Γιατί οι Αμερικανοί λένε 'soccer' το ποδόσφαιρο

'Soccer' το λένε στην Αμερική, 'football' σχεδόν σε ολόκληρο τον υπόλοιπο κόσμο. Τελικά, ποια είναι η πιο σωστή μετάφραση του ποδοσφαίρου; Και γιατί οι Αμερικανοί διαφοροποιήθηκαν από τον υπόλοιπο πλανήτη;

Γιατί οι Αμερικανοί λένε 'soccer' το ποδόσφαιρο

Το λένε 'soccer' και πολλές φορές, χρησιμοποιούν απαξιωτικά αυτόν τον όρο. Αναφερόμαστε φυσικά στη διαχρονική χρήση του όρου 'soccer' από τους Αμερικανούς, ώστε να ξεχωρίζουν το ποδόσφαιρο, όπως το γνωρίσαμε στην Ευρώπη, από το αμερικανικό ποδόσφαιρο, το οποίο και αποκαλούν 'football'. Γιατί, όμως, το αποκαλούν 'soccer' και όχι 'football';

Σε επεισόδιο της αμερικάνικης σειράς 'Comedians in Cars Getting Coffee', όπου ο θρυλικός comedian Τζέρι Σάινφελντ καλεί ηθοποιούς της κωμωδίας και άλλους γνωστούς performers για βόλτα και χαλαρό καφεδάκι, γίνεται μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το ποδόσφαιρο. Ο Σάινφελντ έχει ρωτήσει τον Τρέβορ Νόα ποιοι είναι οι πιο ακριβοπληρωμένοι αθλητές του ποδοσφαίρου, είτε αυτό λέγεται 'αμερικάνικο' είτε 'ευρωπαϊκό'.

Ο Νόα απαντάει με ένα σαφές παράδειγμα: "Τελικός Superbowl, 100 εκατομμύρια θεατές. Ένας οποιοδήποτε αγώνας Μπαρτσελόνα - Ρεαλ Μαδρίτης, είτε στο πρωτάθλημα είτε στο Champions League, τουλάχιστον 400 εκατομμύρια θεατές παγκοσμίως. ΑΥΤΟ είναι το ποδόσφαιρο".

Ποιο είναι το ποδόσφαιρο;

Ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, στις 26 Ιανουαρίου 1871, την ημέρα δηλαδή που δημιουργήθηκε το ποδόσφαιρο, την ημέρα που θεσπίστηκαν για πρώτη φορά οι κανόνες του αθλήματος. Σύμφωνα με τον θεωρητικό του ποδοσφαίρου, καθηγητή του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Στέφαν Ζιμάνσκι, γι' αυτόν τον 'διχασμό' των ονομασιών, φταίνε οι Βρετανοί.

Συγκεκριμένα, περίπου 8 χρόνια νωρίτερα, στην παμπ Freemasons του Λονδίνου, μαζεύονταν για πρώτη φορά εκπρόσωποι από διαφορετικές ομάδες ποδοσφαίρου (που εκείνη την εποχή αποτελούνταν από μαθητές σχολείων) για να σχηματίσουν την πρώτη ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

(πρώτες εικόνες μιας ποδοσφαιρικής προπόνησης που σώζονται σε video, με παίκτες της Λίβερπουλ!)

Πρώτο μέλημα των συνολικά 12 εκπροσώπων ήταν να βρεθεί ένα σύνολο κανόνων που να ορίσει το ποδόσφαιρο, στη συνέχεια να ψηφιστεί από όλους και να γίνει επίσημη οδηγία. Οι κανόνες του Κέμπριτζ ήταν το πρώτο προσχέδιο ποδοσφαιρικών κανόνων της ιστορίας, με αρκετές, σημαντικές παραλλαγές σε σύγκριση με τους ισχύοντες κανόνες του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Δύο θεμελιώδη ποδοσφαιρικά προστάγματα του Κέμπριτζ ήταν τα εξής:

α) Ο κάθε παίκτης μπορεί να τρέξει με τη μπάλα προς το τέρμα του αντιπάλου, κουβαλώντας την μπάλα με οποιαδήποτε τρόπο, δηλαδή είτε με τα χέρια είτε με τα πόδια.

β) Αν ένας παίκτης τρέξει με την μπάλα προς το τέρμα του αντιπάλου, ο κάθε αντίπαλος έχει το δικαίωμα να τον κόψει, να τον απωθήσει, να χρησιμοποιήσει τη σωματική δύναμή του για να του αποσπάσει τη μπάλα.

Κατά την πέμπτη συνάντηση των ομάδων, ο Φρανκ Κάμπελ, εκπρόσωπος της ομάδας του σχολείου Μπλάκχιθ, αντιτάχθηκε στη απόφαση των υπολοίπων σωματείων να απορρίψουν αυτούς τους κανόνες, λέγοντας μεταξύ άλλων πως "το κλέψιμο της μπάλας είναι η ουσία του πραγματικού ποδοσφαίρου". Παρά την έντονη διαφωνία του, η απόφαση των σωματείων πέρασε, για να δημιουργηθεί στη συνέχεια το 'Association Football'.

Στη συνέχεια, στα τέλη του 19ου αιώνα, στο λεξικό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εντάχθηκε για πρώτη φορά το λήμμα 'soccer', παίρνοντας το 'soc' απ' το 'As-soc-iation' και προσθέτοντας το '-er' ως κατάληξη του ανθρώπου που το παίζει.

Το δίδυμο των παραπάνω κανόνων ήταν ο πυρήνας για την επίσημη συγγραφή των κανόνων του 'rugby football' και αποτέλεσε τη μαγιά για τη γέννηση του american football, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Ο νέος αιώνας

Η παγκοσμιοποίηση του ποδοσφαίρου έφερε αναπόφευκτα και την ίδρυση μιας παγκόσμιας Ομοσποδίας, της FIFA, το έτος 1904. Από τις 45 χώρες - μέλη της, σύντομα επικράτησε η καθολική χρήση του όρου 'football' για την περιγραφή του ποδοσφαίρου, ενώ δεν έλειψαν και οι ομοσπονδίες κρατών όπως της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, που στο πέρασμα του χρόνου, άλλαξαν την επίσημη ονομασία από 'soccer' σε 'football'.

Η διείσδυση του ποδοσφαίρου σε ένα διαρκώς αυξανόμενο παγκόσμιο κοινό έχει φέρει την επικράτηση του όρου 'football' έναντι του 'soccer'.

Στις ΗΠΑ, το πνεύμα του Λονδρέζου Φράνσις Μολ Κάμπελ, του ισχυρού άνδρα της Μπλάκχιθ, ευλογεί τους εκατομμύρια φανατικούς οπαδούς του NFL, που περιγράφουν το άθλημα ως 'football' και κάθε φορά που βλέπουν απευθείας φάουλ μπροστά από τείχος, πάνω στο χορτάρι, απαντούν σχεδόν ειρωνικά: "Hahaha, this is not football, it's soccer".

Μη χάσετε το νέο επεισόδιο του Pod-όσφαιρο! Οι δημοσιογράφοι του Contra.gr συζητούν για το αν η Μπαρτσελόνα έχει κλειδώσει ήδη το Champions League και αν ο Λουτσέσκου πρέπει να φύγει από φέτος στο εξωτερικό:

(κεντρική φωτογραφία: AP Photo/John Minchillo)

News 24/7

24MEDIA NETWORK