Γι' αυτόν γούσταρα τα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ

Μία 11άδα συντακτών του Contra.gr γυρίζει το χρόνο πίσω και θυμάται ποιος ήταν ο παίκτης που τους...αναστάτωνε στα ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ διαχρονικά. Από τον Στέλιο Μανωλά και τον Τάσο Μητρόπουλο, στον Ντέμη Νικολαϊδη, τον Τζιοβάνι, τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς και τον Αλέξη Αλεξανδρή.

Γι' αυτόν γούσταρα τα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ

Σταύρος Γεωργακόπουλος

ΖΙΟ, Η "ΚΑΨΟΥΡΑ"

Η προφανής απάντηση θα ήταν ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ο οποίος είχε εξελιχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους δήμιους της Ένωσης όταν αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό, ωστόσο, ο παίκτης που θα επιλέξω είναι μία από τις διαχρονικές μου ποδοσφαιρικές "καψούρες", ο Ζιοβάνι Σίλβα Ντε Ολιβέιρα. Μέγας ζογκλέρ, "μάγος", ένας από τους πιο ποιοτικούς παίκτες που πέρασαν από το ελληνικό πρωτάθλημα. Δεν υπήρχε παιχνίδι που να μην εκθέσει αντιπάλους με τους μοναδικές επινοήσεις του, ενώ και κόντρα στην ΑΕΚ είναι από τους κορυφαίους "ερυθρόλευκους" σκόρερ, έχοντας πετύχει 6 γκολ σε ντέρμπι όπως αυτό της Κυριακής.

Ευάγγελος Μίχος

ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΙ...

Μπορεί το Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός να αποτελεί αντικειμενικά τον ορισμό του ελληνικού κλάσικο, στα δικά μου μάτια όμως, τα ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό παραδοσιακά έχουν δώσει και πιο ωραία παιχνίδια και πιο ιντριγκαδόρικες ιστορίες με πρωταγωνιστές παίκτες και προπονητές.

Επειδή ήταν πολλοί και...ιδιαίτεροι εκείνοι που είχαν αφήσει την μία ομάδα για την άλλη, πάντα υπήρχε κάποιος να με εξιτάρει, περιμένοντας την εμφάνισή του απέναντι στην...πρώην. Όπως η πρώτη επίσκεψη ως αντιπάλου του “Κέρμιτ” Ντούσαν Μπάγεβιτς στο "Νίκος Γκούμας". Ή στην μετά- Μπάγεβιτς εποχή τα ματς του Ντέμη Νικολαίδη κόντρα στους "ερυθρόλευκους", στους οποίους είχε ρίξει “χυλόπιτα” προκειμένου να πάει στην αγαπημένη του Ένωση.

Με γκολ του πρώην "κιτρινόμαυρου" Αλεξανδρή έχει κριθεί πρωτάθλημα το 2002 στο Ολυμπιακός ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ(4-3) ενώ το επόμενο Σάββατο στο ίδιο ντέρμπι, στο ίδιο γήπεδο το Κύπελλο Ελλάδας που πήρε η ΑΕΚ με γκολ του πρώην "ερυθρόλευκου" Ίλια Ίβιτς! Αν και η...επιτομή είχε πρωταγωνιστή τον Ριβάλντο που ήθελε να πάρει εκδίκηση από τον Σωκράτη Κόκκαλη και μετά την 4άρα έδειχνε τα 4 δάκτυλά του. Η πιο πρόσφατη βέβαια του Ράφικ Τζιμπούρ που δεν πανηγύριζε τα γκολ του.

Στο δια ταύτα :από τότε που ο Τάκης Νικολούδης πήγε απο την ΑΕΚ στον Ολυμπιακό σχεδόν πάντα υπήρχε κάποιος ...πρώην να μου "κλικάρει". Από τον Τάσο Μητρόπουλο, τον Μιχάλη Βλάχο, τον Μανώλη Παπαδόπουλο, τον Γρηγόρη Γεωργάτο, τον Ιλια Ιβιτς μέχρι τους Μπατίστα,Αλεξανδρή,Μπάγεβιτς,Σαμπανατζοβιτς,Τζιμπούρ και Μανωλά.

Νίκος Γιαννόπουλος

ΣΟΥΠΕΡΜΑΝ ΜΑΝΩΛΑΣ

Μεγαλώσαμε με τον αστικό μύθο ότι ο Στέλιος Μανωλάς δεν τα έδινε όλα στα ματς με τον Παναθηναϊκό αλλά αντίθετα κατέθετε την ψυχή του κόντρα στον Ολυμπιακό. Τρίχες και μάλιστα κατσαρές. Ο κορυφαίος αμυντικός του ελληνικού ποδοσφαίρου τα τελευταία 30 χρόνια έδινε πάντα αυτό που είχε. Αστείρευτο ταλέντο και ηγετική προσωπικότητα. Και στα ματς κόντρα στον Ολυμπιακό ακριβώς αυτά τα στοιχεία κατέθετε στο χορτάρι. Πραγματική απόλαυση να τον βλέπεις να αγωνίζεται αλλά και να ... τσαμπουκαλεύεται, ειδικά αν ήσουν ουδέτερος. Ενίοτε, έκανε και τον Σούπερμαν όπως στο αλησμόνητο (για τους οπαδούς της ΑΕΚ) παιχνίδι του 1989 όταν ήρθε από το πουθενά και πήρε την μπουκιά μέσα από το στόμα του Ντέταρι με...εκτίναξη τερματοφύλακα.

Αλέξης Βιρβίλης

ΤΖΟΛΕ, Ο "ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ" ΤΗΣ ΑΕΚ

Είναι ο άνθρωπος που βρήκε δώδεκα φορές τον δρόμο προς τα δίχτυα στα ντέρμπι Ολυμπιακού – ΑΕΚ. Μάλιστα, έχει «υπογράψει» αρκετές από τις μεγάλες επιτυχίες των «ερυθρολεύκων» κόντρα στην Ένωση. Ποιος θα ξεχάσει το γκολ του στο 2-3 της Νέας Φιλαδέλφειας τον Ιανουάριο του 2002 στο… ενενηνταφεύγα; Ή το κρίσιμο τέταρτο γκολ του στο 4-3 του Απριλίου του 2002 στον «τελικό» του πρωταθλήματος. Είναι ο παίκτης, ο οποίος όταν έβρισκε απέναντί του την ΑΕΚ, τον έτρεμαν οι "κιτρινόμαυροι". Σε 34 ματς έπαιξε κόντρα στην "Ένωση" και σημείωσε 12 τέρματα. Μιλάμε για ένα ποσοστό 35%! Λογικό να είναι από τους αγαπημένους του κόσμου του Ολυμπιακού στα ντέρμπι με τον "Δικέφαλο".

Ακης Γεωργίου

ΑΠΛΑ Ο ΝΤΕΜΗΣ

Και μόνο η σκέψη «τρέλα για ένα πρόσωπο με κεντρικό αντικείμενο τα Ολυμπιακός-ΑΕΚ» -ειδικά για εμάς τα παιδιά των 90s- οδηγεί… φωτογραφικά στη φιγούρα του Ντέμη Νικολαϊδη. Οι λόγοι δεν είναι ένας και δύο: Το πρώτο γκολ εναντίον στον Ολυμπιακό του Μπάγεβιτς, το γκολ στο Καραϊσκάκη με το γόνατο μετά την κούρσα του Κετσπάγια, η είσοδος σαν αλλαγή στο ματς του ΟΑΚΑ επί Ντου-Ντου (με Κούγια στον πάγκο) και το γκολ στον Τοχούρογλου. Παντοτινό χαϊλάιτ η ντρίμπλα στον Ανατολάκη, το γκολ στον Ελευθερόπουλο στη Φιλαδέλφεια που προηγήθηκε της τρέλας της στιγμής, με το σκαρφάλωμα στα κάγκελα της Σκεπαστής. Και όλα αυτά με ορισμένες πινελιές αυτοθυσίας, όπως η συμμετοχή (για ένα ημίχρονο) με ένεση στο ντέρμπι του 1998, μια μέρα πριν μπει στο χειρουργείο για επέμβαση στη μέση.

Τσάρλυ

ΝΤΕΜΙΚΟΣ...

Ο αγαπημένος ποδοσφαιριστής των παιδικών και εφηβικών μου χρόνων ήταν ο Σαραβάκος, από τα μέσα των 90ς όταν και σταμάτησε τη θέση του πήρε ο Ντέμης Νικολαΐδης. Μου ήταν ελκυστικός ο επιθετικός του ξεπετάγματος. Που μπορούσε να πάρει μία πάσα όταν η ομάδα του έπαιζε άμυνα να ανοίξει το πρώτο βήμα, να φάνε την σκόνη του οι αντίπαλοι αμυντικοί. Που εκτελούσε πάνω στο τρέξιμο του και καθώς κατέληγε η μπάλα στο πλεχτό αυτός έτρεχε προς την εξέδρα, στους οπαδούς που βρίσκονται σε παραλήρημα. Φωτογραφίζοντας λοιπόν το μεγάλο γκολ του Ντέμή στο μαγικό 0-1 της ΆΕΚ επί του Ολυμπιακού την σεζόν 97-98, σε ένα παιχνίδι που οι ερυθρόλευκοι έπαιζαν μονότερμα, αποκαλύπτω, πως έχω υπάρξει Ντεμικός και ας μην το έκανα ποτέ μου σημαία.

Σταύρος Καραϊνδρος

"ΣΕ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΠΟΥΛΟΣ..."

Από την περίοδο του Καραγκιοζόπουλου μέχρι του Ντέμη Νικολαϊδη μεσολάβησε η τριετία της ΑΕΚ του Μπάγεβιτς. Και οι τρεις πώρωσαν τους φιλάθλους, καθένας για ξεχωριστό λόγο, αλλά ο τελευταίος ήταν αυτός που ανέβασε τον κόσμο στα κάγκελα της σκεπαστής σε μία εποχή που χτιζόταν η δυναστεία του Ολυμπιακού και οι "κιτρινόμαυροι" έβλεπαν πολλές φορές να τους κλέβουν τους κόπους. Ο Ντέμης έπαιζε μόνος του τον Ολυμπιακό, τον "πυροβολούσε" σε κάθε ευκαιρία και το σύνθημα "σε βλέπει ο Ελευθερόπουλος και τρέμει, γεια σου Ντέμη" έγραψε την ιστορία εκείνων των αναμετρήσεων. Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '90, ο Νικολαϊδης ήταν ο βασικός λόγος που τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό είχαν... ηφαιστειακό χαρακτήρα.

Αντώνης Τσακαλέας

ΤΑΣΟΣ ΚΑΙ ΝΤΕΜΗΣ

Δυο παίκτες μου έχουν μείνει στο μυαλό, για τον ίδιο λόγο, χωρίς να είμαι από τους...φαν των συγκεκριμένων αγώνων. Το βλέμμα του Τάσου Μητρόπουλου και του Ντέμη Νικολαϊδη. Αν ήμουν στη δική τους πλευρά, θα μου έβγαζαν μια πολεμική κραυγή, ένα "πάμε ρε να τους φάμε". Αν τους είχα αντιπάλους, θα ήθελα πρώτα από όλα να σπάσω τοπ δικό τους ηθικό με όποιο τρόπο μπορούσα, διότι θα έριχνα και των υπόλοιπων. Υπάρχουν παιχνίδια που σου μένουν στο μυαλό χωρίς να ξέρεις το γιατί. Ένα από αυτά είναι ένα ΑΕΚ - Ολυμπιακός στα τέλη της δεκαετίας του 80' με τον Ολυμπιακό να κερδίζει με Μητρόπουλο και Φούνες, για το κύπελλο. Ραδιοφωνικό παιχνίδι που το άκουγε η παρέα μου, σε μέρα που είχαμε πάει εκδρομή. Για τον Νικολαϊδη, θυμάμαι το γκολ στο ΟΑΚΑ, σε νίκη της ΑΕΚ, που πέφτουν δυο παίκτες πάνω του και ο τερματοφύλακας μπροστά του και εκείνος πλασάρει...σα να μην υπάρχει κανένας.

Κώστας Γουλής

ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΗ

Θα ήμουν μέγας ψεύτης αν ισχυριζόμουν ότι δεν… έκλεινα μάτι για τα ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ ή αντίστροφα. Μεγάλα ματς αναμφίβολα, αλλά το όποιο ενδιαφέρον μου περιοριζόταν πάντα, στο πόσο επηρέαζε το αποτέλεσμά του, τις βαθμολογικές ισορροπίες για τον Παναθηναϊκό. Αν υπήρχε όμως ένας παίκτης που πραγματικά τον γούσταρα, όχι μόνο για τις μεγάλες εμφανίσεις του στα ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ, αλλά γενικά ως ποδοσφαιριστή, αυτός ήταν ο Χρήστος Κωστής. Τρομερός παίκτης, που αν δεν ήταν τόσο άτυχος στην καριέρα του με τους τραυματισμούς θα είχε αφήσει εποχή. Απ’ τους νεότερους, ένας άλλος παίκτης πάντα που έκανε «κλικ» ήταν ο Νάτσο Σκόκο. Κι αυτός, σπουδαία πάστα κι απ’ τους καλύτερους που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στα μέρη μας. Είχε βάλει κι εκείνα τα δύο γκολ στο «Γ. Καραϊσκάκης» τη σεζόν 2009-10, τελειώνοντας επί της ουσίας εκείνο το βράδυ την υπόθεση «τίτλος» για τον Παναθηναϊκό…

Τόλης Χορτάτος

ΝΤΕΜΗΣ=ΠΑΘΟΣ

Είμαι από αυτούς που μεγάλωσαν με την ΑΕΚ του Ντέμη και η αλήθεια είναι ότι εκείνη την εποχή δεν υπήρχε φίλος των "κιτρινόμαυρων" που να είχε άλλον αγαπημένο στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ο Νικολαΐδης ήταν μάλιστα ο παίκτης που είχε κρίνει πολλά ματς κόντρα στους "ερυθρόλευκους" με τα τέρματά του να κοσμούν ποδοσφαιρικά στιγμιότυπα και να μνημονεύονται μέχρι και σήμερα. Χαρακτηριστικότερο όλων των γκολ αυτό που πέτυχε στο ΟΑΚΑ, όταν πέρασε ως αλλαγή κι ενώ είχε ταλαιπωρηθεί από πόνους στη μέση όλο το προηγούμενο διάστημα, κατάφερε να πετύχει παληκαρίσιο γκολ και να χαρίσει στην Ένωση μια ανέλπιστη νίκη. Το πάθος του άλλωστε στα ματς αυτά ήταν χαρακτηριστικό της αφοσίωσής του στην ομάδα.Γ

Γιάννης Ζωιτός

Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΓΚΟΥΛΙΤ

Χαμηλών τόνων χαρακτήρας, δεν -θυμάμαι να- προκάλεσε ποτέ έριδες. Ταυτόχρονα όμως αγαπημένος της κερκίδας (από τα χρόνια που έπαιζε στον Εθνικό) λόγω ταχύτητας, τεχνικής κατάρτισης, κορμοστασιάς, δύναμης και απίθανων τελειωμάτων. Ήταν ατραξιόν των ελληνικών γηπέδων ο Ντανιέλ, ο οποίος από το Πράσινο Ακρωτήριο έφτασε να παίξει στην Εθνική. Η διαδρομή ΑΕΚ-Ολυμπιακός-ΑΕΚ ιντριγκάρει ακόμη περισσότερο, είχε "χτίσει" προσωπική παράδοση στα ντέρμπι μεταξύ των δύο σημειώνοντας πανέμορφα γκολ τόσο για τους "ερυθρόλευκους" όσο για τους "κιτρινόμαυρους". Ο... δικός μας Γκούλιτ, λόγω της κόμης που θύμιζε έντονα τον Ολλανδό, θα είναι πάντα μια αλησμόνητη φιγούρα για όσους μας έζησαν το ποδόσφαιρο μετά τα μισά των 80s.

News 24/7

24MEDIA NETWORK