Euro '96, ημέρα 8: Όταν ο Σούκερ ταπείνωσε τον Σμάιχελ

Το φανταστικό γκολ του Γιούργκεν Κλίνσμαν στη νίκη της Γερμανίας επί της Ρωσίας τελικά ωχριούσε μπροστά στην απίθανη λόμπα του Νταβόρ Σούκερ στη νίκη της Κροατίας επί της Δανίας, στο rewatch του Euro 1996 από το Contra.gr.

Ο Μεμέτ Σολ της Γερμανίας μονομαχεί με τον Ντάβορ Σούκερ της Κροατίας για τα προημιτελικά του Euro 1996 στο 'Ολντ Τράφορντ', Μάντσεστερ, Κυριακή 23 Ιουνίου 1996
Ο Μεμέτ Σολ της Γερμανίας μονομαχεί με τον Ντάβορ Σούκερ της Κροατίας για τα προημιτελικά του Euro 1996 στο 'Ολντ Τράφορντ', Μάντσεστερ, Κυριακή 23 Ιουνίου 1996 AP PHOTO/LUCA BRUNO

Το Contra.gr ξαναβλέπει το Euro 1996, όταν το 'ποδόσφαιρο επέστρεψε σπίτι'. Μέρα παρά μέρα, ένα κείμενο θα θυμίζει τι συνέβη σε μία από τις πιο αγαπημένες διοργανώσεις της δεκαετίας του '90. Πρωταγωνιστές, ιστορικά γκολ, μεγάλες ανατροπές και πολλά... πέναλτι θα κατακλύσουν τις οθόνες σας σε ένα μαγικό ταξίδι στο παρελθόν. Σήμερα, το 8ο κείμενο με τους αγώνες της 16ης Ιουνίου.

Δύο από τους σπουδαιότερους επιθετικούς εκείνης της εποχής, ο Νταβόρ Σούκερ και Γιούργκεν Κλίνσμαν, οδήγησαν την Κροατία και τη Γερμανία αντίστοιχα σε μεγάλες και εμφατικές νίκες με 3-0 απέναντι στη Δανία και τη Ρωσία στις 16 Ιουνίου του 1996, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Euro. Δύο αποτελέσματα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πρόκριση της Γερμανίας και της Κροατίας στα προημιτελικά της διοργάνωσης, αλλά και στη μετέπειτα πορεία τους. Από την άλλη πλευρά, οι Δανοί έχασαν την ευκαιρία να υπερασπιστούν το τρόπαιο που κατέκτησαν το 1992, σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ενώ οι Ρώσοι έμειναν γι' ακόμα ένα τουρνουά με το... ταλέντο.

Ρωσία (Όλεγκ Ρομάντσεβ): Χάριν, Τετράτζε, Ονόπλο, Νικιφόροβ, Κόβτουν, Τσιμπάλαρ, Καντσέλσκις, Μοστοβόι, Ραντίμοβ (46' Καρπίν), Χοχλόβ (66' Σιμουτένκοβ), Κολιβάνοβ. Γερμανία (Μπέρτι Φογκτς): Κέπκε, Ζάμερ, Ρόιτερ, Μπάμπελ, Τσίγκε, Άιλτς, Χέλμερ, Χάσλερ (67' Φρόιντ), Μέλερ (87' Στρουντς), Μπίρχοφ (85' Κουντς), Κλίνσμαν. Ημερομηνία: Κυριακή 16 Ιουνίου. Όμιλος: Γ. Γήπεδο: Ολντ Τράφορντ, Μάντσεστερ. Θεατές: 50.760. Διαιτητής: Κιμ Μίλτον Νίλσεν (Δανία). Σκόρερ: 56' Ζάμερ, 77', 90' Κλίνσμαν. Κόκκινη: Κόβτουν

Ρωσία-Γερμανία 0-3: O αρχηγός είναι εδώ

Η Γερμανία προερχόταν από μία σπουδαία εμφάνιση και νίκη απέναντι στην Τσεχία και ήθελε τη νίκη για να 'κλειδώσει' την πρόκριση στα προημιτελικά του Euro 1996. Στον αντίποδα, η Ρωσία είχε γνωρίσει την ήττα με 1-2 από την Ιταλία, αλλά είχε σταθεί εξαιρετικά, αφού ξεχείλιζε από ταλέντο και ποιότητα, ειδικά μεσοεπιθετικά. Σε έναν 'όμιλο του θανάτου', όπως ήταν ο 3ος όμιλος εκείνης της διοργάνωσης, κανένα αποτέλεσμα δεν θα αποτελούσε έκπληξη.

Η επιστροφή του (αρχηγού) Κλίνσμαν, ο οποίος απουσίασε από την πρεμιέρα λόγω τιμωρίας, ήταν ένα πολύ θετικό μαντάτο για τον προπονητή της ομάδας, Μπέρτι Φογκτς. Ωστόσο, κι η Ρωσία είχε μία σημαντική αλλαγή, αφού ο Όλεγκ Ρομάντσεφ αποφάσισε να αλλάξει τερματοφύλακα, δίνοντας την ευκαιρία στον Ντμίτρι Χάριν να πάρει γάντια βασικού και να αποδείξει την αξία του.

Κι αλήθεια είναι πως ο 28χρονος γκολκίπερ της Τσέλσι ήταν εξαιρετικός στο 1ο μέρος, με αποκορύφωμα την εντυπωσιακή απόκρουση στην όμορφη κεφαλιά του Αντρέας Μέλερ. Οι Γερμανοί ήταν καλύτεροι, πίεζαν για το γκολ, αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά αν το σουτ στην κίνηση του Ίλια Τσιμπάλαρ κατέληγε στα δίχτυα και όχι στο αριστερό δοκάρι του Αντρέας Κέπκε, ο οποίος μπλόκαρε στη συνέχεια την μπάλα σε κοντινή κεφαλιά του Ιγκόρ Κολιβάνοφ.

Ο Γίργκεν Κλίνσμαν της Γερμανίας σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Ρωσία για τη φάση των ομίλων του Euro 1996 στο 'Όλντ Τράφορντ', Μάντσεστερ, Κυριακή 16 Ιουνίου 1996
Ο Γίργκεν Κλίνσμαν της Γερμανίας σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με τη Ρωσία για τη φάση των ομίλων του Euro 1996 στο 'Όλντ Τράφορντ', Μάντσεστερ, Κυριακή 16 Ιουνίου 1996 AP PHOTO/MICHAEL PROBST

Η ευκαιρία 'αφύπνισε' τους Γερμανούς, που έχαναν τη μία ευκαιρία μετά την άλλη. Όμως, λίγο έλειψαν να το 'πληρώσουν' αν ο σταρ της Ρωσίας, Αλεκσάντρ Μοστοβόι, είχε πιο καθαρό μυαλό και δεν έκανε ένα παραπάνω κοντρόλ, όταν βρέθηκε τετ α τετ με τον Κέπκε. Μία ευκαιρία που είναι δεδομένο πως στιγμάτισε τόσο τον ίδιο, όσο και τους Ρώσους γενικότερα.

Κι επειδή το ποδόσφαιρο τιμωρεί, ο MVP του 1ου μέρους για τη Ρωσία, έγινε ο... μοιραίος στο 2ο, καθώς στο 56ο λεπτό δεν κατάφερε να μπλοκάρει το σουτ του Ματίας Ζάμερ, ο οποίος πήρε το 'ριμπάουντ' και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0. Ένα γκολ που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τους Ρώσους, αφού από εκείνο το σημείο και ύστερα υπήρχε μόνο μία ομάδα στο γήπεδο. Η αποβολή του Γιούρι Κόβτουν στο 70' διευκόλυνε ακόμα περισσότερο το έργο των Γερμανών, με τον Κλίνσμαν να αναλαμβάνει δράση και να σημειώνει ένα από τα ωραιότερα γκολ του τουρνουά στο 77' και ένα κλασικό 'σεντερφορίσιο' στο 90', ρίχνοντας στο 'καναβάτσο' τους Ρώσους και στέλνοντας την ομάδα του στα προημιτελικά.

Κροατία (Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς): Λάντιτς, Στάνιτς, Στίματς, Γέρκαν, Μπίλιτς, Γιάρνι, Ασάνοβιτς, Μπόμπαν (82' Γιούρτσεβιτς), Προσινέτσκι (88' Μλαντένοβιτς), Σούκερ, Βλάοβιτς (82' Σόλντο). Δανία (Ρίτσαρντ Μέλερ Νίλσεν): Άντερσεν, Χέλβεγκ (46' Λάουρσεν), Τόμσεν, Γ. Χεγκ, Ρίπερ, Σιένμπεργκ, Μπ. Νίλσεν, Λάρσεν (69' Τέφτινγκ), Βίλφορτ (59' Μπεκ), Μπ. Λάουντρουπ, Μ. Λάουντρουπ. Ημερομηνία: Κυριακή 16 Ιουνίου. Όμιλος: Δ. Γήπεδο: Χίλσμπορο, Σέφιλντ. Θεατές: 33.671. Διαιτητής: Μαρκ Μπατά (Γαλλία). Σκόρερ: 54' πέν., 90' Σούκερ, 81' Μπόμπαν

Κροατία-Δανία 3-0: Ο Σμάιχελ υποκλίθηκε στον Σούκερ

Το 'Χίλσμπορο' έχει μείνει δυστυχώς στην ιστορία για την τραγωδία της 15ης Απριλίου του 1989, αφού 96 φίλαθλοι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του συνωστισμού που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια του ημιτελικού του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ της Λίβερπουλ και της Νότιγχαμ. Επτά χρόνια αργότερα, στο ίδιο γήπεδο, ο Σούκερ προσέφερε μία από τις πιο ολοκληρωμένες εμφανίσεις που έχει πραγματοποιήσει ποδοσφαιριστής σε τελική φάση Euro.

Για τη 2η αγωνιστική του 4ου ομίλου, η Κροατία αντιμετώπισε την κάτοχο του τροπαίου και μεγάλη έκπληξη της προηγούμενης διοργάνωσης, Δανία, η οποία είχε αναδειχθεί ισόπαλη 1-1 με την Πορτογαλία στην πρεμιέρα. Στον αντίποδα, η ομάδα του Μίροσλαβ Μπλάζεβιτς είχε επικρατήσει 1-0 της Τουρκίας χάρη σε γκολ ενός μετέπειτα 'πράσινου', του Γκόραν Βλάοβιτς. Ουσιαστικά, οι Κροάτες ήθελαν τη νίκη για να πάρουν την πρόκριση στα προημιτελικά, ενώ οι Δανοί ήθελαν να μείνουν ζωντανοί στην προάσπιση του τίτλου τους.

Από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, ήταν εμφανές πως ο Σούκερ κι η παρέα του θα είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα. Μάλιστα, ήταν τέτοια η θέληση και το πάθος των Κροατών, που λίγο έλειψε να έχουμε 'μανούρα' μεταξύ του Σούκερ και του Πέτερ Σμάιχελ, ύστερα από εναέρια διεκδίκηση της μπάλας των δύο παικτών. Ο Κροάτης δεν έδωσε σημασία στην αντίδραση του τερματοφύλακα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έχοντας σημαντικότερα πράγματα να ασχοληθεί, όπως ήταν δηλαδή μία μεγάλη νίκη απέναντι στην κάτοχο. Λίγο νωρίτερα, είχε βγάλει τον Βλάοβιτς απέναντι στον Σμάιχελ με μία υπέροχη κάθετη, αλλά ο 24χρονος επιθετικός δεν κατάφερε να τον νικήσει.

Ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν και ο Γκόραν Βλάοβιτς της Κροατίας μονομαχούν με τον Μαρκ Ρίπερ της Δανίας στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων του Euro 1996 στο 'Χίλσμπορο', Σέφιλντ, Κυριακή 16 Ιουνίου 1996
Ο Ζβόνιμιρ Μπόμπαν και ο Γκόραν Βλάοβιτς της Κροατίας μονομαχούν με τον Μαρκ Ρίπερ της Δανίας στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων του Euro 1996 στο 'Χίλσμπορο', Σέφιλντ, Κυριακή 16 Ιουνίου 1996 AP PHOTO/DUSAN VRANIC

Η εικόνα δεν άλλαξε ούτε στο 2ο μέρος, αλλά αυτήν τη φορά η εξαιρετική κάθετη του Σούκερ με το μαγικό αριστερό στον Μάριο Στάνιτς είχε αντίκτυπο στην εξέλιξη του αγώνα, αφού ο Κροάτης εξτρέμ ανατράπηκε από τον Σμάιχελ στη μεγάλη περιοχή. Την εκτέλεση ανέλαβε (προφανώς) ο Σούκερ, που πήρε πολλά μέτρα φόρα και με όμορφο πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0. Ο νεοαποκτηθείς επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης συνέχιζε να μοιράζει υπέροχες ασίστ στους συμπαίκτες του, αποδεικνύοντας πως πέρα από 'killer' είναι και εξαιρετικός δημιουργός, με τον Ζβόνιμιρ Μπόμπαν να διαμορφώνει το 2-0 με κίνηση σέντερ φορ και κοντινό πλασέ προ κενής εστίας. Ωστόσο, ο Σούκερ δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα. Αφού πρώτα 'προειδοποίησε' τον Σμάιχελ ότι έχει την ικανότητα να τον κρεμάσει με ένα σουτ από το κέντρο, στη συνέχεια 'κλείδωσε' την εμφατική νίκη με μία υπέροχη λόμπα που προκάλεσε την 'απομυθοποίηση' του Δανού τερματοφύλακα. Η Δανία ήταν πλέον εκτός, ενώ οι Κροάτες έδειχναν πως θα είναι ένας σκληρός και δυνατός αντίπαλος στη συνέχεια του τουρνουά.

Ο ήρωας της ημέρας: Η λόμπα του Σούκερ

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψεις την εμφάνιση του Κροάτη επιθετικού απέναντι στη Δανία. Η ραψωδία του έχει μείνει στην ιστορία των Euro και είναι δεδομένο πως όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα επιστρέφουμε ξανά και ξανά σε εκείνο το απόγευμα και όσα είδαμε από τον 28χρονο ποδοσφαιριστή. Όμως, αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε μία στιγμή, δεν θα ήταν άλλη από τη μαγική λόμπα απέναντι σε έναν από τους καλύτερους (αν όχι τον καλύτερο) τερματοφύλακες εκείνης της εποχής.

Με τη συμπλήρωση 90 λεπτών στον αγώνα, ο Σμάιχελ είχε ανέβει στην αντίπαλη περιοχή, για μία εκτέλεση κόρνερ, σε μία απέλπιδα προσπάθεια των Δανών να επιστρέψουν στον αγώνα. Όμως, η επίθεση δεν εξελίχθηκε ιδανικά κι ο πανύψηλος τερματοφύλακας αναγκάστηκε να επιστρέψει γρήγορα στο τέρμα του. Ο Αλιόσα Ασάνοβιτς έβγαλε μία μαγική βαθιά μπαλιά στον Σούκερ, ο οποίος κατέβασε υποδειγματικά την μπάλα, μπήκε στη μεγάλη περιοχή και την κατάλληλη στιγμή με μία φανταστική λόμπα κρέμασε τον αντίπαλό του, προσφέροντας ένα από τα highlights του τουρνουά.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Σμάιχελ ερωτήθηκε για εκείνη τη φάση κι αφού αρχικά αστειεύτηκε πως δεν θυμάται τίποτα, απάντησε πως "ήταν ένα γκολ κλάσης. Πρέπει να πω πως, μπορεί να φάνηκε εύκολο για εκείνον, αλλά ήταν σπουδαίο γκολ. Ήταν ένας σπουδαίος παίκτης, έπαιξε σε μερικές από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ευρώπη και ήταν πραγματικά φανταστικός για την Κροατία. Πρέπει να εκτιμάς το ωραίο και εκείνο το γκολ ήταν ένα από τα καλύτερα".

Δείτε όλα τα κείμενα του Contra.gr από το rewatch του Euro 1996.

News 24/7

24MEDIA NETWORK