Φόρεστ Γκριν: Είναι vegan, φτιάχνει ξύλινο γήπεδο και έχει εμφανίσεις από καφέ

Η Φόρεστ Γκριν παλεύει για την άνοδο της στην League One. Πρωτίστως όμως προσπαθεί να πείσει τον κόσμο να αποκτήσει οικολογική συνείδηση. Το τελευταίο της εγχείρημα είναι εμφανίσεις φτιαγμένες από κόκκους καφέ και ανακυκλώσιμα πλαστικά μπουκάλια νερού.

Φόρεστ Γκριν: Είναι vegan, φτιάχνει ξύλινο γήπεδο και έχει εμφανίσεις από καφέ
FOREST GREEN OFFICIAL TWITTER ACCOUNT

Η Φόρεστ Γκριν αγωνίζεται στην League Two του αγγλικού πρωταθλήματος. Έδρα της είναι το 'New Lawn' που μέσα στην επόμενη τριετία αναμένεται να δώσει τη θέση του στο 'Eco Park'. Το πρώτο ξύλινο γήπεδο στον κόσμο, σχεδιασμένο από την Zaha Hadid Architects με χωρητικότητα 5.000 θεατών. Θα κόντευε να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, έχοντας εξασφαλίσει άδεια κατασκευής από τον Δεκέμβρη του 2019, ωστόσο έχει καθυστερήσει σημαντικά ελέω του Covid-19.

Το 2018, η Φόρεστ Γκριν έγινε η πρώτη ομάδα ουδέτερου άνθρακα στον κόσμο, πιστοποιημένη από τον ΟΗΕ. Ξεχωρίζει για την οικολογική της συνείδηση, γι' αυτό και η λειτουργία της δεν αφορά μονάχα το αγωνιστικό σκέλος. Οι δράσεις της όλες είναι φιλικές προς το περιβάλλον, γι' αυτό και δεν θέλει να υπάρχει μέταλλο στο νέο της γήπεδο. Η Φόρεστ Γκριν έγινε και ο πρώτος vegan σύλλογος στον κόσμο, ενώ το 2017 η FIFA της απένειμε τον τίτλο του 'πιο πράσινου ποδοσφαιρικού συλλόγου παγκοσμίως' εξαιτίας της μεγάλης της δράσης για την προστασία της φύσης και την καλή διαβίωση των ζώων.

Τώρα πήγε και ένα βήμα παρακάτω. Μέχρι πρότινος αγωνιζόταν με φανέλες φτιαγμένες από μπαμπού. Στην προσπάθεια της όμως να γίνει ακόμη πιο φιλική προς το περιβάλλον, πλέον μπαίνει στο γήπεδο φορώντας εμφανίσεις που φτιάχτηκαν από περίσσευμα κόκκων... καφέ και ανακυκλώσιμου πλαστικού. Τις εγκαινίασε στις 27/2 και το 3-0 επί της Κόλτσεστερ.

Ο ιδιοκτήτης της ομάδας, Ντέιλ Βινς, ελπίζει πως αυτή η επιλογή θα βοηθήσει τους φίλους του ποδοσφαίρου να σκεφτούν τον τρόπο που επηρεάζουν την φύση.

"Οφείλουμε να εξετάσουμε κάθε τομέα του τρόπου που ζούμε και λειτουργούμε. Οτιδήποτε κάνουμε έχει μια συνέπεια, ακόμη και τα ρούχα που φοράμε ή οι εμφανίσεις των ποδοσφαιριστών. Αυτό είναι ένα μήνυμα στους φιλάθλους και όλο τον κόσμο, ότι τα ρούχα που φοράμε είναι ένα σημαντικό ζήτημα.

Είναι μια ακόμη σημείωση στον φάκελο που αφορά το τι μπορεί να γίνει, ποια υλικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την κατασκευή μια φανέλας που είναι περισσότερο βιώσιμα και δίνουν επίσης ένα αθλητικό πλεονέκτημα, επειδή ο καφές βοηθάει την αναπνοή πιο εύκολα από το μπαμπού που παρουσιάσαμε δύο χρόνια πριν. Και φυσικά πολύ πιο εύκολα από το πλαστικό, που είναι ο κανόνας της βιομηχανίας.

Η επιλογή μας αφορά τη βιωσιμότητα, αλλά επειδή είμαστε ποδοσφαιρικός σύλλογος, πρόκειται και για την απόδοση - αυτά τα δύο πρέπει να συμβαδίζουν. Ο αθλητισμός, τα σπορ, έχουν μια ευθύνη εξαιτίας του μοναδικού τρόπου που επηρεάζουν τον κόσμο, που βλέπει τι κάνουν οι σύλλογοι και τα αθλητικά του είδωλα, παίρνοντας παράδειγμα. Περνάμε καλά, κάνουμε αυτό που πιστεύουμε με πάθος, δίνοντας ώθηση σε άλλους ανθρώπους να σκεφτούν τον τρόπο που ζουν".

Η Φόρεστ Γκριν έχει εισπράξει το χειροκρότημα για τις προσπάθειες της και η νέα φανέλα θα είναι προσβάσιμη στο κοινό για αγορά τη νέα σεζόν. Ο Ντέιλ Βινς αποκάλυψε πως για την δημιουργία κάθε φανέλας χρειάζονται τρεις κούπες κόκκων καφέ που περισσεύει και πέντε ανακυκλώσιμα πλαστικά μπουκάλια νερού.

Από την περασμένη σεζόν ο Χέκτορ Μπελερίν της Άρσεναλ έδειξε έμπρακτα την στήριξη του στον τρόπο λειτουργίας της Φόρεστ Γκριν, καθώς επένδυσε τόσα χρήματα που τον φέρνουν ως δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της αγγλικής ομάδας. Οι Ρόβερς βοήθησαν στην χρηματοδότηση της Ένωσης αθλημάτων για την κλιματική δράση, συμβουλεύοντας διάφορες ομοσπονδίες σε όλο τον κόσμο για το πώς να μειώσουν την επιρροή τους στο περιβάλλον.

Φόρεστ Γκριν: Είναι vegan, φτιάχνει ξύλινο γήπεδο και έχει εμφανίσεις από καφέ

Η Φόρεστ Γκριν είναι στην 3η θέση της League Two με δύο παιχνίδια λιγότερα και στοχεύει στην απευθείας άνοδο. Ωστόσο για τον Βινς Ντέιλ το μεγάλο στοίχημα είναι να κάνει την διαφορά στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, όσο ακόμη αυτό είναι ευφικτό.

"Αυτό που έχουμε κάνει είναι λιγότερο ενδιαφέρον από αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Αποκτήσαμε αυτήν την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με ένα τεράστιο κοινό και να φέρουμε αλλαγή, αυτό είναι πραγματικά συναρπαστικό.

Νομίζω πως θα διαπιστώσουμε ότι αυτά τα πράγματα που κάνουμε τώρα, θα γίνουν πιο φυσιολογικά σε όλα τα αθλήματα. Πράγματα που έμοιαζαν ριζοσπαστικά πριν από 10 χρόνια, θα είναι απολύτως φυσιολογικά σε πέντε χρόνια.

Έχουμε περίπου 10 χρόνια για να κάνουμε μεγάλες αλλαγές για να αποφύγουμε το χειρότερο από την παγκόσμια θέρμανση, οπότε ελπίζω σε πέντε χρόνια από τώρα να έχουμε κάνει πολλά για να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα".


News 24/7

24MEDIA NETWORK