4.000.000 ευρώ πήγαν σε λάθος χέρια στην Τουρκία

Το 2015, η FIFA εντόπισε πληρωμές προμηθειών σε εκπροσώπους παικτών που δεν είχαν άδεια. Ενημέρωσε την τουρκική ομοσπονδία που μέχρι σήμερα δεν έχει ακολουθήσει τους κανόνες. Η μόνη συνέπεια είναι οι προειδοποιήσεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Fenerbahce's Nani, top, and Nemanja Gudelj of Ajax fight for the ball during the Euro League Group A soccer match between Fenerbahce and Ajax at Sukru Saracoglu Stadium in Istanbul, Turkey, Thursday, Oct. 22, 2015. (AP Photo/Emrah Gurel)
Fenerbahce's Nani, top, and Nemanja Gudelj of Ajax fight for the ball during the Euro League Group A soccer match between Fenerbahce and Ajax at Sukru Saracoglu Stadium in Istanbul, Turkey, Thursday, Oct. 22, 2015. (AP Photo/Emrah Gurel) AP

H τελευταία αποκάλυψη των Football Leaks που αφορούν τους Der Spiegel, The Black Sea και δημοσιογράφους-ερευνητές στην European Investigative Collaborations, που τσεκάρουν και επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητα του υλικού (βλ. 18.6 εκατομμύρια αρχεία, με συμβόλαια, emails κλπ), το οποίο υπέκλεψε και παρείχε άνδρας με το κωδικό όνομα "John", αφορά την Τουρκία.

Για την ακρίβεια, την τουρκική ομοσπονδία ποδοσφαίρου που επέτρεψε περισσότερες από 30 πληρωμές πέντε συλλόγων, για ποσό που ξεπέρασε τα 4.000.000 ευρώ, σε ατζέντηδες που δεν είχαν την άδεια της FIFA. Η σχετική ομολογία υπάρχει σε επιστολές που έστειλε η Turkish Football Federation στη FIFA και... βρήκε ο "John".

Σε αυτές αναφερόταν πως το 2015 και το 2016, σύλλογοι της γείτονας είχαν πληρώσει και αδήλωτους ατζέντηδες και εταιρείες offshore, σε ποσοστά για εγχώριες και διεθνείς μεταγραφές, όπως του Σάμιουελ Έτο'ο, του Νάνι και του Γκιγιέρμε.

Όπως διαπίστωσε η ιστοσελίδα theblacksea.eu, σε πέντε από αυτές τις υποθέσεις διαπιστώθηκε διαφορά μεταξύ του ποσού που ανέφεραν τα αρχεία της TFF και της πραγματικής αξίας των συμβολαίων -ναι, ήταν πολύ πιο υψηλή. Όλα αυτά είχαν υποπέσει στην αντίληψη της FIFA που διέταξε σχετική έρευνα, για την αδυναμία της τουρκικής ομοσπονδίας να τηρήσει τους κανόνες, στην κατάθεση των στοιχείων.

Πώς εξελίχθηκε η ιστορία

Το τουρκικό Μέσο ζήτησε από εκπροσώπους της ομοσπονδίας να σχολιάσουν το γεγονός, αλλά το αίτημα δεν είχε ανταπόκριση. Η FIFA από την άλλη, ενημέρωσε ότι "τους είχαμε κάνει προειδοποίηση". Δεν έκανε όμως, κάτι περισσότερο και δη επί της ουσίας του προβλήματος που ήταν οι ατζέντηδες, οι οποίοι έκαναν τις δουλειές χωρίς να 'χουν το νομικό δικαίωμα.

Ως προς αυτό, η Παγκόσμια Ομοσπονδία δήλωσε ότι " η ευθύνη για την επιβολή κυρώσεων, ως προς τις παραβάσεις που έγιναν από μεσάζοντες, εμπίμπτει στην αρμοδιότητα των μελών της ένωσης". Προφανώς και η Τουρκία δεν έκανε κάτι επ' αυτού. Τουναντίον, συνέχισε να δέχεται δουλειές ατζέντηδων χωρίς άδεια.

Τον Απρίλιο του 2015 η FIFA ενημέρωσε πως υπήρχαν πια νέες διαδικασίες, οι οποίες απαιτούσαν από τις ποδοσφαιρικές ενώσεις που είχαν άδεια να παρέχουν κάθε χρόνο πληροφορίες για κάθε άτομο, που είχε λαμβάνειν για τη δουλειά του ως μεσολαβητής (έτσι αποκαλεί η FIFA τους ατζέντηδες, επισήμως). Έδωσε και διορία, έως το τέλος του μήνα.

Τον Μάρτιο του ίδιου έτους, οι Τούρκοι δεν είχαν συμμορφωθεί και στις 6/7 του 2016 η επικεφαλής του τμήματος Αξιοπιστίας και Συμμόρφωσης, Κίμπερλι Μόρις έστειλε επιστολή στον μάνατζερ της τουρκικής ομοσπονδίας, Εβρίμ Ταρλίγκ με την οποία τον καλούσε "να κάνετε δημόσια διαθέσιμα σε ετήσια βάση, τα στοιχεία, τα ονόματα όλων των διαμεσολαβητών της ένωσης σας που έχουν άδεια και της κάθε κίνησης που έχουν κάνει".

Τον επόμενο μήνα, η τουρκική ομοσπονδία εμφάνισε στο site της κάποιες -λίγες- πληροφορίες. Έλειπαν οι προμήθειες των ατζέντηδων. Αντ' αυτών, εμφανίστηκε "το συνολικό ποσό των αμοιβών που έλαβαν οι εκπρόσωποι των παικτών". Στις 20/7 ο γενικός γραμματέας της TFF, Καντίρ Καρντάς έστειλε στην Μόρις λίστα με 18 πληρωμές προς Τούρκους ατζέντηδες, αξίας 1.18 εκατομμυρίων ευρώ.

Επισύναψε και δεύτερο αρχείο, στο οποίο σημείωσε ότι "έγιναν πληρωμές και σε διαμεσολαβητές που ενεπλάκησαν σε μεταγραφές τουρκικών ομάδων, αλλά δεν είχαν άδεια". Το πραγματικό ποσό ήταν 4.31 εκατομμύρια ευρώ. Η υπεύθυνη για τη διαφάνεια τον κάλεσε εκ νέου, να σεβαστεί τους κανονισμούς και τότε έλαβε τη λίστα με τις 30 μετακινήσεις, για το 2015 και το 2016, με την εξήγηση ότι "αυτοί που της διαχειρίστηκαν δεν έχουν καν αιτηθεί την άδεια".

Στη λίστα αυτών που επέμεναν να κάνουν παρανόμως δουλειές ήταν οι Αντάλιασπορ, Ακχισάρ, Μπούρσασπορ, Ρίζεσπορ και Φενέρμπαχτσε

Η Αντάλιασπορ του έδωσε και κατάλαβε, με 15 πληρωμές σε μη εξουσιοδοτημένους ατζέντηδες και κατάθεση ποσού μεγαλύτερου από 1.6 εκατομμύρια ευρώ σε offshore εταιρεία που ανήκει σε Τούρκο ατζέντη, τον Μετίν Κορκμάζ.

Ακολούθησε η πληρωμή 300.000 ευρώ σε εταιρεία που ανήκει στο συνέταιρο του Κορκμάζ, Οζκάν Ντογκάν, για τον Σάμιουελ Έτο'ο που επισήμως δεν ανήκει σε αυτόν τον ατζέντη. Στο συμβόλαιο δεν υπήρχε αναφορά στον Ουίλφερ Ντε Χάπι, τον κανονικό εκπρόσωπο του Καμερουνέζου επιθετικού. Παρ' όλα αυτά μπήκαν 200.000 ευρώ στην εταιρεία του CPWS Global Management, που δεν έχει άδεια.

Η ίδια ομάδα είχε καταθέσει 90.000 ευρώ στην Refleks Menajerlik Ltd. Sti, που ανήκει στον Ολγκούν Πεκέρ, γνωστό για τη σχέση του με το οργανωμένο έγκλημα στην Τουρκία, μέσω του μαφιόζου Σεντάτ Πεκέρ -του οποίου το όνομα υιοθέτησε, προς ένδειξη σεβασμού. Ο Σεντάτ κατηγορείται για χρόνια για παράνομο στοίχημα και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες. Ο Ολγκούν είχε συλληφθεί το 2012, με την κατηγορία ότι είχε δώσει σε υποψήφιους ατζέντηδες αντίγραφα των εξετάσεων της FIFA -για να... προετοιμαστούν.

Η Φενέρμπαχτσε είχε δώσει 1.4 ευρώ σε παράνομους ατζέντηδες. Για τη μετακίνηση του Νάνι από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 600.000 ευρώ κατατέθηκαν στον Ιταλό ατζέντη, Φεντερίκο Παστορέλο, ο οποίος δεν αναφερόταν στο συμβόλαιο του παίκτη.

Fenerbahce's Fernandao, left, and Dedryck Boyata of Celtic fight for the ball during the Europa League Group A soccer match between Fenerbahce and Celtic at Sukru Saracoglu Stadium in Istanbul, Turkey, Thursday, Dec. 10, 2015. AP Photo)
Fenerbahce's Fernandao, left, and Dedryck Boyata of Celtic fight for the ball during the Europa League Group A soccer match between Fenerbahce and Celtic at Sukru Saracoglu Stadium in Istanbul, Turkey, Thursday, Dec. 10, 2015. AP Photo) AP

Για τη μεταγραφή του Φερναντάο, επισήμως πήρε 200.000 ευρώ ο Εντουάρντο Ουράμ. Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν πως 1.000.000 ευρώ χωρίστηκαν σε τρεις δόσεις, με την τελευταία να κατατίθεται τον Γενάρη του 2017. Άλλα στοιχεία έδειξαν πως ο superagent Αχμέτ Μπουλούτ και ο Νο2 αυτής της λίστας, Ουράμ είχαν συνάψει μυστική συμφωνία για κρυφά, παράλληλα deals που δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ.

Η τουρκική ομοσπονδία συνεχίζει να αρνείται να δώσει όλα τα στοιχεία και έχει την πρακτική του να διαγράφει αρχεία περασμένων χρόνων. Για όλα αυτά, η FIFA κάνει μόνο προειδοποιήσεις.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK