Η απάντηση της ΑΕΚ στον Λάζαρο ονομάζεται Φετφατζίδης

Ο Γιάννης Φετφατζίδης ακούστηκε για την ΑΕΚ το καλοκαίρι. Επαναπατρίστηκε για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Στο ντέρμπι, δικαιώθηκε η Ένωση γι' αυτήν την εξέλιξη. Η άλλη όψη του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου.

Η απάντηση της ΑΕΚ στον Λάζαρο ονομάζεται Φετφατζίδης
EUROKINISSI

'Αμυαλιά εντελώς', φώναζε ο Μαρίνος Ουζουνίδης στο flash interview . 'Je suis Fetfatzidis', απαντούσε χιουμοριστικά το twitter. Ο Κώστας Τσιμίκας χτυπιόταν στον αγωνιστικό χώρο. Ο ίδιος ο Γιάννης Φετφατζίδης δεν σηκώθηκε ποτέ από το χορτάρι. Δεν χρειαζόταν, αφού ο διαιτητής, ο περιβόητος πια Μαντς Κρίστοφερ Κριστόφερσεν είχε σφυρίξει για τελευταία φορά.

Η μελέτη των στατιστικών του ποδοσφαίρου και των δημοφιλών metrics όπως τα Xgoals αποκαλύπτει ότι γκολ που δεν χάνονται... χάνονται δύο φορές στις τρεις προσπάθειες. Αν ο 'Φέτφα' είχε άλλες δύο ευκαιρίες, θα σκόραρε τη μία. Ο Ολυμπιακός δεν έχει άλλο περιθώριο. Χρειαζόταν το γκολ με την πρώτη.

Όλα έδειχναν ότι θα το έβρισκε. Ο Ντανιέλ Ποντένσε έφυγε από αριστερά, έβγαλε τη συρτή σέντρα, ο Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο δεν λειτούργησε ως κυνηγός, αλλά ως δημιουργός κι έστρωσε στον αμαρκάριστο Έλληνα μεσοεπιθετικό, ο οποίος πλάσαρε άουτ από τα 6-7 μέτρα.

Το 1-1 παρέμεινε μέχρι τέλους στο Ολυμπιακό Στάδιο και από το πουθενά, το ντέρμπι απέκτησε έναν εντελώς απρόσμενο πρωταγωνιστή. Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος τράβηξε τα βλέμματα κυρίως στην αρχή. Από εκεί και πέρα, απλά αποδοκιμαζόταν κάθε φορά που άγγιζε την μπάλα. Ο Κώστας Φορτούνης σημείωσε το γκολ του Ολυμπιακού, ένα πανέμορφο πλασέ με εσωτερικό φάλτσο έξω από την περιοχή στο 59', αλλά ούτε και το 'εγώ σας γαμ$##@α' δεν ήταν αρκετό για να τινάξει τα πάντα στον αέρα.

Ο Γιάγια Τουρέ έπαιξε στο πρώτο ελληνικό ντέρμπι του από τον Μάιο του 2006, όταν είχε αναδειχθεί νικητής στον τελικό κυπέλλου, με 3-0 απέναντι στον ίδιο αντίπαλο. Απόψε μπήκε στον αγώνα στο 82' και παρότι μοίρασε σωστά την μπάλα, δεν προσέφερε (ή αφαίρεσε) κάτι από το παιχνίδι σε αυτά τα λίγα λεπτά συμμετοχής.

Ακόμα και η κεφαλιά του Τάσου Μπακασέτα πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Ο επιθετικός της ΑΕΚ δεν συνηθίζει να σκοράρει με το κεφάλι, τουναντίον αξιοποιεί το αριστερό πόδι του και δη από μεγάλη απόσταση για να βρει δίχτυα. Όταν το έκανε κόντρα στον άλλοτε συμπαίκτη του στον Πανιώνιο, Ανδρέα Γιαννιώτη, βρήκε δοκάρι. Με το κεφάλι, βρήκε δίχτυα στο 90'.

Ο 25χρονος διεθνής επιθετικός αποτέλεσε 'μήλον της έριδος' μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ προ ετών. Ο Πανιώνιος είχε μεγάλες οικονομικές ανάγκες και ουσιαστικά τον είχε βγάλει στο 'σφυρί', οι Πειραιώτες είχαν συμφωνήσει με την ομάδα της Νέας Σμύρνης, ωστόσο ο παίκτης είχε πει το 'ναι' στον Δημήτρη Μελισσανίδη. Και αυτό μέτρησε περισσότερο, σε ένα καλοκαίρι γεμάτο πρωτοσέλιδα 'χτυπήματα', εγκλήσεις και αντεγκλήσεις από τα δύο 'στρατόπεδα'.

Η ΑΕΚ νίκησε σε αυτήν τη διελκυστίνδα κι αν η υπόθεση του Χριστοδουλόπουλου δύο χρόνια μετά σήμανε την ήττα σε μεταγραφικό επίπεδο, ίσως τελικά το σκορ πια να είναι 2-1 υπέρ της. Διότι υπάρχει πάντα ο πρωταγωνιστής της συνάντησης, ο Φετφατζίδης.

Ο 'βραχύσωμος' μεσοεπιθετικός αποτελεί προϊόν των ακαδημιών του Ολυμπιακού, από την εποχή που ήταν ο απόλυτος 'αυτοκράτορας' του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έκανε ντεμπούτο το 2009-2010 και γρήγορα άρχισε να υπνωτίζει το κοινό των 'ερυθρολεύκων', χάρη στην πολύ καλή τεχνική κατάρτιση.

Όταν έδειχνε να χάνει τον δρόμο του, αφού δεν στηρίχθηκε σε κανένα άλλο στοιχείο ως ποδοσφαιριστής, ήρθε η πρόταση της Τζένοα για να αποτελέσει μέθοδο διαφυγής. Έπαιξε σε 31 αγώνες στη Serie A, αλλά μετά χάθηκε ως δανεικός στην Κιέβο. Το επόμενο 'σωσίβιο' ήταν η Αλ Αχλί της Σαουδικής Αραβίας, όπου παρουσίασε πολύ καλό πρόσωπο.

Αν και σπάνια έβγαζε 90λεπτο, ήταν ο παίκτης που ευθυνόταν για τη δημιουργία στην ομάδα, αλλά σημείωσε και αρκετά τέρματα. Μία αναζήτηση στα τελευταία τρία χρόνια βρίσκει τον Φετφατζίδη να βγάζει ασίστ ή να σκοράρει κυρίως στις αντεπιθέσεις της ομάδας του, απέναντι σε ανοιχτές άμυνες, χάρη στη γρήγορη σκέψη και εκτέλεσή του.

Τρία χρόνια μετά, ύστερα από την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του με 11 γκολ σε 32 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, ετοίμασε 'βαλίτσες' για επαναπατρισμό. Η πρώτη ομάδα που συνέδεσε το όνομά της μαζί του στα ρεπορτάζ των ελληνικών ΜΜΕ ήταν η ΑΕΚ. Ξαφνικά, εμφανίστηκε ο Ολυμπιακός και οι δεσμοί του παρελθόντος αποδείχθηκαν πολύ πιο ισχυροί.

Οι Πειραιώτες έμοιαζαν να είχαν νικήσει την Ένωση και μαζί με την υπόθεση Χριστοδουλόπουλου, να έκαναν το... 2-1 υπέρ του Ολυμπιακού. Μόνο που η πράξη ήταν διαφορετική. Στην αναμέτρηση με την Μπέτις, το παιχνίδι που ο Ολυμπιακός... όφειλε να κερδίσει για να αποκτήσει προβάδισμα πρόκρισης στα νοκ άουτ του Europa League, ο Φετφατζίδης δεν κατάφερε να νικήσει τον Χοέλ Ρόμπλες σε τετ α τετ στο 2ο ημίχρονο. Το παιχνίδι έληξε 0-0, με τους Ανδαλουσιάνους να αδικούνται από το τελικό αποτέλεσμα, αλλά τους Πειραιώτες να σκέφτονται αυτό το μεγάλο 'αν' από τη φάση του Φετφατζίδη.

Δύο εβδομάδες αργότερα, ο 25 φορές διεθνής (3 γκολ) μεσοεπιθετικός έφυγε ξανά στην αντεπίθεση, σε μία φάση που είχε επαναλάβει πολλές φορές όσο αγωνιζόταν στη Μέση Ανατολή. Όταν πήρε την μπάλα από τον Γκερέρο, το ρολόι στο ΟΑΚΑ είχε σημαδέψει το 5ο λεπτό των καθυστερήσεων. Ο Φετφατζίδης είχε σημαδέψει την εστία του Βασίλη Μπάρκα με το αριστερό του. Μόνο ένας από τους δύο στόχους επετεύχθη. Ο Μπακασέτας νίκησε τον Φετφατζίδη, η ΑΕΚ νίκησε τον Ολυμπιακό, έστω κι αν το ντέρμπι έληξε 1-1 και οι δύο εχθροί είναι ισόβαθμοι στους 13 πόντους.

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK