Τα γκολ του Φιρμίνο έκαναν τον Κλοπ να ξεχάσει την ασέβεια του Μανέ

Τα γκολ του Φιρμίνο ήρθαν την κατάλληλη στιγμή, όταν η Λίβερπουλ έπρεπε να παίξει όπως πέρσι για να ρίξει τέσσερα μέσα στο 'Ολντ Τράφορντ'. Το πάρτι χάλασε ο Σαντιό Μανέ που δεν έδωσε το χέρι στον Γιούργκεν Κλοπ, μετά το ματς. Τα δικά του γκολ λείπουν περισσότερο.

Ο Μπόμπι Φιρμίνο έχει πετύχει το 2-1 και πανηγυρίζει μέσα στο Ολντ Τράφορντ
Ο Μπόμπι Φιρμίνο έχει πετύχει το 2-1 και πανηγυρίζει μέσα στο Ολντ Τράφορντ AP/DAVE THOMPSON

Η Λίβερπουλ εμφανίστηκε φρέσκια λες και έπαιζε στην περυσινή Premier League, νίκησε 4-2 μέσα στο 'Ολντ Τράφορντ' τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ξέρει ότι με τρεις νίκες στα εναπομείναντα ματς (δυο εκτός έδρας με Γου;eστ Μπροm, Μπέρνλι και ένα στο 'Άνφιλντ' με κόσμο στις εξέδρες, στην τελευταία αγωνιστική κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας) παίρνει την 4η θέση και εξασφαλίζει την συμμετοχή της στο Champions League της νέας περιόδου. Οι 'κόκκινοι' έφτασαν τους 60 βαθμούς, τέσσερις λιγότερους από Τσέλσι (64) και έξι από Λέστερ (66), αλλά έχουν ένα αγώνα λιγότερο και με δεδομένο ότι Λέστερ και Τσέλσι παίζουν μεταξύ τους, οι τρεις νίκες αρκούν στην ομάδα του Κλοπ.

Ναι, ήταν σα να βλέπαμε την περσινή Λίβερπουλ, σε ένα πολύ μεγάλο διάστημα του αγώνα, καθώς οι παίκτες του Γερμανού πίεζαν ανελέητα, έτρεχαν ακατάπαυστα (ο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ δεν άφησε σπιθαμή του γηπέδου που να μην πατήσει και σίγουρα ο, παρών στις εξέδρες, Γκάρεθ Σαουθγκέιτ θα σημείωσε με κεφαλαία το όνομά του, καθώς στο τελευταίο ματς της Αγγλίας δεν τον είχε καλέσει), ξεχνώντας το μονότονο και πολύ προβλέψιμο ποδόσφαιρο που έπαιξαν στη φετινή σεζόν.

Ο Ντιόγκο Ζότα ισοφάρισε χάρη στο πείσμα του Φίλιπς να ακολουθήσει τη φάση στο κόρνερ του Ρόπμερτσον στο 34'. Ο αμυντικός της Λίβερπουλ που είχε γράψει κατά λάθος το 1-0 υπέρ της Γιουνάιτεντ (έκανε προβολή στο ωραίο σουτ του Μπρούνο Φερνάντες) πήρε όλες τις κόντρες και σούταρε προς την εστία, με τον Ζότα, να έχει άμεσα αντανακλαστικά και με τακουνάκι να κάνει το 1-1.

Κι αυτός, που έβγαλε τη Λίβερπουλ από τα αδιέξοδα ήταν ο Μπόμπι Φιρμίνο. Ο Βραζιλιάνος με κεφαλιά δυναμίτη (από φάουλ του Αλεξάντερ-Άρνολντ) στην εκπνοή του ημιχρόνου έβαλε την ομάδα του μπροστά στο σκορ, ενώ με την έναρξη της επανάληψης (47') σε ένα τρομερό πρέσινγκ έξω από την περιοχή, η φάση κατέληξε σε σουτ του Άρνολντ, ασθενή απόκρουση του Χέντερσον, ριμπάουντ και πλασέ του Φιρμίνο για το 1-3!

Ο 'λαμπερός Μπόμπι δήλωνε ξανά παρών σε ένα αγώνα της Λίβερπουλ, την στιγμή που η κουβέντα για μια μεταγραφή 'κανονικού' σέντερ-φορ έχει ανάψει για τα καλά στο Άνφιλντ, ενώ ο ίδιος παραδεχόταν πριν από λίγο καιρό ότι βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες περιόδους της καριέρας του. Ο Μπόμπι που έχει γίνει τραγούδι στο 'Κοπ' με το πολύ ρυθμικό "si senor, pas the ball to Bobby and he 'll score" ήταν ιδιαίτερα σιωπηλός στο δίμηνο που όλη η Λίβερπουλ υπέφερε.

Είχε να βάλει γκολ από τις 28 Ιανουαρίου, όταν σκόραρε στο 3-1 επί της Τότεναμ. Με έξι μόλις τέρματα και άλλες τόσες ασίστ ήταν ένα συχνό θέμα συζήτησης σε πολλές από τις συνεντεύξεις που έδωσε φέτος ο Γιούργκεν Κλοπ. Όχι ότι πέρσι ο Φιρμίνο έσκισε τα δίχτυα. Εννιά γκολ μέτρησε στο πρωτάθλημα και ένα στο Champions League, έχοντας όμως και διπλάσιες ασίστ (12) αφού συνήθως οι πάσες του κατέληγαν στους δυο χαρισματικούς σκόρερ (Σαλάχ και Μανέ) που είχε στα δυο άκρα της επίθεσης.

Έτσι κι αλλιώς ο Μπόμπι δεν ήταν ποτέ ένας κλασικός σέντερ-φορ. Περισσότερο θα του ταίριαζε το '10' από το '9' που έχει στην πλάτη, καθώς πρόκειται περισσότερο για ένα επιθετικό μέσο, παρά για τον φουνταριστό κυνηγό, το σέντερ-φορ που έχουμε στο μυαλό μας, ειδικά όταν μιλάμε για την Premier League.

Η θέση του Μπόμπι και ο Κλοπ

Ο Βραζιλιάνος ξέρει πολύ ποδόσφαιρο και έξω από την περιοχή, πασάρει εξαιρετικά, μπορεί να οργανώσει τις επιθέσεις και να βοηθήσει στο πρέσινγκ κι είναι ιδιαίτερα επιδραστικός στο παιχνίδι της Λίβερπουλ όταν ανοίγει τους χώρους για τους δυο ακραίους, η με μια πάσα βρίσκει κάποιον από τους δυο, έτοιμο να δημιουργήσει κατάσταση στην αντίπαλη περιοχή. Είναι ένας προικισμένος ποδοσφαιριστής που θεωρητικά έχει τον ρόλο του προωθημένου κυνηγού, κάνει όμως πολλά περισσότερα πράγματα με την μπάλα (ή και χωρίς αυτήν) στα πόδια.

Σε αυτή την περίοδο που όλα πήγαν στραβά για τη Λίβερπουλ, ο Κλοπ βγήκε να υπερασπιστεί τους παίκτες του ουκ ολίγες φορές. Και για τον Φιρμίνο, έκανε το ίδιο, δείχνοντας μάλιστα την πολύ μεγάλη εκτίμηση που έχει στο ταλέντο του Μπόμπι: "Δεν έχω να πω πολλά για τον Φιριμίνο και πόσο σημαντικός ήταν για μας" σχολίαζε τον προηγούμενο Νοέμβριο προσθέτοντας: "Δεν με νοιάζει τι λένε όσοι δεν μας παρακολουθούν από κοντά, δεν με ενδιαφέρει η γνώμη τους, γιατί απλά δεν τον ξέρουν. Έχει κάνει τη διαφορά σε πολλά παιχνίδια, είτε βάζοντας γκολ, είτε όχι. Αν με ρωτάτε, λοιπόν, για τις πραγματικές ικανότητες του Μπόμπι Φιρμίνο, πραγματικά ντρέπομαι να απαντήσω σε μια τέτοια ερώτηση".

Ο Γερμανός προπονητής εξήγησε τι συνέβη φέτος στην ομάδα του, με μια χαρακτηριστική φράση: "Ο Μπόμπι δεν είναι ούτε γέρος, ούτε έχασε τα πάντα. Κάθε άλλο, θα σας έλεγα. Στην προπόνηση βλέπουμε πάρα πολλά, αλλά θέλουμε να τα βλέπουμε και στο γήπεδο, πολύ πιο συχνά. Αυτό, βέβαια, ισχύει για όλους, όχι μόνο για τον Φιρμίνο. Θέλω, ωστόσο, να πω και κάτι άλλο, που ενδεχομένως δεν έχει γίνει απόλυτα αντιληπτό. Έχοντας χάσει την σταθερότητα μας στην άμυνα, ο καθένας μέσα στην ομάδα, αναγκάστηκε να παίξει διαφορετικά, προστατεύοντας την άμυνα. Αυτό σημαίνει μια μικρή οπισθοχώρηση, ενός, δυο, τριών, πέντε-δέκα μέτρων. Κάτι τέτοιο αποσπά το μυαλό σου από την δημιουργία κατάστασης στην επίθεση, γιατί σκέφτεσαι διαρκώς πως όταν χάσεις την μπάλα πρέπει να επιστρέψεις πίσω. Είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίσαμε φέτος και εξηγεί ενδεχομένως και την σεζόν μας, μέχρι τώρα. Ξεκαθαρίζω ότι δεν ψάχνω για δικαιολογίες, όμως είναι μια περιγραφή της πραγματικότητας που ζήσαμε στη Λίβερπουλ, όλη τη χρονιά".

Σε αυτό του σκεπτικό του Κλοπ, ο Φιρμίνο, σύμφωνα με τον προπονητή της ομάδας "είναι ένα καλό παράδειγμα. Πάντως, βρίσκεται σε καλό δρόμο, προπονείται καλά και γενικά είμαι ευχαριστημένος απ' αυτόν".Ο ίδιος ο Μπόμπι ανάρτησε στο instagram φωτογραφίες από τους πανηγυρισμούς του στο Ολντ Τράφορντ και σα γνήσιος θεοσεβούμενος Βραζιλιάνος (στο στήθος του έχει γραμμένη στα ελληνικά τη φράση "ο Θεός είναι πιστός") πρόσθεσε και ένα ψαλμό για την σημασία της και την ανταμοιβή της υπομονής.

Μια υπομονή, που μάλλον δεν είχε ο Σαντιό Μανέ. Ο Αφρικανός έγινε το 'παρατράγουδο' του εντυπωσιακού 2-4 στο Ολντ Τράφορντ, αφού στο τέλος του ματς απαξίωσε να δώσει το χέρι στον Γιούργκεν Κλοπ! Σε σχέση με τον Φιρμίνο, τα γκολ του Μανέ έλειψαν πολύ από την εφετινή Λίβερπουλ γιατί είναι σχεδόν τα μισά αν συγκρίνουμε το φέτος (9 γκολ σε 32 αγώνες της Premier League) με το πέρσι (18 τέρματα σε 35 ματς).

Ο Κλοπ έστω κι αν οι κάμερες έπιασαν το γεγονός, δεν φάνηκε να δίνει σημασία (τουλάχιστον στις επίσημες δηλώσεις του):

Ο Γερμανός ρωτήθηκε, αμέσως μετά την τοποθέτησή του για το ματς με την Γιουνάιτεντ: "Δεν συνέβη κάτι. Χθες το βράδυ αποφάσισα να ξεκινήσει στην ενδεκάδα ο Ζότα. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις εξηγούμε τις αποφάσεις μας στους ποδοσφαιριστές. Χθες, δεν είχα χρόνο" είπε, δικαιολογώντας την αντίδραση του Μανέ, αν και μεταξύ μας, του χάλασε όλη την καλή εικόνα που είχε η ομάδα του στο κλασικό ντέρμπι, το οποίο ο ίδιος ο Γερμανός κέρδισε για πρώτη φορά μέσα στο Ολντ Τράφορντ.

Ο Κλοπ επανέλαβε πως δεν έχει πρόβλημα με τον Μανέ και στη συνέντευξη της Παρασκευής:"Αν κάποιος μου δείξει 5 εκατομμύρια φορές τον σεβασμό του και μία όχι, τι είναι πιο σημαντικό; Ελπίζω το αφεντικό σας, σε κάποια στιγμή που δεν του δείξετε τον απαραίτητο σεβασμό, να μην ξεχάσει όλα τα υπόλοιπα. Βλέπω και τους τίτλους των εφημερίδων, ήδη. Δεν με ενδιαφέρει, είμαι απόλυτα ήρεμος. Και απόλυτα φυσιολογικός. Θα συζητήσουμε ό,τι συνέβη και όλα θα είναι καλά".

Το πόσο σημαντικό, πάντως, ήταν αυτό το 2-4 δεν φάνηκε μόνο από τα χαμόγελα του Κλοπ, αλλά και τον πολύ έντονο πανηγυρισμό του Μο Σαλάχ μετά το τέταρτο γκολ, την ώρα που η Γιουνάιτεντ έχοντας μειώσει σε 2-3 με τον Ράσφορντ απειλούσε ακόμη και με ισοφάριση! Δείτε την έκφραση του Αιγύπτιου και θα καταλάβετε, όσα ο Μανέ έβαλε κάτω από τον εγωισμό του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK