Ο Γιάννης Νικοπολίδης δεν θα περιμένει να γκριζάρει

Το έχει εύκολο να πιάνει πέναλτι, το έκανε και κόντρα στην Αγγλία βοηθώντας την εθνική Κ-19 να κάνει ένα μεγάλο βήμα για την πρόκριση στα τελικά του Euro. Πριν κάνει το "μπαμ" στην καριέρα του, ο Αντώνης Νικοπολίδης χρειάστηκε να... γκριζάρει. Ο Γιάννης Νικοπολίδης μοιάζει αποφασισμένος να μην περιμένει τόσο πολύ.

Ο Γιάννης Νικοπολίδης δεν θα περιμένει να γκριζάρει

Ανήκει και αυτός στις περιπτώσεις του γιου που ουσιαστικά... προγραμματίστηκε για να ακολουθήσει τα χνάρια του πατέρα του. Ο Γιάννης Νικοπολίδης μεγάλωσε παρακολουθώντας τον πατέρα του να γράφει την δική του μεγάλη ιστορία στη θέση του τερματοφύλακα. Πρώτα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, μετά με αυτή του Ολυμπιακού και φυσικά μέσα από τις μεγάλες στιγμές που έζησε με την εθνική ομάδα, μέχρι το "θαύμα" της κατάκτησης του Euro 2004.

Έτσι δεν ήταν δύσκολο να του κολλήσει το... μικρόβιο, ειδικά από τη στιγμή που είχε το ταλέντο. Στον Γιάννη Νικοπολίδη δεν χαρίστηκε κάτι επειδή απλά είναι ο γιος του Αντώνη. Και οι αποδείξεις είναι στην διάθεση του καθένα. Η αρχή έγινε στον Ολυμπιακό, καθώς στα τμήματα υποδομής των ερυθρολεύκων ήταν το πρώτο στοίχημα που έπρεπε να κερδίσει. Εκεί όπου οι απαιτήσεις και η πίεση είναι σύντροφοι των ποδοσφαιριστών από πολύ μικρή ηλικία.

Το 2014 ο Γιάννης Νικοπολίδης έγινε μέλος της Ακαδημίας του Ολυμπιακού και η μεγάλη στιγμή του ήρθε τρία χρόνια αργότερα. Όταν στο F4 του πρωταθλήματος της Super League K17 ήταν ο ήρωας του ημιτελικού με τον ΠΑΟΚ, χαρίζοντας στην ομάδα του την πρόκριση στον τελικό. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην διαδικασία των πέναλτι, όπου ο Νικοπολίδης μπλόκαρε την εκτέλεση του Βουτσά και ο Παπαδόπουλος ευστόχησε στη συνέχεια για το τελικό 5-3 των ερυθρολεύκων.

"Το μήλο ωριμάζει. Δεν είναι ώρα για λόγια. Έχουμε δουλειά μπροστά μας. Τώρα ο τελικός", ήταν η αλά... Αντώνη λακωνική δήλωση του Γιάννη μετά το ματς.

Στον τελικό της διοργάνωσης οι Πειραιώτες αντιμετώπισαν τον Αστέρα Τρίπολης, η αναμέτρηση οδηγήθηκε στα πέναλτι και η ιστορία γράφτηκε από τα σίγουρα χέρα του γκολκίπερ των ερυθρολεύκων. Ο Νικοπολίδης αυτή τη φορά το έκανε πιο εύκολο για τους συμπαίκτες του, καθώς απέκρουσε δύο εκτελέσεις των παικτών του Αστέρα και ο Ολυμπιακός με 4-1 κατέκτησε τον τίτλο του 2017. Μια επιτυχία που ο ίδιος αφιέρωσε στη μητέρα του.

Η πορεία για τον γιο του θρυλικού Αντώνη Νικοπολίδη βρισκόταν σε διαρκή άνοδο, έτσι ήρθε ο προβιβασμός του στην ομάδα Νέων και η υπογραφή επαγγελματικού συμβολαίου με την ΠΑΕ Ολυμπιακός τον Ιανουάριο του 2018. Αυτή η εξέλιξη δεν ήταν το ταβάνι στις φιλοδοξίες του Γιάννη. Ούτε λειτούργησε καθησυχαστικά στο μυαλό του ταλαντούχου γκολκίπερ, που εξακολούθησε να στοχεύει ψηλά, αποφασισμένος να μην αφήσει την προοπτική της ποδοσφαιρικής καριέρας να σταθεί τροχοπέδη για την μόρφωση του.

Έτσι λίγους μήνες αργότερα, όταν το πανεπιστήμιο Georgetown της Ουάσινγκτον του χτύπησε την πόρτα, ο Γιάννης Νικοπολίδης ήξερε πως έπρεπε να κάνει το ταξίδι για την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Εκεί όπου μπορούσε να συνδυάσει τις σπουδές του με τον αθλητισμό, παίζοντας για τους Georgetown Hoyas με έδρα το Cooper Field. Καταθέτοντας από νωρίς διαπιστευτήρια του ταλέντου του...

Το γεγονός της παρουσίας του παίκτη στις ΗΠΑ δεν ήταν αρκετό για να κρατήσει τον Γιάννη Νικοπολίδη μακριά από τις κλήσεις του Γιάννη Γκούμα στην εθνική ομάδα Κ-19. Και ο ομοσπονδιακός τεχνικός μπορεί να αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένος για την επιλογή του αυτή, μετά τη μεγάλη νίκη επί της Αγγλίας στο St George's Park, όπου ο Νικοπολίδης είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναμέτρηση.

Ο Λιάβας στο 34' και ο Διαμάντης στο 69' έδωσε προβάδισμα δύο τερμάτων στην Ελλάδα, ωστόσο στο 78' ο Βιταλιώτης ανέτρεψε τον Λόουντερ εντός περιοχής και έδωσε στην Αγγλία την ευκαιρία να μειώσει, βάζοντας "φωτιά" στο ματς. Ή τουλάχιστον έτσι πίστευαν οι Άγγλοι, που όμως λογάριαζαν χωρίς τον Νικοπολίδη.

Ο 18χρονος γκολκίπερ ύψωσε απαγορευτικό στον Λόουντερ, απέκρουσε το χτύπημα του από την άσπρη βούλα και μοίρασε την απογοήτευση στα μάτια των Άγγλων, οπλίζοντας παράλληλα με αυτοπεποίθηση αυτά των συμπαικτών του. Έτσι, όταν η παράβαση επαναλήφθηκε στις καθυστερήσεις με τους ίδιους πρωταγωνιστές, ήταν πλέον αργά για την Αγγλία που απλά μείωσε σε 1-2 με τον Γκιμπς-Γουάιτ.

Το τρίποντο αυτό έστειλε την Ελλάδα στην κορυφή του ομίλου, κάτι που σημαίνει ότι με μια ακόμη νίκη στην τελευταία αγωνιστική κόντρα στην Τσεχία, θα έρθει αυτομάτως και η πρόκριση από την elite round στην τελική φάση του Euro U19, που διεξάγεται στην Αρμενία το φετινό καλοκαίρι.

Πριν κάνει το "μπαμ" στην σπουδαία καριέρα του, ο Αντώνης Νικοπολίδης χρειάστηκε να... γκριζάρει μένοντας για χρόνια στην σκιά του Γιόζεφ Βάντσικ. Ο Γιάννης Νικοπολίδης μοιάζει αποφασισμένος να μην περιμένει τόσο πολύ.

Photo credits: Georgetown University official twitter account

News 24/7

24MEDIA NETWORK