George Best (1946-2005): Ο θάνατος...

Ο άνθρωπος που θεωρήθηκε εφάμιλλος του Πελέ και του Μαραντόνα απουσιάζει από τη γη. Μετά από την ταλαιπωρία που πέρασε στο νοσοκομείο Κρόμγουελ του Λονδίνου το φθινόπωρο του 2005, αναπαύεται πλέον στον ουρανό, εκεί που μπορεί να παίξει και πάλι ποδόσφαιρο, εκεί που μπορεί να κάνει και πάλι τις μαγικές του ντρίμπλες, τα αξέχαστα σλάλομ, να πετύχει τα φανταστικά του γκολ.

Football fans looks at shirts, scarves and flowers left as tributes to ex-footballer George Best outside Manchester United's stadium at Old Trafford in Manchester, 03 December 2005.  Thousands of fans paid their respects to Best on Saturday at his funeral at Stormont Parliament buildings in Belfast, Northern Ireland. AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS

(Photo credit should read ADRIAN DENNIS/AFP/Getty Images)
Football fans looks at shirts, scarves and flowers left as tributes to ex-footballer George Best outside Manchester United's stadium at Old Trafford in Manchester, 03 December 2005. Thousands of fans paid their respects to Best on Saturday at his funeral at Stormont Parliament buildings in Belfast, Northern Ireland. AFP PHOTO/ADRIAN DENNIS (Photo credit should read ADRIAN DENNIS/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Το 2002, ο Μπεστ αναγκάζεται να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος, αφού το ποτό του είχε δημιουργήσει θανάσιμα προβλήματα. Η επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ήταν επιτυχής και ο οργανισμός του δέχθηκε το μόσχευμα, χωρίς παρενέργειες. Η εγχείρησή του, όμως, άνοιξε έναν ατέρμονο κύκλο συζητήσεων, σχετικά με το κατά πόσο είναι θεμιτό να υποβάλλονται σε μεταμόσχευση ήπατος άτομα με προβλήματα αλκοολισμού.

Ο Μπεστ έδωσε τη... χειρότερη απάντηση στην άποψη που ήταν αντίθετη σε τέτοιες επεμβάσεις, αφού η παρουσία του στα μπαρ ήταν συχνή και προκλητική. Η κοινή γνώμη είχε αντιστραφεί πλέον. Ο Μπεστ από αγαπητό πρόσωπο έγινε κατακριτέος από μεγάλη μερίδα, άτομο προς λύπηση από κάποια άλλη.

Τον Οκτώβριο του 2005 μεταφέρεται εσπευσμένα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Κρόμγουελ του Λονδίνου. Αιτία, τα προβλήματα στο ήπαρ, τα οποία προήλθαν από παρενέργειες των ναρκωτικών ουσιών που χρησιμοποιούσε για φαρμακευτικούς λόγους. Το αλκοόλ που κατανάλωνε μετά από τη μεταμόσχευση ήταν καταστρεπτικό για την υγεία του και οδηγούσε τον οργανισμό του σε σταδιακή αποβολή του μοσχεύματος. Έτσι, οι γιατροί του είχαν συστήσει να χρησιμοποιεί ορισμένες ουσίες, διατρέχοντας ωστόσο κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας του.

Για τις επόμενες εβδομάδες, ο Μπεστ δίνει την πιο σκληρή μάχη, αυτή για τη ζωή του. Στις 26 Οκτωβρίου μπαίνει σε μηχανική υποστήριξη, ενώ μία ημέρα αργότερα οι εφημερίδες της Αγγλίας πενθούν για τον επικείμενο θάνατό του. Η κατάστασή του σταθεροποιείται, αλλά παραμένει στην Εντατική.

Ακόμα και σε αυτήν την κατάσταση, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιζητούν μία υπογραφή από τον Μπεστ, ώστε να την πουλήσουν σε δημοπρασία αργότερα. Στις 18 Νοεμβρίου κι ενώ η κατάστασή του δεν εμπνέει κάποιον ιδιαίτερο κίνδυνο, προσβάλλεται από νόσο του αναπνευστικού. Πλέον, οι πνεύμονές του δεν λειτουργούν και αναπνέει με μηχανήματα.

Η παραμονή του στο νοσοκομείο τον υποσιτίζει. Ζυγίζει μόλις 38 κιλά. Η εφημερίδα "News of the World" κυκλοφορεί με φωτογραφία του από το δωμάτιο όπου νοσηλεύεται, με λεζάντα μία φράση που φέρεται πως είπε τις ώρες που είχε παρουσιάσει μία βελτίωση, εκείνη που εμφανίζουν όλοι οι μελλοθάνατοι...

"Μην πεθάνετε όπως εγώ", ήταν το συγκινητικό μήνυμα του "θρύλου" του ποδοσφαίρου, του οποίου το νήμα της ζωής κόπηκε στις 25 Νοεμβρίου του 2005...

ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΕΣΤ

Τα χρόνια της αθωότητας
Η ένδοξη δεκαετία
Η απομυθοποίηση ενός "θρύλου"
Η παρακμή του ειδώλου
Ο θάνατος...

News 24/7

24MEDIA NETWORK