Φιλική νίκη της Εθνικής

Η εθνική Ελλάδος επικράτησε της Ουγγαρίας με 2-1 στο "Γ. Καραϊσκάκης", παρουσία περίπου 10.000 θεατών, χάρη στα γκολ των Γιαννακόπουλου - Καφέ. Δίχως να παίξουν σπουδαίο ποδόσφαιρο οι Πρωταθλητές Ευρώπης έδειξαν διάθεση και πήραν τη φιλική νίκη. Ο δρόμος είναι μακρύς αλλά και μπροστά στους παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ.

Φιλική νίκη της Εθνικής

Η εθνική Ελλάδος επικράτησε 2-1 της Ουγγαρίας, μπροστά σε περίπου 10.000 κόσμου που έδωσαν το παρόν στο "Γ. Καραϊσκάκης". Οι Στέλιος Γιαννακόπουλος και Παντελής Καφές πέτυχαν τα δύο γκολ, με το συγκρότημα του Ότο Ρεχάγκελ να μην πιάνει σπουδαία απόδοση αλλά να έχει διαρκώς το πάνω χέρι. Ισοφάρισαν προσωρινά οι Μαγυάροι, με πέναλτι του Κενεσέι.

Ο Ότο Ρεχάγκελ προτίμησε για ακόμη μία φορά το 4-5-1 (4-3-3 με κατοχή της μπάλας), παρατάσσοντας τον Παρασκευά Άντζα δίπλα στον Σωτήρη Κυργιάκο στο κέντρο της άμυνας, την τριάδα των Κατσουράνη, Ζαγοράκη, Μπασινά μπροστά τους, Γιαννακόπουλο – Σαλπιγγίδη στα άκρα και τον Βαγγέλη Μάντζιο κορυφή.
Από την άλλη, ο Λόταρ Ματέους προτίμησε έναν επιτελικό μέσο, τον Ντένες Ρόσα της Φερεντσβάρος, ως παρτενέρ του Σάντορ Τόργκελε στην επίθεση.

Τα πρώτα λεπτά δεν επεφύλασσαν ιδιαίτερες συγκινήσεις. Μέχρι τα μισά του πρώτου μέρους πάντως οι Έλληνες διεθνείς έφτασαν κοντά στο γκολ αλλά οι Άντζας και Μάντζιος δεν κατάφεραν να πιάσουν την κεφαλιά όπως θα ήθελαν, με τον φορ του Παναθηναϊκού να βρίσκεται σε ιδιαίτερα ευνοϊκή θέση, στο 18’. Ο πολυσύνθετος άσος της Ξάνθης είχε ακόμη μία ευκαιρία που προήλθε από σέντρα, ενώ Σαλπιγγίδης και Φύσσας δεν κατάφεραν να συνδυαστούν αποτελεσματικά.

Η ουσία ήταν πως δίχως καλό ποδόσφαιρο, περισσότερο λόγω πίεσης, με πολύ κόσμο στην περιοχή του Γκάμπορ Κίραλι, οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ έδειχναν πως δεν είχαν πρόβλημα να φτάσουν κοντά στο γκολ.

Αυτό ήρθε στο 31ο λεπτό. Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε δει από λίγο ως καθόλου τους συμπαίκτες του να τον τροφοδοτούν, κυνήγησε από τα αριστερά αυτό που φαινόταν χαμένη φάση, αμείφθηκε για την... όσφρησή του, γύρισε στον Στέλιο Γιαννακόπουλο και εκείνος, από τα τρία μέτρα, δεν είχε πρόβλημα με άψογο πλασέ να τελειώσει την δουλειά.
Οι Μαγυάροι προσπάθησαν να απαντήσουν και είχαν ένα καλό σουτ αλλά πέραν τούτου, ουδέν στο πρώτο 45λεπτο.

Η επανάληψη σήμανε και την απαρχή των συνεχών αλλαγών, κάτι που προϋπέθετε την έλλειψη του, ούτως ή άλλως μέχρι εκείνη τη στιγμή, αργού ρυθμού. Οι φιλοξενούμενοι δε μπορούσαν να φτάσουν στη περιοχή του Νικοπολίδη αλλά βρήκαν χρυσή ευκαιρία για ισοφάριση στο 77ο λεπτό, όταν μετά από άτσαλο μαρκάρισμα του Άντζα ο Ολλανδός ρέφερι του αγώνα έδειξε το σημείο του πέναλτι.
Ο Κενεσέι εν τέλει χαμογέλασε, αν και ο Στέφανος Κοτσόλης, στο ντεμπούτο του, έκανε εξαιρετική προσπάθεια και λίγο ήθελε να κρατήσει ανέπαφη την ελληνική εστία.

Στα τελευταία λεπτά, οι Πρωταθλητές Ευρώπης έψαξαν το δεύτερο γκολ, ενώ την παράσταση έκλεψε, αρνητικά, ο Τόργκελε, ο οποίος κατάφερε να αποβληθεί για δεύτερή φορά στα τελευταία τρία παιχνίδια της Εθνικής της πατρίδας του. Άλλο αν ο Φινκ δεν σημείωνε όταν του έδειχνε την πρώτη κίτρινη, με συνέπεια ο στράικερ του Παναθηναϊκού να μείνει στο γήπεδο μέχρι, λεπτά αργότερα, να αποκατασταθεί η τάξη.
Κατσουράνης και Κυργιάκος είχαν τη δυνατότητα να πετύχουν το γκολ της νίκης στο τελευταίο τρίλεπτο αλλά δεν τα κατάφεραν από κοντά.

Εν τέλει, ο Παντελής Καφές ήταν εκείνος που στο τελευταίο λεπτό, μετά από έξοχη ομαδική προσπάθεια, σκόραρε το νικητήριο τέρμα, στο 90ο λεπτό. Τα εύσημα πηγαίνουν στον σκόρερ αλλά και τους Μπασινά – Λυμπερόπουλο. Μοναδικό μελανό σημείο στις καθυστερήσεις, ο τραυματισμός του Στέλιου Γιαννακόπουλου.


Οι συνθέσεις
Ελλάδα: Νικοπολίδης (75’ Κοτσόλης), Αντζας, Κυργιάκος, Φύσσας (85’ Γκέκας), Σεϊταρίδης (53’ Βύντρα), Κατσουράνης, Ζαγοράκης (46’ Καφές), Μπασινάς, Γιαννακόπουλος (90’ Καψής), Μάντζιος (46’ Παπαδόπουλος), Σαλπιγγίδης (46’ Λυμπερόπουλος).
Ουγγαρία: Κίραλι, Μπάλογκ (46’ Φέρεντσι), Γκιέπες, Εγκερ, Μπομντάρ, Μπόερ (70’ Κενεσέι), Χάλμοσι, Κόρσος, Χάιναλ (90’ Μπόιτε), Τόργκελε, Ρόσα.

Γκολ: 31’ Γιαννακόπουλος, 90' Καφές– 77’ Κενεσέι

Διαιτητής: Πέτερ Φινκ (Ολλανδία)
Κίτρινες κάρτες: Ζαγοράκης, Μπασινάς – Τόργκελε
Κόκκινες κάρτες: Τόργκελε


** Πριν την έναρξη του αγώνα, βραβεύτηκε ο Παναγιώτης Λαγός από την ΕΠΟ για το ήθος του, όταν πριν από μερικούς μήνες είχε παραδώσει πορτοφόλι το οποίο είχε βρει.
** Οι δύο προπονητές και ο διαιτητής της αναμέτρησης συμφώνησαν στο να γίνουν απεριόριστες αλλαγές κατά τη διάρκεια του αγώνα.
** Τραϊανός Δέλλας και Στέφανο Σορεντίνο περίμεναν έξω από τα αποδυτήρια της Εθνικής προκειμένου να μιλήσουνε με συμπαίκτες τους.

** Μετά το τέλος του αγώνα, δηλώσεις έκανε, σχετικά με το αν θα παραμείνει διεθνής ή όχι, ο Θοδωρής Ζαγοράκης: " Η Εθνική είναι η ζωή μου. Όσο αντέχω θα είμαι κοντά στην ομάδα. Άλλος αποφασίζει βέβαια για τις κλήσεις αλλά εγώ σκοπεύω να βοηθήσω. Πρέπει να είμαστε πιστοί στρατιώτες. Στόχος δεν είναι άλλος από την πρόκριση στο Ευρωπαϊκό του 2008 ".



News 24/7

24MEDIA NETWORK