κάνει τη διαφορά απέναντι στον ομοϊδεάτη του. Κερδίζει τη "μάχη των σταρ", όπως είπε και ο Γερμανός σχολιαστής. Το γκολ του στο 3', μία ατομική προσπάθεια που τελείωσε με ένα έξυπνο πλασέ, είναι εκείνο που βάζει τη Βουλγαρία για τα καλά στη συνέχεια της διοργάνωσης και στέλνει τη Ρουμανία εκτός Euro. Αν υπολογίσει κάποιος τις ηλικίες τους, με τον Χάτζι να είναι μεγαλύτερος του Στόιτσκοφ κατά... 3 μέρες, ουδείς ξέρει πότε και αν θα συναντηθούν ξανά σε ποδοσφαιρικό τερέν.

Δείτε όλα τα κείμενα του Contra.gr από το rewatch του Euro 1996.

News 24/7

24MEDIA NETWORK