Φρένκι ντε Γιονγκ: Ο ποδοσφαιριστής του 1€ που θα 'χρυσώσει' τη Βίλεμ

Η... οικογένεια των Ντε Γιονγκ έχει δώσει άλλο ένα ποδοσφαιρικό τέκνο στον πλανήτη. Η ξεχωριστή ιστορία για τον μικρό Φρένκι ενός χωριού του ολλανδικού νότου δεν μοιάζει με πολλών άλλων.

Ajax's Frenkie de Jong is tackled by Juventus' Federico Bernardeschi during the Champions League, quarterfinal, second leg soccer match between Juventus and Ajax, at the Allianz stadium in Turin, Italy, Tuesday, April 16, 2019. (AP Photo/Luca Bruno)
Ajax's Frenkie de Jong is tackled by Juventus' Federico Bernardeschi during the Champions League, quarterfinal, second leg soccer match between Juventus and Ajax, at the Allianz stadium in Turin, Italy, Tuesday, April 16, 2019. (AP Photo/Luca Bruno) AP PHOTO/LUCA BRUNO

Ντε Γιονγκ αν φωνάξεις στην Ολλανδία, είναι βέβαιο πως όλο και κάποιος θα γυρίσει. Στα δημοτολόγια της χώρας άλλο επώνυμο δεν θα συναντήσεις περισσότερες φορές. Άνω των 85.000 εγγρεγραμμένων κατοίκων κυκλοφορούν, σύμφωνα με τα επίσημη στοιχεία, με το ίδιο επίθετο στην ταυτότητά τους καλύπτοντας ένα ποσοστό που ξεπερνάει το 0.53% του πληθυσμού. Πότε - πότε αλλάζει το μικρό όνομα.

Το Φρένκι σύνηθες δεν το λες. Τουναντίον. Σ' εκείνα που επιλέγουν οι γονείς θα συναντήσεις κυρίως το Γιαν και το Ντάβιντ ή το Λανς, το Τιμ, το Μαξ και το Γέσε.

Ο 22χρονος χαφ του Άγιαξ το ταξίδεψε στα πέρατα της οικουμένης με τις τρομερές εμφανίσεις της τελευταίας διετίας και δη τη μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα. Που έχει ήδη ανακοινωθεί από τις 23 Ιανουαρίου.

Ο κεντρικός χαφ του 'Αίαντα', ένα υπερσύγχρονο 6-8άρι, αποτελεί κομμάτι του (νέου) ποδοσφαιρικού θαύματος της ομάδας του Έρικ τεν Χαγκ. Ενός ποδοσφαιρικού θαύματος που συντελείται μπρος στα μάτια μας και έχει αρχηγό τον Ματίας ντε Λιχτ. Το 2-1 της Τρίτης στο Τορίνο 'κούμπωσε' ιδανικά με το 4-1 στη Μαδρίτη και τα δαιμονισμένα πιτσιρίκια από το Άμστερνταμ εξασφάλισαν εμφατικά την πρόκρισή τους στα ημιτελικά του Champions League, για πρώτη φορά μετά το 1997.

AEK's Dmytro Chygrynskiy, left, fights for the ball with Ajax's Frenkie de Jong during a Group E Champions League soccer match between AEK Athens and Ajax at the Olympic Stadium in Athens, Tuesday, Nov. 27, 2018. (AP Photo/Petros Giannakouris)
AEK's Dmytro Chygrynskiy, left, fights for the ball with Ajax's Frenkie de Jong during a Group E Champions League soccer match between AEK Athens and Ajax at the Olympic Stadium in Athens, Tuesday, Nov. 27, 2018. (AP Photo/Petros Giannakouris) AP PHOTO/PETROS GIANNAKOURIS

Σ' αυτό το σύνολο και την εκθαμβωτική πορεία, που θυμίζει ό,τι κατάφερναν πριν από μια 20ετία ο Κλάιφερτ, ο Ντάβιντς, οι δίδυμοι Ντε Μπουρ και ο Όφερμαρς, ο Φρένκι ντε Γιονγκ κατέχει ρόλο πρωταγωνιστή. Α' ανδρικός. Από τις 25 Ιουλίου, όταν ο Άγιαξ νίκησε τη Στουρμ Γκρατς 2-0, ως τις 16 Απριλίου και την πρόκριση στην έδρα της Γιουβέντους, ο 7 φορές διεθνής μέσος μέτρησε 15 συμμετοχές παίζοντας σε όλα ως βασικός και ολοκληρώνοντας τα 13 από 90λεπτα που χρησιμοποιήθηκε! Μεταξύ των οποίων τα 2 με την ΑΕΚ.

Να σκοράρει δεν χρειάστηκε σ' αυτή τη διαδρομή των 8 μηνών. Ένα δρομολόγιο δίχως στάσεις. Κατηύθυνε όμως τους υπόλοιπους και ξεδίπλωνε το άρτιο τρανζίσιον παιχνίδι της με όπλο τη δύναμη, την οξυδέρκεια, την ψυχραιμία του, την εξαιρετική επαφή που έχει με την μπάλα και τις ολόσωστες πάσες του, κοντά ή μακριά. Η ωριμότητα και η προοπτικές προόδου είναι τα στοιχεία που οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα διέγνωσαν προκειμένου να προχωρήσουν σε μια τόσο δαπανηρή μεταγραφή. Όπως τα χειμωνιάτικα ρεπορτάζ ανέφεραν το deal υπερέβη τα 75 εκατομμύρια, κατ' άλλους δε έφτασε τα 85!

Ο Φρένκι, που πήρε τ' όνομά του επειδή ο πατέρας του ήταν φαν των 'Frankie Goes to Hollywood', τη δημοφιλή μπάντα των 80s από το Λίβερπουλ και όχι από τον φούρναρη παππού του Χανς, είχε στρώσει από μικρός το δρόμο του. Ήταν ακόμα στις ακαδημίες της Άρκλελ, του χωριού των 3.600 κατοίκων στη Νότια Ολλανδία όπου γεννήθηκε στις 12 Μαΐου του 1997, όταν " ήξερε πολύ καλά τι ήθελε. Πήγαινε νωρίς για ύπνο, πρόσεχε το διαιτολόγιό του, δεν έτρωγε όλη τη σακούλα με τα πατατάκια", όπως έχει ομολογήσει ο πατέρας του Τζον, ποδοσφαιριστής των ακαδημιών της Φέγενορντ και ένθερμος υποστηρικτής της. Στο σύλλογο του Ρότερνταμ μάλιστα θα ήθελε πολύ να δει το γιο του.

Κόντρα πάντως στο... αίμα του, ο μικρός επέλεξε ολομόναχος τη Βίλεμ ως πρώτο επίπεδο για την ποδοσφαιρική εξέλιξή του και δεν το μετάνιωσε. Από τα 15 του ξεχώριζε για την αρχοντιά του στο χορτάρι, την ευχέρειά του να κοντρολάρει τον εαυτό του και να προσδίδει ηρεμία. " Έπαιζε άνευ φόβου, έπαιρνε την μπάλα και εκτελούσε τις κινήσεις του, είχε μια θετική υπεροψία στο παιχνίδι του", έχει ομολογήσει ο τότε προπονητής του πλάθοντας το προφίλ ενός παιδιού που ενεργούσε πάντα διαφορετικά από τους συνομήλικούς του.

Το 2015, στα 18 του πλέον, παραχωρήθηκε στον Άγιαξ προκειμένου να ενταχθεί ως διεθνής με την U18 των 'οράνιε', στην ομάδα Νέων. Η συμφωνία κόστισε τον Άγιαξ 1 ευρώ! Τιμής ένεκεν (#diplis). Έναν και μόνο όρο έθεσε η διοίκηση της Βίλεμ για να συναινέσει στην παραχώρηση του δελτίου του. Τρομερά επικερδή, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων. Διότι στα χαρτιά που υπεγράφησαν δεν έμεινε στα τροφεία του ποδοσφαιριστή. Φρόντισε να διατηρήσει ποσοστό μεταπώλησης 10%.

Ο Ντε Γιονγκ παρέμεινε για ένα 6μηνο δανεικός στο κλαμπ από το Τίλμπουργκ, αλλά επειδή δεν έπαιζε ζήτησε να φύγει τον Δεκέμβρη. Όπως και συνέβη. Είχε πάντα εμπιστοσύνη στον εαυτό του και δεν δεχόταν την αδικία. Αγωνιστικά οι 'τρικολόρες' δεν ευνοήθηκαν περισσότερο από την παρουσία του, αφού κρίθηκε ότι δεν είναι ικανός να βοηθήσει όσο χρειαζόταν η ανδρική ομάδα. Μάλιστα ήθελαν να παίζει σε διαφορετική θέση απ' αυτήν που ο μικρός είχε μάθει. Οικονομικά πάντως είχαν φροντίσει να καλυφθούν με το αζημείωτο. Διότι η πώλησή του στην Μπαρτσελόνα θα τους αποφέρει τουλάχιστον 7.5 ως και 8.5 εκατομμύρια.

Δεν θα τα χαλάσουμε για 1 εκατομμύριο...

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Luca Bruno

News 24/7

24MEDIA NETWORK