ΦΑΚΕΛΟΣ ΡΟΜΠΕΡΤΟ: Γιατί δεν παίζει στην Εθνική Ισπανίας

Το Contra.gr ανοίγει το φάκελο "Ρομπέρτο - Εθνική Ισπανίας". Διαβάστε τι δήλωσε γι'αυτόν ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, τι εκτιμούν δύο Ισπανοί δημοσιογράφοι για την κλήση του Ρομπέρτο στην Εθνική και δείτε τη σύγκριση με υπόλοιπους τερματοφύλακες.

ΦΑΚΕΛΟΣ ΡΟΜΠΕΡΤΟ: Γιατί δεν παίζει στην Εθνική Ισπανίας
INTIME SPORTS

Ο Ρομπέρτο πραγματοποιεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εντυπωσιακές εμφανίσεις με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ο Ισπανός τερματοφύλακας είναι εκ των πρωταγωνιστών της εξαιρετικής πορείας των "ερυθρολεύκων" στους ομίλους του Champions League, ενώ στον αγώνα απέναντι στη Γιουβέντους στο "Γ. Καραϊσκάκης" θεωρείται ο σημαντικότερος παράγοντας που η ομάδα του Μίτσελ κατάφερε να επικρατήσει, καθώς οι αποκρούσεις του ήταν καθοριστικές.

Οι πολύ καλές εμφανίσεις του, όπως είναι λογικό, δεν έχουν αφήσει αδιάφορους τους συμπατριώτες του, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα όλο και πιο "φανερά" μέσα από άρθρα και ρεπορτάζ τον βάζουν στα… ραντάρ του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε για μία θέση στην αποστολή της εθνικής Ισπανίας.

Ποια είναι η γνώμη των Ισπανών

Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού δεν έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης από τον φίλαθλο αλλά και δημοσιογραφικό κόσμο της Ισπανίας. Πολλοί τον θεωρούσαν "γκαφατζή", ενώ είναι γνωστή η κόντρα που είχε με τους δημοσιογράφους της Πορτογαλίας, στον ένα χρόνο που αγωνίστηκε στην Μπενφίκα. Όμως ο Ρομπέρτο ύστερα από τις εξαιρετικές εμφανίσεις που πραγματοποίησε απέναντι στους "Αετούς της Λισαβόνας" την περσινή χρονιά ανάγκασε αρκετούς να αναθεωρήσουν.

Όμως, όσον αφορά τον Ισπανικό Τύπο η προσπάθεια που καταβάλει ο άσος του Ολυμπιακού να αποκηρύξει την ταμπέλα του "μέτριου" είναι τεράστια, καθώς οι Ισπανοί δημοσιογράφοι δεν έχουν εβδομαδιαία "τριβή" με το ελληνικό πρωτάθλημα και παρακολουθούν τον Ρομπέρτο μόνο στους αγώνες του Champions League.

ΦΑΚΕΛΟΣ ΡΟΜΠΕΡΤΟ: Γιατί δεν παίζει στην Εθνική Ισπανίας
INTIME SPORTS

Παράλληλα, η χαμηλή δυναμικότητα του ελληνικού πρωταθλήματος δεν βοηθάει. Χαρακτηριστικά είναι τα περσινά άρθρα των ιστοσελίδων "20minutos.es" και "futbolprimera.es". Οι Ισπανοί όπως είναι λογικό θεωρούν πως ο Ρομπέρτο αγωνίζεται σε ένα πολύ κατώτερο πρωτάθλημα από το ισπανικό, λιγότερο ανταγωνιστικό, με αποτέλεσμα ο Ισπανός γκολκίπερ να μην εξελίσσεται κι ούτε να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα κάτω από τα γκολπόστ, τέτοια που να δείχνει τις ικανότητές του, όπως κάνει στο Champions League.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως λίγο διάστημα πριν την έναρξη του Μουντιάλ και μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Βίκτορ Βαλντές, ακούστηκε το όνομα του Ρομπέρτο ως υποψήφιου για την τριάδα της εθνικής Ισπανίας, μαζί με τους Ντιέγκο Λόπες (Ρεάλ Μαδρίτης τότε), Νταβίντ Ντε Χέα (Μαν. Γιουνάιτεντ), Κίκο Κασίγια (Εσπανιόλ), Γκόρκα Ιραϊθόθ (Μπιλμπάο), Αντριάν (Γουέστ Χαμ) και Ρομπέρτο Φερνάντεθ (Γρανάδα). Όμως σε όλα τα κείμενα εκείνης της περιόδου υπήρχε η υποσημείωση πως η κλήση του 28χρονου άσου συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες λόγω της χαμηλής ποιότητας του ελληνικού πρωταθλήματος.

Αντιστροφή κλίματος

Το κλίμα όμως το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να αντιστρέφεται, κι αυτό οφείλεται στις εξαιρετικές εμφανίσεις του Ισπανού, o οποίος αποδεικνύει με την παρουσία πως αξίζει την προσοχή των συμπατριωτών του.

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα μας "εκμυστηρεύτηκαν" οι Ισπανοί δημοσιογράφοι, Χουάν Γάτο και Μιγκέλ Άνχελ Λάρα, που κάνουν λόγο για μελλοντικό ενδιαφέρον της Ατλέτικο για επαναπατρισμό του Ρομπέρτο και εκφράζουν την πεποίθηση πως κάποια στιγμή θα πάρει την ευκαιρία του στην Εθνική Ισπανίας.

Juan Gato (Χουάν Γάτο) από την Cadena COPE

Υπάρχουν πιθανότητες να κληθεί ο Ρομπέρτο στην Εθνική Ισπανίας;

"Πιστεύω ότι ο Ρομπέρτο αργά ή γρήγορα θα έχει την ευκαιρία του στην Εθνική. Δεν νομίζω ότι μπορεί να περάσει απαρατήρητη η απόδοσή του όχι μόνο φέτος, αλλά και πέρυσι. Πολλοί ίσως θεωρούν εμπόδιο το γεγονός ότι σε αντίθεση με τους άλλους τερματοφύλακες της Εθνικής, ο Ρομπέρτο αγωνίζεται σε ένα πρωτάθλημα χαμηλότερου επιπέδου.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι το σημείο αναφοράς για τον Ντελ Μπόσκε είναι τα παιχνίδια του Τσάμπιονς Λιγκ. Από την άλλη, ο Ισπανός εκλέκτορας δεν συνηθίζει να υποτιμά οποιαδήποτε ξένη διοργάνωση. Άρα, δεν τον απασχολεί αν ένας παίκτης παίζει στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία ή την Αγγλία".

Προσπέρασε τον Ρομπέρτο ο Κασίγια;

"Η θέση του τερματοφύλακα στην Εθνική είναι τα τελευταία χρόνια χτισμένη γύρω από τον Κασίγιας. Η γνώμη μου είναι πως όσο ο Ίκερ θα έχει παιχνίδια στη Ρεάλ, θα είναι ο πρώτος τερματοφύλακας της Εθνικής Ισπανίας. Όταν σταματήσει να είναι βασικός στη Ρεάλ, τότε θα έρθει η διάδοχη κατάσταση, η οποία όμως θα είναι αρκετά βελούδινη, αφού το τεχνικό επιτελείο έχει ήδη έτοιμο τον επόμενο βασικό τερματοφύλακα που θα είναι ο Ντε Χέα.

ΦΑΚΕΛΟΣ ΡΟΜΠΕΡΤΟ: Γιατί δεν παίζει στην Εθνική Ισπανίας
2014 GETTY IMAGES

Πίσω από αυτούς τους δυο ακολουθεί ο τρίτος, ο οποίος, όπως μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια οι Αραγονές και Ντελ Μπόσκε, δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Η επιλογή του, παρόλα αυτά, ποτέ δεν είναι τυχαία. Τους τελευταίους μήνες η θέση του τρίτου παίζεται στο μυαλό του Ντελ Μπόσκε ανάμεσα στον Κασίγια της Εσπανιόλ και τον Ρομπέρτο. Μπορώ να σας πω, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των τελευταίων εβδομάδων, πως παρά το γεγονός ότι τελικά για τα δυο πρόσφατα παιχνίδια επιλέχτηκε ο Κασίγια, ο Ρομπέρτο έχει κερδίσει αρκετούς πόντους. Οι εμφανίσεις του στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι εκπληκτικές και ο παίκτης - θα το δείτε - θα κληθεί και πιθανότατα θα έχει την ευκαιρία του σε κάποιο φιλικό, όπως την είχε και ο Κασίγια".

Αποτελεί εμπόδιο το χαμηλού επιπέδου ελληνικό πρωτάθλημα;

"Ο Ντελ Μπόσκε γνωρίζει καλά τον Ρομπέρτο εδώ και χρόνια. Τον έχει δει να αγωνίζεται με τις μικρές εθνικές και αυτό είναι στα υπέρ του παίκτη του Ολυμπιακού. Θα επαναλάβω ότι ο Βιθέντε δεν κρίνει έναν παίκτη από το πρωτάθλημα στο οποίο αγωνίζεται, από τη στιγμή που μπορεί να έχει δείγμα από σημαντικής δυναμικότητας παιχνίδια όπως είναι το Τσάμπιονς Λιγκ και οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις γενικότερα. Όπως παρακολουθεί τον Ρομπέρτο, έτσι, ας πούμε, παρακολουθεί και τον Τζόναταν Σοριάνο της Ζάλτσμπουργκ. Και θα σου αποκαλύψω ότι έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του και τον Μποτία. Με τα τόσα προβλήματα στην άμυνα, δεν θα είναι απίθανο να τον δείτε να καλεί τον Μποτία, τον οποίο επίσης γνωρίζει από την U21 και τις άλλες μικρές εθνικές".

Οι καλές εμφανίσεις του Ρομπέρτο πιστεύετε ότι θα φέρουν προτάσεις το καλοκαίρι από την Ισπανία ή άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

"Είναι σίγουρο. Ο Ρομπέρτο δεν έχει κάνει απλά καλά παιχνίδια, έχει κάνει σούπερ παιχνίδια και η γνώμη μου είναι πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται μπροστά από τον Κασίγια. Αν θέλεις να γίνω πιο συγκεκριμένος, πιστεύω ότι η ίδια η Ατλέτικο τον έχει ήδη στο μυαλό της. Έκανε τραγικό λάθος να τον παραχωρήσει πρώτα δανεικό και στη συνέχεια να τον πουλήσει. Η Ατλέτικο απέκτησε τον Μιγκέλ Άνχελ Μογιά, έχοντας στο μυαλό της να τον έχει ως δεύτερη λύση πίσω από τον Κουρτουά, τον οποίο πίστευε πως θα μπορούσε να τον κρατήσει για έναν ακόμα χρόνο δανεικό.

Όταν συνειδητοποίησαν ότι αυτό το σενάριο δεν θα προχωρούσε, έδωσαν ένα καράβι λεφτά για τον Όμπλακ, ο οποίος όμως δεν παίζει, με αποτέλεσμα η Ατλέτικο να χρησιμοποιεί ως βασικό αυτόν που προόριζε για αναπληρωματικό και να έχει βρεθεί στην ουσία χωρίς τερματοφύλακες. Κανείς δεν κατάλαβε γιατί, όταν ο Ολυμπιακός έκανε την πρόταση για να αγοράσει τον Ρομπέρτο, στην Ατλέτικο σφύριζαν αδιάφορα.

Η ομάδα του Σιμεόνε είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσει να αποκτήσει ξανά τον Ντε Χέα, αφού η συνύπαρξή του με τον Βίκτορ Βαλντές, ο οποίος φαίνεται πως θα καταλήξει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν θα είναι εύκολη, μιας και αμφότεροι θα θέλουν να είναι βασικοί. Αν όμως αυτό το σενάριο δεν πετύχει, τότε νομίζω πως ο αμέσως επόμενος στόχος τους θα είναι ο Ρομπέρτο".

Πόσο σημαντικό πιστεύετε ότι θα είναι το ματς Ατλέτικο - Ολυμπιακός για τον Ρομπέρτο και τον Ντελ Μπόσκε;

"Σίγουρα έχει μια ιδιαιτερότητα, αφού ο αγώνας θα γίνει στη Μαδρίτη. Είναι πολύ πιθανό να δούμε τον Ντελ Μπόσκε στα επίσημα του "Βιθέντε Καλντερόν" (όπως και με το Ατλέτι - Γούβε), αλλά ακόμα και αν δεν παραστεί ο ίδιος, είναι σίγουρο ότι το παιχνίδι θα το παρακολουθήσει κάποιος από το επιτελείο του. Ο Ντελ Μπόσκε, είτε στο γήπεδο, είτε μπροστά στην τηλεόραση, θα δει τον αγώνα και θα παρακολουθήσει στενά για μια ακόμα φορά τον Ρομπέρτο. Όπως είπα και στην αρχή, αυτό το ματς, όπως και τα υπόλοιπα του Τσάμπιονς Λιγκ, είναι το σημείο αναφοράς του Ντελ Μπόσκε για τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού".

Miguel Ángel Lara (Μιγκέλ Άνχελ Λάρα) από την Marca

Έχει πιθανότητες ο Ρομπέρτο να κληθεί στην Εθνική Ισπανίας;

"Κατά τη γνώμη μου είναι δύσκολο, αλλά όχι αδύνατο. Ο Ντελ Μπόσκε χρησιμοποιεί πάντοτε δυο βασικούς τερματοφύλακες και κοντά τους κολλάει και έναν τρίτο. Πίσω από τους Κασίγιας και Ντε Χέα, και αφού είναι γνωστό ότι ο Ρέινα δεν θα συνεχίσει στην Εθνική, υπάρχει μια τετράδα η οποία αποτελείται από τους Κασίγια, Ρομπέρτο, Μογιά και Αντριάν, μάλλον με αυτή τη σειρά. Ο Ντελ Μπόσκε κάλεσε πρόσφατα τον Κασίγια για να συμπληρώσει την τριάδα και παρά την ατυχία του δεύτερου στο φιλικό με τη Γερμανία, πιστεύω ότι θα ξανακληθεί ως τρίτος. Βέβαια, από την άλλη, αν ο Ρομπέρτο συνεχίσει τα εξωπραγματικά του παιχνίδια στο Τσάμπιονς Λιγκ, τίποτα δεν αποκλείεται".

Είναι μειονέκτημα για τον Ρομπέρτο το χαμηλού επιπέδου ελληνικό πρωτάθλημα;

"Θα έλεγα ναι, αλλά μόνο στον βαθμό που ο Ντελ Μπόσκε δεν μπορεί να έχει αυτούς τους αγώνες ή έστω την πλειοψηφία τους ως σίγουρο σημείο αναφοράς για την απόδοση του Ρομπέρτο. Το δείγμα για τον Ντελ Μπόσκε είναι τα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ. Θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο δείγμα για τον Ρομπέρτο, αν αυτός αγωνιζόταν σε κάποιο μεγάλο πρωτάθλημα, αλλά έτσι κι αλλιώς το μειονέκτημα αυτό είναι μικρό. Ο Ντελ Μπόσκε γνωρίζει καλά τον Ρομπέρτο από την Ισπανία και από τις μικρές εθνικές. Έχει λοιπόν μια συνολικά τεκμηριωμένη άποψη για αυτόν. Το σίγουρο είναι ότι τον παρακολουθεί, μένι να δούμε αν θα τον καλέσει".

Πόσο σημαντικό είναι για τις πιθανότητες του Ρομπέρτο στην Εθνική το ματς με την Ατλέτικο;

"Έχει σαφώς την ιδιαιτερότητά του, αφού θα διεξαχθεί στην Ισπανία και μάλιστα ο Ρομπέρτο θα αντιμετωπίσει την ομάδα από την οποία ξεκίνησε και λογικά θα έχει απέναντί του έναν από τους συν-διεκδικητές για την θέση του τρίτου τερματοφύλακα στην Εθνική. Νομίζω ότι ο Ντελ Μπόσκε θα βρεθεί στην κερκίδα, αλλά και να μην το κάνει, θα παρακολουθήσει οπωσδήποτε το ματς από την τηλεόραση. Πάντως πρέπει να πω ότι ο Ντελ Μπόσκε εκτιμάει πολύ τον Ρομπέρτο και τον παρακολουθεί καιρό, αφού τον γνωρίζει και από την U21.

Μια απόδειξη του ότι τον υπολογίζει, είναι η εξής: Πριν το Μουντιάλ, οι προπονητές δίνουν μια πρώτη λίστα με 30 ποδοσφαιριστές, πριν καταλήξουν στην τελική. Εκεί υπήρχε η σκέψη εκτός από τους τρεις τερματοφύλακες (Κασίγιας, Ντε Χέα, Ρέινα), να προστεθεί και ένας τέταρτος. Ο Ντελ Μπόσκε βρισκόταν ανάμεσα στον Ρομπέρτο και τον Κασίγια, αλλά τελικά δεν συμπεριλήφθηκε τέταρτος στη λίστα. Σύμφωνα όμως με το ρεπορτάζ, αν έβαζαν έναν ακόμα, αυτός θα ήταν πιθανότατα ο Ρομπέρτο".

O Ντελ Μπόσκε αποκλειστικά στο Contra.gr: "Ο Ρομπέρτο είναι καλός σε όλα"

Ο,τι κι αν λένε οι δημοσιογράφοι, ο Ντελ Μπόσκε είναι αυτός που θα αποφασίσει. Με τη βοήθεια του Θανάση Κρεκούκια, το Contra.gr επικοινώνησε με τον Ισπανό Ομοσπονδιακό προπονητή για το θέμα του Ρομπέρτο.

ΦΑΚΕΛΟΣ ΡΟΜΠΕΡΤΟ: Γιατί δεν παίζει στην Εθνική Ισπανίας

Ποια είναι η άποψή σας για τον Ρομπέρτο;

"Πρόκειται για έναν πολύ καλό, έναν ολοκληρωμένο τερματοφύλακα. Αν με ρωτήσεις αν είναι καλός στις εξόδους, θα σου πω ναι. Αν με ρωτήσεις αν διαθέτει καλά αντανακλαστικά, θα σου πω ναι. Αν με ρωτήσεις αν είναι καλός με τη μπάλα στα πόδια, θα σου πω ναι. Είναι καλός σε όλα, σε μερικά ακόμα καλύτερος. Τον γνωρίζω εδώ και αρκετά χρόνια, από την Ατλέτικο και από την U21".

Τον συγκαταλέγετε ανάμεσα στους 5 κορυφαίους Ισπανούς τερματοφύλακες;

"Δεν ξέρω αν είναι μέσα στην πεντάδα, από μόνη της η ερώτηση είναι δύσκολο να απαντηθεί, αλλά βρίσκεται σίγουρα ανάμεσα σε αυτούς που παρακολουθούμε εγώ και το επιτελείο μου συστηματικά εδώ και καιρό. Μας ενδιαφέρει ο Ρομπέρτο και πάντα τον έχουμε υπόψη μας, αφού πρόκειται για μια πολύ καλή περίπτωση".

Η σύγκριση με τους υπόλοιπους διεκδικητές

Οι τερματοφύλακες που αυτοί τη στιγμή διεκδικούν μαζί με τον Ρομπέρτο μία θέση στην τριάδα της εθνικής Ισπανίας είναι οι Ίκερ Κασίγιας (Ρεάλ Μαδρίτης), Νταβίντ Ντε Χέα (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Κίκο Κασίγια (Εσπανιόλ), Μογιά (Ατλέτικο Μαδρίτης) και Αντριάν (Γουέστ Χαμ).

Τη φετινή χρονιά στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση αγωνίζονται μόλις οι 3 από τους προαναφερθέντες. Ο Ρομπέρτο, ο Ίκερ Κασίγιας κι ο Μογιά. Αν θέλαμε να κάνουμε μία σύγκριση των 3 γκολκίπερ με τα προσώρας δεδομένα, μπορούν να βγουν αρκετά ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Με βάση τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας παρατηρούμε πως η άμυνα του Ολυμπιακού έχει "προδώσει" πολλάκις τον 28χρονο άσο, καθώς έχει δεχθεί 7 τέρματα σε 4 αγωνιστικές, ενώ αντίθετα ο Ίκερ Κασίγιας μόλις 2 και ο Μογιά κανένα. Σίγουρα, ο Κασίγιας αγωνίζεται σε μία ομάδα που ελέγχει τον ρυθμό του αγώνα και είναι ιδιαίτερα επιθετικογενής, χωρίς να δέχεται πολλές φάσεις προς την εστία της, όμως αυτό δεν δικαιολογεί τα 7 γκολ που έχουν δεχθεί οι "Πειραιώτες".

ΦΑΚΕΛΟΣ ΡΟΜΠΕΡΤΟ: Γιατί δεν παίζει στην Εθνική Ισπανίας

Ο Ρομπέρτο έχει καταφέρει να κρατήσει ανέπαφη την εστία του μόλις σε ένα αγώνα (με την Γιουβέντους εντός), ενώ ο Κασίγιας σε δύο κι ο Μογιά όπως τονίσαμε και προηγουμένως σε τρεις. Ο άσος του Ολυμπιακού πρωταγωνιστεί στις επεμβάσεις, καθώς έχει μέχρι στιγμής 15 έναντι 9 του Κασίγιας και 7 του Μογιά. Άλλωστε οι πολλές και σημαντικές επεμβάσεις είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που οι "ερυθρόλευκοι" πήραν την σπουδαία νίκη απέναντι στην Γιουβέντους στο "Γ. Καραϊσκάκης" , καθώς και της συνολικής καλής πορείας στους ομίλους του Champions League και τη φετινή χρονιά.

Στα εγχώρια πρωταθλήματα ο Ίκερ Κασίγιας με τον Μογία έχουν διατηρήσει 5 φορές ανέπαφη την εστία τους, ενώ έχουν δεχθεί και τα λιγότερα γκολ σε σχέση με τους υπόλοιπους, 9 και 11 αντίστοιχα. Αναφερόμαστε βέβαια σε τερματοφύλακες που οι ομάδες τους –αν όχι σε όλα τα παιχνίδια- στα περισσότερα ελέγχουν τον ρυθμό και είναι αυτές που επιτίθονται. Ο Κασίγιας βέβαια, παρά το γεγονός πως την φετινή χρονιά έχει ακούσει πολλά από τους φιλάθλους για τις εμφανίσεις του τόσο με την Ρεάλ Μαδρίτης, όσο και με την εθνική Ισπανίας, παρουσιάζεται ιδιαίτερα αξιόπιστος και ενεργός στο παιχνίδι του, έχοντας τον μεγαλύτερο μέσο όρο αποκρούσεων ανά αγώνα.

ΦΑΚΕΛΟΣ ΡΟΜΠΕΡΤΟ: Γιατί δεν παίζει στην Εθνική Ισπανίας

Πρώτος σε αποκρούσεις είναι ο Κίκο Κασίγια της Εσπανιόλ (31). Το συγκεκριμένο στατιστικό είναι απόλυτα λογικό, καθώς η Εσπανιόλ σε μεγάλο αριθμό αγώνων έχει τον ρόλο της αμυνόμενης ομάδας, επομένως ο Κασίγια δέχεται αρκετές επιθέσεις. Παρόλα αυτά έχει καταφέρει να διατηρήσει σε 4 αγώνες ανέπαφη την εστία του.

Όσον αφορά τους "Αγγλους" Νταβίντ Ντε Χέα και Αντριάν, η αμυντική λειτουργία των ομάδων τους τούς έχει προδώσει αρκετές φορές τη φετινή χρονιά. Ο Ντε Χέα έχει καταφέρει να διατηρήσει σε 3 παιχνίδια την εστία του ανέπαφη, ενώ ο Αντριάν σε μόλις 2.

Ο άσος της Γουέστ Χαμ βέβαια, όπως κι ο Κασίγια, έχει μεγάλο αριθμό αποκρούσεων (26), καθώς τα "σφυριά" δεν είναι proactive ομάδα, με συνέπεια να "σώζει" σε αρκετές των περιπτώσεων τους συμπαίκτες του. Ο Ντε Χέα στον αντίποδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό αποκρούσεων ανά αγώνα (1.36) ενώ και τα 14 τέρματα που έχει δεχθεί, αποδεικνύουν πως μεγάλος αριθμός από τις ευκαιρίες των αντιπάλων καταλήγουν στα δίχτυα.

Τέλος, ο Ρομπέρτο βρίσκεται στην 3η θέση των αποκρούσεων, έχοντας 1.88 ανά παιχνίδι. Ένα στατιστικό στοιχείο που σίγουρα "εκπλήσσει" από την στιγμή που ο Ολυμπιακός έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στους αγώνες, όμως επαληθεύει την αρχική εκτίμηση πως η άμυνα των "ερυθρολεύκων" τη φετινή χρονιά αποτελεί ένα σημαντικό "αγκάθι".

Το "προφίλ" των συνδιεκδικητών

Ίκερ Κασίγιας (33 ετών, Ρεάλ Μαδρίτης)

Ο αρχηγός της εθνικής Ισπανίας βρίσκεται στο "μάτι του κυκλώνα" ύστερα από τις… γκάφες που πραγματοποίησε στους αγώνες της προκριματικής φάσης του Euro 2016 τον περασμένο Οκτώβριο. Ο 33χρονος άσος αντιμετωπίζει προβλήματα τα δύο τελευταία χρόνια τόσο στην Ρεάλ Μαδρίτης, όσο και στην εθνική ομάδα, με τον Βιθέντε Ντελ Μπόσκε να σκέφτεται την "αλλαγή φρουράς", δίνοντας σιγά σιγά τα "γάντια" του βασικού στον Νταβίντ Ντε Χέα.

Πλεονεκτήματα: Εξαιρετικά ρεφλέξ, συγκέντρωση κι εμπειρία

Μειονεκτήματα: πρόβλημα στα ελεύθερα, μέτριος στις εξόδους

Νταβίντ Ντε Χέα (24 ετών, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ)

Αναμένεται να αποτελέσει σύντομα τον αντικαταστάτη του Ίκερ Κασίγιας στο "Νο.1" της εθνικής Ισπανίας. Παρά το γεγονός πως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τα τελευταία 2 χρόνια έχει μία "καθοδική" πορεία παρασύροντας μαζί της και τον 24χρονο άσο, ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε δείχνει να τον εμπιστεύεται απόλυτα, χρησιμοποιώντας τον στους τελευταίους επίσημους αγώνες βασικό.

Πλεονεκτήματα: συγκέντρωση, αντανακλαστικά

Μειονεκτήματα: μέτριος στις εξόδους

Κίκο Κασίγια (28 ετών, Εσπανιόλ)

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις με την Εσπανιόλ του έδωσαν την ευκαιρία να αποτελέσει το τελευταίο διάστημα τον τρίτο τερματοφύλακα των "Φούρια Ρόχας". Παρά το γεγονός πως δεν έχει εμπειρίες σε υψηλό επίπεδο (Champions League, Europa League), αποτελεί μία αξιόπιστη λύση κάτω από τα γκολπόστ, ενώ είναι ενεργητικός στο παιχνίδι του, θυμίζοντας αρκετά των Μάνουελ Νόιερ, καθώς πολλές φορές βγαίνει μακριά από την εστία του, διαβάζοντας τις φάσεις.

Πλεονεκτήματα: "διάβασμα" των φάσεων, αντανακλαστικά, έξοδοι

Μειονεκτήματα: έλλειψη συγκέντρωσης

Μογιά (28 ετών, Ατλέτικο Μαδρίτης)

Αν κι αποκτήθηκε για να αποτελέσει το "Νο.2" της Ατλέτικο Μαδρίτης πίσω από τον Γιαν Όμπλακ, εντούτοις κέρδισε τη φανέλα βασικού, πραγματοποιώντας μεστές εμφανίσεις. Εξαιρετικός με την μπάλα στα πόδια, σωστές τοποθετήσεις, ενώ κατευθύνει "μαεστρικά" την αμυντική γραμμή των "ροχιμπλάνκος".

Πλεονεκτήματα: καλά ελεύθερα, σωστές μεταβιβάσεις

Μειονεκτήματα: μέτριες εξόδους

Αντριάν (27 ετών, Γουέστ Χαμ)

Αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες που η Γουέστ Χαμ βρίσκεται στην 4η θέση της βαθμολογίας στην Premier League, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Δεν κάνει εύκολα το λάθος, αγωνίζεται κυρίως λίγο έξω από την εστία του, ενώ το ύψος του τον βοηθά να είναι καλός στις εξόδους.

Πλεονεκτήματα: καλά αντανακλαστικά, ικανός στα μακρινά σουτ, καλές εξόδους

Μειονεκτήματα: έλλειψη συγκέντρωσης, μέτριος με τη μπάλα στα πόδια

*Οι συνεντεύξεις των δημοσιογράφων και του προπονητή της εθνικής Ισπανίας, Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, έγιναν από τον Θανάση Κρεκούκια.

**Τα στατιστικά καταγράφηκαν πριν την ολοκλήρωση των αγώνων του Σαββατοκύριακου.

Σχόλιο Τσάρλυ: Από γκαφατζής, εξαίρεση

Ο Ρομπέρτο είναι μία παράξενη περίπτωση. Προσωπικά με προβλημάτισε αρκετά πέρυσι και θεωρώ πως το ίδιο συμβαίνει αυτήν την εποχή με τους συμπατριώτες του.

Ο Ρομπέρτο στην Ελλάδα ήρθε στα 26 του, έχοντας αποτύχει να καθιερωθεί στο υψηλό επίπεδο. Στην Μπενφίκα έπαιξε την σεζόν 2010-2011 και το πέρασμα θεωρήθηκε αποτυχημένο. Είχε τη φήμη του γκαφατζή. Στη Σαραγόσα, που αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό του, έδειξε κάποια δείγματα βελτίωσης, αλλά η ομάδα την πρώτη σεζόν σώθηκε στο τέλος και την δεύτερη έπεσε. Κανένας δεν πίστεψε, όταν αγωνιζόταν στα πρωταθλήματα που είχαν εικόνα οι Ισπανοί, πως αξίζει να παίξει στην Εθνική.

Στον Ολυμπιακό ήρθε, έχοντας αποφασίσει η Μπενφίκα και η Ατλέτικο πως δεν αξίζει να επενδύσουν πάνω του. Όταν ανακοινώθηκε η μεταγραφή του, προσπάθησα να συλλέξω πληροφορίες για την αξία του. Ειδικά από όσα άκουσα από αυτούς που παρακολούθησαν την πορεία του στην Μπενφίκα, είχα την εντύπωση πως πρόκειται για μία περίπτωση Μάριο Γκαλίνοβιτς. Τερματοφύλακα με εκπληκτικά σωματικά προσόντα που ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμος να κρεμάσει την ομάδα του. Ερχόμενος στο ελληνικό πρωτάθλημα έπρεπε να οργιάσει για να γυρίσει το κλίμα στην πατρίδα του. Ο Ρομπέρτο το κατάφερε.

Για να επιστρέψω στον πρόλογο μου, βλέποντάς τον πέρυσι να κάνει εκπληκτικά παιχνίδια και να παίζει μόνος του την Μπενφίκα στο "Καραισκάκη", εντυπωσιάστηκα, αλλά κάπου μέσα μου είχα αμφιβολίες από αυτά που μου είχαν μεταφερθεί από την παρουσία του στην Μπενφίκα. Έπρεπε να περάσει πολύς χρόνος, να δοκιμαστεί σε πολλές δύσκολες και διαφορετικές συνθήκες για να σιγουρευτώ πως ο Ρομπέρτο, πλέον, είναι ένας τερματοφύλακας πολύ υψηλού επιπέδου. Στην Ισπανία, η περίπτωση Ρομπέρτο άρχισε -πραγματικά και όχι θεωρητικά- να τους απασχολεί, βλέποντας τα όργια που έκανε με την Ατλέτικο. Θα χρειαστεί ένας εύλογος χρόνος και μία σειρά παρακολούθησης καλών παιχνιδιών για να σιγουρευτούν πως αξίζει να καλέσουν τερματοφύλακα που στην καλύτερη ηλικία του κατέληξε στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο αγώνας στο "Βιθέντε Καλντερόν" για αυτόν θα είναι σημαντικός, καθώς όλα τα βλέμματα θα είναι πάνω του. Και θα τους είναι πολύ πιο εύκολο να τον απορρίψουν, από το να πειστούν πως πρέπει να τον καλέσουν.

Όσο αναφορά στην δική μου άποψη. Πιστεύω πως οι προπονητές των εθνικών ομάδων πρέπει να παίρνουν ποδοσφαιριστές από το υψηλότερο επίπεδο. Πάντα, όμως, υπάρχει χώρος για εξαιρέσεις. Έτσι κι αλλιώς, ο Ρομπέρτο αποτελεί μία εξαίρεση. Εμείς πλέον γνωρίζουμε πως ο Ρομπέρτο στον Ολυμπιακό είναι ένας μεγάλος τερματοφύλακας, που έχει την ικανότητα, λόγω των πολύ γυμνασμένων και δυνατών χεριών του, να πραγματοποιεί δύσκολες αποκρούσεις. Μοναδική αδυναμία, οι παράλληλες σέντρες και αυτή όχι τόσο ανεπτυγμένη.

Στα παιχνίδια με Γιουβέντους και Μπενφίκα φάνταζε αδύνατον να δεχτεί γκολ. Αυτήν την αίσθηση που μου την είχε δώσει μόνο ο Γιόζεφ Βάντσικ στο Πόρτο, ο Ρομπέρτο το έκανε με την Μπενφίκα και το επανέλαβε με την Γιουβέντους.

Διαβάστε ακόμη

Σταύρος Γεωργακόπουλος: Ο ακούραστος τζουντόκα και το βελούδινο διαζύγιο

News 24/7

24MEDIA NETWORK