Game of Thrones: Γιατί η Ντενέρις είναι η Λίβερπουλ ΚΑΙ η Σίτι του Γουέστερος

Η πρεμιέρα του τελευταίου κύκλου στο Game of Thrones θέτει ζητήματα: ποια είναι τα κοινά στοιχεία της Ντενέρις Ταργκάριεν με τη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Σίτι; Και ποιοι θα ήταν οι Καλ Ντρόγκο, Τζον Σνόου, Τύριον Λάνιστερ;

Game of Thrones: Γιατί η Ντενέρις είναι η Λίβερπουλ ΚΑΙ η Σίτι του Γουέστερος

Πριν πολλά πολλά χρόνια, μια νεαρή γυναίκα, γεμάτη δύναμη και δίψα και μια φανέλα βαριά σαν Ιστορία, ξεκίνησε τη διαδρομή της επιστροφής.

Η Ντενέρις δεν ζήτησε να βρεθεί εκεί, μακριά από το Γουέστερος, σε μια εξορία εκτός πολιτισμένου κόσμου, αλλά η ζωή έτσι τα φέρνει. Οι ξεπεσμένοι βασιλιάδες δε ζητάνε ποτέ τα ρέστα.

Αντιθέτως, ζητάνε πίσω το στέμμα. Κι αυτό είναι κάτι που ειδικά η ποδοσφαιρόφιλη κουλτούρα μπορεί αν μη τι άλλο να εκτιμήσει. Η ιδέα του δοξασμένου παρελθόντος δεν είναι πουθενά ισχυρότερη από ό,τι στην παράδοση των ποδοσφαιρικών σωματείων, με τις συζητήσεις περί δύναμης της φανέλας να καταλαμβάνουν σχεδόν όσο χώρο κι οποιοδήποτε άλλο τεχνικό στοιχείο.

Αυτό ακριβώς είχε η Ντενέρις όταν ξεκινά το ταξίδι της στην αρχή του ' Game of Thrones'. Είναι μεγάλη η διαδρομή που έχει διανύσει έκτοτε, υπερπολλαπλάσια εκείνης που φαινόταν πως χρειαζόταν- έτσι είναι όμως συνήθως, όταν έχεις ξεπέσει κι από το ποδοσφαιρικό μεγαλείο. Βλέπετε, δυνάμεις παγιωμένες, σταθερές στο θρόνο, οι Λάνιστερ ας πούμε, δεν έχουν ανάγκη. Η Ντενέρις, αντιθέτως, από την πρώτη στιγμή που τη γνωρίζουμε στη σειρά, δε σταματά να επανέρχεται διαρκώς σε αυτό το βασικό στοιχείο: ο θρόνος ανήκει στην οικογένειά της κι άρα στην ίδια.

Είναι απολύτως η λογική προνομίου που κουβαλά ένας σύλλογος με όνομα βαρύ σαν Ιστορία. Στο ξεκίνημα του 'Game of Thrones', οι Ταργκάριεν, οίκος στο παρελθόν με τεράστια δύναμη και έλεγχο του θρόνου στη διάρκεια των πιο ένδοξων αιώνων του Γουέστερος, είναι πλέον αποδεκατισμένοι κι εξόριστοι στο Έσος. Η Ντάνι δε σταματά να διατυμπανίζει το αξίωμά της στο θρόνο, ακόμα κι όταν σύρεται ως αιχμάλωτη στα πρώτα επεισόδια- είναι στα αλήθεια ο παραλογισμός του ιστορικού προνομίου που σου επιτρέπει να λες τέτοια πράγματα, όμως η Ντενέρις πράγματι παραμένοντας απόλυτα πιστή στο βάρος της ίδιας της ύπαρξής της, καταφέρνει το αδιανόητο: να αρχίσει να συγκεντρώνει στρατό στο δρόμο πίσω προς τη δόξα.

Game of Thrones: Γιατί η Ντενέρις είναι η Λίβερπουλ ΚΑΙ η Σίτι του Γουέστερος
AP PHOTO/DAVE THOMPSON

Είναι, φυσικά, η ομάδα Λίβερπουλ, ο σύλλογος με Ιστορία τόσο βαριά που σχεδόν σηκώνει το ίδιο το σπορ στους ώμους του, με τον ίδιο τρόπο που μέχρι και τον Mad King οι Ταργκάριεν ήταν οι αναμφίβολα κυρίαρχοι. Στη διαδρομή, η παλιά αυτή αυτοκρατορία θα βρει τους συμμάχους της. Από γεμάτες ορμή και ταλέντο και σαφέστατο όγκο μες στην περιοχή, μονάδες - κανόνια σαν τον Καλ Ντρόγκο ή, δεν ξέρω, τον Μάικλ Όουεν, μια ελπίδα δηλαδή πως η σελίδα θα άλλαζε κι ο δόξα θα επέστρεφε. Ο επιβλητικός στράικερ ηττήθηκε τελικά με τρόπο που μας έκανε να αναρωτιόμαστε αν τελικά ήταν ποτέ κάτι τόσο γιγαντώδες όσο θέλαμε, όμως ο δρόμος προς την επιστροφή είχε στρωθεί. Η Ντενέρις σταδιακά έφτιαξε μια ατρόμητη ομάδα γύρω της, ένα συνδυασμό βετεράνων (σαν τον Τζόρα 'Γκάρι Μακάλιστερ' Μόρμοντ) και νέων ελπίδων για το μέλλον, τις Μισαντέι, τους Γκριζοσκώληκες.

Δεν θα το πιστέψεις, αλλά αυτή η ομάδα πέτυχε και τεράστιες νίκες στην πορεία. Μπορεί να μην ήταν απολύτως έτοιμη να τις διαχειριστεί, αλλά οι νίκες ήρθαν. Στο δρόμο για την επιστροφή στο Γουέστερος, η Ντενέρις πέρασε από διάφορες πόλεις που χρειάζονταν κάποιο είδος βοήθειας ή, ας μη τα μασάμε, απελευθέρωσης. Στην Ασταπόρ η Ντενέρις πέτυχε έναν τεράστιο θρίαμβο, αντάξιο της κατάκτησης του Champions League το 2005 από την ελπιδοφόρα ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ που όμως πρωτάθλημα δε μπόρεσε να πάρει τα επόμενα χρόνια. Η Ντενέρις, μετά από τον 'Dracarys' θρίαμβό της, έμπλεξε στην επανόρθωση των γύρω περιοχών του Έσος και δε μπόρεσε να μετουσιώσει άμεσα τη νίκη εκείνη σε ένα υλικό πάνω στο οποίο θα χτιζόταν η επόμενη μεγάλη γενιά.

** FILE ** Liverpool's captain Steven Gerrard, left, holds the trophy  after Liverpool's victory in the the UEFA Champions League Final between AC Milan and Liverpool at the Ataturk Olympic Stadium in  Istanbul, Turkey in this Wednesday May 25, 2005 file photo. Liverpool and Milan will meet again in this year's final in Athens on May 23, 2007. (AP Photo/Thomas Kienzle)
** FILE ** Liverpool's captain Steven Gerrard, left, holds the trophy after Liverpool's victory in the the UEFA Champions League Final between AC Milan and Liverpool at the Ataturk Olympic Stadium in Istanbul, Turkey in this Wednesday May 25, 2005 file photo. Liverpool and Milan will meet again in this year's final in Athens on May 23, 2007. (AP Photo/Thomas Kienzle) AP PHOTO/THOMAS KIENZLE

Συμβαίνουν αυτά! Με την επιμονή, όμως, όλα γίνονται. Και η Λίβερπουλ έφτασε ξανά κοντά, έστω στην κορυφή της Ευρώπης. Φέτος φλερτάρει και με την κορυφή της Αγγλίας, όπως κι η Ντενέρις μπόρεσε εκείνη την προσωπική εμμονή με τη θρυλική Ιστορία της φανέλας της, να τη μετουσιώσει σταδιακά σε μια μεστή προοδευτική πρόταση για τον κόσμο. Έτσι κι εκείνη, όπως κι η Λίβερπουλ (πάλαι ποτέ βαριά φανέλα, σύγχρονος τιτάνας σε παρακμή, ομάδα αναγεννημένη από τις στάχτες του θρύλου της), ξεκίνησε υπομονετικά τον μακρύ δρόμο της επιστροφής, αλλά απαίτησε τον θρίαμβο κι έφτασε, σήμερα, κοντά του. Όπως παλιά!

Επειδή όμως ο κόσμος του 'Game of Thrones' είναι γεμάτος μαγεία και fantasy συντομεύσεις, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ενδιαφέρον δίπολο. Στο ξεκίνημα της διαδρομής της, η Ντάνι ήταν μια Λίβερπουλ, ομάδα με βαρύ παρελθόν και αβέβαιο παρόν, όμως σήμερα είναι κάτι άλλο. Κάτι κατασκευασμένα πανίσχυρο, πιο κοντά σε κάτι σαν τη Μάντσεστερ Σίτι.

Μην παρεξηγηθούμε, κι αυτό ταλέντο θέλει για να πετύχει. Σκέψου μόνο πόσες ομάδες έχουν αποτύχει παρά τα σεντούκια μετρητών που συνόδευαν την (ανα)γέννησή τους. Όμως η Σίτι πήρε τα λεφτά και τα όπλα της κι έφτιαξε ένα αξιοσημείωτο σύνολο. Δεν έχει κερδίσει ακόμα το Champions League, όμως -όπως κι η Ντενέρις- είναι διαρκώς σε τροχιά. Έχει μεγάλη επιτυχία στα τοπικά του Έσος, κερδίζοντας μπόλικα πρωταθλήματα (έχοντας και κακές σεζόν φυσικά, γιατί είναι κι αυτό στη διαδικασία του να μαθαίνεις πώς να διαχειρίζεσαι τα όπλα σου), όμως στη μεγάλη σκηνή έχει ακόμα πολλά να αποδείξει.

Game of Thrones: Γιατί η Ντενέρις είναι η Λίβερπουλ ΚΑΙ η Σίτι του Γουέστερος
AP PHOTO/FRANK AUGSTEIN

Έχει συγκεντρώσει, όμως, μια εντυπωσιακή πληθώρα όπλων. Ο στρατός των άσπιλων, οι Ντοθράκι, και φυσικά οι δράκοι! Η δύναμη που έχει συγκεντρώσει η Ντενέρις την κάνει φαινομενικά ανίκητη, σε σημείο που η σειρά κάνει προσπάθειες να την αποδυναμώνει για να αποκτήσει ενδιαφέρον το επερχόμενο φινάλε. Πρόσφατα έχασε και τρελό πλεονέκτημα 3 δράκων μέσα από τα χέρια της (ίσως φέρνει στο νου το χαμένο νοκ άουτ της Σίτι απέναντι στη Μονακό στους 16, με τη Σίτι να έχει νικήσει 5-3 στο πρώτο ματς και να κρατά την πρόκριση μέχρι και 20' πριν από το τέλος της ρεβάνς).

Το αποκορύφωμα είναι πως ο Τύριον Λάνιστερ είναι μια Πεπ-τύπου μορφή. Κόουτς που έχει αποδείξει στο παρελθόν την αξία του με τρόπο που θα του δίνει για πάντα λευκή επιταγή σε ό,τι κάνει- αναμφίβολα ο θρίαμβος του Blackwater του ανήκει και για πάντα θα αποτελεί εγγύηση σε ό,τι νέα δουλειά ζητήσει ή ό,τι πλάνο κατεβάσει. Όπως κι ο Γκουαρδιόλα, ο Τύριον έχει το vibe ενός χιπ τύπου χωρίς αδιανόητο άγχος ή αρρωστημένη εμμονή με τη νίκη, του αρέσει να αράζει και να κατεβάζει ιδέες και #απόψεις, προς τη διαχείριση ενός τεράστιου στρατού γεμάτου όπλα. Άλλοι θα είχαν κινηθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια προς μια πορεία - οδοστρωτήρα, ο Τύριον θέλει να το κάνει με στυλ και βαθύ σχεδιασμό για το μέλλον. Δεν θέλει απλά να περάσεις με 3 δράκους από πάνω και να βάλεις φωτιά σε όλα, για όνομα, για ένα στυλ ζούμε. Αυτό έχει οδηγήσει αρκετούς στην αμφισβήτηση, και ίσως δικαιολογημένα, όμως η αρμάδα δεν έχει πει την τελευταία λέξη της.

Το πού ταιριάζει ο Τζον Σνόου σε όλο αυτό το πλάνο είναι μια άλλη ιστορία (ας τελειώσει η φετινή σεζόν και των δύο, αλλά υπάρχει ένα ισχυρό επιχείρημα πως μέσα σε όλο αυτό τον χαμό, ο Σνόου είναι βασικά η Γιουβέντους), όμως ας μη γελιόμαστε, κι εκείνος στη Ντενέρις έχει δηλώσει πίστη και υποταγή. Δεν θα είναι καθόλου απίθανο αν η φετινή σεζόν κορυφωθεί με μια κόντρα Λίβερπουλ - Σίτι σε πολλαπλά τερέν. Είναι οι φιλοσοφίες που πάντα πάλευαν και μέσα και στον πιο ισχυρό χαρακτήρα του 'Game of Thrones', από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή. Όταν τις ισορροπήσει, θα φτάσει κι εκείνη στον δικό της θρίαμβο.

*Η τελευταία σεζόν του 'Game of Thrones' κάνει πρεμιέρα στις 14 Απριλίου στα κανάλια Novacinema και τα επεισόδια θα είναι διαθέσιμα μέσω την υπηρεσιών Nova On Demand και Nova Go.

Photo credits: AP Photo/Dave Thompson, Thomas Kienzle, Frank Augstein

News 24/7

24MEDIA NETWORK