Εξώδικο του Απόλλωνα στον Κοντονή!

Μετά από απόφαση του Σταύρου Κοντονή όχι μόνο απαγορεύεται η μετακίνηση των οπαδών του Ολυμπιακού στο γήπεδο της Ριζούπολης για τον ημιτελικό της Μ. Τετάρτης με τον Απόλλωνα αλλά απαγορεύεται και η διάθεση εισιτηρίων σε μεμονωμένους φιλάθλους των πρωταθλητών.

Εξώδικο του Απόλλωνα στον Κοντονή!

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την οργή των ανθρώπων του Απόλλωνα οι οποίοι έλεγαν ότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση διότι δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει τους φιλάθλους που θα σπεύσουν στα εκδοτήρια σε Ολυμπιακούς και μη.

Μάλιστα η "ελαφρά ταξιαρχία" έστειλε και εξώδικο στο υπουργείο αθλητισμού που κοινοποίησε σε ΕΠΟ και ΕΛΑΣ.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΛΑΣ από τη σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας του ματς είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί τη μετάβαση οπαδών του Ολυμπιακού στο γήπεδο το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στη Νέα Φιλαδέλφεια με ότι αυτό συνεπάγεται για επεισόδια με οπαδούς της ΑΕΚ.

Aναλυτικά

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΔΗΛΩΣΗ

Της ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρίας, με την επωνυμία «ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ Π.Α.Ε.», που εδρεύει στην Αθήνα (Ριζούπολη), Λ. Ηρακλείου αρ. 119 και εκπροσωπείται νόμιμα.

ΠΡΟΣ

1. Τον κ. Υφυπουργό Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σταύρο Κοντονή, κατοικοεδρεύοντα στο Μαρούσι, οδός Ανδρέα Παπανδρέου αρ. 37.

2. Την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, Λ. Αλεξάνδρας αρ. 173.

3. Την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, που εδρεύει στην Αθήνα, Πάρκο Γουδί και εκπροσωπείται νόμιμα.

Με την με αρ. πρωτ. 93863/4409/1364/265/7.4.2015 απόφαση του α΄ από Εσάς, μετά από την με αριθμό πρωτοκόλλου 1003/1/43/4/23/6.4.2015 γνώμη – εισήγηση του β΄ από Εσάς, αποφασίστηκε η απαγόρευση διάθεσης εισιτηρίων και μετακίνησης φιλάθλων της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ στο Γήπεδο Ριζούπολης «Γ. Καμάρας», κατά την διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού αγώνα της 8-4-2015 την Μ. Τετάρτη και ώρα 19:00 μεταξύ των ομάδων ΠΑΕ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ – ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ για την ημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας Ανδρών αγωνιστικής περιόδου 2014 – 2015, για σοβαρούς λόγους διαφύλαξης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η ΠΑΕ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ πρέπει α) να μην διαθέσει εισιτήρια στην ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ για οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων και β) να μην επιτραπεί στο γήπεδο η είσοδος φιλάθλων του Ολυμπιακού.

Στην πράξη, η απόφαση αυτή συνιστά, ουσιαστικά, την αποφυγή ευθυνών από τους αρμόδιους για την έκδοση και τήρησή της. Συγκεκριμένα: Ο κ. Υπουργός εξέδωσε την απαγόρευση, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην Ομάδα μας. Η ΓΑΔΑ εισηγήθηκε την απαγόρευση, οφείλει, όμως να αστυνομεύσει πραγματικά την εφαρμογή της. Η ΕΠΟ, μολονότι διοργανώτρια Αρχή του Κυπέλλου Ελλάδας, ουδεμία προσπάθεια κατέβαλε για την ομαλή διεξαγωγή ενός αγώνα, που είχε όλες τις προϋποθέσεις να είναι γιορτή για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο, σε ένα γήπεδο κόσμημα, εάν όμως συμβεί το παραμικρό από φιλάθλους τρίτων ομάδων θα έλθει να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος μας, ως γηπεδούχου ομάδας.

Η απόφαση του α΄ από Εσάς είναι στην πράξη ανεφάρμοστη, αφού παρά την απαγόρευση οργανωμένης, δεν εμποδίζεται η μετακίνηση μεμονομένων υποστηρικτών της ομάδας του Ολυμπιακού ή άλλης ομάδας, με την οποία πιθανόν υπάρχουν μεταξύ τους οπαδικής φύσεως διαφορές, που θα μπορούσαν να εισέλθουν στο γήπεδο και να λύσουν εκεί τις όποιες μεταξύ τους διαφορές.

Ο μόνος τρόπος εφαρμογής της αποφάσεως είναι η Ελληνική Αστυνομία, η μοναδική αρμόδια για άσκηση ελέγχου Δημόσια Αρχή, ασκώντας χρηστά και αποτελεσματικά τα καθήκοντά της, να ασκεί έλεγχο έξω από το γήπεδο πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα και να εμποδίζει, κατά την κρίση της, την προσέγγιση των φιλάθλων που εκείνη κρίνει αναγκαίο, φέροντας και την σχετική ευθύνη των επιλογών της. Αυτός είναι ο ρόλος της αληθινής αστυνόμευσης και της άσκησης δημόσιας εξουσίας και όχι η απλή παρατήρηση των εκάστοτε τεκταινομένων.

Δυστυχώς, όμως, η απόφαση του α΄ από Εσάς επιρρίπτει, στην πράξη, την ευθύνη για την τήρησή και εφαρμογή της στην ΠΑΕ ΑΠΟΛΛΩΝ, ως γηπεδούχο ομάδα, αλλά η αποκλειστική αρμοδιότητα άσκησης ελεγκτικής εξουσίας ανήκει στην ΕΛ.ΑΣ. Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι η ΠΑΕ ΑΠΟΛΛΩΝ δεν έχει, κατά Νόμο, την εξουσία άσκησης ελέγχου, εκτός γηπέδου, ενώ εάν το επιχειρήσει, αυτό θα συνιστά αντιποίηση Αρχής, με ποινικές σε βάρος της κυρώσεις. Στην ουσία, το τί θα συμβεί εντός γηπέδου, όπου την ευθύνη έχει η ΠΑΕ ΑΠΟΛΛΩΝ (σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο και το πειθαρχικό δίκαιο της ΕΠΟ) δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά από την πολιτεία και τα Όργανά της.

Η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να ασκήσει τα καθήκοντά της, για τήρηση της απόφασης, αλλά και για πρόληψη πράξεων στρεφομένων κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας και της περιουσίας και να μην αρκεσθεί σε ρόλο «παρατηρητή». Ειδικά, ο υπεύθυνος της ΕΛΑΣ κατά κανένα τρόπο δεν θα πρέπει να επιτρέψει, υπό το πρόσχημα της πρόκλησης επεισοδίων έξω από το γήπεδο, την ανέλεγκτη είσοδο οιουδήποτε στο γήπεδο, χωρίς εισιτήριο. Πιθανή πλημμελής άσκηση των καθηκόντων της ΕΛ.ΑΣ. συνιστά παράβαση καθήκοντος (άρθρο 259 Π.Κ.), ενώ κάθε ζημία και/ή βλάβη που ήθελε προκληθεί από παραβατικές συμπεριφορές οπαδών άλλων ομάδων γεννά υποχρέωση αποζημίωσης των παθόντων, μεταξύ αυτών και της Ομάδας μας, κατ’ άρθρο 105, 106 Εισ.Ν.Α.Κ.

Πέραν των παραπάνω νομικών διατυπώσεων υπάρχει η ουσία της υπόθεσης.

Πέντε (5) φορείς εμπλέκονται για την διεξαγωγή του αγώνα: 1) Ο κ. Υπουργός, 2) Η ΕΠΟ, 3) η ΕΛ.ΑΣ, 4) Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, 5) Η ΠΑΕ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ.

Από αυτούς, η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, όπως είχε αναφαίρετο δικαίωμα, δήλωσε ότι δεν θα λάβει εισιτήρια, απόφαση, η οποία προφανώς δεν έχει σχέση με την Ομάδα μαςη οποία δεν έχει διαφορές με κανέναν, αλλά είναι υγιής οικονομικά και ηθικά και φίλη με όλα τα ποδοσφαιρικά σωματεία, απευθυνόμενη σε οικογένειες, που έρχονται σε ένα από το πιο καλοδιατηρημένα γήπεδα της Ελλάδας για να δούν ποδόσφαιρο και μόνον.

Η ΕΠΟ ένιψε τα χείρας της μεταθέτοντας την απόφαση στον κ. Υπουργό, το ίδιο και η ΕΛ.ΑΣ., ενώ ο κ. Υπουργός έπραξε το τυπικά νόμιμο, ώστε να παραμείνει στο απυρόβλητο, χωρίς, όμως, να φροντίσει για την πραγματική εφαρμογή της απόφασής του. Οι τρείς αμέσως παραπάνω φορείς λειτούργησαν σαν σύγχρονοι «Πόντιοι Πιλάτοι» απέσεισαν τις ευθύνες τους και «σταυρώνουν» την ΠΑΕ ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ, η οποία δεν έχει ούτε την κατά Νόμο εξουσία, ούτε την πραγματική δύναμη να επιβάλλει την τήρηση της απόφασης του κ. Υπουργού.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

με ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου

• Διαμαρτύρομαι για τις ανωτέρω επιλογές των καθ’ ων η παρούσα.

• Καλώ τους α΄ και β΄ από Εσάς να ασκήσετε τα καθήκοντά σας και να διασφαλίσετε την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

• Σας δηλώνω ότι, σε περίπτωση μη νόμιμης και χρηστής άσκησης των καθηκόντων των α΄ και β΄ από Εσάς, θα ασκήσω τα εκ του Νόμου προβλεπόμενα δικαιώματα, προς διασφάλιση των ηθικών και περιουσιακών δικαιωμάτων μου.

Αθήνα, 7-4-2015

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος

News 24/7

24MEDIA NETWORK