Τα 10 αστέρια της Football League που θα λάμψουν φέτος

Η πρεμιέρα της Football League είναι γεγονός και το Contra.gr σας παρουσιάζει τους 10 παίκτες που φέτος αναμένεται να κάνουν τη διαφορά. Από τον Κλέιτον και τον Περόνε μέχρι τον Γκαρσία και τον Τουράμ.

Τα 10 αστέρια της Football League που θα λάμψουν φέτος
EUROKINISSI

Η Football League, με τη γνωστή και συνηθισμένη πλέον καθυστέρηση, βρίσκεται ξανά στο ποδοσφαιρικό μενού των ελληνικών πρωταθλημάτων. Με την ευκαιρία της πρεμιέρας στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία, ψάξαμε και εντοπίσαμε τους 10 ποδοσφαιριστές που αναμένεται να ξεχωρίσουν φέτος.

Κάποια ονόματα τα γνωρίζουμε από το παρελθόν, άλλα θα τα μάθουμε τώρα, παίκτες με εμπειρία ή και όχι τόσο, πιο μικροί πιο μεγάλοι, αλλά οι πιθανότητες είναι με το μέρος τους να καθορίσουν την έκβαση των ομάδων τους σε μία τόσο σκληρή κατηγορία.

Τα 10 αστέρια της Football League

ΡΟΟΠΕ ΡΙΣΚΙ (ΑΟΧ ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ)

Η αγορά της βόρειας Ευρώπης δεν απασχολεί συχνά τη Football League. Ο ΑΟΧ Κισσαμικός, όμως έκανε την έκπληξη και έφερε στη χώρα μας τον Φινλανδό, Ρόοπε Ρίσκι. Σε εξαιρετική ποδοσφαιρικά ηλικία (27 ετών) και πρώτος σκόρερ του φινλανδικού πρωταθλήματος (17 τέρματα) τη σεζόν 2016-17 με τη Seinäjoki, ο ύψους 1.80μ. επιθετικός έχει γράψει ιστορία στην πατρίδα του όντας ο μόνος που έχει κάνει χατ τρικ σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες μέσα σε μία σεζόν!

Roope Riski, right, of TPS Turku Finland tries to score past goalkeeper Marc Oberweis of AS Jeunesse Esch Luxembourg, left, during their UEFA Europa League qualifying first round match in Turku, Finland, Tuesday July 9, 2013. (AP Photo/Lehtikuva, Roni Lehti) FINLAND OUT
Roope Riski, right, of TPS Turku Finland tries to score past goalkeeper Marc Oberweis of AS Jeunesse Esch Luxembourg, left, during their UEFA Europa League qualifying first round match in Turku, Finland, Tuesday July 9, 2013. (AP Photo/Lehtikuva, Roni Lehti) FINLAND OUT AP PHOTO/LEHTIKUVA, RONI LEHTI

Φυσικά, ο Ρίσκι δεν ήρθε ως ελεύθερος στη χώρα μας. Έστω και αν ο ΑΟΧ Κισσαμικός απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες, η μετακόμισή του έγινε με τη μορφή δανεισμού από την αυστριακή Ζενκτ Πέλτεν.

ΣΙΛΒΑ ΚΛΕΪΤΟΝ (ΗΡΑΚΛΗΣ)

Αποτέλεσε το κερασάκι στην ενίσχυση του Ηρακλή και παρά το προχωρημένο της ηλικίας του είναι σε θέση να κάνει τη διαφορά στη Football League. Ο 35χρονος Βραζιλιάνος Σίλβα Κλέιτον, κάτοχος ιταλικού διαβατηρίου έπειτα από πολυήμερες διαπραγματεύσεις είπε το 'ναι' στον Γηραιό και γύρισε στη χώρα μας μετά από τρία χρόνια, οπότε φόρεσε τη φανέλα της Ξάνθης.

Τα 10 αστέρια της Football League που θα λάμψουν φέτος
EUROKINISSI

Ο έμπειρος μέσος έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα (Παναθηναϊκός) και δύο Κύπελλα Ελλάδος (ΑΕΛ, Παναθηναϊκός), ενώ προέρχεται από μία γεμάτη σεζόν στην Τουρκία με την Ουμρανίγεσπορ (32 ματς). Η φετινή θα είναι η πρώτη του χρονιά στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία.

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΠΕΡΟΝΕ (ΗΡΑΚΛΗΣ)

Τη σεζόν 2014-15 ο Εμάνουελ Περόνε βοήθησε τα μέγιστα για την επιστροφή του Ηρακλή στη Super League. Έμεινε στον Γηραιό έως και το 2017, αλλά έπειτα από ένα χρόνο στην ΑΕΛ γύρισε στους Θεσσαλονικείς για να ενισχύσει την προσπάθεια ανόδου. Στα 35 του χρόνια ο Αργεντινός επιθετικός, κάτοχος ιταλικού διαβατηρίου, έχει απολογισμό 335 συμμετοχές και 83 τέρματα στην καριέρα του στη χώρα μας.

ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2018-2019 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
ΠΡΩΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2018-2019 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) MOTION TEAM

Ο Ηρακλής πήρε πέρυσι μεγάλη βοήθεια στο σκοράρισμα από τον Χρήστο Ρόβα, όμως η Football League απαιτεί την παρουσία έμπειρων ποδοσφαιριστών και ηγετικών φυσιογνωμιών όπως ο Περόνε.

ΜΑΪΚΛ ΟΛΑΪΤΑΝ (ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΟΝΤΟΥ)

Στα 25 του χρόνια ο Μάικλ Ολαϊτάν τα έχει ζήσει… όλα. Από τη Βέροια το 2011 στον Ολυμπιακό το 2013, αποτέλεσμα επίμονης προσπάθειας και εξαιρετικών επιδόσεων. Και πάνω που η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο εκτοξευόταν, ήρθε η καταραμένη 2α Μαρτίου 2014 και η κατάρρευσή του στο γήπεδο στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Η ιογενής μυοκαρδίτιδα με την οποία διαγνώστηκε, τον άφησε εκτός ως τον Ιανουάριο του 2015, αλλά ο Νιγηριανός επιθετικός δεν ήταν ο ίδιος. Έφτασε να βγάζει το ψωμί του στην Γεωργία έως φέτος το καλοκαίρι.

Τα 10 αστέρια της Football League που θα λάμψουν φέτος
EUROKINISSI

Ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης εισηγήθηκε την έλευσή του στον Απόλλωνα Πόντου και παρότι το θέμα της βίζας του τον κρατά ακόμα στη Νιγηρία, ο Ολαϊτάν είναι ένα από τα πρόσωπα που ανυπομονούν όλοι να δουν να 'αναγεννιέται'.

ΑΝΤΟΝ ΚΑΡΑΤΣΑΝΑΚΟΦ (ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ)

Η Παναχαϊκή άλλαξε πολιτική και μετά το περσινό αμιγώς ελληνικό ρόστερ, φέτος στράφηκε και στην αγορά του εξωτερικού. Ο ένας εκ των δύο ξένων είναι ο Αντόν Καρατσανάκοφ. Το Τransfermarkt.com εμφανίζει τον 26χρονο Βούλγαρο μεσοεπιθετικό ως την ακριβότερη μεταγραφή της κατηγορίας. Ακόμα και αν δεν είναι, ο πρώην άσος της Μπερόε, έχει δείξει από τα φιλικά ακόμα ότι η Football League του πηγαίνει. Ταχύς, έχει την κάθετη πάσα και βλέπει δίχτυα.

Τα 10 αστέρια της Football League που θα λάμψουν φέτος

Διεθνής με τις μικρές εθνικές της χώρας του, έχει κληθεί δύο φορές στην Εθνική Ανδρών, ενώ τα report από τη γειτονική χώρα τον ήθελαν να αντιμετωπίζει συχνά προβλήματα τραυματισμών. Δυστυχώς αυτά επιβεβαιώνονται πριν την έναρξη του πρωταθλήματος.

ΠΙΤΟΥ ΓΚΑΡΣΙΑ (ΒΟΛΟΣ)

Το 'λάτιν' στοιχείο είναι έντονο στον Βόλο και οι νεοφώτιστοι στη Football League έχουν την τύχη να διαθέτουν έναν από τους πλέον ποιοτικούς μέσους του πρωταθλήματος. Ο Πίτου Γκαρσία έφτασε αισίως τα 34 χρόνια, όμως η εμπειρία του θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην κατηγορία.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΟΣΦΠ - ΑΡΗΣ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ / ΟΣΦΠ - ΑΡΗΣ (ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI

Ο Αργεντινός κάτοχος ιταλικού διαβατηρίου ήταν πέρυσι βασικό στέλεχος της ομάδας της Μαγνησίας (26 συμμετοχές, 7 γκολ) και θα παίξει για δεύτερη φορά στη Football League μετά τη θητεία του στον Άρη. Μετρά 314 συμμετοχές και 16 τέρματα στην παρουσία του στη χώρα μας με τους Ηρακλή, Ατρόμητο και αποτελεί όπλο στην προσπάθεια του νεοσύστατου Βόλου να πρωταγωνιστήσει.

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΟΥΡΑΣ (ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ)

Το... next big thing της Παναχαϊκής δεν είναι άλλος από τον Νίκο Μασούρα. Έκανε ντεμπούτο με τα κοκκινόμαυρα σε ηλικία 16 ετών, 3 μηνών και 6 ημερών (20/9/2017). Τέσσερις μήνες αργότερα κούνησε πλεκτό απέναντι στην Αναγέννηση Καρδίτσας και έγραψε ιστορία, αφού έγινε ο δεύτερος νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της πατρινής ομάδας.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ - ΠΑΟ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο διεθνής με την εθνική Παίδων αριστερός εξτρέμ έχει αναγκάσει τον Κώστα Κατσουράνη να ασχοληθεί ουκ ολίγες φορές μαζί του και ο Μασούρας δεν λέει 'όχι' ακόμα και όταν ο προπονητής του, Σωκράτης Οφρυδόπουλος τον χρησιμοποιεί σε θέση αριστερού μπακ. Βρέθηκε στη Football League πέρυσι προερχόμενος από τη… Β’ ΕΠΣ Αχαΐας και την Ακαδημία Δαβουρλή.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΑΛΙΑΚΑΣ (ΑΟΧ ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ)

Ήταν ένας από τους πολλούς δανεικούς που παραχώρησε πέρυσι ο Ολυμπιακός στον ΑΟΧ Κισσαμικό και ο... μόνος που έμεινε για δεύτερη διαδοχική σεζόν, ξανά με τη μορφή δανεισμού. Ο Μανώλης Σάλιακας ακολούθησε όλη την προετοιμασία των Πειραιωτών, όμως δεν μπόρεσε να κερδίσει μία θέση στο ρόστερ τους. Βασικό στέλεχος της Εθνικής Ελπίδων, πέρυσι κατέγραψε με τους Κυανόλευκους 26 συμμετοχές, 4 γκολ και... 9 ασίστ.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΖΕΕΦΕΛΝΤ / ΦΙΛΙΚΟ / ΟΣΦΠ - ΜΠΟΤΟΤΣΑΝΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΖΕΕΦΕΛΝΤ / ΦΙΛΙΚΟ / ΟΣΦΠ - ΜΠΟΤΟΤΣΑΝΙ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο 22χρονος, αν και η φυσική του θέση είναι αυτή του δεξιού μπακ, χρησιμοποιείται, τόσο ως δεξί, όσο και ως αριστερό χαφ από τον προπονητή του, Γιώργο Πετράκη.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΣΚΟΥΝΑΣ (ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ)

Επιθετικός, ο οποίος τα τρία τελευταία χρονιά έχει βρει στην κατηγορία 58 φορές δίχτυα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος. Ο Νίκος Κουσκουνάς καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στη Football League και παρά το σύντομο πέρασμά του από τον ΟΦΗ πέρυσι (7 ματς, 3 γκολ), βρήκε εκ νέου τον εαυτό του στη Δόξα Δράμας (20 ματς, 15 τέρματα).

FOOTBALL LEAGUE / ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ - ΠΑΝΣΕΡΡΑΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / EUROKINISSI)
FOOTBALL LEAGUE / ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ - ΠΑΝΣΕΡΡΑΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Οι Μαυραετοί ποντάρουν πολλά στη στενή επαφή του 30χρονου φορ με τα αντίπαλα δίχτυα, ώστε φέτος να διεκδικήσουν την άνοδο. Το γεγονός ότι τα πέντε τελευταία χρόνια κλείνει τις σεζόν με μίνιμουμ 18 τέρματα τον συγκαταλέγει μεταξύ των αστεριών του πρωταθλήματος.

ΡΟΖΕΡΙΟ ΤΟΥΡΑΜ (ΚΕΡΚΥΡΑ)

Όταν ο Δημήτρης Σπανός έπιασε δουλειά στην Κέρκυρα ζήτησε από τη διοίκηση να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να κρατήσει στο ρόστερ τον Ροζέριο Τουράμ. Η περίπτωση παραμονής του 27χρονου Βραζιλιάνου επιθετικού δεν ήταν εύκολη έπειτα από τον υποβιβασμό στη Football League, αλλά είπε εν τέλει το 'ναι' στην πρόταση αναπροσαρμογής του συμβολαίου του και θα αποτελεί βασική μονάδα στη γραμμή κρούσης των Φαιάκων.

SUPERLEAGUE / ÊÅÑÊÕÑÁ - ÏÓÖÐ (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports)
SUPERLEAGUE / ÊÅÑÊÕÑÁ - ÏÓÖÐ (ÊÙÓÔÁÓ ÌÁÊÑÕÄÇÌÁÓ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI

Στην ομάδα του Ιονίου περιμένουν ότι ο Τουράμ θα βελτιώσει τις επιδόσεις των δύο τελευταίων χρόνων (36 συμμετοχές, 10 γκολ) και θα αποτελέσει το βαρύ πυροβολικό στην προσπάθεια για την επάνοδο στη Super League.

* Ο Βρασίδας Ράπτης είναι ο διευθυντής της ιστοσελίδας Footballleaguenews.gr.

Photo credits: Eurokinissi, Motion Team, AP Photo/Lehtikuva, Roni Lehti

News 24/7

24MEDIA NETWORK