Ευρωπαϊκή λίγκα με 20 συλλόγους στο προσκήνιο

Ο πρόεδρος της Γαλατάσαραϊ, Ουνάλ Αϊσάλ, έριξε μία... βόμβα στο παγκόσμιο συνέδριο "Leaders in Football" που διεξήχθη στο "Στάμφορντ Μπριτζ" του Λονδίνου, κάνοντας λόγο για ευρωπαϊκή λίγκα 20 μεγάλων συλλόγων η οποία ήδη συζητείται από τους αρμόδιους φορείς.

GALATASARAY KULUBU OLAGAN DIVAN KURULU  TOPLANTISI GALATASARAY ADASI'NDA YAPILDI. TOPLANTIYA BASKAN UNAL AYSAL DA KATILARAK BIR KONUSMA YAPTI. (ANADOLU AJANSI - SINAN GUL) (20110608)
GALATASARAY KULUBU OLAGAN DIVAN KURULU TOPLANTISI GALATASARAY ADASI'NDA YAPILDI. TOPLANTIYA BASKAN UNAL AYSAL DA KATILARAK BIR KONUSMA YAPTI. (ANADOLU AJANSI - SINAN GUL) (20110608) AA

"Οι αλλαγές φέρνουν μεγαλύτερη ενέργεια και συνέργεια. Φτάσαμε σε μία στάσιμη κατάσταση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, δεν βελτιωνόμαστε αρκετά. Αυτό θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο", δήλωσε αρχικά στους δημοσιογράφους ο Αϊσάλ, ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες στη γειτονική χώρα και εδώ και δύο χρόνια πρόεδρος των πρωταθλητών Τουρκίας.

"Οι 15-20 κορυφαίοι σύλλογοι συμφωνούν με αυτό. Μπορεί να υπάρχουν 1-2 εξαιρέσεις για τοπικούς και πολιτικούς λόγους, αλλά το καταλαβαίνω. Για το μέλλον των ευρωπαϊκών συλλόγων και του ποδοσφαίρου, όμως, κανείς δεν μπορεί να πει 'όχι' σε αυτό. Προς στιγμήν, μοιάζει με όνειρο, με όραμα. Είμαι βέβαιος ότι αργά ή γρήγορα, το πολύ σε 5 χρόνια, θα είναι πραγματικότητα. Το ποδόσφαιρο είναι μία σπουδαία βιομηχανία, μία αναπτυσσόμενη βιομηχανία. Μία ευρωπαϊκή super league θα έφερνε μεγάλη υποστήριξη και θα ενεργοποιούσε το ποδόσφαιρο γενικότερα".

Στη συνέχεια, ο Αϊσάλ έδωσε κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με το εγχείρημα: "Νομίζω ότι θα συμμετέχουν 20 μεγάλες ομάδες, με τρεις έως πέντε να αλλάξουν κάθε χρόνο. Μπορεί να καθοριστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να χρησιμεύσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και να προσφέρει νέους ορίζοντες στο άθλημα. Μπορεί να ελέγχεται από την UEFA ή από τους συλλόγους, αν και είναι καλύτερα από τους συλλόγους. Οι ομάδες θα πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις όπως το Financial Fair Play. Θα είναι καλό για τους ευρωπαϊκούς συλλόγους να συμμετάσχουν σε αυτό το πρωτάθλημα".

Ο Αϊσάλ υποστήριξε ότι αφετηρία του πρότζεκτ θα μπορούσε να είναι η απόσχιση των 20 μεγαλυτέρων συλλόγων από την UEFA, αλλά εκπρόσωπος της συνομοσπονδίας υπογράμμισε ότι δεν είχε λάβει γνώση για κάποιο σχέδιο διαμόρφωσης νέας λίγκας. Ο Τούρκος παράγοντας, μάλιστα, αποκάλυψε ότι δύο σημαντικά brands έχουν εκφράσει χορηγικό ενδιαφέρον για τη διοργάνωση, προσθέτοντας ότι δεν περιμένει οι σύλλογοι να αποχωρήσουν κι από τα εγχώρια πρωταθλήματά τους, αλλά να έχουν 40-50 παίκτες, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις διοργανώσεις.

Στήριξη από Ανιέλι

Ο ιδιοκτήτης της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι, δεν απέρριψε μία τέτοια προοπτική, εξηγώντας ότι εφόσον δημιουργηθεί μία ευρωπαϊκή λίγκα, θα πρέπει να έχει κλειστό χαρακτήρα.

"Εάν κάποιος αποχωρήσει από το σύστημα, τότε πιθανότατα η καλύτερη διοργάνωση είναι μία κλειστή διοργάνωση με τις 20 καλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες. Μπορεί να έχουμε μία απόσχιση, αλλά έχουν 20 σύλλογοι την πειθαρχία να στείλουν γράμμα στην UEFA και να οργανώσουν ένα τουρνουά μέσα σε μια νύχτα;" διερωτήθηκε ο Ιταλός επιχειρηματίας μπροστά σε άλλους αξιωματούχους στην ετήσια εκδήλωση του Λονδίνου, στην οποία παρευρέθηκαν πάνω από 1.000 άτομα που έχουν να κάνουν με το ποδόσφαιρο.

Στη συνέχεια, μιλώντας στους δημοσιογράφους, έκανε πίσω τονίζοντας ότι μιλούσε σε "ακαδημαϊκό επίπεδο" και προσθέτοντας ότι "εάν είσαι μέρος ενός συστήματος, το αποδέχεσαι και επιθυμείς να το βελτιώσεις".

Άρνηση από ECA

Οι εκκλήσεις για μία ευρωπαϊκή λίγκα με τη συμμετοχή των κορυφαίων συλλόγων από όλη τη "γηραιά Ήπειρο" δεν είναι καινούργια. Ένα πάγιο αίτημα της πάλαι ποτέ G14, της ένωσης των μεγαλυτέρων ποδοσφαιρικών σωματείων της Ευρώπης ήταν η δημιουργία ενός τέτοιου πρωταθλήματος, παράλληλα με την απόσχιση των συμμετεχουσών ομάδων από τους "κόλπους" της UEFA.

Το εν λόγω αίτημα - απειλή δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα και μετά από συσκέψεις με την UEFA, η G14 διαλύθηκε και τη θέση της πήρε η ECA, η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων, η οποία σήμερα αριθμεί 214 συλλόγους - μέλη και εκπρόσωπος της οποίας υποστήριξε για τις δηλώσεις Αϊσάλ ότι "δεν έχει συζητηθεί ποτέ κάποια νέα διοργάνωση". Η ECA με την UEFA έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας μέχρι το 2018 κι έκτοτε όλα είναι πιθανά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK