Για μισή ώρα παρανομίας, η Λίβερπουλ έγινε ο 'χρυσός χορηγός' του Λιγκ Καπ

Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στη Λίβερπουλ για την παραβίαση του κανονισμού συμμετοχής ποδοσφαιριστή στην 11άδα αντιστοιχεί στο χρηματικό έπαθλο τη νικήτριας!

Ο Πέδρο Τσιριβέγια με τη φανέλα της Λίβερπουλ σε αγώνα προετοιμασίας απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Ο Πέδρο Τσιριβέγια με τη φανέλα της Λίβερπουλ σε αγώνα προετοιμασίας απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ AP PHOTO/CARLOS OSORIO

Τον 16χρονο Ισπανό Πέδρο Τσιρεβέγια η Λίβερπουλ τον αγόρασε από τις ακαδημίες της Βαλένθια το καλοκαίρι του 2013 έναντι 2.3 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά από 6 χρόνια ο ίδιος ποδοσφαιριστής, στα 22 του πλέον, τής κοστίζει 200.000 λίρες επιπλέον, διότι η χρησιμοποίησή του από τον Γιούργκεν Κλοπ στον πρόσφατο αγώνα με την Μίλτον Κέινς Ντονς για τον τρίτο γύρο του Λιγκ Καπ κρίθηκε παράνομη.

Στις 25 του περασμένου Σεπτέμβρη ο Τσιρεβέγια κατέγραψε τη μόλις έκτη συμμετοχή του με τα 'κόκκινα' μέσα σε αυτήν την 6ετία. Ως ένας αμυντικός μέσος με προοπτικές εξέλιξης και ίνδαλμα τον Τσάβι Αλόνσο, είχε πρωτοπαίξει τον Σεπτέμβρη του 2015, στο εκτός έδρας ματς του Europa League με την Μπορντό (1-1), και από τότε εμφανίστηκε συνολικά άλλες 5 φορές στην 11άδα. Η πιο πρόσφατη ήταν διάρκειας μισή ώρας το πολύ (συνυπολογίζοντας τις καθυστερήσεις), διότι στο 63' και με το σκορ στο 1-0 αντικατέστησε τον Ναμπί Κεϊτά. Άμα τη παρουσία του η Λίβερπουλ έφτασε στο 2-0 και προκρίθηκε στον επόμενο γύρο με συνοπτικές διαδικασίες.

Γι' αυτά τα +27 λεπτά η Λίβερπουλ κινδύνευε μ' έναν ταπεινωτικό, εξωαγωνιστικό αποκλεισμό. Διότι η συμμετοχή του Ισπανού από τις ρεζέρβες των 'κόκκινων' αντέβαινε στην προκήρυξη της διοργάνωσης και προκαλούσε αθέμιτο ανταγωνισμό. Όπως είχε αποκαλύψει το Athletic, η άδεια εργασίας - δελτίο του Τσιριβέγια δεν είχε ανανεωθεί ακόμη, μετά τον περυσινό δανεισμό του στην Εξτρεμαδούρα. Ένας δανεισμός που τον είχε βρει στη β' ομάδα του ισπανικού κλαμπ της Segunda Division, καθώς η ανταλλαγή των απαιτούμενων εγγράφων στη λήξη της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου ολοκληρώθηκε μετά το πέρας της σχετικής διορίας. Οι ιθύνοντες των 'αθουλγκράνα' προσπάθησαν ν' ανατρέψουν την απόφαση με ένσταση στην αρμόδια επιτροπή, αλλά η προσπάθειά τους δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η Βαλενθιάνος χαφ, με θητείες επίσης στις ολλανδικές Γκόου Αχέντ Ίνγκλς και Βίλεμ, δεν κατέγραψε ούτε μία συμμετοχή την Εξτρεμαδούρα και στο φινάλε της σεζόν επέστρεψε στο Άνφιλντ μήπως και πείσει τον Κλοπ ν' αλλάξει τη διαμορφωμένη άποψη του. Ούτως ή άλλως η Λίβερπουλ δεν σκόπευε να ξοδέψει πολλά χρήματα για μεταγραφές και ο Γερμανός θα έπρεπε να επανεξετάσει τις εσωτερικές επιλογές του. Τον κράτησε και από τον Ιούλιο οι 'κόκκινοι' είχαν καταθέσει όλα τ' απαραίτητα έγγραφα για την ανανέωση του δελτίου του Τσιριβέγια, αφού το συμβόλαιό του έληγε το καλοκαίρι του 2020. Ο ίδιος πανηγύριζε για την ευκαιρία ν' ανήκει στους πρωταθλητές Ευρώπης.

Αυτή η ενέργεια έμελλε ν' αποδειχθεί κομβική κατά την εξέταση της υπόθεσης, καθώς λειτούργησε ως το βασικό ελαφρυντικό τους. Όχι πως η Λίβερπουλ αθωώθηκε και γλίτωσε την τιμωρία. Αντιθέτως κρίθηκε ένοχη και της επιβλήθηκε βαρύτατο πρόστιμο 200.000 λιρών. Τα 100.000 εκ των οποίων βέβαια με αναστολή, αν και εφόσον παρανομούσε ξανά. Τα υπόλοιπα 100 χιλιάρικα θα καταβληθούν κανονικά από το κλαμπ του Μερσεϊσάιντ. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, είναι τα χρήματα που θ' αποκομίσει η ομάδα που θα φτάσει ως το τέλος της διαδρομής και θα κατακτήσει το τρίτο τη τάξει τρόπαιο της χώρας. Ούτε επίτηδες να έγινε για να κρατήσει η διοργανώτρια αρχή ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων από τις υπόλοιπες χορηγίες και να πληρώσει μονάχα τη φιναλίστ - ημιφιναλίστ.

Τουλάχιστον οι 'κόκκινοι' απέκτησαν ένα δέλεαρ πριν από τη μονομαχία με την Άρσεναλ στον τέταρτο γύρο. Να νικήσουν, να προκριθούν και να κυνηγήσουν ως το τέλος την πρωτιά, βγάζοντας από τη μία τσέπη τα χρήματα και βάζοντάς τα στην άλλη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK