Ο Φορτούνης, η εθνική Μυκόνου και το κτήνος του Βερολίνου

Ο Φορτούνης επιχειρεί να κάνει pre-season ό,τι και πέρσι, σέρνοντας συμπαίκτες του από την εθνική ομάδα μέχρι τη Μύκονο. Εκεί όπου τους περιμένει το κτήνος του Βερολίνου με το μότο "practice what you preach".

Ο Κώστας Φορτούνης σε πανηγυρικό στιγμιότυπο από ανάμετρηση με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ (ΑΕΚ - Ολυμπιακός 1-1, 17/02/2019)
Ο Κώστας Φορτούνης σε πανηγυρικό στιγμιότυπο από ανάμετρηση με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ (ΑΕΚ - Ολυμπιακός 1-1, 17/02/2019) EUROKINISSI SPORTS

Το όνομα του Γιανίκ Ομπενάουερ έγινε ευρέως γνωστό στα αθλητικά δρώμενα της Ελλάδας από πέρσι, όταν ο Κώστας Φορτούνης τον προσέλαβε για μια προσωπική pre-season προετοιμασία και πολύ περισσότερο όταν αυτή η συνεργασία αποδείχτηκε εξαιρετικά ευεργετική για τον αρχηγό του Ολυμπιακού. Με τον Κώστα Φορτούνη να "πετάει" στον αγωνιστικό χώρο και την συμπεριφορά του στην ταχυδύναμη να είναι σαφώς βελτιωμένη, μέρος των κατορθωμάτων του διεθνή μέσου αποδόθηκε στον Γερμανό γυμναστή. Και δικαίως. Δεν ήταν απλά το εντυπωσιακό double double του Φορτούνη στα νούμερα της στατιστικής (17 γκολ, 16 ασίστ), αλλά πολύ περισσότερο ο τρόπος που χρησιμοποιούσε το κορμί του και πατούσε στον αγωνιστικό χώρο, σε συνδυασμό με την ταχύτητα της κίνησης του στους κενούς χώρους.

"Τα πρώτα πράγματα που κοίταξα ήταν η θέση του σώματός του και το πώς θα χτίζαμε περισσότερη δύναμη. Για την επιτάχυνση, το σουτ, την κίνηση, τα γυρίσματα χρειάζεται μία σταθερή βάση, χρειάζεται την ικανότητα της... έκρηξης! Με τον Κώστα Φορτούνη επικεντρωθήκαμε σε αυτά τα κομμάτια που ταίριαζαν στη θέση του στον αγωνιστικό χώρο, στο στιλ του. Εκτός απ' αυτά δώσαμε έμφαση στην αντοχή, τη σωματική του δύναμη πάντα με βάρος στην ταχύτητα και την ευκινησία. Συνήθως αυτά δουλεύαμε στο πρώτο μέρος της προπόνησης. Η κατάσταση του Κώστα στην αρχή της συνεργασίας μας ήταν καλή. Επειδή, βέβαια, ήταν off δεν βρισκόταν στο πικ του, ωστόσο η βάση του ήταν κατάλληλη για το ξεκίνημα. Μπορούσε δηλαδή ν' αντεπεξέλθει στην ένταση της προπόνησης κι όταν ήταν κουρασμένος και οι μύες του πιασμένοι, είχε την ικανότητα να αποθεραπεύεται, γεγονός που είναι αποτέλεσμα της σωστής βάσης του από πριν.

The team of Germany's first league soccer club Hoffenheim poses during the TSG 1899 Hoffenheim team presentation at the Dietmar-Hopp-Sportpark in Zuzenhausen, Germany, on Friday, July 16, 2010. Back row, from left: Sejad Salihovic, Chinedu Obasi, Robin Neupert, Marvin Compper, Vedad Ibisevic, Peniel Mlapa, Josip Simunic, Demba Ba, Denis Thomalla, Luiz Gustavo and "Hoffi". Center row, from left: Head coach Ralf Rangnick, Peter Zeidler, Marco Pezzaiuoli, Yannick Obenauer, Christof Elser, Cesar Thier, Michael Grau-Stenzel, Tom Schuster, Peter Geigle, Christian Seyfert and Heinz Seyfert. Front row, from left: Andreas Ludwig, Andreas Ibertsberger, Christian Eichner, Boris Vukcevic, Ramazan Oezcan, Jens Grahl, Tom Starke, Daniel Haas, Manuel Gulde, Jukka Raitala, Andreas Beck and Tobias Weis. (apn Photo/Mario Vedder)
Ο Γιανίκ Ομπενάουερ ήταν γυμναστής της TSG 1899 Hoffenheim από το καλοκαίρι του 2010, μέχρι τον Απρίλιο του 2013 (16/07/2010) APN (PHOTO/MARIO VEDDER)

Όσον αφορά τα κιλά του, δεν έχασε βάρος. Έχασε λίπος. Ζύγιζε το ίδιο όταν τελειώσαμε τις προπονήσεις, όμως άλλαξε η σωματοδομή του. Πήρε 1,5 κιλό μυϊκό βάρος κι έχασε αντίστοιχο σωματικό λίπος. Ο Κώστας μου θύμισε μπορώ να πω τον Ρομπέρτο Φιρμίνο από την εποχή που εργαζόμουν στην Χοφενχάιμ. Έχουν το ίδιο πακέτο στα skills. Ο Φιρμίνο είναι ένας ποδοσφαιριστής με τεχνική που δούλεψε και για να εξελιχθεί. Ο Φορτούνης, πάντως, με έχει εντυπωσιάσει απ' όσα έχω προλάβει να δω μέσω highlights όταν βρίσκω χρόνο. Βέβαια, εσείς θα μου πείτε καλύτερα τι βλέπετε κι αν εντοπίζετε τις αλλαγές.

Εγώ χαίρομαι που η προσπάθειά του στην pre - season ξεπληρώνεται τώρα. Εκτός από την σωματική εξέλιξη, όταν αρχίζεις να επενδύεις στον εαυτό σου, στο σώμα σου, στην υγεία σου, στην προετοιμασία σου γίνεσαι και δυνατότερος εγκεφαλικά - ψυχικά, επειδή πήρες μόνος την απόφαση να δουλέψεις και πέρα από το κλαμπ. Είναι και η Rogon και ο Πολ (Κουτσολιάκος) που τον παρακίνησαν γιατί ενδιαφέρονται οι παίκτες τους να εξελίσσονται και να είναι καλά στην υγεία τους", είχε αποκαλύψει ο Γερμανός γυμναστής και sports scientist τον Νοέμβρη του 2018 στο Sport24.gr.

Ο Κώστας Φορτούνης με τον Γιανίκ Ομπενάουερ ποζάρουν μαζί, στη διάρκεια της συνεργασίας τους στη Μύκονο
Ο Κώστας Φορτούνης με τον Γιανίκ Ομπενάουερ ποζάρουν μαζί, στη διάρκεια της συνεργασίας τους στη Μύκονο KOSTAS FORTOUNI OFFICIAL INSTAGRAM ACCOUNT (KFORTOU7)

Ο Γιανίκ Ομπενάουερ δεν δούλεψε μόνο με τον ηγέτη των "ερυθρολεύκων", αλλά έφτιαξε και προγράμματα για τους Πέλκα, Γαλανόπουλο, Χαρίση και Κουλούρη. Ο τελευταίος είχε επίσης μια εκπληκτική σεζόν, καθώς αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Super League (19 γκολ) με τη φανέλα του Ατρομήτου. Φέτος, ο 48χρονος γυμναστής είναι ξανά στη χώρα μας και προετοιμάζει τον Κώστα Φορτούνη για τη νέα σεζόν, μαζί με τους Κυριάκο Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιαννιώτα και Κώστα Σταφυλίδη.

Γιατί επιλέχθηκε φέτος η Μύκονος

Ως βάση τους επιλέχθηκε η Μύκονος, το νησί στο οποίο... έχει αποδοθεί η καθίζηση της εθνικής ομάδας τα τελευταία χρόνια. Οι συζητήσεις που περιλαμβάνουν την ατάκα "εθνική Μυκόνου" πάνε κι έρχονται, μόνο που φέτος οι τέσσερις διεθνείς ποδοσφαιριστές βάλθηκαν να αποκαταστήσουν λίγη από την φήμη του νησιού στις συνειδήσεις των ποδοσφαιρόφιλων. Η τοποθεσία επιλέχθηκε γιατί προσφέρει ένα πακέτο παροχών που δύσκολα συναντάς αλλού.

Οι παίκτες της Εθνικής παίζουν έτσι για να διώξουν τον Αναστασιάδη; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

Η βίλα όπου κατέλυσαν οι παίκτες με τον Ομπενάουερ έχει τους κατάλληλους χώρους για την εκγύμναση που απατείται, είναι πολύ εύκολη η τροφοδοσία των απαιτητικών τροφών που συνοδεύουν το πρόγραμμα (ο Ομπενάουερ δίνει μεγάλη βάση στην διατροφή ενδιάμεσα των προπονήσεων), οι άνεμοι στο νησί προσφέρουν μια νότα δροσιάς, ενώ φυσικά οι παρεχόμενες ανέσεις για τον συνδυασμό των διακοπών είναι πολύ υψηλές. Το πρόγραμμα του Ομπενάουερ περιλαμβάνει τρεις προπονήσεις καθημερινά και στις κενές ώρες οι παίκτες μπορούν να απολαύσουν την θάλασσα και τις ομορφιές της Μυκόνου, ξεφεύγοντας ψυχολογικά από την ρουτίνα των προπονήσεων.

Την ίδια τοποθεσία επέλεξε και ο Ματιέ Βαλμπουενά, για να ξεκινήσει προπονήσεις πριν ενσωματωθεί στην προετοιμασία του Ολυμπιακού.

Ο 35χρονος Γάλλος με προσωπικό γυμναστή αποφάσισε με τη σειρά του να συνδυάσει λίγες μέρες διακοπών και εκγύμνασης στο νησί της Μυκόνου.

"Εξάσκησε αυτό που κηρύττεις"

Όσο φυσικά τους το επιτρέπει η κούραση από το επίπονο πρόγραμμα. Ο Γερμανός γυμναστής προφανώς και δεν είναι τυχαίος, αν αναλογιστεί κανείς πως στο πελατολόγιο του βρίσκονται οι Ντράξλερ, Φιρμίνο, Μέγιερ, Κερέρ - γενικά παίκτες που εκπροσωπεί η Rogon και φροντίζει να βρίσκονται σε καλή κατάσταση μέσω του Ομπενάουερ. Και ο 48χρονος δεν χαρίζει κάστανα, προκειμένου να φτάσει μαζί με τους παίκτε στον επιθυμητό στόχο. Άλλωστε και ο ίδιος, παρά την ηλικία του παραμένει σε εκπληκτική φυσική κατάσταση.

Τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει πολύ την κατανάλωση κρέατος, έστω κι αν στην διατροφή του διατηρεί τόσο το γιαούρτι, όσο και τα αυγά, τροφές που είναι παράγωγα ζώων. Βρώμη, σύκα, μούρα, μπανάνες, αβοκάντο, φασόλια, φακές, πατάτες, ρύζι, κινόα και ξηροί καρποί είναι κατά βάση οι τροφές που συνδυάζει ο Ομπενάουερ στα καθημερινά του γεύματα, προτρέποντας τον κόσμο στην αποφυγή των γαλακτομικών προϊόντων. Πόσο πιστός είναι στις αρχές του, αποδεικνύεται και από τις προσωπικές του επιτυχίες τα τελευταία χρόνια.

Το 2017 πήρε την 1η θέση στο Beast of Berlin (Masters) και την 2η θέση στο German Throwdown (Masters), το 2018 κατέλαβε την 1η θέση στο Athens Throwdown (Masters), το 2017 και το 2018 αναδείχθηκε ως Crossfit Regionals Masters Athlete.

Και όλα αυτά πλησιάζοντας τα πρώτα... ήντα! "Practice what you preach" - "Εξάσκησε αυτό που κηρύττεις", είναι το μότο του Ομπενάουερ και ο Γερμανός φροντίζει να μην μένει στα λόγια. Αυτό θα επιχειρήσει να κάνει και στη Μύκονο, παρέα με τους Φορτούνη, Παπαδόπουλο, Γιαννιώτα και Σταφυλίδη.


News 24/7

24MEDIA NETWORK