Οι φετινοί επαναπατρισμοί σαν του Μανιάτη δεν είχαν θετική κατάληξη

Ο Γιάννης Μανιάτης γύρισε στην Ελλάδα και θα αγωνιστεί ξανά στον Πανιώνιο. Ο επαναπατρισμός δεν είναι η καλύτερη ιδέα, όπως επιβεβαιώνουν Γιάννης Φετφατζίδης και Νίκος Καρέλης.

Οι φετινοί επαναπατρισμοί σαν του Μανιάτη δεν είχαν θετική κατάληξη
EUROKINISSI

Ο Γιάννης Μανιάτης, στα 32 του, άφησε την... ξενιτιά και επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό της πρώτης ομάδας του στη Super League, του Πανιωνίου.

Ο διεθνής μέσος ανήκε στην Αλάνιασπορ τον τελευταίο 1,5 χρόνο, ωστόσο ο τουρκικός σύλλογος τον άφησε ελεύθερο τον Ιανουάριο και ο άλλοτε αρχηγός του Πανιωνίου, γύρισε στην ομάδα όπου ανήκε για 6,5 χρόνια, μέχρι να πάρει μεταγραφή στον Ολυμπιακό.

Το φετινό καλοκαίρι υπήρχαν 14 παίκτες που επαναπατρίστηκαν και αγωνίστηκαν στη Super League, ωστόσο οι περισσότεροι εξ αυτών δεν διακρίθηκαν στο πρώτο μισό της σεζόν.

Μάλιστα, πριν από τον Μανιάτη, στη μεταγραφική περίοδο του χειμώνα, υπήρξαν 3 παίκτες που γύρισαν στα πάτρια εδάφη για να αγωνιστούν στην κατηγορία και η προσμονή για όλους είναι μεγάλη.

Το Contra.gr εξετάζει τα πεπραγμένα των προηγούμενων... Μανιάτηδων.

Αυτοί που πέτυχαν

Ο Βασίλης Τοροσίδης έζησε το όνειρό του στη Serie A, πρώτα με τη Ρόμα και μετά με την Μπολόνια. Φέτος, οι 'ροσομπλού' τον άφησαν ελεύθερο να επιστρέψει στην Ελλάδα μετά από 4,5 χρόνια και ο Ξανθιώτης αμυντικός είχε μόνο μία ομάδα στο μυαλό του, τον Ολυμπιακό. Ο ρόλος του εξ αρχής ήταν γνωστό ότι θα είναι δευτερεύων, ωστόσο με 3 (κρίσιμα) γκολ και 3 ασίστ σε 926 λεπτά (19 αγώνες) σε όλες τις διοργανώσεις, έχει παραμείνει χρήσιμος για την ομάδα στα 33 του.

Το καλοκαίρι του 2017 ο Αργύρης Καμπετσής έφυγε από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού και πήγε στη δεύτερη ομάδα της Ντόρτμουντ. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, πήρε μαζί του όσα έμαθε από το γερμανικό ποδόσφαιρο και παρότι μόλις 19 ετών, ο Γιώργος Δώνης δείχνει να ποντάρει από τώρα στο ταλέντο του. Ο νεαρός επιθετικός έχει ένα γκολ και μία ασίστ σε 472 λεπτά στο πρωτάθλημα (13 αγώνες) και σε σχέση με τις προσδοκίες, έχει δείξει πολύ καλά στοιχεία.

Οι φετινοί επαναπατρισμοί σαν του Μανιάτη δεν είχαν θετική κατάληξη
EUROKINISSI

Στα 28 του, θα περίμενε κανείς ο Γιάννης Σκόνδρας να βρίσκεται στην καλύτερη περίοδο της καριέρας του. Η μεταγραφή στον ΠΑΟΚ δεν έπιασε και οι 14 μήνες στη Χάμιλτον του έδωσαν μία ιδέα από το εξωτερικό. Ο Τρικαλινός αμυντικός υπέγραψε τον Σεπτέμβριο στη Λαμία και σπανίως απουσιάζει από την ενδεκάδα της, παίζοντας στο ίδιο καλό επίπεδο τόσο ως δεξί μπακ όσο και ως αμυντικός μέσος.

Αυτοί που δεν άφησαν συγκεκριμένη γεύση

Ο Κώστας Τσιμίκας παραχωρήθηκε δανεικός το 2017 στην Έσμπιεργκ και το 2018 στη Βίλεμ. Το καλοκαίρι επέστρεψε στον Ολυμπιακό και μάλιστα μπήκε φουριόζος, παίρνοντας αρκετά λεπτά συμμετοχής. Όταν ο Λεονάρντο Κούτρης βρήκε τα πατήματά του, όμως, του πήρε τη θέση αριστερά κι έκτοτε ο Σερραίος αμυντικός έχει υποχωρήσει.

Παραμένοντας στον Ολυμπιακό, ο Ανδρέας Μπουχαλάκης απέτυχε στη θητεία του στη Νότιγχαμ και γύρισε στο λιμάνι, όπου έπρεπε να συναγωνιστεί πλειάδα παικτών για την ίδια θέση. Ο Πέδρο Μαρτίνς βασίστηκε αρκετά πάνω του στην αρχή της σεζόν, με τον Έλληνα διεθνή να κάνει καλές και κακές εμφανίσεις. Όσο κυλούσε ο χρόνος, υποχώρησε σε ρόλο αναπληρωματικού, όπου μέχρι στιγμής αποδεικνύεται χρήσιμος.

Οι φετινοί επαναπατρισμοί σαν του Μανιάτη δεν είχαν θετική κατάληξη
EUROKINISSI

Μετά από τόσα χρόνια στην Αγγλία, ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης επαναπατρίστηκε για να παίξει για πρώτη φορά σε επαγγελματικό επίπεδο στην Ελλάδα. Ο Παναθηναϊκός του έδωσε την ευκαιρία και ο 21χρονος αριστερός μπακ μετράει ήδη δύο γκολ, έχοντας, όμως, μόνιμο στάτους αναπληρωματικού.

Συμπαίκτης του στο 'τριφύλλι' είναι ο Αχιλλέας Πούγγουρας, ένας παίκτης που προήλθε μεν από τον ΠΑΟΚ ως ελεύθερος μετά από μεγάλο... σίριαλ, ωστόσο το τέλος της περσινής σεζόν τον βρήκε δανεικό στην πολωνική Άρκα. Ο 23χρονος στόπερ δεν έχει καταφέρει να βρει ακόμα ρόλο βασικού στον Παναθηναϊκό, αν και μετράει 14 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και κύπελλο.

Ο Θανάσης Καραγκούνης έφυγε τον Ιανουάριο του 2014 για την Τσβόλε με αρκετά όνειρα και... κανονικούς χιαστούς. Το καλοκαίρι επέστρεψε από την Ολλανδία για τη Λαμία, έχοντας υποστεί δύο ρήξεις. Η καριέρα του πήρε διαφορετική πορεία από εκείνη που ήλπιζε και στους Λαμιώτες πλέον αγωνίζεται ως αναπληρωματικός.

Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης προέρχεται από τα 'σπλάχνα' του ΠΑΟΚ, όμως δεν έβρισκε ρόλο στην ομάδα και μετά από τον δανεισμό του στην Ομόνοια το 2017, αποχώρησε ως ελεύθερος για την Μπρέσια τον Ιανουάριο του 2018. Ένα εξάμηνο μετά έφυγε από την Ιταλία και γύρισε στην Ελλάδα, όπου στον Άρη μπήκε στην ενδεκάδα με τον Σάββα Παντελίδη, όμως στάθηκε ξανά άτυχος, αφού υπέστη νέα ρήξη χιαστού.

Αυτοί που απέτυχαν

Υπάρχουν ορισμένα ονόματα που μπαίνουν αυτομάτως επικεφαλής στη συγκεκριμένη λίστα. Εκείνο του Γιάννη Φετφατζίδη είναι ένα εξ αυτών, με τον 28χρονο μεσοεπιθετικό να επιστρέφει στον Ολυμπιακό μετά από 5 χρόνια απουσίας σε Ιταλία και Σαουδική Αραβία, αλλά να εξελίσσεται σε... κινούμενο στόχο κριτικής, λόγω των ευκαιριών που έχανε σε πολλά παιχνίδια. Ως αποτέλεσμα, ο Ολυμπιακός τον άφησε ελεύθερο μόλις 6 μήνες μετά από την υπογραφή συμβολαίου, ώστε να συνεχίσει στον Άρη.

Ο Στέφανος Αθανασιάδης δεν ξέφυγε από τον κανόνα. Αποχώρησε από τον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2017 με προορισμό τη Μακάμπι Χάιφα και δύο χρόνια αργότερα, μετά από την αποτυχία του στο Ισραήλ, επαναπατρίστηκε για λογαριασμό του ΠΑΣ Γιάννινα. Μετά από 15 αγώνες και μόλις 795 λεπτά στο πρωτάθλημα, με ένα γκολ και μία ασίστ, έχει αρχίσει να λογίζεται ως αναπληρωματικός.

Οι φετινοί επαναπατρισμοί σαν του Μανιάτη δεν είχαν θετική κατάληξη
EUROKINISSI

Ακόμα μία τέτοια περίπτωση 'άσφαιρου' επιθετικού είναι αυτή του Νίκου Καρέλη. Ο 26χρονος διεθνής βρισκόταν για 2,5 χρόνια στο Γκενκ, ωστόσο αντιμετώπισε ορισμένα σοβαρά προβλήματα υγείας που εμπόδισαν την ανάπτυξή του ως παίκτη. Το καλοκαίρι αποκτήθηκε ως δανεικός από τον ΠΑΟΚ, όμως όχι μόνο δεν προσέφερε συναγωνισμό στον Αλεκσάντρ Πρίγιοβιτς, αλλά ακόμα κι αν έφυγε ο Σέρβος, παραμένει 3ος επιθετικός της ομάδας, πίσω από Τσούμπα Άκπομ και Κάρολ Σβιντέρσκι.

Παραμένοντας στον ΠΑΟΚ, ο Στέλιος Κίτσιου έχει καταγράψει σχεδόν 200 επίσημα παιχνίδια ως επαγγελματίας, ωστόσο στα 25 του κρίθηκε ξανά περιττός από τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Ο πρώην βασικός δεξιός μπακ του 'δικεφάλου του βορρά' γύρισε από τον δανεισμό του στη Σιντ Τρούιντεν, δεν κατάφερε να αποκαθηλώσει τον Λέο Μάτος και στα μέσα της σεζόν πήγε ξανά δανεικός, αυτήν τη φορά στην Άνκαραγιούτζου ως... Spider-Man.

Πηγαίνοντας πιο χαμηλά στη βαθμολογία, υπάρχει ο Τάσος Καραμάνος, ο οποίος εδώ και 2 σεζόν παραχωρείται από τον Ολυμπιακό δανεικός στην Πορτογαλία. Το καλοκαίρι αποχώρησε ως ελεύθερος από τους Πειραιώτες, φόρεσε τη φανέλα της Λαμίας, όμως ο 28χρονος επιθετικός παραμένει δίχως γκολ στο πρωτάθλημα σε 17 αγώνες, όπως συνέβη και την περσινή σεζόν.

Αυτοί που... περιμένουμε

Ο Μανιάτης δεν είναι ο μοναδικός επαναπατρισμός στα μέσα της σεζόν. Ίσως να μην είναι καν ο πιο... διάσημος. Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, πρώην συμπαίκτης του στον Ολυμπιακό, όχι μόνο γύρισε στη χώρα μας, αφήνοντας πίσω το ταξίδι του κατά σειρά σε Κίνα, Ιαπωνία και Αυστραλία, αλλά επέστρεψε και στον Ολυμπιακό, σαφώς για ρόλο υποστηρικτικό στα αποδυτήρια και τίποτα περισσότερο.

Οι φετινοί επαναπατρισμοί σαν του Μανιάτη δεν είχαν θετική κατάληξη
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ένας άλλος πρώην αμυντικός του Ολυμπιακού, ο Κώστας Γιαννούλης, μετά από μία 3ετία στον Αστέρα Τρίπολης, τον Αύγουστο μετακόμισε στην Κύπρο για λογαριασμό της Πάφου. Μετά από μόλις έναν μήνα συνεργασίας, ζήτησε να αποχωρήσει για προσωπικούς λόγους, με συνέπεια να μείνει ελεύθερος μέχρι τον Ιανουάριο, όταν του έδωσε 'στέγη' ο ΟΦΗ και ήδη είναι βασικός.

Ο Αλέξανδρος Κατράνης έφυγε από τον Ατρόμητο για τη Σεντ Ετιέν με το που έγινε 18 ετών. Ο γαλλικός σύλλογος τον παραχώρησε δανεικό στη Μουσκρόν στο πρώτο μισό της σεζόν και τον Ιανουάριο τον έδωσε πίσω στον Ατρόμητο με 1,5 χρόνο δανεισμού, ώστε να πάρει παιχνίδια στα πόδια του.

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK