Φιλικά πολλών... αστέρων

Στο περιθώριο των αγώνων μπαράζ για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 διεξάγονται φιλικοί αγώνες που κάλλιστα θα μπορούσαν να αποτελούν συναντήσεις προχωρημένων σταδίων της διοργάνωσης.

Φιλικά πολλών... αστέρων

Στο περιθώριο των αγώνων μπαράζ για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 διεξάγονται φιλικοί αγώνες που κάλλιστα θα μπορούσαν να αποτελούν συναντήσεις προχωρημένων σταδίων της διοργάνωσης.

Αργεντινή-Αγγλία 3-2
(34' Κρέσπο, 53' Σάμιουελ - 39' Ρούνεϊ, 86',91' Οουεν)

Ετσι κι αλλιώς το συγκεκριμένο παιχνίδι είχε ξεχωριστή σημασία, τόσο για την πολιτική εχθρότητα των δύο χωρών, όσο και για εκείνο το ματς του 1998 που σημαδεύτηκε από την αποβολή του Μπέκαμ και την πρόκριση της Αργεντινής στη διαδικασία των πέναλτι.

Τώρα απέκτησε μεγαλύτερη σημασία, μετά τη νίκη της Αγγλίας. Τα «λιοντάρια» επικράτησαν με 3-2 της Αργεντινής στη Γενεύη και έδωσαν μία… παράταση ζωής στον Σβεν Γκόραν Ερικσον που έχει ακούσει ουκ ολίγα από τότε που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Μπορεί να ήταν φιλικό, ωστόσο γνωρίζουμε καλά πως οι Αγγλοι δίνουν σημασία σε όλα τα παιχνίδια και μετά από αυτή τη νίκη κόντρα στην ομάδα του Χοσέ Πέκερμαν θα μπορούν να κυκλοφορούν στους δρόμους και στις… μπυραρίες με ψηλά το κεφάλι.

Τη νίκη στους Αγγλους την έδωσε ο Μάικλ Οουεν στις καθυστερήσεις ενός συγκλονιστικού αγώνα που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από τα επίσημα και… ανιαρά παιχνίδια που παρακολουθούμε αρκετά συχνά.

Η Αργεντινή προηγήθηκε στο 34ο λεπτό με τον Κρέσπο, αλλά τέσσερα λεπτά αργότερα ο Ρούνεϊ έφερε το παιχνίδι στα ίσια. Στο 53ο λεπτό ο Σάμουελ έδωσε και πάλι το προβάδισμα στους τυπικά γηπεδούχους για να έρθει ο Οουεν με δύο γκολ μέσα σε έξι λεπτά (86’ και 91’) να διαμορφώσει το τελικό 3-2.


Γαλλία-Γερμανία

Ένα ακόμα μεγάλο παιχνίδι που περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Σαββάτου είναι η συνάντηση της Γαλλίας με τη Γερμανία. Δύο από τα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου του 2006 αναμετρώνται στο Παρίσι, με τα φώτα να στρέφονται επάνω τους για διαφορετικούς λόγους.

Το πρόγραμμα των φιλικών

Νότια Κορέα-Σουηδία 2-2
Φινλανδία-Εσθονία 2-2
Λευκορωσία-Λετονία 3-1
Βουλγαρία-Γεωργία 6-2
Ν. Αφρική-Σενεγάλη 2-3
Λιχτενστάιν-Σκόπια 1-2
Σκωτία-ΗΠΑ 1-1
19:00 Ακτή Ελεφ.-Ρουμανία
19:30 ΗΑΕ-Βραζιλία
Αργεντινή-Αγγλία 2 -3
21:45 Ολλανδία-Ιταλία
22:00 Γαλλία-Γερμανία
23:15 Πορτογαλία-Κροατία











Πρώτος, η κοινωνική κατάσταση στη Γαλλία, η οποία έχει ξεφύγει από τα όρια. Ως γνωστόν, οι "τρικολόρ" δεν αποτελούνται αποκλειστικά από γηγενείς, αφού πολλοί διεθνείς έχουν καταγωγή από χώρες εκτός Γαλλίας και η αντίδρασή τους αναμένεται με ενδιαφέρον. Επιπλέον, η κατάσταση των παικτών του Ραϊμόντ Ντομενέκ μετά το πολυσυζητημένο ταξίδι στη Μαρτινίκα είναι άγνωστη και ο αγώνας κόντρα στα "πάντσερ" θα δώσει δίκιο στους μεν, ή στους δε τις διαμάχης σχετικά με τη χρησιμότητα του αγώνα στην Καραϊβική

Στον αντίποδα, η Γερμανία δεν έχει κερδίσει τους γείτονές της από τους δύο ημιτελικούς των Μουντιάλ του 1982 και του 1986, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με κάθε αξιοπρόσεκτο αντίπαλο εδώ και 16 αναμετρήσεις, επίσημες και μη. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην τελευταία συνάντηση των δύο ομάδων, αυτή στο Γκεζελκίρχεν πριν δύο χρόνια, οι "πετεινοί" είχαν επικρατήσει άνετα με 3-0.

Οι πιθανές συνθέσεις

Γαλλία: Κουπέ, Σανιόλ. Μπουμσόνγκ, Τουράμ, Γκαλάς, Μακελελέ, Βιεϊρά, Ντορασό, Μαλουντά, Τρεζεγκέ, Ανρί
Γερμανία: Λέμαν, Φρίντριχ, Μέρτεζάκερ, Χουτ, Γιάνσεν, Ντάισλερ, Μπάλακ, Φρινγκς, Σβάινσταϊγκερ, Ποντόλσκι, Κλόζε


Ολλανδία-Ιταλία

Την τελευταία φορά που οι δύο ομάδες συναντήθηκαν, ήταν στο πλαίσιο του ημιτελικού του Euro 2000. Εκεί, οι "γηπεδούχοι" Ολλανδοί είχαν αποκλειστεί στη διαδικασία των πέναλτι, με τους Ιταλούς, πάντως, να μην έχουν την τύχη με το μέρος τους στον τελικό κόντρα στη Γαλλία.

Το προσκήνιο του εν λόγω ημιτελικού είχε πολλά χαμένα πέναλτι για τους "οράνιε". Στην κανονική διάρκεια από τον Φρανκ Ντε Μπουρ και τον Πάτρικ Κλάιφερτ και στη διαδικασία των πέναλτι και πάλι από τον Ντε Μπουρ, αλλά και από τον Πολ Μπόσβελτ. Στο παρασκήνιο υπάρχει το… κλείσιμο του ματιού του Ντε Μπουρ στον Τόλντο στο πρώτο πέναλτι, με αποτέλεσμα ο Ιταλός τερματοφύλακας να το αποκρούσει. Σενάριο που φυσικά μπορεί να μην είναι δυνατό να αποδειχθεί, έχει, όμως, γεννήσει πάθη ανάμεσα στους δύο αντιπάλους. Εξάλλου, οι Ολλανδοί έχουν κερδίσει μέχρι στιγμής μόλις δύο φορές τους Ιταλούς, με την τελευταία να εντοπίζεται στο Μουντιάλ του 1978, στην ημιτελική φάση των ομίλων. Αντιθέτως, η Ιταλία μετράει έξι νίκες, ενώ στην προϊστορία καταγράφονται και έξι ισοπαλίες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι εάν οι Ολλανδοί δεν χάσουν, τότε ο Μάρκο φαν Μπάστεν θα ισοφαρίσει το ρεκόρ των 17 σερί αγώνων χωρίς ήττα για τις "τουλίπες". Αυτό είχε επιτευχθεί με τεχνικούς τους Λουίς φαν Χάαλ και Ντικ Αντβοκαατ, με το σερί να σταματάει στα προκριματικά του Euro 2004 από την Τσεχία με ήττα 3-1 στις 10/9/03. Στον ημιτελικό της διοργάνωσης, κόντρα στην Πορτογαλία, οι Ολλανδοί ηττήθηκαν με 2-1 και από τότε δεν έχουν χάσει ξανά.

Οι πιθανές συνθέσεις

Ολλανδία: φαν ντερ Σαρ, Χέιτινγκα, Ούγιερ, ντε Γιονγκ, Καστελέν, Ντάβιντς, φαν Μπόμελ, Σνέιντερ, φαν ντερ Φάαρτ, Κούιτ, Μακάι
Ιταλία: Αμπιάτι, Τζαμπρότα, Νέστα, Καναβάρο, Γκρόσο, Καμορανέζι, Πίρλο, Γκατούζο, Τζιλαρντίνο, Τόνι

News 24/7

24MEDIA NETWORK