Φοβού τους Δανούς και δώρα φέροντες

Φοβού τους Δανούς και δώρα φέροντες
Δίχως αμφιβολία, η αναμέτρηση με τη Δανία το Σάββατο είναι ο σημαντικότερος αγώνας της Εθνικής μας ομάδας, μετά από αυτόν κόντρα στη Πορτογαλία για τον τελικό του Euro2004. Το contra.gr ανέτρεξε στο αρχείο του και βρήκε δύο παιχνίδια ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες που ξεχώρισαν είτε αρνητικά είτε θετικά. Αναφερόμαστε στη μεγάλη νίκη του 1980 με πρωταγωνιστές τους Ντίνο Κούη και Νίκο Σαργκάνη και την άδικη "λευκή" ισοπαλία του 1997 στο Ολυμπιακό Στάδιο που μας στέρησε την συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο της επόμενης χρονιάς.
11 Οκτωβρίου 1997
Ολυμπιακό Στάδιο: Ελλάδα-Δανία 0-0

Εκείνο το βράδυ της 11 Οκτωβρίου του 1997 θέλουμε όλοι να το ξεχάσουμε. Η Εθνική βρισκόταν ένα βήμα πριν από την πρόκριση στο Μουντιάλ της Γαλλίας. Χρειαζόταν όμως μόνο τη νίκη κόντρα στη Δανία του Πέτερ Σμάιχελ. Το Ολυμπιακό Στάδιο γέμισε καθώς ο κόσμος λαχταρούσε για την πρόκριση. Η τύχη όμως μας γύρισε την πλάτη.

Το συγκρότημα του Κώστα Πολυχρονίου έκανε ότι ήταν δυνατό για τη νίκη. Πίεσε, έχασε ευκαιρίες, είχε δοκάρι (με τον Νίκο Νταμπίζα) αλλά η μπάλα δεν έμπαινε μέσα. Η τελευταία κίνηση του προπονητή από τον πάγκο ήταν η ενδεδειγμένη. Μπήκε στο παιχνίδι ο Αλεξανδρής για να λύσει το γόρδιο δεσμό του γκολ. Εις μάτην όμως. Ο επιθετικός του Ολυμπιακού έγινε ο μοιραίος παίκτης όταν στο 87’ έχασε ανεπανάληπτο τετ-α-τετ με τον Σμάιχελ. Η πρόκριση είχε πετάξει μακριά και το ελληνικό ποδόσφαιρο έχανε μία ακόμη μεγάλη ευκαρία.

Η σύνθεση της Εθνικής Ελλάδας: Ατματσίδης, Αποστολάκης, Καραταϊδης, Ουζουνίδης, Καλιτζάκης, Νταμπίζας Ζαγοράκης (77' Αλεξανδρής), Γ.Χ Γεωργιάδης (46' Κωνσταντινίδης), Μαχλάς, Γεωργάτος (46' Φραντζέσκος), Νικολαϊδης.


15 Οκτωβρίου 1980
Πάρκεν: Δανία-Ελλάδα 0-1

Είναι το παιχνίδι που πρέπει να έχουν ως παράδειγμα προς μίμηση οι διεθνείς μας. Εκείνη η εθνική ομάδα, που το 1980 αγωνίστηκε στα τελικά του κυπέλλου Εθνών, έκανε τη μεγάλη έκπληξη και έφυγε αλώβητη από το στάδιο "Πάρκεν", επικρατώντας της Δανίας με 1-0.

Ο αγώνας έγινε στο πλαίσιο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982 και κρίθηκε από το υπέροχο γκολ του Ντίνου Κούη στο 50ο λεπτό. Ωστόσο, δεν ήταν το γκολ που ξεχώρισε από αυτό το ματς, αλλά η απόδοση του Νίκου Σαργκάνη.

Το "Φάντομ" της Εθνικής "κατέβασε ρολά" στα υπόλοιπα λεπτά της αναμέτρησης και διατήρησε ανέπαφη την εστία του με αποτέλεσμα το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Αλκέτα Παναγούλια να φύγει με τους βαθμούς της νίκης από μία εξαιρετικά δύσκολη έδρα. Αξίζει να σημειωθεί πως σε εκείνη την ομάδα της Δανίας έπαιζε ο Μόρτεν Ολσεν, σημερινός ομοσπονδιακός προπονητής.

Η σύνθεση της Εθνικής Ελλάδας: Σαργκάνης, Κυράστας, Ιωσηφίδης, Φοιρός, Καψής, Λιβαθηνός, Κούης, Δεληκάρης (72' Παράσχος), Αρδίζογλου, Κωστίκος (87' Μητρόπουλος), Μαύρος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK